Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ε ΝΔΙΑΜΕΣΗ ΕΞΕΤΑΣΗ Άντρη Τζιωνή. Δ ΙΣΑΚΧΑΡΙΤΕΣ 2 σάκχαρα ενωμένα Σακχαρόζη: Γλυκόζη+ Φρουκτόζη “επιτραπέζια ζάχαρη” Προέρχεται από τα ζαχαροκάλαμα και.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ε ΝΔΙΑΜΕΣΗ ΕΞΕΤΑΣΗ Άντρη Τζιωνή. Δ ΙΣΑΚΧΑΡΙΤΕΣ 2 σάκχαρα ενωμένα Σακχαρόζη: Γλυκόζη+ Φρουκτόζη “επιτραπέζια ζάχαρη” Προέρχεται από τα ζαχαροκάλαμα και."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ε ΝΔΙΑΜΕΣΗ ΕΞΕΤΑΣΗ Άντρη Τζιωνή

2 Δ ΙΣΑΚΧΑΡΙΤΕΣ 2 σάκχαρα ενωμένα Σακχαρόζη: Γλυκόζη+ Φρουκτόζη “επιτραπέζια ζάχαρη” Προέρχεται από τα ζαχαροκάλαμα και τα ζαχαρότευτλαMade Λακτόζη: Γλυκόζη+ γαλακτόζη “ζάχαρη του γάλακτος” Συναντάται στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα Μαννόζη: Γλυκόζη+ γλυκόζη Βρίσκεται στα δημητριακά Προϊόν της διάσπασης του αμύλου 2

3 Σ ΥΝΘΕΤΟΙ Υ ΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ Άμυλο Μακριές άλυσίδες μορίων γλυκόζης Αμυλόζη Αμυλοπηκτίνη Βρίσκεται στα δημητριακά, τα λαχανικά και τα όσπρια Γλυκογόνο Μεγάλες αλυσίδες με πολλες διακλαδώσεις μορίων γλυκόζης Μορφή αποθήκευσης των υδατανθράκων στον οργανισμό 3

4 4 Τύπος ΙνώνΚύριες πηγέςΕπίδραση στο σώμα Διαλυτές Φρούτα (μήλα, εσπεριδοειδή), βρώμη, όσπρια Καθυστέρηση της κένωσης Καθυστέρηση της απορρόφησης της γλύκόζης στο αίμα Μειώνει τη χοληστρόλη του αίματος Αδιάλυτες πίτουρο σιταριού, πίτουρο καλαμποκιού, ψωμί ολικής αλέσεως και τα δημητριακά, τα λαχανικά Επιτάχυνση της κένωσης Αυξάση βάρους κοπράνων Αργή διάσπαση του αμύλου Καθυστέρηση της απορρόφησης της γλύκόζης στο αίμα

5 Π ΕΨΗ ΚΑΙ Α ΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΩΝ Υ ΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ Στόμα Η σιελική αμυλάση αρχίζει πέψη του αμύλου Λεπτό έντερο Η παγκρεατική ολοκληρώνει την πέψη του αμύλου Τα τελικά προϊόντα της πέψης υδατανθράκων Γλυκόζη, φρουκτόζη, γαλακτόζη Απορροφάται στο αίμα Οι φυτικές ίνες δεν χωνεύονται, εκκρίνονται στα κόπρανα 5

6 Υ ΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ΣΤΗ Δ ΙΑΤΡΟΦΗ Συιστώμενη πρόσληψη υδατανθράκων 55-60% των ολικών θερμίδων Ημερήσια αξία (για 2,000 kcal) = 300γ Διατροφικές Οδηγίες Μέτρια πρόσληψη ζάχαρης Ποικιλία από δημητριακά, φρούτα, λαχανικά Πρόσληψη φυτικών ινών από 25 γραμμάρια / ημέρα 6

7 Υ ΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ΣΤΗ Δ ΙΑΤΡΟΦΗ Περιορίστε την πρόσληψη ζάχαρης Χρησιμοποιήστε λιγότερη προσθήκη ζάχαρης Περιορίστε τα αναψυκτικα, τα ζαχαρούχα δημητριακά και τις καραμέλες Προτιμήστε φρέσκα φρούτα ή αυτα που είναι κονσερβοποιημένα σε νερό ή χυμό 7 Photo © CSquared Studios/PhotoDisc

8 Ρ ΟΛΟΣ ΤΩΝ Π ΡΩΤΕΪΝΩΝ Βασικότερρο συστατικό κάθε ζωντανού οργανισμού Σκελετική διαμόρφωση του σώματος Σύνθεση ορμονών και ενζύμων Απαραίτητο συστατικό όλων των υγρών του σώματος 8

9 9 Μη απαραίτητα αμινοξέα: --Μπορούν να συντεθούν από το σώμα --Υπάρχουν συνήθως στην τροφή -- 11 αμινοξέα Απαραίτητα αμινοξέα: -- Δεν παράγωνται από το σώμα -- 9 αμινοξέα -- Πρέπει να καταναλώνονται από τη τροφη

10 Π ΕΨΗ ΤΩΝ Π ΡΩΤΕΪΝΩΝ Στόμα Συνθλίβονται και υγραίνονται Στομάχι Οι πρωτείνες μετουσιώνονται από το υδροχλωρικό οξύ Η πεψίνη αρχίζει την πέψη Λεπτό έντερο Οι παγκρεατικές και εντερικές πρωτεάσες και πεπτιδάσες ολοκληρώνουν την πέψη 10

11 Π ΡΩΤΕΪΝΕΣ ΣΤΗ Δ ΙΑΙΤΑ Συνιστώμενη πρόσληψη πρωτεΐνης Ενήλικες RDA = 0.8 γρ/ κιλό σωματικού βάρους 15% των ολικών kcal Αυξημένες ανάγκες σε πρωτεΐνη Σωματική καταπόνηση Τραυματισμός Έντονη προπόνηση με βάρη Πρόσληψη πρωτεϊνης > ανάγκες 11

12 Σ ΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ Δ ΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ Λ ΙΠΩΝ Παροχή ενέργειας Χρειαζόμαστε απαραίτητα λιπαρά οξέα (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού ανά ημέρα) Παράδοση λιποδιαλυτών βιταμινών στο σώμα Αυξάνει τη γεύση και γευστικότητα των τροφίμων Συμβολή στην αίσθηση της πληρότητας Συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών 12

13 13 Στερεά σε θερμοκρασία δωματίου Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στο ράφι επειδή είναι λιγότερο πιθανό να οξειδωθούν Δεσμός C-C Υγρά σε θερμοκρασία δωματίου Ακόρεστα λίπη + υδρογόνωση = κορεσμένο λίπος Δεσμός C=C Κορεσμένα ΛιπαράΑκόρεστα Λιπαρά

14 Λ ΙΠΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Κάθε 1 γρ λίπους περιέχει 9kcal Το 30% των ολικών θερμίδων πρεπειι να προέρχεται από λίπη Προσεχτική επιλογή λιπών για μια πιο υγιή ζωή 14

15 Α ΛΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΤΟ ΛΙΠΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Μικρότερο μέγεθος της μερίδας Χάμπουργκερ αντί για ένα Big Mac Μικρές πατάτες αντί των μεγάλων πατάτες Χρησιμοποιήστε διαφορετικά συστατικά Veggie πίτσα αντί για πεπερόνι Χρησιμοποιήστε μια χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή μη λιπαρά εκδοχή 1% ή αποβουτυρωμένο γάλα αντί του ολόκληρου ή 2% Φάτε κάτι άλλο αντί Φρούτα αντί του παγωτού 15

16 Ι ΔΙΌΤΗΤΕΣ - Χ ΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Στους 0°C στερεοποιείται – πάγος Στους 100°C ζέει – εξατμίζεται Υπό κανονικές συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας είναι: Σε υγρή μορφή Άγευστο Άοσμο Διαυγές Περιέχει ανόργανες ουσίες

17 Σ ΤΟ Σ ΩΜΑ Το σώμα αποτελείται από 65-70% νερό Κατανέμεται στο ενδοκυττάριο και εξωκυττάριο υγρό Κύριο συστατικό όλων των: Υγρών του σώματος: Αίμα Λέμφος Υγρό ιστών Εκκρίσεων: Σίελος Γαστρικό υγρό Απεκκρίσεων: Ούρα Ιδρώτας

18 Ι ΔΙΟΤΗΤΕΣ Β ΙΟΛΟΓΙΚΗΣ Σ ΗΜΑΣΙΑΣ Υγρή μορφή Ιδανικός διαλύτης Υψηλή ειδική θερμότητα και υψηλή λανθάνουσα θερμότητα εξάτμισης Απορροφά θερμότητα Δεν αναμειγνύεται με τα λίπη Πολύ χαμηλή ηλεκτρολυτική διάσταση Το περιβάλλον που γίνονται οι κυριότερες βιοχημικές αντιδράσεις Συμμετέχει σαν ενεργό συστατικό σε πολλές βιοχημικές αντιδράσεις Καθορίζει τις ιδιότητες βιολογικών μακρομορίων όπως των πρωτεϊνών

19 Σ ΥΜΒΟΥΛΕΣ Κατανάλωση νερού ακόμα και στην απουσία δίψας Κατανάλωση τουλάχιστον 1,5 λίτρου υγρών Μεταφορά νερού παντού (μπουκάλα, παγούρι) Το νερό καταπολεμά την κυτταρίτιδα και την παχυσαρκία

20 Π ΗΓΈΣ Α ΣΒΕΣΤΙΟΥ Γάλα Γαλακτοκομικά προϊόντα Φυλλώδη λαχανικά (μπρόκολο) Συγχωρήγηση βιταμίνης Δ Δευτερεύουσες πηγές: κρόκος αυγού, όσπρια, καρύδια, αμύγδαλα

21 Λ ΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ Σ ΙΔΗΡΟΥ Σχηματισμός αιμοσφαιρίνης των ερυθροκυττάρων με την οποία μεταφέρεται το οξυγόνο στους ιστούς Σχηματισμός μυοσφαιρίνης στο μυϊκό ιστό Συμμετοχή του ως ενεργό συστατικό ενζυμικών συστημάτων

22 Π ΗΓΕΣ Συκώτι Κόκκινο κρέας/ ιστοί Κρόκος του αυγού Πράσινα φυλλωδη λαχανικά Σταφύλια Αιμικός σίδηροςΜη-αιμικός σίδηρος Ο αιμικός σίδηρος είναι έτοιμος για απορρόφηση. Ο μη-αιμίκός σίδηρος χρειάζεται επεξεργασία για να απορροφηθεί από τον οργανισμό και χρειάζεται η παρούσία ασκορβικού οξέως (βιταμίνη Γ).

23 Λ ΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ Ν ΑΤΡΙΟΥ Συμμετέχει: Στη διατήρηση της οσμωτικής πίεσης του εσωτερικούπεριβαλλοντος και στη μετακίνηση υγρών Στη ρύθμιση της οξεοβασικής ισορροποίας Στη διαπερατότητα της κυτταρικής μεμβράνης Στη φυσιολογική διεγερσιμότητα της μυϊκής ίνας

24 H ENRY Male: Aged 18-30  16.0 x weight (kg) + 545 Aged 30-60  14.2 x weight (kg) + 593 Aged 60-70  13.0 x weight (kg) + 567 Aged 70+  13.7 x weight (kg) + 481 Female: Aged 18-30  13.1 x weight (kg) + 558 Aged 30-60  9.74 x weight (kg) + 694 Aged 60-70  10.2 x weight (kg) + 572 Aged 70+  10.0 x weight (kg) + 577

25 Φ ΥΣΙΚΗ Δ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Καθόλου επαγγελ ματική δραστηρ ιότητα Χαμηλή επαγγελματική δραστηριότητα Μεσαία επαγγελματική δραστηριότητα Βαριά επαγγελματική δραστηριότητα ΆντρεςΓυναίκεςΆντρεςΓυναίκεςΆντρεςΓυναίκες Μη ενεργός 1.4 1.61.51.71.5 Μέτρια ενεργός 1.5 1.71.61.81.6 Πολύ ενεργός 1.6 1.81.71.91.7

26 Σ ΥΝΟΛΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΤΕΕ) ΤΕΕ = ΒΜΡ * ΦΑ

27 Π ΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Γυναίκα, 29 ετών 60kg, γραμματέας BMR = 13.1 x 60kg + 558=1344kcal/d ΤΕΕ = 1344 * 1,4 = 1882kcal

28 Α ΣΚΗΣΗ Άντρας, 52 ετών, οικοδόμος, 90κλ Βρείτε το ΤΕΕ Πόσα γραμμάρια υδατάνθρακες, πρωτεϊνες και λίπος πρέπει να καταναλώνει καθημερινά;


Κατέβασμα ppt "Ε ΝΔΙΑΜΕΣΗ ΕΞΕΤΑΣΗ Άντρη Τζιωνή. Δ ΙΣΑΚΧΑΡΙΤΕΣ 2 σάκχαρα ενωμένα Σακχαρόζη: Γλυκόζη+ Φρουκτόζη “επιτραπέζια ζάχαρη” Προέρχεται από τα ζαχαροκάλαμα και."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google