Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ανακύκλωση απορριμμάτων είναι η διαδικασία με την επαναχρησιμοποίηση και την επανεπεξεργασία εν μέρει ή ολικά οτιδήποτε αποτελεί έμμεσα ή άμεσα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ανακύκλωση απορριμμάτων είναι η διαδικασία με την επαναχρησιμοποίηση και την επανεπεξεργασία εν μέρει ή ολικά οτιδήποτε αποτελεί έμμεσα ή άμεσα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ανακύκλωση απορριμμάτων είναι η διαδικασία με την επαναχρησιμοποίηση και την επανεπεξεργασία εν μέρει ή ολικά οτιδήποτε αποτελεί έμμεσα ή άμεσα αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και το οποίο στην μορφή που είναι δεν αποτελεί πλέον αγαθό για τον άνθρωπο. Στην διαδικασία αυτή συνήθως τα απορρίμματα μετατρέπονται σε πρώτες ύλες από τις οποίες παράγονται νέα αγαθά. Μέρος της διαδικασίας της ανακύκλωσης είναι και η μετατροπή βλαβερών για το περιβάλλον υλικών σε λιγότερο ή και καθόλου βλαβερά. Με τον τρόπο αυτό γίνεται ομαλότερα η επανένταξή τους στο φυσικό περιβάλλον το οποίο ουσιαστικά ολοκληρώνει την διαδικασία την ανακύκλωσης με φυσικό τρόπο. Παράδειγμα μιας τέτοιας περίπτωσης είναι η μετατροπή οικιακών λυμάτων σε τέτοια μορφή ώστε να είναι λιγότερο βλαβερά σε αντίθεση με την κατευθείαν εναπόθεσή τους π.χ. στην θάλασσα.

2 Σημασία της ανακύκλωσης
Πρώτα-πρώτα μειώνονται τα σκουπίδια και τα προβλήματα διαχείρισής τους. Εξοικονομούνται ενέργεια και φυσικοί πόροι, που παίρνουμε συνεχώς από τη φύση. Μειώνεται η ρύπανση της ατμόσφαιρας, του εδάφους και των υπόγειων νερών (σώζεται το περιβάλλον). Μακροπρόθεσμη πτώση (ή μη αύξηση) των τιμών των προϊόντων καθώς δεν απαιτείται εκ νέου παραγωγή πρώτης ύλης. Σώζεται η υγεία και το μέλλον των παιδιών μας. Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας σε τομείς θετικών ενεργειών για την διάσωση του πλανήτη. Δημιουργείται ευχάριστη αίσθηση και ικανοποίηση για την συμμετοχή στην βελτίωση του περιβάλλοντος και των συνθηκών ζωής. Εξοικονομείται η ενέργεια που χρειάζεται για την κατασκευή όλων αυτών των πραγμάτων.

3 Τα οφέλη της ανακύκλωσης
Να μην ρυπαίνεται το περιβάλλον Να εξοικονομείται ενέργεια, γιατί όταν για την παραγωγή κάποιου υλικού χρησιμοποιείται ανακυκλωμένη πρώτη ύλη, απαιτείται πολύ λιγότερη ενέργεια από το εάν θα ακολουθούνταν ο πλήρης κύκλος παραγωγής Να εξοικονομείται πρώτη ύλη, γιατί τα ανακυκλωμένα υλικά αντικαθιστούν την πρώτη ύλη που απαιτείται για την παραγωγή υλικών Η ανακύκλωση μειώνει την κατανάλωση πρώτων υλών και την χρήση ενέργειας και ως εκ τούτου τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η ανακύκλωση αποτελεί μια βασική έννοια της σύγχρονης διαχείρισης των αποβλήτων. Τα ανακυκλώσιμα υλικά, αποκαλούμενα επίσης "recyclables" ή "recyclates", μπορούν να προέλθουν από πολλές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των σπιτιών, των δημόσιων υπηρεσιών και των βιομηχανιών. Περιλαμβάνουν το γυαλί, το χαρτί, το αλουμίνιο και άλλα μέταλλα όπως ο χαλκός και ο σίδηρος, την άσφαλτο, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα πλαστικά. Οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές πρέπει να ανακυκλώνονται όχι μόνον γιατί η τοποθέτηση τους σε χώρους ταφής απορριμμάτων επιβαρύνει το περιβάλλον αλλά και γιατί βλάπτει την υγεία μας.

4 Οφέλη ανακυκλώσιμων προϊόντων γυαλί:
Οφέλη ανακυκλώσιμων προϊόντων γυαλί: Τα περιβαλλοντικά οφέλη από την ανακύκλωση του γυαλιού είναι η μείωση της απαιτούμενης ενέργειας για την παραγωγή προϊόντων κατά 25-31%, η εξοικονόμηση πρώτων υλών, καθώς επίσης η μείωση του όγκου των απορριμμάτων και η μείωση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας. Για κάθε ένα τόνο ανακυκλωμένου γυαλιού εξοικονομούνται 1,1 τόνοι πρώτων υλών (άμμος, άσβεστος και σόδα) και ενέργεια αντίστοιχη με 135 λίτρα πετρελαίου. Το γυαλί, σε αντίθεση με το χαρτί, μπορεί να ανακυκλωθεί πολλές φορές χωρίς αλλοίωση και χαρακτηρίζεται από μηδενική διαπίδυση προς το περιεχόμενό του. Για τους λόγους αυτούς, το γυαλί θεωρείται για πολλές χρήσεις το φιλικότερο προς το περιβάλλον υλικό. Περιορισμοί στην αύξηση της ανακύκλωσης του γυαλιού είναι η διαφορετική χημική σύσταση των φιαλών, ο διαφορετικός χρωματισμός τους και το κόστος μεταφοράς. Η ποσότητα του γυαλιού που καταλήγει στις ελληνικές χωματερές θα πρέπει να ξεπερνά τους τόνους το χρόνο. Η ποσοστιαία συμμετοχή του γυαλιού στα απορρίμματα είναι 3%

5 Χαρτί: η παραγωγή ενός τόνου χαρτιού από παλιό, χρησιμοποιημένο χαρτί:
εξοικονομεί 17 δέντρα το μισό (50%) της ενέργειας και της κατανάλωσης νερού έχει ως αποτέλεσμα 74%λιγοτερη ατμοσφαιρική ρύπανση και 35% λιγότερη ρύπανση του αέρα μειώνει τα απορρίμματα που καταλήγουν στις χωματερές δημιουργεί 5-πλασιες θέσεις εργασίας

6 Μπαταρίες: Κατά την εξόρυξη και την αρχική επεξεργασία μεταλλευμάτων, αλλά και τη μετατροπή τους σε μέταλλα κατάλληλα για την παρασκευή προϊόντων , ξοδεύονται σημαντικές ποσότητες ενέργειας, οι οποίες με την Ανακύκλωση κερδίζονται. Επιπρόσθετα στην αγορά κυκλοφορούν τα παρακάτω είδη μπαταριών όπως : Οι μπαταρίες του άνθρακα - ψευδαργύρου Οι μπαταρίες μολύβδου Αλκαλικές μπαταρίες μαγγανίου Και οι αλκαλικές μπαταρίες νικελίου - καδμίου

7 Αλουμίνιο: Τα χρησιμοποιημένα αλουμινένια κουτιά από αναψυκτικά, μπύρες κ.α. δεν είναι άχρηστα. Αντίθετα, με την ανακύκλωσή τους προσφέρουν χρήματα σε σας που τα μαζεύετε και τα δίνετε στους χώρους που έχουν δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται : α) η προστασία του περιβάλλοντος β) η εξοικονόμηση ενέργειας γ) ο περιορισμός της σπατάλης πρώτων υλών Το αλουμίνιο δικαίως χαρακτηρίζεται σαν το "πράσινο" μέταλλο, ικανοποιώντας ταυτόχρονα τις τεχνολογικές αλλά και οικολογικές απαιτήσεις.

8 Πλαστικό: Εξοικονομούνται μη ανανεώσιμα ορυκτά καύσιμα και ενέργεια -Μειώνεται η ποσότητα των στερεών κατάλοιπων που καταλήγουν στις χωματερές και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2), οξειδίου του αζώτου (NO) και διοξειδίου του θείου (SO2). Όταν κατασκευάζουμε πλαστικές σακούλες από ανακυκλωμένο πλαστικό έχουμε τα εξής περιβαλλοντικά οφέλη: -Μειώνουμε την κατανάλωση ενέργειας κατά δύο τρίτα -Μειώνουμε την έκλυση τοξικών και επικίνδυνων αερίων -Μειώνουμε τη χρήση του νερού σχεδόν κατά 90% -Μειώνουμε την έκλυση διοξειδίου του άνθρακα κατά δυόμισι φορές

9 Η ανακύκλωση στην Ελλάδα
Σε πολλές χώρες της Ευρώπης, το μεγαλύτερο ποσοστό των σκουπιδιών ανακυκλώνεται, με σκοπό, πρώτα απ' όλα, την επαναχρησιμοποίηση τους και κατά δεύτερον, εξοικονόμηση ενέργειας. Στην Ελλάδα, η ανακύκλωση είναι ακόμη πολύ πίσω. Στο εξωτερικό, η προώθηση της ανακύκλωσης γίνεται με εκπαιδευτικά περιβαλλοντικά προγράμματα στα σχολεία, κυρίως στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όταν τα παιδιά καλλιεργούν την προσωπικότητά τους. Στη χώρα μας, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε ποιες πρέπει να είναι οι δικές μας ενέργειες, αλλά ούτε και την διαδικασία ανακύκλωσης των υλικών. Κατ' αρχάς, πρέπει να γίνεται διαλογή απορριμμάτων από τον ίδιο το χρήστη και έπειτα να τα ρίχνει σε ειδικούς κάδους, οι οποίοι δέχονται τα αντικείμενα ανάλογα με το υλικό. Στο εξωτερικό, δε γίνεται ανακύκλωση μόνο το χαρτί, το γυαλί και το πλαστικό, αλλά οτιδήποτε μπορούμε να φανταστούμε.

10 ΤΕΛΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Α΄1 ΜΕΛΙΝΑ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΥ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΕΛΗΣ ΕΛΕΝΑ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΙΑΦΗ ΝΙΚΗ ΚΑΣΙΜΑΤΗ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΓΚΙΝΗΣ


Κατέβασμα ppt "ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ανακύκλωση απορριμμάτων είναι η διαδικασία με την επαναχρησιμοποίηση και την επανεπεξεργασία εν μέρει ή ολικά οτιδήποτε αποτελεί έμμεσα ή άμεσα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google