Κοινή Γεωργική Πολιτική και αγορές: τάσεις και προκλήσεις 1 ο Αγροτικό Συνέδριο Ναυτεμπορικής Η ελληνική γεωργία σε κρίσιμο σταυροδρόμι Αθήνα, 23 Μαρτίου.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΜΣ ΔΙΚΑΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗ Μ. Δ. Χρυσομάλλης Αναπληρωτής Καθηγητής.
Advertisements

10. Αισθητήρια όργανα - Αισθήσεις Βιολογία Α’ Λυκείου.
Κ. Γιοβάνης Νικόλαος Επίκουρος Καθηγητής Μάιος 2015 Σέρρες.
ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Μαρία Πεμπετζόγλου Eπίκουρη Καθηγήτρια Κομοτηνή ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ.
Σπουδές και ανεργία των νέων, υπάρχουσα κατάσταση προοπτικές Εισηγητής: Κων/νος Αδριανουπολίτης Εκπαιδευτικός – Ερευνητής Πρόεδρος Ε.Ε.Τ.Ε.Κ.
Εμφιαλωμένο νερό 1.Διαχείρηση πηγών 2.Κόστος 3.Ποιότητα και ασφάλεια για τον καταναλωτή 4.Το εμφιαλωμένο νερό στην Ελλάδα Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα-Απόστολος.
Η σημασία της Γεωργίας (Επισιτισμός, Οικονομία, Πολιτική, Εθνική και Παγκόσμια σημασία)
Εκτροφή Μηρυκαστικών Θεματική ενότητα 1: Εκτροφή προβάτων & αιγών- Στατιστικά στοιχεία Ζωικού Κεφαλαίου. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών.
Κοινωνική Εργασία με Παιδιά και Εφήβους Ενότητα 5: Ψυχοκοινωνικές ανάγκες παιδιών μεταναστών Χάρης Ασημόπουλος, Ph.D., Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Κοινωνικής.
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗ ΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ή ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ Exh. 2.2.
SITC 4: Λάδια και λίπη ζωικής ή φυτικής προέλευσης (5ψήφια ανάλυση) ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Υπεύθυνος Πρακτικής.
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Περιβαλλοντική Βιολογία Βιομόρια – Noυκλεϊκά οξέα & Υδατάνθρακες Περιβαλλοντική Βιολογία Βιομόρια – Noυκλεϊκά.
Πρακτική Άσκηση Φοιτήτρια: Αικατερίνη Ρεμπή ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Χρονικό διάστημα:01/04-31/05/12 Υπεύθυνος.
Ερωτήματα αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Εκπαιδευτική Πολιτική Γιατί προκύπτει μια τέτοια ανάγκη για την Ε.Ε.; Ποιοι είναι οι θεσμοί, οι μορφές και η μέθοδος.
“ Πίνοντας ήλιο κορινθιακό ” Οδυσσέας Ελύτης Μουσική : Chopin Nocturne op.9 No.2 - Andante.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Οικονομική Ανάλυση ΘΕΜΑ:
Τριμηνιαία Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΧΕΡΣΑΙΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Πρόγραμμα κατάρτισης „Lifestyle επιχειρηματικότητα για τους ενήλικους εκπαιδευομένους “ Τρίτη συνάντηση Το έργο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη.
Template 1.5 comparison page
Επικαιροποιημένα στοιχεία για τον τομέα των logistics στην Ελλάδα (συνοπτική έκδοση) (με στοιχεία του )
Πρόγραμμα κατάρτισης „Lifestyle επιχειρηματικότητα για τους ενήλικες εκπαιδευομένους“ Τελική συνάντηση Το έργο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη.
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
ΤΟ ΑΠΛΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ
Νεοελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Α΄ Λυκείου ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Α΄ Λυκείου Διδακτική προσέγγιση της ενότητας H μετανάστευση Ν. Μιμιλίδου Σχ. σύμβουλος Κοινωνιολόγων.
Παρουσίαση Προβλημάτων Msc , μαθηματικού Κοσόγλου Ιορδάνη
Ολική ανάκλαση ή ολική εσωτερική ανάκλαση, ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο ένα διαδιδόμενο κύμα ανακλάται κατά 100% προσπίπτοντας σε επιφάνεια που.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
H οικονομική κρίση στην Ελλάδα και οι επιπτώσεις της στις γυναίκες
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ανακύκλωση απορριμμάτων είναι η διαδικασία με την επαναχρησιμοποίηση και την επανεπεξεργασία εν μέρει ή ολικά οτιδήποτε αποτελεί έμμεσα ή άμεσα.
Το ηφαίστειο της Σαντορίνης
Συμβολή κυμάτων.
Σύσταση Κ.Φ.Ι.Κ.Β (Nόμος 141) 1η Συνεδρίαση Κ.Φ.Ι.Κ.Β. 7 ΜΑΡΤΙΟΥ 1990 Έγκριση Κανονισμών 1995 Λειτουργία.
Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: Η οργάνωση του χώρου στην κοινωνία.
2. Αντίδραση οργανισμού επηρεάζει τη σχέση
Αυτοκινητιστής NO NAME.
Παραδόσεις Μαθημάτων Δασοκομίας Πόλεων μάθημα 9ο
Philip McCann Αστική και περιφερειακή οικονομική 2η έκδοση
تلفزيون القناة الأولى يقدم
Σ΄ενοχλεί κάτι? Εχεις κάποιο πρόβλημα?
Οι μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν και η κρίση
Διδάσκων Καθηγητής: Γεώργιος Κουρτέσας
Σελ. 1 ΟΔΗΓΙΕΣ για τη συμπλήρωση του Φύλλου Αγώνα
Παρουσίαση κατευθύνσεων Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων
Κοινωνικές ασφαλίσεις 2017/8
Φυσικοί Παράγοντες.
Μακροοικονομική Θεωρία Ι Διδάσκων: Γιώργος Αργείτης
Παντείου Πανεπιστημίου
ΕΛΛΕΙΨΟΕΙΔΕΣ ΤΩΝ ΔΕΙΚΤΩΝ
Σ΄ενοχλεί κάτι? Εχεις κάποιο πρόβλημα?
Κεφάλαιο 1ο Το άτομο Το άτομο είναι το πιο μικρό κομμάτι ενός στοιχείου. Στο κέντρο βρίσκεται ο πυρήνας με τα πρωτόνια p+, που είναι θετικά φορτισμένα.
ΔΙΠΛΗ ΔΙΑΘΛΑΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ MSc Ιατρική Σχολή Παν. Αθηνών
«Επιχειρώ για το Κλίμα και την Ενεργειακή Απόδοση»
ΕΝΑ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΓΕΝΙΕΣ
ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ / ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ζήτημα της ενέργειας
Μοντέλο DPSIR Για την εφαρμογή των απαιτήσεων της Οδηγίας 2000/60/Ε.Κ για την ανάλυση των πιέσεων χρησιμοποιείται το μοντέλο DPSIR. Αναπτύχθηκε από τον.
6η Επιμορφωτική Διημερίδα Ζ’ ΕΝΩΣΗΣ
Κορινθιακός - Η δική μας θάλασσα
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΥΜΠΡΑΞΕΩΝ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Κοινή Γεωργική Πολιτική και αγορές: τάσεις και προκλήσεις 1 ο Αγροτικό Συνέδριο Ναυτεμπορικής Η ελληνική γεωργία σε κρίσιμο σταυροδρόμι Αθήνα, 23 Μαρτίου 2016 Τάσος Χανιώτης Διευθυντής Οικονομικές αναλύσεις, προοπτικές, αξιολογήσεις, επικοινωνία ΓΔ Γεωργίας και Ανάπτυξης Υπαίθρου Ευρωπαϊκή Επιτροπή

2 Η εισαγωγή στην κρίση της αγοράς γάλακτος… Πηγή: ΓΔ Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης

…ο προσδιορισμός των βραχυπρόθεσμων προκλήσεων… Ιαν-Νοε 2015 παγκόσμια κατανάλωση -1.1% (πρώτη μείωση από το 2008) Ιουλ-Nοε 2015 ανάκαμψη παγκόσμιας ζήτησης + 3 % Ζήτηση Αύξηση προσφοράς στις χώρες μεγαλύτερης παραγωγής κατά 1.6% το 2015 Αύξηση προσφοράς της ΕΕ κατά 2.5% το 2015 (διάφοροι λόγοι) Προσφορά Αναμενόμενη αύξηση διεθνών εισαγωγών περίπου κατά + 2 % ετησίως Αύξηση εξαγωγών ΕΕ κατά + 5.2% Ιουλ-Noε 2015, παρά το Ρωσικό εμπάργκο Εμπόριο 3

4 …και η ευρύτερη σημασία της αντιμετώπισής της Πολλές αιτίες βρίσκονται πίσω από την κρίση των αγορών γάλακτος Η υπερπροσφορά συμπίπτει με την επιβράδυνση της Κινεζικής οικονομίας και το Ρωσικό εμπάργκο Ευρύτερες μακροοικονομικές εξελίξεις (πετρέλαιο, ισοτιμίες) συμπιέζουν τις τιμές των εμπορευμάτων Η πρόσφατη αύξηση του ζωικού κεφαλαίου αγοράς γάλακτος της ΕΕ ανέτρεψε μια μακροχρόνια τάση Η απάντηση της ΕΕ ήταν να στοχεύσει στη στήριξη του εισοδήματος Αντιμετωπίζοντας άμεσα τις ελλείψεις ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί Σταθεροποιώντας τις αγορές με τη μεγιστοποίηση της χρήσης υπαρχόντων μηχανισμών Αναδεικνύοντας τα προβλήματα στη λειτουργία της διατροφικής αλυσίδας (AMTF) Η απάντηση της ΕΕ ήταν να μην αναπληρώσει τα μηνύματα των τιμών Υψηλότερες τιμές στήριξης σε συνθήκες υπερπροσφοράς θα εντείνουν την πίεση στις τιμές Ο μακροπρόθεσμος προσανατολισμός της ΚΑΠ προς ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας συνεχίζεται Αντίστοιχες πιέσεις τιμών εμφανίζονται και σε άλλες χώρες, ανεξαρτήτως ασκούμενης πολιτικής

Σωρευτική αύξηση παραγωγής γάλακτος, Πηγή: ΓΔ Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης με βάση στοιχεία του ΠΟΤ.

Ο ρόλος των τιμών στις νέες προκλήσεις της γεωργίας  Τρείς παράλληλες εξελίξεις στον τομέα των τιμών Η αυξημένη διακύμανση των τιμών (αληθινή ή μη) εστιάζει την προσοχή… …η παράλληλη κίνηση των τιμών ίσως επηρεάζει περισσότερο τη γεωργία… …αλλά το μελλοντικό επίπεδο τιμών δημιουργεί τα περισσότερα ερωτήματα  Αυξημένη αβεβαιότητα στις προοπτικές τιμών και εισοδημάτων 6

7 Τάσεις πραγματικών τιμών εμπορευμάτων Πηγή: Παγκόσμια Τράπεζα.

8 Μηνιαία μεταβολή ονομαστικών τιμών, Πηγή: ΓΔ Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης με βάση στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Μεταβολή τιμών εμπορευμάτων ανά χρονική περίοδο ΠερίοδοςΓεωργίαΛιπάσματαΕνέργειαΜέταλλα Ορυκτά 2008/199729%336%298%107% 2009/2008-7%-45%-34%-29% 2011/200921%20% 43% 47% 2015/ %-31%-48%-39% 2015/ %-54%-51%-36% 2015/199710%100%95%32% 9 Πηγή: ΓΔ Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης με βάση στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

10 Η πορεία αλλαγών και δαπανών της ΚΓΠ EΕ-10EΕ-12EΕ-15EΕ-25EΕ-27 προβλέψεις Πηγή: ΓΔ Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

11 Η ΚΑΠ από εναλλακτικές σκοπιές Η γεωργία ως ο τομέας του 2 % (του ΑΕΠ) Η έμφαση σε στενά συμφέροντα την καθιστά ευάλωτη λόγω μικρού μεγέθους Η περαιτέρω κατάτμηση στόχων ανά προϊόν διαιρεί αντί να ενώνει προτεραιότητες Η ΚΑΠ αναγκάζεται να δικαιολογεί πόρους αντί να εξηγεί ευρύτερους στόχους Η γεωργία ως ο τομέας του 40 % (της χρήσης γης) Η χρήση και διαχείριση της γης είναι ο νέος άξονας πολλαπλών δράσεων της ΚΑΠ Ευρύτερες περιφερειακές προτεραιότητες συνδέουν την ΚΑΠ με την απασχόληση Τεχνολογία και καινοτομία δημιουργούν ευκαιρίες και προκλήσεις για παραγωγικότητα Η γεωργία ως ο τομέας του 100 % (της διατροφής) Η διατροφή, επηρεαζόμενη από καταναλωτικές τάσεις, ενοποιεί πολιτική και αλλαγές Πολύπλοκες διασυνδέσεις γεωργίας και υπαίθρου ενισχύουν απασχόληση και ανάπτυξη Η διατροφική αλυσίδα και η λειτουργία της αποτελούν πλέον κεντρική προτεραιότητα

12 Η ΚΑΠ ως ευκαιρία για την ελληνική γεωργία Τα υπέρ… Οι πόροι (19,5 δις € για ) που διατίθενται στην ελληνική γεωργία Ο γενικός προσανατολισμός, που ευνοεί τομείς ελλ. συγκριτικών πλεονεκτημάτων Η ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού της γεωργίας ποιότητας …τα δυνητικά υπέρ… Η αναγκαιότητα κοινού εθνικού στρατηγικού πλαισίου συντονισμού κοινοτικών πόρων Η δυνατότητα εξειδίκευσης των προτεραιοτήτων μέτρων ανάπτυξης υπαίθρου Το μοντέλο εσωτερικής αναδιανομής των άμεσων ενισχύσεων …και οι προκλήσεις Οι απαιτήσεις της ΚΑΠ σε διοικητικούς μηχανισμούς εφαρμογής και ελέγχου Το γενικότερο οικονομικό και χρηματοδοτικό περιβάλλον Η έλλειψη συμβουλευτικού μηχανισμού και παρατηρητηρίου τιμών

13 Εξέλιξη γεωργικού εισοδήματος (1) Πηγή: EUROSTAT

14 Εξέλιξη ελληνικού γεωργικού εισοδήματος (2) Πηγή: EUROSTAT

Διάρθρωση κόστους ελληνικής γεωργικής παραγωγής 15

O 16

O 17

O 18

O 19

O 20

O 21

Αναλύσεις: Ευχαριστώ για την προσοχή σας! 22