ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΑΜ:Δ15100 ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ &ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Παρουσίαση στην ΕΧΑΕ 18 Νοεμβρίου 2013
Advertisements

ΨΑΡΙΑ ΣΤΟ ΒΥΘΟ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ!!!
ΣΠΟΡΟΣ “Κλειδί στην πρόκληση για αύξηση της παραγωγής τροφίμων”
ΕΘΝΙΚΗΣ ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΜΕΛΙΟΥ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΥΨΕΛΗΣ
Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
ΣΑΠΟΥΝΙ με οικονομικούς όρους. Στέλλα Δουνιά Θωμαΐ Κελεπερτζη
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Διεύθυνση Στρατηγικής και Οικονομικής Ανάλυσης ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Διεύθυνση Στρατηγικής και Οικονομικής Ανάλυσης Ιούλιος 2012 Παύλος Μυλωνάς.
Ε.Σ.Β.Ε.Π. H συνεισφορά των επιχειρήσεων επωνύμων προϊόντων στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Ερωτήσεις Televoting 9 th HealthWorld 21/4/2010. Α – Β Γ Την περίοδο η απασχόληση στις φαρμακευτικές.
Η ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ – ΕΛΛΑΔΟΣ
Κύρια Ευρήματα Μελετών και Ερευνών Θοδωρής Λιανός.
Ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα καινοτομιών για νέες μικρές επιχειρήσεις Γιάννης Μουρατίδης MSc, Μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης Συνεργάτης Μονάδας Καινοτομίας.
«Παράγω & Εξάγω: το νέο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης της Ηπείρου» 03/03/12 Δημήτρης Λακασάς Πρόεδρος ΣΕΒΕ.
Το ελληνικό ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας: Πρεσβευτής ποιότητας στις αγορές της Ε.Ε. Γ. Στεφανής Διευθύνων Σύμβουλος ΣΕΛΟΝΤΑ Α.Ε. Πρόεδρος Σ.Ε.Θ. & F.E.A.P. Ιούνιος,
Ανάλυση Δυνάμεων-Αδυναμιών Ευκαιριών-Απειλών (SWOT)
L. BARAZI – ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΘΑΛΑΣΣΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΠΑΡΟΝ & ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΘΑΛΑΣΣΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ.
Τομείς παραγωγής της Ευρωπαϊκής Οικονομίας
ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΕΦΟΔΙΑΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ.  E.R.P μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα επιχειρησιακό εργαλείο ελέγχου, παρακολούθησης και συντονισμού των διαδικασιών.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
Ε.Π. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΞΟΝΑΣ 4 / ΜΕΤΡΟ 4.1 / ΔΡΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: “ΠΡΑΞΕ” (ΤΕΧΝΟΒΛΑΣΤΟΙ) - Α ΦΑΣΗ Ανάπτυξη Εξειδικευμένων.
Μεσόγειος θάλασσα μια κλειστή θάλασσα.
Τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ευρώπης
Παγκόσμιος Χάρτης.
Μάθημα 39: Η κτηνοτροφία, η αλιεία και οι υδατοκαλλιέργιες στην Ευρώπη
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Αγροτική Επιχειρηματικότητα: Επιχειρηματικές Προτάσεις, Προϊόντα & Τεχνολογίες Αιχμής Γεώργιος Πίττας Δ.Σ. Σ.Ε.Β.Τ.
ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.
ΜΟΡΦΕΣ ΑΓΟΡΑΣ ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
Τα μεγαλύτερα ποτάμια και οι μεγαλύτερες λίμνες της Γης
ΖΩΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ Στάθης και Γιώργος.
Κλαδική Ανάλυση – Μελέτη της ICAP Group «Οι Συνέπειες της Κρίσης στους διαφόρους Κλάδους της Ελληνικής Οικονομίας» Διεύθυνση Οικονομικών Κλαδικών Μελετών.
Παπαθανασίου Αναστασία
Αλέξανδρου Αμπαδογιάννη
ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΑΣΗΣ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΓΕΩΡΓΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ Μ. Βραντζά 1, Γ. Δημόκας 2, Π. Νικολαΐδου 3, E. Παππάς 3, Χ. Λύκας.
ΤΟ Α.Ε.Π. ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΟΥ.. Τι ονομάζουμε Α.Ε.Π. ; Το ποσό που αξίζουν τα αγαθά και οι υπηρεσίες που παράγει μια οικονομία σε ένα συγκεκριμένο.
Τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ευρώπης Παναγιώτης Αυγουστίδης 5 ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης Γεωγραφία Β΄ Γυμνασίου
Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες Εμπορικό ισοζύγιο Εργαστήριο Πολιτικής Οικονομίας & Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης Υπεύθυνος Πρακτικής Παύλος Καρανικόλας Επιβλέπων.
Επιχειρηματικό Σχέδιο Ελαστικότητα Ζήτησης Επιχειρηματικό Σχέδιο.
1 «Ο κλάδος των Κινητών Επικοινωνιών κυρίαρχος πυλώνας στη στρατηγική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», Νοέμβριος 2015.
Το κλίμα της Ευρώπης Παναγιώτης Αυγουστίδης 5 ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης Γεωγραφία Β΄ Γυμνασίου
ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Εργαστήριο Αγροτικής Πολιτικής & Συνεταιρισμών ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ (ΕΣΠΑ) Υπεύθυνος Πρακτικής.
 Michael Grömling Intereconomics January 2014, Volume 49.
Η ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗ 12 ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ EUROPEAN REGIONAL SCIENCE ASSOCIATION.
ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ.
Τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ευρώπης
Β. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟ 19ο ΑΙΩΝΑ
ΑΓΟΡΕΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Ενοτητα 5. αμεσεσ ξενεσ επενδυσεισ
Δρ. Ιωάννης Ε. Χανιωτάκης
Παράδειγμα 1 Το εργοστάσιο μιας επιχείρησης έχει ετήσια παραγωγική ικανότητα 7000 μονάδων. Η συνήθης παραγωγική δραστηριότητα.
ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Πρόσφατες εξελίξεις στην αγορά βάμβακος
Άντρεα Παπαϊωακείμ Σταύρη Χίντικου
Παναγιώτης Αυγουστίδης Γεωγραφία Β΄ Γυμνασίου
Μεσόγειος θάλασσα μια κλειστή θάλασσα.
A Supply-Side Explanation for Current Account Imbalances 2014
ΤΣΙΠΟΥΡΑ Η τσιπούρα μπορεί να φτάσει τa 70 cm, συνήθως την συναντάμε μέχρι 40cm.  Όταν ξεπεράσει τα 25cm, το φύλλο της από αρσενικό γίνεται θηλυκό. Την.
Τα μεγαλύτερα ποτάμια και οι μεγαλύτερες λίμνες της Γης
Συνάντηση ΠΑΣΕΓΕΣ – ΕΑΣ Θεσ/νικη
Μήτρα Ανάλυσης SWOT Δυνάμεις Αδυναμίες Ευκαιρίες Απειλές.
O πληθυσμός της Ευρώπης
Η ΑΓΟΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ Αναστασιος Παπαθωμάς Σύμβουλος ΟΕΥ Α’, Βρυξέλλες ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ.
Ημερίδα Τράπεζας της Ελλάδος
Τι συμβαίνει σήμερα Λουκέτο σε σημεία πώλησης λιανικής
Οι Ελληνικές Εξαγωγές Τροφίμων και Ποτών – Ο Ρόλος του ΣΕΒΕ
Μελέτη Κόστους Κινητών Επικοινωνιών
ΕΚΤΡΟΦΗ ΙΧΘΥΩΝ ΓΛΥΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ
Δημοτικό Σχολείο Αγίων Τριμιθιάς Χρίστος Τομάζος Στ΄2
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΑΜ:Δ15100 ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ &ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Τη στιγμή που τα θαλάσσια οικοσυστήματα αδειάζουν από την υπεραλίευση και την ρύπανση οι ιχθυοκαλλιέργειες αποκτούν συνεχώς μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά και γίνεται ένας ταχύτατα αναπτυσσόμενος κλάδος παγκοσμίως. Η Μεσογειακή καλλιέργεια άρχισε τη δεκαετία του 1980 με τη καλλιέργεια του λαυρακιού και γρήγορα επεκτάθηκε στη καλλιέργεια της τσιπούρας. Η εξέλιξή της ήταν ραγδαία και σήμερα καταλαμβάνει τη δεύτερη μεγαλύτερη θέση στις θαλασσινές ιχθυοκαλλιέργειες παγκοσμίως, μετά τη καλλιέργεια του σολομού – πέστροφας Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στη Μεσόγειο στην παραγωγή προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας υπερέχοντας όχι μόνο στην ποσότητα αλλά και στην ποιότητα. Το ελληνικό ψάρι είναι πρώτο στη ζήτηση χάρη στα γευστικά του πλεονεκτήματα. Καλή ποιότητα νερών, σωστές θερμοκρασίες και κατάλληλη αλατότητα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των συνθηκών εκτροφής των ψαριών. Το 80% της παραγωγής εξάγεται κάνοντας έτσι τα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας το πρώτο μας εξαγωγικό αγροτικό προϊόν που ξεπερνά ακόμη και το ελαιόλαδο.

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Στον ελληνικό κλάδο ιχθυοκαλλιέργειας δραστηριοποιούνται περίπου 100 εταιρείες όπου απασχολούνται 10 χιλιάδες εργαζόμενοι τζίρος ανέρχεται σε 600 εκ. ευρώ.Τα ¾ του τζίρου πραγματοποιούνται από τις 5 πρώτες εταιρείες οι οποίες καταλαμβάνουν θαλάσσια έκταση για τις εγκαταστάσεις τους 7,8 χλμ 2. Οι 5 μεγαλύτερες Ελληνικές εταιρείες του κλάδου Μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας συγκαταλέγονται μέσα στις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές ιχθυοπαραγωγικές εταιρείες. Ο κλάδος συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων εξαγωγικών δυνάμεων της χώρας και το 80% της συνολικής παραγωγής εξάγεται, με κύρια κατεύθυνση την Ευρώπης.

ΕΙΔΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ Η μεσογειακή ιχθυοκαλλιέργεια παράγει πολλά είδη ψαριών, σε αντίθεση με άλλες υδατοκαλλιέργειες. Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα από την καλλιέργεια πολλαπλών ειδών είναι: Μεγαλύτερη σταθερότητα στα κέρδη, διότι επιτυγχάνεται διάχυση του κινδύνου από τη μεταβλητότητα των τιμών σε κάποια από τα είδη. Βελτίωση του λειτουργικού περιθωρίου κέρδους από συνέργειες στο μάρκετινγκ και τις πωλήσεις. Τα είδη που κυριαρχούν στην εθνική ιχθυοκαλλιεργητική παραγωγή είναι η τσιπούρα(sparus aurata) και το λαυράκι (dicentrarchus labrax) περίπου το 92% με το λοιπό παραγωγικό φάσμα να αποτελείται κυρίως από πέστροφα, σολομό, χέλι και κυπρίνο. Ειδικότερα σε ότι αφορά την τσιπούρα και το λαβράκι, η Ελλάδα παράγει το 60% της συνολικής παραγόμενης ποσότητας των ειδών αυτών μεταξύ των Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών χωρών, με κύριο εξαγωγικό προορισμό την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΤΣΙΠΟΥΡΑ(sparus aurata):  Είναι το πλέον ευρέως καλλιεργούμενο είδος.  Είναι πρωτανδρικό ερμαφρόδιτο είδος.  Στο φυσικό της περιβάλλον βρίσκεται στη μεσόγειο θάλασσα και στις ανατολικές παράκτιες περιοχές του βόρειου Ατλαντικού.  Το μήκος της φτάνει τα 60 εκατοστά όταν μεγαλώσει. ΛΑΥΡΑΚΙ(dicentrarchus labrax):  Είναι το 2 ο σημαντικότερο είδος σε όγκο παραγωγής στη μεσογειακή ιχθυοκαλλιέργεια.  Βρίσκεται σε όλη την Ευρώπη συμπεριλαμβανομένου του ατλαντικού ωκεανού, της Μεσογείου θάλασσας κ της Μαύρης θάλασσας.  Τρέφεται με μικρά ψάρια, κεφαλόποδα και οστρακόδερμα.  Θεωρείται μεγάλη λιχουδιά.  Οι Έλληνες δημοσιογράφοι χρησιμοποιούν την ίδια λέξη για ειδήσεις με μεγάλη αξία, συγκρίνοντας την τύχη με αυτή του ψαρά που πιάνει λαυράκι.

ΠΑΡΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΕΞΑΓΩΓΗ ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΛΑΥΡΑΚΙΟΥ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΣΥΛΛΕΧΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ EUROSTAT(international trade).TA ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΙΔΩΝ.

ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΛΑΥΡΑΚΙΟΥ (Μέσος όρος περιόδου ) Η σημαντικότερη χώρα προέλευσης των ελληνικών εξαγωγών που αφορούν το Λαυράκι είναι η Ιταλία (47%) και ακολουθεί η Ισπανία (13%) και η Γαλλία (9%). Πηγή: Eurostat, International Trade

ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΛΑΥΡΑΚΙΟΥ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ( Αξία εξαγωγών )

ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΛΑΥΡΑΚΙΟΥ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ( Ποσότητα )

ΕΞΑΓΩΓΗ ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ Όπως και στην περίπτωση του Λαυρακίου, η σημαντικότερη χώρα προέλευσης των ελληνικών εξαγωγών που αφορούν τη Τσιπούρα είναι η Ιταλία (50%) και ακολουθεί η Ισπανία (15%) και η Γαλλία (11%).

ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ( Αξία Εξαγωγών )

ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ( Ποσότητα )

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Παρατηρούμε ότι και στα δυο είδη την περίοδο έχουμε πτώση στην αξία εξαγωγών ενώ από το αυξάνεται σημαντικά. Στην Ιταλία που είναι και η κύρια χώρα εξαγωγής και των δυο ειδών με ποσοστό που φτάνει περίπου το 50% φαίνεται έντονα η απότομη μείωση της εξαγωγής την περίοδο αυτή. Επίσης το 2012 υπάρχει μια μικρή πτώση της αξίας εξαγωγής της τσιπούρας.Αυτό συμβαίνει γιατί στην εξαγωγή λαμβάνουν χώρα και άλλα είδη όπως πέστροφα,σολωμός κ.α.

Δείκτης μεριδίου αγοράς:XMS=X i,j k /M i,w k όπου X i,j k η αξία των εξαγωγών της Ελλάδος (i)προς μια χωρική ενότητα(j) για ένα προϊόν ή μια ομάδα προϊόντων (k) και M i,w k η αξία των εισαγωγών της χωρικής ενότητας (j) από την παγκόσμια αγορά για το ίδιο προϊόν ή μια ομάδα προϊόντων.

ΕΞΕΛΙΞΗ ΔΕΙΚΤΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΥΡΑΚΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ

ΕΞΕΛΙΞΗ ΔΕΙΚΤΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΤΣΙΠΟΥΡΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Παρατηρούμε ότι ο δείκτης μεριδίου αγοράς διαφέρει από έτος σε έτος. Οι πολύ χαμηλές τιμές δείχνουν την πολύ μικρή εξάρτηση των εξαγωγικών χωρών από την Ελλάδα. Οι υψηλές τιμές των δεικτών δείχνουν την διείσδυση των προϊόντων που εξατάζουμε,τσιπούρα και λαυράκι,στις αγορές των χωρών. Όπως βλέπουμε και στα γραφήματα οι χώρες αυτές είναι η Ιταλία και η Ισπανία όπου για την τσιπούρα τα έτη 1998και ξεπέρασε το 1%. Αντίστοιχα και για το λαυράκι που παρά το γεγονός ότι οι δείκτες δεν ξεπερνούν το 1%,εμφανιζουν υψηλές τιμές το 2000 ενώ την 3ετια ( ) η Γαλλία ξεπερνά την Ισπανία εμφανίζοντας υψηλότερους δείκτες.