ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΑΕΡΟΘΕΡΜΟ. Στόχοι: Ο μαθητής να: (α) αποσυναρμολογεί ένα ηλεκτρικό αερόθερμο και εντοπίζει βλάβες με τη βοήθεια των καταλλήλων οργάνων. (β)

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Το οικιακό ψυγείο ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Advertisements

Το αυτόματο ηλεκτρικό σίδερο
Το πλυντήριο ρούχων ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Ηλεκτρικός Αναμεικτήρας Χεριού
Το ηλεκτρικό αερόθερμο
Φυσική Α Γυμνασίου Αξιολόγηση.
ΤΟ ΟΙΚΙΑΚΟ ΨΥΓΕΙΟ.
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ
ΒΑΣΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ.
ΠΥΡΟΔΟΤΗΣΗ EΚΡΗΚΤΙΚΩΝ ΥΛΩΝ
Ηλεκτρικές Οικιακές Συσκευές
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ.
Α) βλάβες πυκνωτών Οι βλάβες που μπορεί να παρουσιάσουν οι πυκνωτές είναι οι παρακάτω: 1)Βραχυκύκλωμα . Αυτό είναι αποτέλεσμα εφαρμογής τάσης μεγαλύτερης.
Ηλεκτρική θερμάστρα ακτινοβολίας
Τρόποι Εξοικονόμησης Ενέργειας
ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΝΤΙΣΤΑΤΩΝ ΣΕ ΣΕΙΡΑ
Κατηγορίες Διακοπτών 1. ∆ιακόπτες µη ελεγχόµενοι από ρεύµα, µε µηχανική επαφή: –α. Μηχανικοί –β. Αυτόµατοι 2. ∆ιακόπτες ελεγχόµενοι από ρεύµα, µε µηχανική.
Eπιμέλεια: Μανδηλιώτης Σωτήρης
Στόχοι: Ο μαθητής να: (α) αναγνωρίζει τα βασικά μέσα απόζευξης, διακοπής και προστασίας των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων. (β) αναφέρει και εκτιμά τους κινδύνους.
Όργανα μέτρησης και συσκευές εργαστηρίου
Η ηλεκτρική σκούπα 1. Αναφέρει τα μέρη μιας ηλεκτρικής σκούπας
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠO ΥΠΕΡΕΝΤΑΣΗ, ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΜΑ ΚΑΙ ΔΙΑΡΡΟΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ.
ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑ ΣΤΟΧΟΙ : Να μπορείτε να,
HΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΘΕΡΜΑΣΤΡΕΣ
Στόχοι: Ο μαθητής να μπορεί να: (α) Αναφέρει την αρχή λειτουργίας του ανιχνευτή κίνησης (β) Αναφέρει τα μέτρα ασφάλειας κατά την εγκατάσταση του του ανιχνευτή.
τη συμπεριφορά της επαγωγικής, αντίστασης στο Ε.Ρ.
ΑΠΛΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΙΔΕΡΟ ΑΤΜΟΥ
(α) συναρμολογεί ηλεκτροπνευματικά κυκλώματα.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΓΕΙΩΣΗΣ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΤΟ ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
σχεδιάζει το τρίγωνο των ισχύων σε σύνθετα κυκλώματα Ε.Ρ .
ΧΡΗΣΗ ΟΡΓΑΝΩΝ ΜΕΤΡΗΣΗΣ
Επιμέλεια παρουσίασης: Κυρισκόζογλου Ουρανία
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑΣ Ι
Επιμέλεια: Δημ. Ραπτάκης - Μηχανολόγος ΠΕ12 ΤΕΕ Ψαχνών
ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΝΤΙΣΤΑΤΩΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ
ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΜΕΡΟΣ 1:
Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Ι - Εργαστήριο
Θέμα εργασίας: ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ Ι.
Α/α ΒλάβηΑίτιαΣυμπτώματα 1 Έλλειψη ψυκτικού υγρού (Freon)Διαρροή υγρού από το κύκλωμαΔεν βγάζει κρύο αέρα 2 Σε μηχανήματα με τα καινούργια οικολογικά ψυκτικά.
ΑΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ.
Διακόπτης Φορτίου Συσκευή χειρισμού και όχι προστασίας Δυνατότητα χειρισμού υπό φορτίο Τέλεια και ασφαλή διακοπή κυκλώματος Εμφανή ένδειξη ON - OFF.
Ηλεκτρισμός Ο εκπαιδευτικός: Τουλιόπουλος Φώτης. Ο όρος ηλεκτρισμός είναι ένας πολύ γενικός όρος. Μπορεί να περιγραφεί ως ροή ενέργειας μέσα στην ύλη.
ΕΛΕΓΧΟΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να
ΜΕΣΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟΧΟΙ: Ο μαθητής να: (α) αναφέρει τους κινδύνους από τη χρήση του.
Μάθημα 3 Αγωγοί γείωσης στη μονοφασική εγκατάσταση.
Φύλλο Εργασίας 10 Το Ηλεκτρικό βραχυ-Κύκλωμα – Κίνδυνοι και "Ασφάλεια"
ΑΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ.
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΕΩΝ
ΤΟ ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Το ηλεκτρικό αερόθερμο
ΔΙΑΚΟΠΤΗΣ ΔΙΑΦΥΓΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ
Το ηλεκτρικό αερόθερμο
Στόχοι: Ο μαθητής να μπορεί να:
ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΝ
Έλεγχος Ηλεκτρικών Μηχανών με την χρήση διακοπτικών κυκλωμάτων DC/DC
επιπλέει στον κουβά με το νερό.
ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΓΩΓΟΙ.
1o ΣΕΚ ΛΑΡΙΣΑΣ Μίχας Παναγιώτης
ΕΝΟΤΗΤΑ 6.2 Χρήση οργάνων μέτρησης
ΤΜΗΜΑ : Πρακτικών Ασκήσεων Διδασκαλίας (ΠΑΔ)
ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να,
Συνδεσμολογία συστήματος φωτεινής κλήσης νοσοκομείου
1o ΣΕΚ ΛΑΡΙΣΑΣ Μίχας Παναγιώτης
Στόχοι: Ο μαθητής να μπορεί να:
Α/α ΒλάβηΑίτιαΣυμπτώματα 1 Έλλειψη ψυκτικού υγρού (Freon)Διαρροή υγρού από το κύκλωμαΔεν βγάζει κρύο αέρα 2 Σε μηχανήματα με τα καινούργια οικολογικά ψυκτικά.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΑΕΡΟΘΕΡΜΟ

Στόχοι: Ο μαθητής να: (α) αποσυναρμολογεί ένα ηλεκτρικό αερόθερμο και εντοπίζει βλάβες με τη βοήθεια των καταλλήλων οργάνων. (β) εξηγεί τη λειτουργία του αερόθερμου και σχεδιάζει το ηλεκτρικό του κύκλωμα. (γ) συγκρίνει το αερόθερμο με την ηλεκτρική θερμάστρα ακτινοβολίας. (δ) λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας κατά την εργασία του. (ε) εξηγεί τη σημασία της γείωσης και γειώνει σωστά τη συσκευή. (στ) εκτελεί έλεγχο της συσκευής σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς.

Λειτουργία του ηλεκτρικού αερόθερμου Τα αερόθερμα είναι θερμάστρες στις οποίες ο αέρας κυκλοφορεί τεχνητά από έναν ηλεκτρικό ανεμιστήρα και γι’ αυτό ονομάζονται και θερμάστρες τεχνητής κυκλοφορίας. Η αντίσταση (ισχύος 1 kW ή 2 kW) τοποθετείται γυμνή μπροστά από τα φυλλαράκια (γρίλια) ενός περιβλήματος. Πίσω του το περίβλημα έχει άλλα φυλλαράκια και μπροστά τους υπάρχει ένας ανεμιστήρας. Ο ανεμιστήρας μπορεί να είναι φυγοκεντρικός ή αξονικός. Ο ηλεκτρικός κινητήρας του είναι συνήθως τύπου επαγωγής με βραχυκυκλωμένο πόλο, πολύ μικρής ισχύος. Ο ανεμιστήρας τραβά αέρα από τα πίσω φυλλαράκια, τον στέλνει μέσα από την αντίσταση και τον βγάζει ζεστό έξω από τα μπροστινά φυλλαράκια. Η κυκλοφορία είναι γρήγορη και το δωμάτιο θερμαίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Κάποτε υπάρχει και θερμοστάτης που ελέγχει τη θερμοκρασία του δωματίου. Τοποθετείται κοντά στα φυλλαράκια της εισόδου του αέρα στη θερμάστρα. Επίσης είναι δυνατό να υπάρχει και θερμοστάτης ασφάλειας, πάνω από την αντίσταση, που σε περίπτωση μη λειτουργίας του ανεμιστήρα και υπερθέρμανσης διακόπτει τελείως το κύκλωμα. Από τα κυκλώματα φαίνεται ότι η ηλεκτρική αντίσταση δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν τροφοδοτηθεί πρώτα ο ηλεκτρικός ανεμιστήρας. Κάποτε συναντιέται και διακόπτης ανατροπής στη θερμάστρα. Αυτός, σε περίπτωση ανατροπής της, ανοίγει και διακόπτει το κύκλωμα. Υπάρχουν και ηλεκτρικά αερόθερμα με τρεις στάσεις ισχύος. Ηλεκτρικά κυκλώματα αερόθερμων:

Συμπτώματα και βλάβες στα ηλεκτρικά αερόθερμα: ΣυμπτώματαΒλάβες Το αερόθερμο δε λειτουργεί καθόλου Χαλασμένος θερμοστάτης Ανοιχτό κύκλωμα αντίστασης Κομμένη παροχή Καίγεται η ασφάλεια Βραχυκύκλωμα Το αερόθερμο δε βγάζει καθόλου αέρα Καμένος κινητήρας Χαλασμένος ο διακόπτης Το αερόθερμο βγάζει μόνο κρύο αέρα Δε λειτουργεί το θερμικό στοιχείο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΑΡ. 22 ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΤΗΣ Α’ ΤΑΞΗΣ