ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ 2006 ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ  ΕΠΙΛΟΓΗ  ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ  ΕΠΙΛΟΓΗ  ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Advertisements

 Ενδογενή μεταβολικά νοσήματα  Υπερφαινυλαλανιναιμίες  Φαινυλκετονουρία.
Ίκτερος Γρίβα Ευαγγελία Παιδίατρος – Νεογνολόγος Καθηγήτρια ΤΕΙ Ηπείρου.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΙΙ
Ανάλυση των παρακάτω: Πώς η νόσος επηρεάζει τη λήψη τροφής και τη διατροφική κατάσταση του ασθενούς Ο ρόλος της διατροφής στην αγωγή της κυστικής ίνωσης.
1 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Ι ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 9 Η ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΠΟΤΑ.
 Ο ρόλος της διατροφής στην καθημερινή ζωή και την άσκηση.  Τι ιδιαίτερες ανάγκες έχετε.  Ο ρόλος των θρεπτικών συστατικών στη διατροφή και την άσκηση.
Ε ΝΔΙΑΜΕΣΗ ΕΞΕΤΑΣΗ Άντρη Τζιωνή. Δ ΙΣΑΚΧΑΡΙΤΕΣ 2 σάκχαρα ενωμένα Σακχαρόζη: Γλυκόζη+ Φρουκτόζη “επιτραπέζια ζάχαρη” Προέρχεται από τα ζαχαροκάλαμα και.
ΟΡΜΟΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ Οι περισσότερες μεταβολές που συμβαίνουν στην κύηση οφείλονται στην ορμονική έκκριση του πλακούντα. Εκτός από τον πλακούντα έντονη.
1 Γεωργική Χημεία - Βασικές εργαστηριακές τεχνικές - διαλύματα, Τμήμα Τεχνολόγων γεωπόνων, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ - Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Γεωργική.
ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ. ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΙΣΧΙΟΥ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΙΣΧΙΟΥ Οι επιφάνειες της κεφαλής του μηριαίου καθώς και της κοτύλης απορροφούν τις πιέσεις Οι επιφάνειες.
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Πρελορέντζου Μαρία (21128) 8 ος Παιδικός Σταθμός Δήμου Ελληνικού- Αργυρούπολης ( 25η οδός, πλατεία Αγίας Τριάδας )
Η ενίσχυση της κτηνοτροφίας στη Νέα ΚΑΠ Εισήγηση: Πεβερέτος Παναγιώτης Πρόεδρος ΣΕΚ Μέλος ΔΣ ΠΑΣΕΓΕΣ Απρίλιος, 2015 Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή.
Στόχοι Κατανόηση αναγκαιότητας καθορισμού διατροφικών στόχων κατά τη σίτιση βαρέως πασχόντων Κατανόηση επιδράσεων οξέος τραύματος ή νόσου στον ενεργειακό.
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Τμήμα Επιστήμης Διατροφής-Διατροφολογίας Πρακτική άσκηση στην Κοινότητα Δημοτικό Γυμναστήριο Πετρούπολης Ελεάνα Νικολάου Α.Μ
Αιμόπτυση και Δύσπνοια σε ασθενή με Καρκίνο του Πνεύμονα Κυριάκος Π Καρκούλιας Επίκ. Καθηγητής Πνευμονολογίας.
ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΣΗΡΟΤΡΟΦΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΙΑΚΟΥ-ΛΟΜΝΙΟΥ ΕΠΙΒΛΕΠΟΝ ΜΕΛΟΣ ΔΕΠ: Πασχάλης Χαριζάνης Γ ΕΩΠΟΝΙΚΟ Π ΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Α ΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ.
Υπό αυστηρά άσηπτες συνθήκες και σύμφωνα με τις οδηγίες του εκάστοτε φαρμάκου.
Υδατάνθρακες C – H - O. ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ Παροχή ενέργειας Δίνουν ενέργεια στα κύτταρα αφού πρώτα μετατραπούν σε γλυκόζη στο ήπαρ. 4 Kcal(θερμίδες)
1 Μετασυλλεκτικοί Χειρισμοί Γεωργικών Προϊόντων Ενότητα 1: Εισαγωγικές Έννοιες. Διδάσκων: Παπαιωάννου Χρυσούλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια. Τμήμα Τεχνολόγων.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
Σκευάσματα Εντερικής Σίτισης
Ενδογενή μεταβολικά νοσήματα Υπερφαινυλαλανιναιμίες Φαινυλκετονουρία
Τοξικότητα των θρεπτικών συστατικών
Αιμόπτυση και Δύσπνοια σε ασθενή με Καρκίνο του Πνεύμονα
Μετασχηματισμός Laplace συνέχεια
ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΨΗΦΙΑ 61,60, 61,46, 61,55, 61,61 61,555  0,069 61,560,07 (Ν = 4) ζυγό τεσσάρωv δεκαδικώv ψηφίωv 0,0001 g ή 0,1 mg τέταρτoυ δεκαδικoύ ψηφίoυ.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΟΥΡΟΠΟΙΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Τμήμα κολύμβησης Ολυμπιακού
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ 3 & 4 ΜΑΡΙΝΑΤΑ ΑΛΙΕΥΜΑΤΑ.
Μέτρηση Μήκους – Εμβαδού - Όγκου
Μετουσίωση Πρωτεϊνών Επιμέλεια: Ηλίας Μαυροματίδης, ΕΚΦΕ Νέας Σμύρνης
Μέτρηση όγκου Εργαστηριακή Άσκηση 1 B′ Γυμνασίου
ΖΩΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΠΝΟΗ.
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ
Απομόνωση νουκλεϊκών οξέων
2.2.1– Μείγματα.
Ανάπτυξη Σχεδίου Μαθήματος στις Φ.Ε.
Απομόνωση νουκλεικών οξέων
Άσκηση Ενεργειακά Ισοζύγια
ΧΗΜΕΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
ΜΕΤΡΗΣΗ ΜΗΚΟΥΣ - ΕΜΒΑΔΟΥ – ΟΓΚΟΥ.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
ΕΚΦΕ Ν. Σμύρνης Ιδέες για αξιολόγηση, Ασκήσεις – Προβλήματα – Εργασίες (Φ. Ε. 5) Ηλ. Μαυροματίδης.
Εργασία Φυσικής.
Περιεκτικότητα διαλύματος & εκφράσεις περιεκτικότητας
ΕΡΕΥΝΑ – ΘΕΩΡΙΑ – ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΓΝΩΣΗ
Γιατί τα πλοία επιπλέουν; Από τον Νεύτωνα στον Αρχιμήδη
Μικροσκοπική παρατήρηση ζωικών κυττάρων
Μικροσκοπική παρατήρηση φυτικών κυττάρων
ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ… Β΄ Λυκείου 3ο ΓΕΛ Εχεδώρου.
Αιμόπτυση και Δύσπνοια σε ασθενή με Καρκίνο του Πνεύμονα
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 9ο. Διδάσκων καθηγητής
Ένα εξ’ ολοκλήρου εργαστηριακό μάθημα
Μεσογειακή διατροφή.
Για να γίνει το γεύμα σας πιο ισορροπημένο...
Χρυσάφι μέσα σε μπουκάλι
1 τσιγάρο στερεί 5,5 λεπτά ζωής…
Ο Ασθενής που Βρίσκεται σε Κατάσταση Shock «Υπογκαιμικό shock» Νοσηλευτικές Διαγνώσεις και Παρεμβάσεις.
Αφήστε να κρυώσει στους 46-60° C.
ΠΡΟΕΝΤΑΣΗ Έννοια – Βασική ιδέα
Μ.Ε.Κ. Ι Κεφάλαιο 2 Πρώτος Θερμοδυναμικός Νόμος
Θερμότητα ή Θερμοκρασία Η Θερμότητα και η θερμοκρασία,Οι Θερμικές Διαστολές, Η Διάδοση της θερμότητας ΕΦΕΙΑ 10ο μάθημα.
ΕιΣαγωγη ΣτιΣ ΒιοϊατρικεΣ ΕπιΣτημεΣ- ΑΣφαλεια Βιοϊατρικων ΕργαΣτηριων
Παρασκευη φυτικου σαπουνιου
Αγωγή Καταναλωτή Τζίκα Ευαγγελία Υπεύθυνη Έρευνας & Ανάπτυξης ΚΡΙΚΡΙ
ΔΑΠΕΔΟΘΕΡΜΑΝΣΗ Στη δαπεδοθέρμανση το στοιχείο που αποδίδει τη θερμότητα είναι το δάπεδο του χώρου. Το δάπεδο θερμαίνεται από σωλήνες που έχουν τοποθετηθεί.
Ομάδες προετοιμασίας γονεϊκότητας
Μέτρηση πυκνότητας Εργαστηριακή Άσκηση 2 B′ Γυμνασίου
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ 2006 ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ  ΕΠΙΛΟΓΗ  ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διαχρονική Σχέση μεταξύ τροφίμων, διατροφής και υγείας < Ασφάλεια Τροφίμων Βιταμίνες Διατροφή και Χρόνιες Παθήσεις Ρόλος των θρεπτικών συστατικών στην πρόληψη και αντιμετώπιση ασθενειών RDA DRI Επιμόλυνση τροφίμων και ασθένειες Σχέση ανεπαρκούς πρόσληψης τροφής – ασθενειών Υπερβολική λήψη τροφής και εμφάνιση νόσων Υγεία και ευρωστία Διατροφικές συστάσεις

Τα ενδιαφέροντα του κοινού αλλάζουν (1975) Θα θέλατε να δοκιμάσετε ένα προϊόν επάλειψης με βάση τις φυτικές στερόλες σε ανακυκλούμενη συσκευασία; Είστε τρελοί;

Τα ενδιαφέροντα του κοινού αλλάζουν (1975) Θα θέλατε να δοκιμάσετε ένα ρόφημα γιαουρτιού με φυτικές στερόλες σε ανακυκλούμενη συσκευασία; Είσαι τρελός; (2006) Θα θέλατε να δοκιμάσετε ένα ρόφημα γιαουρτιού με φυτικές στερόλες σε ανακυκλούμενη συσκευασία; Εδώ και τώρα.

Συνιστώμενες Ημερήσιες Ποσότητες (Σ.Η.Π) για τον Μέσο Ενήλικα ΓυναίκεςΆνδρες Θερμίδες Λίπος70g95g Κορεσμένα20g30g Αλάτι6g Ζάχαρη90g120g Για τις Βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία, οι Σ.Η.Π είναι δεδομένες και ανεξάρτητες από τον συνολικό αριθμό θερμίδων που προσλαμβάνονται.

Νομοθεσία Δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι νόμοι σχετικά με τις ετικέτες τροφίμων είναι βασισμένοι σε κοινοτική νομοθεσίαΔεδομένου ότι η Ελλάδα είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι νόμοι σχετικά με τις ετικέτες τροφίμων είναι βασισμένοι σε κοινοτική νομοθεσία Άρθρο 6, της παραγράφου 10, ντιρεκτίβα 2000/13/Ε.ΚΆρθρο 6, της παραγράφου 10, ντιρεκτίβα 2000/13/Ε.Κ Η νομοθεσία θα ολοκληρωθεί με αλλαγές που αναμένονται μέχρι το 2010.Η νομοθεσία θα ολοκληρωθεί με αλλαγές που αναμένονται μέχρι το 2010.

Ποιος είναι ο στόχος της ετικέτας; να μας βοηθάει να είμαστε ενημερωμένοι και να κάνουμε συνειδητά καλύτερες επιλογές σχετικά με το τι τρώμε.

Πληροφορίες που απαιτούνται από τον νόμο Ονομασία ΠώλησηςΟνομασία Πώλησης ΣυστατικάΣυστατικά Βάρος ή όγκοςΒάρος ή όγκος Χρόνος Ελάχιστης Διατηρησιμότητας και συνθήκες αποθήκευσηςΧρόνος Ελάχιστης Διατηρησιμότητας και συνθήκες αποθήκευσης Όνομα και διεύθυνση του κατασκευαστή, του συσκευαστή ή του πωλητήΌνομα και διεύθυνση του κατασκευαστή, του συσκευαστή ή του πωλητή Οδηγίες ΧρήσηςΟδηγίες Χρήσης Αριθμός ΠαρτίδαςΑριθμός Παρτίδας

Πληροφορίες που δεν απαιτούνται από τον νόμο Οι εταιρείες δεν υποχρεούνται να παρέχουν πληροφορίες διατροφής εκτός εάν κάνουν ένα διατροφικό ισχυρισμό π.χ «light» Η ετικέτα διατροφικής επισήμανσης δεν είναι δηλαδή απαραίτητη.

Πληροφορίες που δεν απαιτούνται από τον νόμο Πληροφορίες ανά 100 γραμμάρια ή 100 ml. Ενέργεια, πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, λίπη Ζάχαρη, κορεσμένα λίπη, φυτικές ίνες, νάτριο Βιταμίνες και μέταλλα ως ποσοστό % Σ.Η.Π

Πληροφορίες Διατροφής Το ποσό των θερμίδων που παρέχει

Πληροφορίες Διατροφής Απαραίτητες για την ανάπτυξη και την ανάπλαση του σώματος

Πληροφορίες Διατροφής Το ενεργειακό νόμισμα του οργανισμού - Η βάση της ημερήσιας διατροφής

Πληροφορίες Διατροφής Απαραίτητο θρεπτικό συστατικό Τα κεκορεσμένα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοαγγειακών προβλημάτων

Πληροφορίες Διατροφής Απαραίτητες για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος

Πληροφορίες Διατροφής Απαραίτητο συστατικό, αλλά σε υψηλές δόσεις σχετίζεται με την εμφάνιση υπέρτασης

Πληροφορίες Διατροφής Αναγράφονται όταν περιέχονται σε ποσότητες μεγαλύτερες από το 1/6 της Σ.Η.Π ή εφόσον γίνεται κάποιος διατροφικός ισχυρισμός

Διατροφικοί Ισχυρισμοί

Το παράδειγμα των δημητριακών Ξεκινάμε από την μερίδα Ελέγχουμε τις θερμίδες Περιορίζουμε την λήψη αυτών των συστατικών Χρειαζόμαστε αρκετά από αυτά Η Σ.Η.Π είναι η εκτίμηση της ποσότητας που επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες του μέσου ενήλικα.

Παράδειγμα: Δημητριακά πρωινού Διατροφικές Πληροφορίες σε ένα τυπικό πακέτο Ανά 100g Ενέργεια (kcal)374 Πρωτεΐνες (g) 15 Υδατάνθρακες (g) 75 Σάκχαρα (g) 17 Λιπαρά (g) 1.5 Κορεσμένα (g)0.5 Εδώδιμες ίνες (g) 2.5 Νάτριο (g) 0.85 υψηλό, μέτριο ή χαμηλό; υψηλό χαμηλό υψηλό μέτριο

20% ή παραπάνω: καλή πηγή Του συγκεκριμένου θρεπτικού στοιχείου

Παράδειγμα Χαμηλής Περιεκτικότητας

Light Τρόφιμα Περιέχει τουλάχιστον 30 % λιγότερα λιπαρά σε σχέση με το προϊόν αναφοράςΠεριέχει τουλάχιστον 30 % λιγότερα λιπαρά σε σχέση με το προϊόν αναφοράς

Μερίδα Μερίδα: συγκεκριμένη ποσότητα τροφής που περιέχει συγκεκριμένη ποσότητα θρεπτικών συστατικών που αναγράφεται στην ετικέταΜερίδα: συγκεκριμένη ποσότητα τροφής που περιέχει συγκεκριμένη ποσότητα θρεπτικών συστατικών που αναγράφεται στην ετικέτα Μερίδες ανά συσκευασία: Η ετικέτα διατροφής μας αναφέρει πόσες μερίδες περιέχει συνολικά η συσκευασία του προϊόντος. Εφόσον υπάρχουν 15 μερίδες σε ένα κουτί με μπισκότα και η κάθε μερίδα συνίσταται από 2 μπισκότα, τόσο υπάρχει επαρκή ποσότητα για να φάνε 30 παιδιά.Μερίδες ανά συσκευασία: Η ετικέτα διατροφής μας αναφέρει πόσες μερίδες περιέχει συνολικά η συσκευασία του προϊόντος. Εφόσον υπάρχουν 15 μερίδες σε ένα κουτί με μπισκότα και η κάθε μερίδα συνίσταται από 2 μπισκότα, τόσο υπάρχει επαρκή ποσότητα για να φάνε 30 παιδιά.

Σημασία στην Ποσότητα

Πρόσθετα τροφίμων που επιτρέπεται η χρήση τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση Το Ε υποδηλώνει ότι το πρόσθετο έχει εγκριθεί βάση της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής ΈνωσηςΤο Ε υποδηλώνει ότι το πρόσθετο έχει εγκριθεί βάση της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

“Χωρίς Χοληστερόλη” Το προϊόν δεν περιέχει χοληστερόλη π.χ. τυρί αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι χαμηλό σε λιπαρά ιδιαίτερα σε κορεσμένα ή θερμίδες.

Υπάρχει ζάχαρη στο προϊόν?

Δεν ξέρουμε Περιέχεται ζάχαρη στο προϊόν?

Επιλογή μεταξύ 2 προϊόντων

Ερωτήσεις