ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΗΧΙΔΗΣ. Μικροβιολογία: είναι ειδική Επιστήμη που ασχολείται με όλους τους μικροοργανισμούς, μελετά και ερευνά αυτούς, πάντοτε σε σχέση με τον.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Διατροφή και υγεία.
Advertisements

Τα μικρόβια μπορούν να είναι ευεργετικά για εμάς;;; !!! ;;;
ΤΟ ΝΕΡΟ.
Τι είναι οι μικροοργανισμοί ;
ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.
ΑΝΘΡΩΠΟΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ο άνθρωπος από την εμφάνιση του στη Γη, βρίσκεται σε διαρκή αλληλεπίδραση με το περιβάλλον του Tο περιβάλλον του ανθρώπου: Φυσικό.
Βιοτεχνολογία.
Τι είναι οι Μικροοργανισμοί;.
Σήμερα θα μιλήσουμε για τη Φωτοσύνθεση
ΓΛΥΚΑ ΖΩΑΚΙΑ ΣΤ2 ΖΩΗ ΓΕΩΡΓΙΑ.
Οι ενότητες του φυσικού περιβάλλοντος είναι:
ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ
Ε Ι Σ Α Γ Ω Γ Η ΣΤΗ Β Ι Ο Λ Ο Γ Ι Α Από: ΒΕΡΩΝΗ ΕΙΡΗΝΗ.
Μπορούν τα μικρόβια να μας φανούν χρήσιμα?!?
Άνθρωπος και Περιβάλλον
Εισαγωγή στην Τροφογνωσία
Προϋποθέσεις Φωτοσύνθεσης
ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ
Ερωτήματα για …πρόσθετη διερεύνηση:
ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Προσοχή: Οι παρουσιάσεις μαθημάτων αποτελούν βοήθημα παρακολούθησης των παραδόσεων.
Ανάτυξη και καλλιέργεια βακτηρίων
ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Project:”Διατροφή και υγεία”
Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ
IB Topic: 3.8 Photosynthesis
Φωτοσύνθεση Φυσική ΣΤ΄ τάξης.
ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ.
Μετάδοση και αντιμετώπιση παθογόνων μικροοργανισμών
ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ.
ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Διάσπαση της τροφής Τροφή
ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ Μύκητες και αλκοολική ζύμωση Η . Γαβρίλης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ. Γραπτή αξιολόγηση / διαγωνίσματα (προειδοποιημένα και απροειδοποίητα ) 60% Προφορική αξιολόγηση (συμμετοχή στο μάθημα)
ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ Η αναπαραγωγή είναι απαραίτητη για τη συνέχιση της ζωής
Παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη των φυτών
Γιώργος Χατζηαντωνίου Δημήτρης Τριανταφύλλου Β΄5
Έφη Σωτήρη Κώστας Πρόκος Αργαλαστή, 14/5/2008
Η Αξία του Δάσους Τι είναι το δάσος διαφόρων φυτών (κυριαρχούν τα δέντρα) διαφόρων ζώων Είναι σύνολο: διαφόρων φυτών (κυριαρχούν τα δέντρα)
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ
Οξυγαλακτικά βακτήρια
Ζυμομύκητες – Βακτήρια
Τα «βιοτεχνολογικά» μπαλόνια Καραγεώργου Μαρία Βιολόγος 4 ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων.
Βιολογία Γ ’ Γυμνασίου. Ομοιόσταση Η ικανότητα των οργανισμών να διατηρούν το εσωτερικό τους περιβάλλον ( σύσταση και ποσότητα υγρών, θερμοκρασία, pH.
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
Πρωτεΐνες ή Λευκώματα:. Πρωτεϊνες Το όνομά τους « πρωτεΐνες » προέρχεται από το ρήμα πρωτεύω και υποδηλώνει την πρωταρχική τους σημασία για τη ζωή, αν.
λιθάνθρακας λιγνίτης γραφίτης διαμάντι Υπάρχει στη φύση ελεύθερος ως γαιάνθρακας, γραφίτης, διαμάντι. Υπάρχει και σε πολλές χημικές ενώσεις, απλές.
ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Αρχές και μεθοδολογία της Βιοτεχνολογίας Ζαχόπουλος
Άνθρωπος και Περιβάλλον
Χ΄΄Χαραλάμπους Ευανθία και μαθητές του προγράμματος erasmous
Ρύπανση του εδάφους.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Το μικρόβιο κατάφερε να περάσει στο εσωτερικό του οργανισμού διαπερνώντας.
TΜΗΜΑ TΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
2. Άνθρωπος και περιβάλλον (2.1)
Dr Αγγελική Γεροβασίλη
ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ.
ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΜΕΜΒΡΑΝΗ (ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ)
H ελευθέρωση της ενέργειας
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΒΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΠΕ
ΑΝΑΠΝΟΗ Οι οργανισμοί χρειάζονται ενέργεια και την εξασφαλίζουν με τη διάσπαση της γλυκόζης Κυτταρική αναπνοή Σειρά αντιδράσεων διάσπασης που γίνονται.
Πρωτεΐνες και συμπληρώματα διατροφής
Περιβαλλοντικά Προβλήματα
Τα φυτά φτιάχνουν την τροφή τους από μόνα τους
Τα φυτά φτιάχνουν την τροφή τους από μόνα τους
AΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Νερό H2O To πιο απλό μόριο που συναντάμε στη φύση
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΗΧΙΔΗΣ

Μικροβιολογία: είναι ειδική Επιστήμη που ασχολείται με όλους τους μικροοργανισμούς, μελετά και ερευνά αυτούς, πάντοτε σε σχέση με τον άνθρωπο, τα ζώα και τα φυτά. Έτσι τα μικρόβια ταξινομούνται από την Υγιεινή με βάση δύο κριτήρια: 1● Την ικανότητα να προκαλούν ή όχι νόσο (λοίμωξη,μόλυνση). Με το κριτήριο αυτό τα μικρόβια διακρίνονται σε: Παθογόνα και Μη-παθογόνα 2● Την ικανότητα να ζουν ή όχι ελεύθερα στη φύση και σε συνδυασμό να προκαλούν ή όχι νόσο. Με το κριτήριο αυτό τα μικρόβια διακρίνονται σε: Σαπρόφυτα και Παράσιτα

 Παθογόνα: Ονομάζονται τα μικρόβια που προκαλούν νόσο στον άνθρωπο, τα ζώα και τα φυτά. Την Υγιεινή ενδιαφέρουν και οι αρρώστιες των ζώων που προκαλούνται από μικρόβια, τα οποία μπορούν να προσβάλλουν και τον άνθρωπο.  Μη παθογόνα: Ονομάζονται τα μικρόβια που δεν προκαλούν νόσο.  Σαπρόφυτα: Ονομάζονται τα μικρόβια που μπορούν και ζουν ελεύθερα στη φύση, δηλ. στον αέρα, το νερό, το έδαφος και σε νεκρές οργανικές ύλες που βρίσκονται σε αποσύνθεση.  Παράσιτα: Ονομάζονται τα μικρόβια που δεν μπορούν να ζήσουν ελεύθερα στη φύση, παρά μόνο σε ζωντανούς πολύπλοκους οργανισμούς.

Τα σαπρόφυτα μικρόβια συνθέτουν τα δικά τους συστατικά, τα οποία εξασφαλίζουν τη ζωή τους. Τα παράσιτα μικρόβια για να ζήσουν χρειάζονται έτοιμα θρεπτικά υλικά, που τα βρίσκουν μόνο σε ζωντανούς πολύπλοκους οργανισμούς. Οι παρακάτω διακρίσεις των μικροβίων είναι σχετικές, διότι κάτω από ορισμένες συνθήκες μπορεί να έχουμε: -Παθογόνο = παράσιτο, -Μη παθογόνο = παράσιτο -Σαπρόφυτο = μη παθογόνο -Σαπρόφυτο = παθογόνο

Τα μικρόβια που υπάρχουν στη φύση (στους ανθρώπους, στα φυτά, στα ζώα, στο έδαφος και στο νερό) ανέρχονται σε τεράστιους αριθμούς. Τα παθογόνα είναι πολύ λίγα, μερικές μόνο εκατοντάδες. Τα υπόλοιπα όχι μόνο δε βλάπτουν, αλλά ο άνθρωπος τα χρησιμοποιεί για δικό του όφελος. Πολλά μικρόβια με κατάλληλη καλλιέργεια, χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία γάλακτος και προϊόντων αυτού (γιαούρτι, τυριά), στη βιομηχανία ξυδιού, μπύρας καθώς και για την επεξεργασία του καφέ, του κακάο, του τσαγιού, των δερμάτων. Τα μικρόβια συμβάλλουν αποφασιστικά στην αποσύνθεση πτωμάτων ανθρώπων, ζώων και των νεκρών φυτών και τη μετατροπή τους σε απλά στοιχεία.

Με την αποσύνθεση των οργανικών ουσιών και με το οξυγόνο του ατμοσφαιρικού αέρα, δημιουργούνται στο έδαφος τα απαραίτητα θρεπτικά υλικά για την ανάπτυξη των φυτών. Αυτά με τη δράση των ακτίνων του ήλιου και της χλωροφύλλης, συνθέτουν την πρώτη οργανωτική ύλη, τους υδατάνθρακες. ■ Τα φυτοφάγα ζώα αναπτύσσονται τρώγοντας τα φυτά. ■ Τα σαρκοφάγα ζώα διατρέφονται με τα φυτοφάγα ζώα και ■ O άνθρωπος διατρέφεται, με τρόφιμα, που προέρχονται από το φυτικό και ζωικό (κυρίως φυτοφάγα ζώα) βασίλειο. ■ Τον κύκλο της ζωής, θάνατος- ζωή- θάνατος -ζωή, τα μικρόβια είναι αυτά που τον διατηρούν.

Τα μικρόβια είναι μικροοργανισμοί μονοκύτταροι, δηλαδή αποτελούνται από ένα και μοναδικό κύτταρο. Το σχήμα που είναι η εξωτερική μορφή του μικροβίου και είναι διαφορετικό για κάθε είδος μικροβίου. Το σχήμα μπορεί να είναι: 1] Σφαιρικό: Τα μικρόβια με τέτοιο σχήμα λέγονται κόκκοι και έχουν διαφορετική διάταξη, στο χώρο. Ανάλογα με τη διάταξη που έχουν στο χώρο ονομάζονται: - σταφυλόκοκκοι, - στρεπτόκοκκοι - διπλόκοκκοι

2] Ραβδί ευθύ κυλινδρικό: Τα μικρόβια με τέτοιο ονομάζονται βάκιλλοι και βακτηρίδια. 3] Ραβδί ευθύ κυλινδρικό ελικοειδή περιστροφή: Τα μικρόβια με τοσχήμα αυτό ονομάζονται σπειροειδή. 4] Ραβδί κεκαμμένο: Τέτοιο σχήμα έχουν τα μικρόβια που ονομάζονται δονάκια. 5] Πολύμορφο: Το σχήμα δεν είναι σταθερό, αλλά γίνεται διαφορετικό κάθε φορά. Τέτοιο έχουν τα μυκοπλάσματα.

Τα μικρόβια για να ζήσουν χρειάζονται ουσίες, οι οποίες ονομάζονται θρεπτικά υλικά ή θρεπτικές ουσίες. Οι θρεπτικές ουσίες βρίσκονται στο φυσικό περιβάλλον και είναι: 1_το οξυγόνο, 2_το διοξείδιο του άνθρακα, 3_τα ανόργανα άλατα και στοιχεία, καθώς και 4_τα αμινοξέα, 5_τα λευκώματα, 6_οι βιταμίνες, 7_διάφορα ένζυμα ► Μικρόβια που διαθέτουν βιοχημικούς και βιολογικούς μηχανισμούς για τη διατροφή τους από μόνα τους ονομάζονται αυτότροφα. ► Μικρόβια που διαθέτουν διαφορετικούς μηχανισμούς, με τους οποίους χρησιμοποιούν έτοιμα θρεπτικά υλικά, όπως αμινοξέα, ένζυμα, λευκώματα, ονομάζονται ετερότροφα.

 Αερόβια μικρόβια: Τα μικρόβια που μπορούν και χρησιμοποιούν το Ο 2 της ατμόσφαιρας ονομάζονται αερόβια.  Αναερόβια μικρόβια: Τα μικρόβια που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Ο 2 της ατμόσφαιρας ονομάζονται αναερόβια.

 Τα μικρόβια αναπαράγονται (πολλαπλασιάζονται) με διάφορους τρόπους, π.χ. με απλή διχοτόμηση που ονομάζεται και αγενής αναπαραγωγή, διότι πραγματοποιείται χωρίς την ένωση αρσενικού και θηλυκού γένους.  Αποικίες μικροβίων: Τα διάφορα είδη μικροβίων για να μελετηθούν καλλιεργούνται τεχνητά στα μικροβιολογικά εργαστήρια. Τα μικρόβια κάθε φορά που καλλιεργούνται, αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται ταχύτατα. Μέσα σε 24ωρες ο αριθμός αυτών ανέρχεται σε δισεκατομμύρια. Κάθε είδος μικροβίου όταν καλλιεργείται σε στερεό θρεπτικό υλικό, παράγει μικρόβια, τα οποία σχηματίζουν αθροίσματα που ονομάζονται αποικίες.

 Τα παράσιτα μικρόβια που δεν προκαλούν λοίμωξη, δηλαδή ζουν σαπροφυτικά, λέμε ότι συμβιώνουν με τον μεγαοργανισμό.  Απλή συμβίωση: έχουμε όταν ένα είδος μικροβίου διευκολύνει την ανάπτυξή του με την ταυτόχρονη ανάπτυξη άλλου είδους μικροβίου.  Αμφοτερόπλευρη συμβίωση: έχουμε όταν η ταυτόχρονη ανάπτυξη δύο ειδών μικροβίων δημιουργεί ωφέλεια και στα δυο.  Μικροβιακός συνδυασμός: Είναι η συνδυαστική δράση δύο ή περισσοτέρων μικροβίων που προκαλεί λοίμωξη.  Ανταγωνισμός μικροβίων: Είναι μικροβιακό βιολογικό φαινόμενο, στο οποίο παρατηρείται τέλεια παρεμπόδιση της ανάπτυξης ενός είδους μικροβίου με την ταυτόχρονη ανάπτυξη άλλου. Κατά τον ανταγωνισμ;o των βακτηριδίων μπορεί: 1] να τροποποιούνται οι περιβαλλοντικές συνθήκες, 2] να παράγονται ειδικές ουσίες και 3] να παράγονται αντιβιοτικά

 Μικροβιοτοξίνες: Ονομάζονται δηλητηριώδεις ουσίες που παράγουν τα παθογόνα μικρόβια, όταν εισέλθουν στον μεγαοργανισμό και του προκαλέσουν λοίμωξη. Ο οργανισμός με τη σειρά του, παράγει άλλες ουσίες, τις αντιτοξίνες, οι οποίες εξουδετερώνουν τις πρώτες. Όταν εισέλθουν στον ανθρώπινο οργανισμό προκαλούν νόσο ακόμη και το θάνατο. Διακρίνουμε τις μικροβιοεξωτοξίνες και τις μικροβιοενδοτοξίνες:  Μικροβιοεξωτοξίνες: Παράγονται από ζωντανά μικρόβια στο κυτταρόπλασμα, εκκρίνονται και διαχέονται στο περιβάλλον τους. Είναι δηλητηριώδεις ακόμα και σε ελάχιστες ποσότητες.  Μικροβιοενδοτοξίνες: Παράγονται από ζωντανά μικρόβια και παραμένουν στο κυτταρόπλασμα. Απελευθερώνονται και διαχέονται στο περιβάλλον, όταν το μικρόβιο που τις παράγει καταστραφεί (= πεθάνει φυσιολογικά ή καταστραφεί από τα φαγοκύτταρα του μεγαοργανισμού ή με τα αντιβιοτικά). Έχουν σχετικά μικρή τοξικότητα.