Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα: Εκτροφή προβάτων & αιγών_Κρεοπαραγωγή Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μπιζέλης.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Προληψη καρκινου: ΑλλαγεΣ στο τροπο ζωηΣ απο την παιδικη ηλικια
Advertisements

Εκτροφή κρεοπαραγωγών ορνίθων (broilers)
ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
4FHH1153 Βασικές Αρχές Διατροφής του Ανθρώπου
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ •Είναι εξαιρετικά ασφαλή •Είναι εξαιρετικά ασφαλή, καθώς ελέγχονται στο σύνολό τους πριν φτάσουν στον καταναλωτή •Δεν.
Διατροφή και υγεία «Οι κακοί ζουν για να τρώνε και να πίνουν, ενώ οι καλοί τρώνε και πίνουν για να ζήσουν» ΣΩΚΡΑΤΗΣ.
Project με θέμα: Υγιεινή διατροφή, Αθλητισμός και παχυσαρκία
ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΒΑΡΟΥΣ
ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Δρ. Δημοσθένης Παναγιωτάκος
Στάδια της έρευνας 1. Τίτλος της έρευνας 2
ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΣ Α’
ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Ερωτήσεις Multiple choice.
Βοδινά – Beef Μοσχάρι - Veal
Δεδομένα σχετικά με τον πόνο και τον τραυματισμό!
Ως παχύσαρκο χαρακτηρίζεται το άτομο που έχει αυξημένο σωματικό βάρος και συγκεκριμένα κατά ένα ποσοστό μεγαλύτερο του % από αυτό που θα έπρεπε.
Νερό Τα 2/3 του βάρους του σώματος μας αποτελούνται από νερό, το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται μέσα στα κύτταρα. Χωρίς φαγητό ο άνθρωπος μπορεί.
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΑΣΚΗΣΗ Εργαλείο για τη ζωή μας.
ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
Διατροφή των ενηλίκων Σημαντικός παράγοντας υγείας για τους ενήλικες είναι η διατήρηση φυσιολογικού βάρους για την ηλικία και το ύψος τους.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ Α ΤΑΞΗ
ΜΑΘΗΜΑ 4. ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΤΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΟΡΜΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΝΖΥΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΜΕΛΕΤΕΣ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ ΓΛΥΚΟΚΟΡΤΙΚΟΕΙΔΩΝ ΣΤΟΝ.
Σύγχρονες Τάσεις στη διατροφή των αιγοπροβάτων Γεώργιος Ζέρβας Καθηγητής Φυσιολογίας Θρέψεως και Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Οικονομοτεχνικές Μελέτες στην Εκπαίδευση Πληθυσμός, εργασία & Υγεία.
Εκτροφή Μηρυκαστικών Θεματική ενότητα 1: Εκτροφή προβάτων & αιγών. Εισαγωγή Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκων: Μπιζέλης Ιωσήφ.
Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 1 : Eκτροφή προβάτων & αιγών. Ξένες φυλές προβάτων 2/2. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών.
Ζωοτεχνία Η βιολογική επιστήμη η οποία εξετάζει τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την πλέον αποτελεσματική παραγωγή ζωικών προϊόντων. Η ζωική παραγωγή είναι.
Online Multilingual Biological Agriculture eServices System for Organic Farmers, Traders, Institutions and Citizens.
Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα : ΕΚΤΡΟΦΗ ΠΡΟΒΑΤΩΝ & ΑΙΓΩΝ Γαλακτοπαραγωγική ικανότητα του προβάτου 2/2 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής &
Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα : Εκτροφή προβάτων & αιγών. Γαλακτοπαραγωγική ικανότητα του προβάτου 1/2 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής &
Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων
Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους θεωρεία & Άσκηση Πράξης ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’
Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 2: Εκτροφή προβάτων & αιγών. Αναπαραγωγική λειτουργία στα μικρά μηρυκαστικά-1/3 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής.
OΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ
Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 2: Εκτροφή προβάτων & αιγών. Αναπαραγωγική λειτουργία στα μικρά μηρυκαστικά-2/3 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής.
Εργαστήριο Γενικής & Ειδικής Ζωοτεχνίας, Τμήμα ΕΖΠ&Υ Γ.Π.Α.
Φυλές Βοοειδών.
Σωματομετρήσεις Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Γ.Π.Α. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσες: Κουτσούλη Παναγιώτα,
Εκτιμητική ζώων Οπίσθιο τμήμα κορμού-2 Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Γ.Π.Α. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσες:
ΘΕΩΡΙΑ 2 ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΣΦΑΓΙΩΝ. ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ-ΚΡΕΟΣΚΟΠΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ Ο κτηνιατρικός υγειονομικός έλεγχος των σφαγίων και των παραπροϊόντων τους έχει.
Θεσμοί προσχολικής αγωγής στην Ευρώπη Ενότητα 1 η : Αντικείμενο και εννοιολογικοί προσδιορισμοί Παντελής Κυπριανός Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ
Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία
Χοιρίδια (Sus scrofa domestica).
Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία
Θεσμοί προσχολικής αγωγής στην Ευρώπη
Σύγκριση μεταξύ αμνών και εριφίων ως προς το προφίλ των λιπαρών οξέων του κρέατος όταν διατρέφονται με φυσικό ή τεχνητό θηλασμό Δ. Σπαράγγης1, Ε. Τσιπλάκου2,
Εκτιμητική ζώων Οπίσθιο τμήμα κορμού-1
Κατάρτιση διαιτολογίου
Εκτιμητική ζώων Πρόσθιο τμήμα κορμού και πρόσθια άκρα
Εργαστήριο Γενικής & Ειδικής Ζωοτεχνίας Τμήμα ΕΖΠ&Υ Γ.Π.Α.
Διατροφή και Ειδικές Δίαιτες
ΥΓΕΙΑ & ΤΡΟΠΟΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ
Λοιμώδη Νοσήματα – Υγιεινή Αγροτικών Ζώων
To νερό Θεωρείται το πιο σημαντικό θρεπτικό συστατικό
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Διατροφή-Διαιτολογία
ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
Διατροφή-Διαιτολογία
Παχυσαρκία.
OΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ
Μυοσκελετικά προβλήματα Φυσικοθεραπεία
Διατροφή-Διαιτολογία
ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΡΗΣΗ και ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΕΚΤΡΟΦΗΣ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ και ΟΜΑΔΟΠΟΙΗΣΗ των ζώων
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα: Εκτροφή προβάτων & αιγών_Κρεοπαραγωγή Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μπιζέλης Ιωσήφ

Αντικειμενικοί στόχοι του μαθήματος Εξετάζονται και αναλύονται τα θέματα που αφορούν την κρεοπαραγωγική ικανότητα των μικρών μηρυκαστικών.

Επιδιωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα Εκτίμηση της κρεοπαραγωγικής ικανότητας.

Μαθησιακοί στόχοι Η ποιότητα του σφάγιου των μικρών μηρυκαστικών καθορίζεται από την ηλικία και το βάρος του ζώου Τα διάφορα χαρακτηριστικά της ποιότητας του κρέατος αφορούν κυρίως την τρυφερότητα, την ικανότητα συγκράτησης νερού, την οσμή-γεύση του, το χρωματισμό και την υφή του λίπους.

Λέξεις- έννοιες κλειδιά Σωματική κατάσταση, σφάγιο, πάχυνση, ποιότητα κρέατος, τρυφερότητα, ευνουχισμός, body condition, carcass, fattening, meat quality, tenderness, castration

Κρεοπαραγωγή Εκτίμηση της σωματικής κατάστασης Εκτίμηση της σωματικής κατάστασης Ανάπτυξη Ανάπτυξη Ποιότητα του σφάγιου Ποιότητα του σφάγιου Τύποι σφάγιων Τύποι σφάγιων

Εκτίμηση σωματικής κατάστασης

Εκτίμηση της θρεπτικής κατάστασης και του βαθμού πάχυνσης 1/3 Θρεπτική κατάσταση του ζώου  παραγωγικότητα Εκτίμηση με ψηλάφηση συγκεκριμένων σημείων (λαβές). Ψηλάφηση της οσφύος για την εκτίμηση του δείκτη θρεπτικής κατάστασης.

Εκτίμηση της θρεπτικής κατάστασης και του βαθμού πάχυνσης 2/3 1. Σχεδόν απίσχνανση. Έλλειψη υποδόριου λίπους. Μικρή ανάπτυξη μυών. Τα χείλη των αποφύσεων κοφτερά και τα μεταξύ τους διαστήματα σαφή. 2. Ελάχιστος επιτρεπτός. Ελάχιστο υποδόριο λίπος, μέτρια ανάπτυξη μυών. Τα χείλη των αποφύσεων διαγράφονται σαφώς, αλλά δεν είναι κοφτερά. 3. Επιθυμητός στην οχεία. Ικανοποιητική ανάπτυξη μυών, μέτρια υποδόριου λίπους. Στρογγυλεμένα χείλη αποφύσεων, που ψηλαφούνται μόνο μετά από πίεση.

Εκτίμηση της θρεπτικής κατάστασης και του βαθμού πάχυνσης 3/3 4. Μέγιστος επιτρεπτός. Καλή ανάπτυξη μυών και υποδόριου λίπους, που μόλις επιτρέπει την ψηλάφηση των έντονα στρογγυλεμένων χειλέων των ακανθωδών αποφύσεων. 5. Υπέρπαχα ζώα. Υπερβολική ανάπτυξη μυών και υποδόριου λίπους, που δεν επιτρέπει την ψηλάφηση των αποφύσεων, που βρίσκονται στον πυθμένα αύλακας.

Παράγοντες που επηρεάζουν την ενδομήτρια ανάπτυξη Αριθμός των κυοφορούμενων εμβρύων Φύλο Βάρος της μητέρας Ηλικία της μητέρας Διατροφή της μητέρας Θερμοκρασία Υγεία Φυλή

Παράγοντες που επηρεάζουν την μεταγεννητική ανάπτυξη Φύλο Πολυδυμία Διατροφή Υγεία Φυλή Ευνουχισμός Αντισταθμιστική ανάπτυξη

Εκτίμηση της ποιότητας του σφάγιου Σωματικό βάρος Βάρος σφάγιου Απόδοση σε σφάγιο Απόδοση σε αποστεωμένο κρέας Βαθμός πάχυνσης Περιεκτικότητα σφάγιου σε λίπος Ποσοστό οστών Διάπλαση σφάγιου Εξαρτάται από τις κατά τόπους συνήθειες των καταναλωτών. Προϋπόθεση ο υγειονομικός έλεγχος.

Ταξινόμηση σφάγιων στην Ε.Ε. με βάση τη διάπλασή τους.

Ταξινόμηση σφάγιων στην Ε.Ε. με βάση το βαθμό πάχυνσής τους.

Ταξινόμηση ελαφρών σφάγιων στην Ε.Ε. με βάση το βαθμό πάχυνσής τους.

Τύποι σφάγιων  Αμνός γάλακτος (ή ερίφιο) Από νεαρά ζώα ημερών. Επικρατεί στην Ελλάδα. Περί τα 10 kg.  Αμνός 100 ημερών (ή ερίφιο) Από ζώα ημερών. Περί τα kg. Ικανοποιητική διάπλαση.  Ζυγούρι Από ζώα ηλικίας μηνών. Βάρους kg. Η ποιότητα ποικίλλει.  Σφάγια ενήλικων ζώων Σφάγια κατώτερης ποιότητας. Ποικίλου βάρους.

Ποιότητα κρέατος Τρυφερότητα, Ικανότητα συγκράτησης νερού Οσμή-γεύση Χρωματισμός Χρωματισμός και υφή λίπους

Βιβλιογραφία Ζυγογιάννης Δ. (2006): Προβατοτροφία, Εκτροφή μηρυκαστικών (τεύχος Α), εκδ. Σύγχρονη Παιδεία, Θεσσαλονίκη. Κατσαούνης Ν. (1994): Προβατοτροφία, Εκδ. οίκος αδελφών Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη.