Mεταγγισεις αιματος.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Μ Ε Τ Α Γ Γ Ι Σ Η ΣΤΑ ΘΑΛΑΣΣΑΙΜΙΚΑ ΚΑΙ ΔΡΕΠΑΝΟΚΥΤΤΑΡΙΚΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ
Advertisements

Ας μιλήσουμε για την Εθελοντική Αιμοδοσία…
Γ.Π.Ν.Πατρών ’’Ο Άγιος Ανδρέας’’
Παρακολούθηση θεραπείας Αντιμετώπιση παρενεργειών
ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΟΤΩΝ ΠΛΑΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ
Μ Ε Τ Α Γ Γ Ι Σ Η ΣΤΗΝ Ο Ξ Ε Ι Α Α Ν Α Ι Μ Ι Α
ΤΖΕΗΜΣ ΜΑΝΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2007
KINΔΥΝΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ & Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ Φ/Θ ΣΤΗ ΠΡΟΛΗΨΗ - ΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΙΜΑΤΟΣ
Βιολογία Α’ Λυκείου 3. Κυκλοφορικό σύστημα.
ΠΑΘΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΙΜΙΑΣ
Διευθύντρια Βιοπαθολόγος
Τα συστατικά του αίματος Ομάδες Αίματος - Παράγοντας Ρέζους
Κυκλοφορικό και υγεία Το κυκλοφορικό σύστημα, που αποτελείται από την καρδιά, τις αρτηρίες, τα τριχοειδή αγγεία και τις φλέβες, είναι ο μηχανισμός που.
Α Ι Μ Α 3. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
ΘΕΜΑ: ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ – ΝΕΟΓΝΙΚΗ ΜΕΤΑΓΓΙΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΑΡΡΩΣΤΟΥ
ΑΝΑΙΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑΣ ΝΟΣΟΥ (σύνδρομο)
ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ Ονομάζεται η διαδικασία μεταφοράς αίματος ή παραγώγων του αίματος από ένα άτομο που λέγεται δότης στο κυκλοφορικό σύστημα ενός άλλου.
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
ΑΙΜΑ Σύσταση του αίματος Το αίμα αποτελείται από: Κύτταρα Πλάσμα
το αίμα Συμμετέχει: Αποτελείται από:
ΜΑΘΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ - ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ
ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ.
Παθολογική Νοσηλευτική Ι Εργαστήριο
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
A I D S.
Περιεχόμενο Αρχή μεθόδου. Υλικά και όργανα. Διαδικασία. Αποτελέσματα.
Περιεχόμενο Αρχή μεθόδου. Υλικά και όργανα. Διαδικασία. Αποτελέσματα.
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α’
ΑΙΜΑ Α Ι Μ Α ΥΓΡΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΙΣΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΑΓΓΕΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Τραύμα Λύση συνέχειας του δέρματος ή και των υποκείμενων ιστών. Επούλωση : Βιολογικό φαινόμενο, με τοπικές και γενικές διεργασίες, που συμβάλλουν στη σύνθεση.
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ. ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ Βρίσκονται στο πλάσμα - Αλβουμίνη - Σφαιρίνες - Ινωδογόνο Ερυθροκύτταρα Λευκοκύτταρα.
 Είναι η απόλυτα φυσική διαδικασία διατροφής πολύτιμη και αναντικατάστατη.  Δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία ή αποστείρωση και μπορεί να γίνει αυθόρμητα.
Βιολογία Α’ Λυκείου. ΑΙΜΑΚΑΡΔΙΑ ΑΓΓΕΙΑ Καρδιά  Καρδιακός μυϊκός ιστός  Καρδιά  αντλία  Αναρροφητική (;)  Συμπιεστική (;)  2 κόλποι – 2 κοιλίες.
ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ. Το αίμα και τα παράγωγά του αρχικά παράγονται στον ανθρώπινο οργανισμό και, στη συνέχεια, προσφέρονται από τον αιμοδότη προκειμένου.
Μετάγγιση παραγώγων αίματος Μ Καρακάντζα. Αιμοδοσία (ΙΙ)
Ιατρικό Τμήμα Πανεπιστημίου Πατρών Απαρτιωμένη διδασκαλία στην Αιματολογία 2012 Αργύρης Συμεωνίδης Σύνοψη της προσέγγισης ασθενούς με πανκυτταροπενία.
4 ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΡΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΤΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ. Αιτιολογική Διάγνωση Λοίμωξης επιτυγχάνεται: (1)Απομόνωση μικροοργανισμού (καλλιέργειες σε ζωμούς και τρυβλία,
ΠΡΟΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ. ΚΑΤΑΤΑΞΗ ASA  Τάξη 1: φυσιολογικό, υγιές άτομο (απουσία συστηματικής νόσου)  Τάξη 2: ασθενής με ελαφριά συστηματική νόσο χωρίς.
Αιμορραγικό ιστορικό Μ.Καρακάντζα. ιστορικό Γυναίκα ηλικίας 23 χρονών, προσήλθε στον γιατρο γιατί από 48ώρου παρατήρησε μελανιές στα άκρα και τον κορμό.
ΕΜΒΟΛΙΑ-ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΣΗ ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ : ΑΝΤΙΓΟΝΟ: είναι κάθε ξένη ουσία που μπαίνει στον οργανισμό.Μπορεί να είναι μικρόβιο,ιός,εμβόλιο κ.τα.λ. ΑΝΤΙΣΩΜΑ.
ΑΙΜΟΛΗΨΙΕΣ- ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ Πραττή Αναστασία Ιατρός μικροβιολόγος-βιοπαθολόγος.
ΑΠΑΡΤΙΩΜΕΝΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 2014 ΑΣΘΕΝΗΣ ΜΕ ΑΝΑΙΜΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΟΥΡΑΚΛΗ-ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΣ.
ΙΚΤΕΡΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΧΟΛΟΣΤΑΤΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΧΟΛΗΦΟΡΩΝ.
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ (ΜΑ0241) 4η παράδοση
Το σύστημα ΑΒΟ Κάθε λευκό αιμοσφαίριο φέρει στην επιφάνεια αντιγόνα – ουσίες που ανιχνεύουν ξένα αντισώματα. Όταν ανιχνεύσουν ξένο αντιγόνο παράγουν αντισώματα.
ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ.
ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ.
ΣΤΑΣΙΝΟΥ ΑΓΝΗ ΕΣΔΥ/ΤΕΙ: ΕΦΗΡΜΟΣΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
3.4 Η μεταφορά και η αποβολή ουσιών στον άνθρωπο
Αρχή μεθόδου Το σύστημα Rh έχει 50 αντιγόνα.
ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΑ ΣΥΜΒΑΜΑΤΑ ΜΕΤΑΓΓΙΣΕΩΝ
Χρονιες λεμφικές λευχαιμιες
Μετάγγιση Με τον όρο μετάγγιση ορίζεται η χορήγηση μονάδων πλήρους αίματος ή παραγώγων αυτού για την διατήρηση των αιματολογικών δεικτών ή σε περίπτωση.
Διαταραχές της αιμόστασης
Αιμόσταση και μετάγγιση
Οξεοβασικη Ισορροπια ασκησεισ
Βασικές αιματολογικές αναλύσεις
ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΟΥ
ΧΑΛΚΟΣ ΚΑΙ ΕΡΥΘΡΟΠΟΙΗΣΗ
ΑΝΑΙΜΙΕΣ.
ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗΣ ΑΙΜΑΤΟΣ
ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΕΝΟΣ ΑΡΡΩΣΤΟΥ ΜΕ COOMBS ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΑΙΜΟΛΥΤΙΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ
Κούρτη Μαρία Βιολόγος, Msc, PhD 24 Μαρτίου 2017
ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΟΛΙΚΟ ΑΙΜΑ:
ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗΣ ΑΙΜΑΤΟΣ
ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΑΝΤΙΕΡΥΘΡΟΚΥΤΤΑΡΙΚΩΝ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ - ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑΣ
AIDS.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Mεταγγισεις αιματος

Μεταγγίσεις αίματος Η μετάγγιση είναι ιατρική πράξη της οποίας η εκτέλεση πρέπει να αποφασίζεται ύστερα από ώριμη σκέψη και μελέτη και να αποτελεί το τελευταίο εγχείρημα σε περιπτώσεις απώλειας αίματος.

Καταστάσεις που απαιτούν μετάγγιση 1 Απώλεια αίματος: σε βαρειές και μεγάλες αιμορραγίες 2. Αναιμίες: μόνο σε βαρειές αναιμίες που οφείλονται σε συστηματικά νοσήματα ή σε χρόνιες λοιμώξεις, αλλά και σε οξεία απώλεια αίματος ( πχ σε χρονία νεφρική ανεπάρκεια, σε αιμοσφαιρινοπάθειες, σε απλαστικές καταστάσεις ή σε οξεία απώλεια αίματος (ρήξη σπληνός, ήπατος, μεγάλων αγγείων)

Καταστάσεις που απαιτούν μετάγγιση 3. Αιμορραγικά νοσήματα και καταστάσεις ( πορφύρες) 4. Τοξικές καταστάσεις ( αντιμετωπίζονται με αφαιμαξομετάγγιση) Oι καταστάσεις που αναφέρθηκαν μπορεί να απαιτούν τη χορήγηση αίματος πλήρους ή ορισμένων παραγόντων του ή ορισμένων υποκατάστατων αυτού.

Μεταγγίσεις Πλήρες αίμα θα χορηγήσουμε: Σε μεθαιμορραγικές καταστάσεις όπως ακρωτηριασμούς , γαστρορραγία κτλ Στις αναιμίες θα χορηγήσουμε συμπυκνωμένα ερυθρά Σε αιμορραγικά νοσήματα χορηγούνται αιμοπετάλια ή παράγοντες πήξης Σε εγκαυματίες χορηγούμε πλάσμα

Διατήρηση του αίματος Μετά τη λήψη του αίματος υπο άσηπτες συνθήκες από υγιείς δότες, το αίμα συλλέγεται σε πλαστικούς ασκούς που περιέχουν αντιπηκτικό. Γίνεται ο προσδιορισμός της ομάδας αίματος και του παράγοντα Rhesus και η φιάλη διατηρείται στους 4ο C . Το αίμα διατηρείται και μπορεί να χορηγηθεί μέχρι και 21 μέρες μετά τη συλλογή του.

Προϊόντα ( παράγωγα ) του αίματος Σαν προϊόντα ( παράγωγα του αίματος ) θεωρούνται: Αιμοπετάλια Προϊόντα περιέχοντα παράγοντες πήξης Λευκωματίνη Ινωδογόνο Γλοβουλίνη Ξηρός ορός ή πλάσμα

Προ της μετάγγισης Παίρνουμε αίμα από τον ασθενή που πρόκειται να μεταγγιστεί: πλήρες αίμα για τον προσδιορισμό της ομάδας αίματος και του παράγοντα Rhesus και ξηρό σωληνάριο χωρίς αντιπηκτικό για τη δοκιμασία έμμεσου Coombs και τη δοκιμασία διασταύρωσης. Αποστέλλεται η φιάλη στην Αιμοδοσία όπου αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του ασθενούς, η ηλικία του, η πάθηση από την οποία πάσχει και ο αριθμός των φιαλών αίματος που ζητούνται.

Προ της μετάγγισης Ανευρίσκεται το αίμα με την κατάλληλη ομάδα αίματος. Εκτελείται η έμμεσος Coombs στον ορό του ασθενή που θα μεταγγιστεί Εκτελείται η δοκιμασία διασταύρωσης με το προς μετάγγιση αίμα.

Oμάδες αίματος: αντιγόνα - αντισώματα

Συμβάματα λόγω μεταγγίσεων Πυρετικές αντιδράσεις Εμφανίζονται 30’ εως 3 ώρες από την έναρξη της μετάγγισης και οφείλονται σε Ευαισθησία στο πλάσμα του δότη Αντισώματα που κυκλοφορούν ενάντια στα λευκά ή στα αιμοπετάλια του δότη ( μετά από πολλές μεταγγίσεις) Ύπαρξη πυρετογόνων ουσιών στο μεταγγιζόμενο υγρό ( υγρό πλύσης ή στη συσκευή μετάγγισης)

Συμβάματα λόγω μεταγγίσεων Υπερφόρτωση της κυκλοφορίας Σε πολύ μικρούς ή μεγάλους ανθρώπους, ιδίως αν υπήρχε αναιμία από πολύ καιρό. Στους ανθρώπους αυτούς ο όγκος του κυκλοφορούντος αίματος δεν υπολείπεται του φυσιολογικού, οπότε με χορήγηση 300- 1000 ml αίματος, επιβαρύνεται η καρδιακή λειτουργία.

Συμβάματα λόγω μεταγγίσεων Αλλεργικές αντιδράσεις Συνήθως σε άτομα που είναι αλλεργικά Εμβολή αέρος Θρομβοφλεβίτιδα Συμβαίνει στις περιπτώσεις που οι μεταγγίσεις διαρκούν πολλή ώρα και μάλιστα πάνω από 6 ώρες

Συμβάματα λόγω μεταγγίσεων Σηψαιμία Οφείλεται σε επιμόλυνση του αίματος είται από μικρόβια του δέρματος, είται του αέρα όταν μάλιστα το συλλεγέν αίμα δεν τοποθετηθεί στο ψυγείο, αλλά παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου. Προληπτικώς ελέγχεται η φιάλη για λευκό υμένιο και για αιμόλυση

Συμβάματα λόγω μεταγγίσεων Αιμοσιδήρωση Παρατηρούνται σε άτομα πολυμεταγγιζόμενα ( που ζούν με μεταγγίσεις). Θεραπευτικά εφαρμόζεται πρόγραμμα αποσιδήρωσης με δεσφεριοξαμίνη

Συμβάματα λόγω μεταγγίσεων Μετάδοση νοσημάτων Βρουκέλωση, τοξοπλάσμωση, ιλαρά σπανίως μεταδίδονται Σύφιλη: για την αποφυγή μετάδοσής της καλό είναι να φυλάγεται το αίμα στο ψυγείο για 3-4 μέρες Ελονοσία σπάνια Ηπατίτιδες

Συμβάματα λόγω μεταγγίσεων Αιμολυτικές αντιδράσεις Λόγω ασυμβατότητας αίματος δότη και λήπτη- ασυμβατότητα ομάδας ΑΒΟ - ασυμβατότητα Rh - ασυμβατότητα άλλων ομάδων Χορήγηση παλαιού αίματος Χορήγηση αίματος που θερμάνθηκε Χορήγηση αίματος που ψύχθηκε <4 οC Χορήγηση αίματος που δεν συντηρήθηκε σωστά

Μέτρα πρόληψης συμβαμάτων Εμπειρο προσωπικό Σωστή εκτέλεση του προσδιορισμού των ομάδων αίματος, παράγοντα Rhesus, δοκιμασία συμβατότητας. Οι παραγγελίες να δίνονται γραπτώς Το αίμα να χορηγείται αμέσως πριν τη μετάγγιση Φιάλη αίματος που παρέμεινε 2 ώρες εκτός ψυγείου δεν πρέπει να χρησιμοποιείται, ούτε να επιστρέφεται στο ψυγείο. Να γίνεται επιλογή του δότη…

Προϋποθέσεις δότη αίματος Ηλικία >18 και < 65 ετών Νηστικός από 2 ώρου Ανδρες Hb>15,5 και γυναίκες Hb>12,5 Βάρος όχι μικρότερο από 50 κιλά Να μην έχει υπόταση Να μην είναι τοξικομανής ή επιληπτικός, να μην πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη ή αιμορραγικά νοσήματα

Προϋποθέσεις δότη αίματος Να μην νόσησε από ελονοσία, σύφιλη, ηπατίτιδα ή βρουκέλωση ή να μην έχει ενεργό φυματίωση Οι γυναίκες να μην κυοφορούν ή να μην έχουν γεννήσει σε χρόνο λιγότερο των 6 μηνών Να έχει περάσει μια εβδομάδα από οποιοδήποτε εμβολιασμό Να έχει περάσει ένα έτος από την εκτέλεση αντιλυσσικού εμβολιασμού και 45 ημέρες από προηγούμενη χορήγηση αίματος