1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 1 Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Advertisements

8 κανόνες της έξυπνης κατανάλω-σης Κλείσε τον κύκλο
Στόχοι της εκπαίδευσης:
Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.
ΕΠΑΛ ΑΓΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:
Επιμέλεια Ξενοφώντος Μάριος Καμπούρης Χρυσόστομος
Εισαγωγή στην Τροφογνωσία
ΚΡΙΣΙΜΑ ΣΗΜΕΙΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΓΩΓΗ ΖΩΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Κ. Ι. Φεγγερός Αναπλ. Καθηγητής στο Εργαστήριο Διατροφής Ζώων του Τμήματος Επιστήμης.
ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ-ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΛΛΑΝΤΙΚΩΝ
Υγιεινή σφαγίου αναφορικά στα βακτηριακά παθογόνα
1 ΛΕΠΤΟΣΠΕΙΡΩΣΗ W H O / M Z C P Ν. Χαρίσης Γενική Δ/νση Κτηνιατρικής, ΥΠΑΑΤ Δ/νση Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, Τμήμα Κρέατος Σύντομη ενημέρωση για τις.
ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ
ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει το γάλα Κατονομάζει ζώα των οποίων το γάλα καταναλώνει ο άνθρωπος Αναφέρει τα θρεπτικά στοιχεία τα οποία παρέχει το γάλα σε.
Επιμέλεια Ξενοφώντος Μάριος Καμπούρης Χρυσόστομος
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 852/2004 «για την υγιεινή των τροφίμων»
Κοστολόγηση Μάθημα 10.
ΨΥΞΗ.
Το βακτήριο Vibrio cholerae που προκαλεί την χολέρα
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
Διαχειριση φυσικων πορων
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
Ενότητα 1.1 Νερό.
1 Μπαλωμένου Γεωργία ΑΣΠΑΙΤΕ 2011.
ΣΑΛΤΣΕΣ.
Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΞΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΛΙΜΑΤΙΜΟ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Η πυραμίδα των τροφίμων!
Ενότητα 7.1 Πρόληψη τροφικής δηλητηρίασης
ΥΛΙΚΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ.
Ολική αρίθμηση Ψυχρότροφων μικροοργανισμών
ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΕΠΑΛ.
Απομόνωση και αρίθμηση του Staphylococcus aureus
Η Χημεια και η Τεχνολογια του Παγωτου
Βιολογία Γ ’ Γυμνασίου. Ομοιόσταση Η ικανότητα των οργανισμών να διατηρούν το εσωτερικό τους περιβάλλον ( σύσταση και ποσότητα υγρών, θερμοκρασία, pH.
ΔΙΑΠΝΟΗ : ΑΠΩΛΕΙΑ H 2 O (ΜΟΡΦΗ ΥΔΡΑΤΜΩΝ) ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΦΥΤΙΚΟΥΣ ΙΣΤΟΥΣ (mg H 2 O cm -2 day -1 ) Α. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ  Ένταση της Αναπνοής  Σχήμα (επιφάνειας/όγκου)
Έλεγχος λοιμωδών νοσημάτων. 2  Η ασθένεια που προκαλείται από τη μετάδοση μικροβιακού παράγοντα (ή τοξίνης) σε ένα ευπαθή ξενιστή.
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 4: Μικροβιολογική Αλλοίωση Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων. Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας.
ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΩΣΤΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ.
1 Λοιμώδη Νοσήματα – Υγιεινή Αγροτικών Ζώων – Εισαγωγή, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ - Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα.
Σημασία του νερού  Χρειάζονται 35 cm 3 νερού ανά kg ανθρώπινου σώματος (~2lt) ημερησίως  Χωρίς νερό ο άνθρωπος δεν ζει πάνω από 6-7 ημέρες  Διαλύτης.
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλίας Χημεία Τροφίμων Ενότητα #1: Εισαγωγή στην Επιστήμη Τροφίμων Αθανάσιος Μανούρας Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και.
1 Λοιμώδη Νοσήματα – Υγιεινή Αγροτικών Ζώων – Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ - Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 3 α ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ 1.
ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ Μια εργασία των : Βασιλείου ΔημήτρηΔημητρούλη ΖήνωναΤσάνη ΒασίληΜιχαήλ Παναγιώτη.
ΕΝΖΥΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΟΞΥΓΑΛΑΚΤΙΚΗΣ ΖΥΜΩΣΗΣ Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων - Άσκηση 8η.
ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΗΧΙΔΗΣ. Μικροβιολογία: είναι ειδική Επιστήμη που ασχολείται με όλους τους μικροοργανισμούς, μελετά και ερευνά αυτούς, πάντοτε σε σχέση με τον.
ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!
Χημεία Τροφίμων Ενότητα #1: Εισαγωγή στην Επιστήμη Τροφίμων
HACCP και Πρόληψη Κινδύνων στην Μαζική Εστίαση.
Πληροφορική και νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση
ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΗΡΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗACCP
Δρ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΕΡΒΕΡΗΣ,
ΡΥΠΑΝΣΗ ΥΔΑΤΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Project Ομάδας (4 άτομα)
Το φαινόμενο του θερμοκηπίου:
ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Τι είναι : κάθε τι που βρίσκετε στη φύση είτε πρόκειται για άψυχα υλικά είτε πρόκειται για οργανισμούς. π.χ. βουνά ,ποτάμια , ο αέρας.
ΦΥΣΙΚΗ 4193 ΓΑΖΕΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ.
ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Το οικιακό ψυγείο.
ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Παθογόνα Τροφίμων Ενότητα 9: Staphylococcus aureus
Παθογόνα Τροφίμων Ενότητα 8: Listeria monocytogenes
Ενότητα 7: Μικροβιολογία προϊόντων που υφίστανται αφυδάτωση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 1 Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ

2 ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Μετά την ολοκλήρωση του μαθήματος θα: 1. Έχετε αντίληψη των βασικών εννοιών της μικροβιολογίας τροφίμων και των κυριοτέρων ομάδων μικροβίων στη βιομηχανία τροφίμων 2. Είστε σε θέση να κατανοήσετε αποτελέσματα μικροβιολογικών αναλύσεων και τη σχέση τους με τις νομοθετικές απαιτήσεις και το σύστημα HACCP 3. Μπορείτε να συμβάλετε στην λήψη αποφάσεων όσο αφορά την μικροβιολογική ασφάλεια και ποιότητα των τροφίμων

3 ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 4. Έχετε κατανοήσει τη σχέση μεταξύ μικροβίων και κανόνων ορθής υγιεινής τροφίμων 5. Γνωρίζετε τις κύριες μεθόδους αποτροπής της ανάπτυξης των μικροβίων στα τρόφιμα 6. Ξέρετε τι είναι οι τροφικές δηλητηριάσεις, πως προκαλούνται και πως μπορούν να αποτραπούν 7. Έχετε δει τη λειτουργία ενός μικροβιολογικού εργαστηρίου κ.λπ.

4 ΠΩΣ ΜΟΛΥΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΕ ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΑΝΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΟ ΤΡΟΦΙΜΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΕΙΡΟ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΡΟΦΗ ΑΝΘΡΩΠΩΝ – ΤΡΟΦΗ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

5 ΠΗΓΕΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΩΣ ΦΟΡΕΑΣ ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΤΑ ΤΡΩΚΤΙΚΑ Η ΣΚΟΝΗ Ο ΑΕΡΑΣ

6 Ο ΣΤΑΦΥΛΟΚΟΚΚΟΣ ΣΕ ΦΟΡΕΙΣ Staphylococcus aureus ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΠΑΘΟΓΟΝΟ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

7 Ο ΣΤΑΦΥΛΟΚΟΚΚΟΣ ΣΕ ΦΟΡΕΙΣ: ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΙ, ΑΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΙ

8 ΤΑ ΛΥΜΑΤΑ: ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΑ - ΚΑΤΕΡΓΑΣΜΕΝΑ

9

10 ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΖΩΪΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ

11 ΕΝΤΟΜΑ

12 ΕΝΤΟΜΑ

13 ΤΡΩΚΤΙΚΑ

14 ΠΗΓΕΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΑ ΠΑΡΑ-ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΡΕΑΤΟΣ Ή ΙΧΘΥΗΡΩΝ Η ΣΚΟΝΗ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΤΟ ΝΕΡΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

15 ΠΑΡΑΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΦΑΓΕΙΩΝ

16 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΖΩΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ: ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

17 ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΜΥΚΗΤΕΣ ΑΠΟ ΣΚΟΝΗ/ΑΕΡΑ

18

19 ΜΟΛΥΝΣΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΧΩΜΑΤΟΣ

20 ΜΟΛΥΝΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΟΤΙΣΜΑ

21 ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

22 ΠΩΣ ΜΟΛΥΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΧΩΡΑΦΙ, ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ, ΜΕΤΑΦΟΡΑ, ΥΠΟΛΛΕΙΜΑΤΑ ΣΕ ΠΕΡΙΕΚΤΕΣ, ΣΚΟΝΗ, ΝΕΡΟ Ο ΜΥΚΗΤΑΣ GEOTRICHUM ΟΙΚΙΑΚΗ ΜΥΓΑ, ΜΥΓΑ ΤΟΥ ΞΥΔΙΟΥ, ΜΥΓΕΣ ΦΡΟΥΤΩΝ

23 Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΦΥΤΙΚΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

24 ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ

25 Geotrichum candidum ΡΟΔΑΚΙΝΑ, ΤΟΜΑΤΕΣ ΤΥΡΙ

26 ΑΛΛΕΣ ΜΥΚΗΤΙΑΚΕΣ ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ

27 ΜΥΓΕΣ ΤΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ

28 ΠΩΣ ΜΟΛΥΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΖΩΪΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ, ΚΡΕΑΤΑ, ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ Γενικά ωμά προϊόντα όπως κρέατα, πουλερικά και ψάρια είναι έντονα μολυσμένα με παθογόνα μικρόβια ακόμη και αν τα δύο πρώτα προέρχονται από τα πιο μοντέρνα σφαγεία. Αυτό οφείλεται σε αδυναμίες των τεχνολογιών και σε ανθρώπινους παράγοντες. Στο περιβάλλον του ψυγείου είναι δυνατόν να έχουμε μεταφορά μικροβίων από μολυσμένα τρόφιμα, όπως τα ωμά, και από μολυσμένες επιφάνειες του ψυγείου σε άλλα μη μολυσμένα τρόφιμα με τους ανθρώπινους χειρισμούς.

29 ΠΩΣ ΜΟΛΥΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΖΩΪΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ, ΚΡΕΑΤΑ, ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ ΣΦΑΓΗ ΕΚΔΟΡΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΝΕΡΟ ΠΛΥΣΕΩΣ ΖΕΜΑΤΙΣΜΑ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ

30 Η ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ, ΑΠΟΠΤΙΛΩΣΗ

31 ΚΡΕΑΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΤΕΜΑΧΙΣΜΟΥ Ή ΟΜΟΓΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΠΕΡΙΕΚΤΕΣ ΘΑΛΑΜΟΙ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ, ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ Κ.ΛΠ.

32 ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΡΕΑΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ

33 ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΡΕΑΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ

34 ΙΧΘΥΗΡΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΝΕΡΟ ΛΥΜΑΤΑ ΠΟΛΕΩΝ ΕΚΣΠΛΑΧΝΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΕΚΤΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΠΑΓΟΣ

35 ΓΡΑΜΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΙΧΘΥΗΡΩΝ

36 ΑΝΟΙΚΤΗ ΑΓΟΡΑ ΨΑΡΙΩΝ

37 Η ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΨΑΡΙΩΝ

38 ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΖΩΟΥ ΑΜΕΛΞΗ, ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΜΕΛΞΗΣ ΔΟΧΕΙΑ ΑΜΕΛΞΗΣ, ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΦΥΛΑΞΗΣ- ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΖΩΟΣΤΑΣΙΟΥ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟΔΑΡΣΗΣ ΒΟΥΤΥΡΟΥ ΣΚΕΥΗ ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΩΝ

39 ΠΗΓΜΑΤΑ ΣΕ ΓΑΛΑ

40 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΥΡΙΟΥ

41 ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΥΡΙΟΥ

42 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΕ ΥΨΗΛΗ ΥΓΡΑΣΙΑ

43 ΤΟ ΟΙΚΙΑΚΟ ΨΥΓΕΙΟ, ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΓΚΗ

44 ΧΑΜΗΛΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ Τα οικιακά ψυγεία κάτω από ορισμένες συνθήκες δεν μπορούν να μας προστατεύσουν από ορισμένα παθογόνα μικρόβια, που προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις. Και αυτό γιατί ακόμη και σε θερμοκρασίες 0-4 βαθμούς είναι δυνατόν αυτά να αναπτυχθούν. Οι επιστημονικές ονομασίες των παθογόνων μικροβίων που μπορούν να πολλαπλασιαστούν ακόμη και σε 0-4 βαθμούς Κελσίου είναι: Listeria monocytogenes, Yersinia enterocolitica, Aeromonas spp και ορισμένοι τύποι του Clostridium botulinum που προκαλεί την αλλαντίαση.

45