ΑΝΑΛΥΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ Σ.Ρ. Πέτρος Μανουσαρίδης Επιβλέπων: Δρ. Δημήτριος Καλπακτσόγλου.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Στοιχειώδης γεννήτρια συνεχούς ρεύματος
Advertisements

ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΣ
ΣΤΟΧΟΣ 2.1.2: Ο μαθητής να μπορεί να,
08. ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ – ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ
ΙΣΧΥΣ Η χρονική συνάρτηση της στιγμιαίας ισχύος προκύπτει από τη σχέση
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
γ) Αναφέρει εφαρμογές των σύγχρονων κινητήρων.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ Όλες οι συσκευές που χρησιμοποιούμαι καθημερινά, από τις πιο μικρές ως τις πιο μεγάλες χρειάζονται ενέργεια, για να λειτουργήσουν .Χωρίς ενέργεια.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΙΣΧΥΣ.
Ο εναλλακτήρας και η αρχή λειτουργίας του
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑΣ Ι
Ηλεκτρικές Μηχανές ΙΙ Εργαστήριο
Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ
Ηλεκτρικές Μηχανές ΙΙ Εργαστήριο
αναφέρει την ανάγκη ύπαρξης των μετασχηματιστών.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΤΡΙΦΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ.
ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ.
ΑΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ.
Ηλεκτρικές Μηχανές ΙΙ Ενότητα 2: Ασύγχρονος Τριφασικός Κινητήρας Αρχή Λειτουργίας Ηρακλής Βυλλιώτης Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ. Άσκηση 1 η Ένας κινητήρας συνεχούς ρεύματος έχει ονομαστική ισχύ, ρεύμα και τάση 30hp, 110 A και 240V αντίστοιχα. Η ονομαστική.
Εναλλακτικά αυτοκίνητα. Αυτοκίνητα με αέρια καύσιμα Τα καύσιμα που χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα αυτού του τύπου –υγραέριο, που είναι μίγμα προπανίου (30%)
Ηλεκτρικές Μηχανές ΙΙ Ενότητα 8: Θεωρία των δυο Στρεφόμενων Πεδίων Ηρακλής Βυλλιώτης Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό.
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ #2
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ Σ.Ρ. ΜΕ ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΣΥΛΛΙΓΝΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ.
ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Ηλεκτρικές Μηχανές ΙΙ Ενότητα 1: Βασικές Αρχές Ηλεκτρικών Μηχανών Ηρακλής Βυλλιώτης Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό.
ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ Ι.
ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Η Συνολική Τάση εξ’ επαγωγής (Ηλεκτρεγερτική Δύναμη) του συνόλου των τυλιγμάτων μιας μηχανής συνεχούς ρεύματος ισούται με: C – Μια σταθερά διαφορετική.
ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
ΑΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ.
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ #1
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΙI. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗ.
ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΕΠΑΓΩΓΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ 1.Αναρτώμενο πλαίσιο με γαλβανόμετρο 2.Πείραμα Oersted με πλαίσιο 3.Ηλεκτρική γεννήτρια – Παλμογράφος 4.Ηλεκτρικός κινητήρας.
Γεννήτρια συνεχούς ρεύματος Σ.Ρ. 100 V, 10 kW, διέγερσης σειράς, έχει αντίσταση τυμπάνου ίση με R α = 0,1 Ω και αντίσταση πεδίου ίση με R f = 0,05 Ω. Η.
Μάθημα 2 Πρώτα Βήματα στη Σχεδίαση μίας Εγκατάστασης: Απαιτούμενες Ηλεκτρικές Γραμμές και Υπολογισμοί Φορτίων.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ. ΑΠΛΟ ΠΕΡΙΣΤΡΕΦΟΜΕΝΟ ΠΛΑΙΣΙΟ – ΤΑΣΗ ΕΞ’ ΕΠΑΓΩΓΗΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΔΡΟΜΕΑΣ ΣΤΑΤΗΣ Τάση εξ’ επαγωγής στα άκρα.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Ηλεκτρικές Μηχανές ΙΙ Ενότητα 9: Μέθοδοι Εκκίνησης Μονοφασικών Κινητήρων Ηρακλής.
ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να
Όνομα: Σεβδαλής Κυριάκος
Μονοφασικές Ασύγχρονες Μηχανές
Ξεκίνημα ηλεκτροκινητήρα με σύστημα Αστερο-Τριγώνου (Υ-Δ) για εκκίνηση
ΠΗΝΙΟ Το πηνίο είναι ένα από τα παθητικά στοιχεία των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων όπως είναι οι αντιστάσεις και οι πυκνωτές. Το Πηνίο αποτελείται από σπείρες.
Προσδιορισμός φοράς επαγωγής μαγνητικού πεδίου Β σε ρευματοφόρο αγωγό με τον κανόνα του δεξιού χεριού.
ΑΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ.
Μηχανές εναλλασσόμενου ρεύματος
γ) Αναφέρει εφαρμογές των σύγχρονων κινητήρων.
ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ Οι μετασχηματιστές είναι ηλεκτρικές διατάξεις που μετατρέπουν (μετασχηματίζουν) την εναλλασσόμενη ηλεκτρική ενέργεια ενός επιπέδου τάσης.
ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΙΣΧΥΟΣ
ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ.
Τα μέρη ενός ηλεκτρικού κινητήρα είναι:
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Σύνδεση αντιστατών Η αντίσταση ενός αντιστάτη γενικά, όπως το λέει και η λέξη, μειώνει την τάση  φέρνοντας αντίσταση, όταν περνάει από μέσα του το ηλεκτρικό.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Ηλεκτρικές Μηχανές ΙΙ Ενότητα 4: Προσδιορισμός των Παραμέτρων του Ισοδύναμου.
Ηλεκτρικές Μηχανές Κωνσταντίνος Γεωργάκας.
ΠΗΝΙΟ Το πηνίο είναι ένα από τα παθητικά στοιχεία των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων όπως είναι οι αντιστάσεις και οι πυκνωτές. Το Πηνίο αποτελείται από σπείρες.
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΑ
ΣΤΟΧΟΣ 2.1.2: Ο μαθητής να μπορεί να,
ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΝ
Σύνδεση Αντιστάσεων.
Έλεγχος Ηλεκτρικών Μηχανών με την χρήση διακοπτικών κυκλωμάτων DC/DC
ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ Ι.
Δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΑΝΑΛΥΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ Σ.Ρ. Πέτρος Μανουσαρίδης Επιβλέπων: Δρ. Δημήτριος Καλπακτσόγλου

Περίγραμμα παρουσίασης Θεωρία των ηλεκτρικών μηχανών, με στόχο την κατανόηση της λειτουργίας των Σύγχρονων Γεννητριών Επίλογος

Ηλεκτρικές μηχανές Τι είναι Ηλεκτρική μηχανή; Ηλεκτρικές μηχανές είναι οι συσκευές που μετατρέπουν μια μορφή ενέργειας σε μια διαφορετική και σίγουρα η μια από τις δύο μορφές ενέργειας είναι ηλεκτρική. Οι ηλεκτρικές μηχανές χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες ηλεκτρικών συσκευών, τις γεννήτριες (generators), τους κινητήρες (motors) και τους μετασχηματιστές (transformers).

Ηλεκτρικές Μηχανές – Σύγχρονες Γεννήτριες Τι είναι Ηλεκτρική μηχανή; – Ηλεκτρική μηχανή είναι η γενική ονομασία των συσκευών που είτε μετατρέπουν μηχανική ενέργεια σε ηλεκτρική, και ονομάζονται γεννήτριες, είτε μετατρέπουν ηλεκτρική ενέργεια σε μηχανική και ονομάζονται κινητήρες.μηχανική ενέργειαηλεκτρική – Παραδείγματα ηλεκτρικών μηχανών που συναντούνται στα σπίτια μας είναι στο ψυγείο, στο πλυντήριο, στο σύστημα κλιματισμού, στο μίξερ. Όλα αυτά έχουν ως βασικό τους εξάρτημα μία ηλεκτρική μηχανή.

Χαρακτηριστικά των Συγχρόνων Γεννητριών

Απώλειες χαλκού στο στάτη και στο δρομέα είναι οι απώλειες θερμότητας στους αγωγούς του στάτη και του δρομέα της μηχανής Απώλειες πυρήνα που οφείλονται στα φαινόμενα της υστέρησης και των δινορευμάτων Μηχανικές απώλειες είναι οι απώλειες λόγω τριβών μεταξύ των μηχανικών τμημάτων τις μηχανής Κατανεμημένες απώλειες περιλαμβάνουν όλες τις απώλειες οι οποίες δεν υπολογίζονται σε καμιά από τις προηγούμενες κατηγορίες Ο συνολικός συντελεστής απόδοσης μιας μηχανής συνεχούς ρεύματος είναι Απώλειες στις Γεννήτριες Συνεχούς Ρεύματος

Διάγραμμα Ροής Ισχύος (Power Flow Diagram) για Γεννήτρια και Κινητήρα Μηχανική ισχύς που μετατρέπεται σε ηλεκτρική: Ηλεκτρική ισχύς:

Είδη Γεννητριών Συνεχούς Ρεύματος Ανάλογα με τον τρόπο σύνδεσής τους, οι γεννήτριες συνεχούς ρεύματος χωρίζονται σε 4 κατηγορίες: Γεννήτριες Ξένης Διέγερσης Γεννήτριες Παράλληλης Διέγερσης Γεννήτριες με Διέγερση Σειράς Γεννήτριες Σύνθετης Διέγερσης

Γεννήτριες Ξένης Διέγερσης Το τύλιγμα διέγερσης τροφοδοτείται από ξένη πηγή

Γεννήτριες Παράλληλης Διέγερσης Το τύλιγμα διέγερσης συνδέεται παράλληλα με το τύλιγμα της μηχανής και τροφοδοτείται από την ίδια τη μηχανή

Γεννήτριες με Διέγερση Σειράς Το τύλιγμα διέγερσης συνδέεται σε σειρά με τα φορτία της μηχανής και τροφοδοτείται από τη μηχανή

Γεννήτριες Σύνθετης Διέγερσης Διαθέτουν τόσο παράλληλο τύλιγμα, όσο και σειράς. Ανάλογα με τη συνδεσμολογία χωρίζονται σε αθροιστικής και διαφορικής σύνθετης διέγερσης

Παράλληλη Λειτουργία Γεννητριών Δύο ή περισσότερες γεννήτριες, μπορούν να τροφοδοτούν κοινούς ζυγούς στους οποίους συνδέονται τα φορτία που εξυπηρετούν.

Βαθμός Απόδοσης Γεννήτριας

Επίλογος Οι ηλεκτρικές μηχανές συνεχούς ρεύματος και ειδικότερα οι γεννήτριες συνεχούς ρεύματος χρησιμοποιούνται σε πολλές εφαρμογές της καθημερινότητάς μας, όπως αναφέρθηκε και στο κυρίως μέρος. Σκοπός της εργασίας ήταν η ανάλυση των ηλεκτρικών μηχανών και στο πόσο χρήσιμες είναι στην καθημερινότητα. Στην συνέχεια δόθηκαν οι ορισμοί για μεγέθη της περιστροφικής κίνησης όπως η γωνία θέσης, η γωνιακή ταχύτητα, η γωνιακή επιτάχυνση και η ροπή. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι μηχανές συνεχούς ρεύματος με τα χαρακτήριστικά τους. Τέλος αναλύθηκαν όλοι οι τύποι γεννητριών συνεχούς ρεύματος, οι συνδεσμολογίες τους και ο τρόπος λειτουργίας τους.

Ευχαριστώ