Αλάτι ονομάζεται το μαγειρικό άλας ή χλωριούχο νάτριο. Με αυτό αλατίζουμε τα τρόφιμα και παρασκευάζουμε τα αλίπαστα. Το αλάτι είναι πολύ διαδομένο στη.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ογκομέτρηση.
Advertisements

2.7 Χημική αντίδραση.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
2.3 Περιεκτικότητα διαλύματος – Εκφράσεις περιεκτικότητας
ΑΛΑΤΑ Άλατα ονομάζονται οι ιοντικές ενώσεις οι οποίες έχουν γενικό τύπο: ΜyAx Όπου: Μχ+ :κατιόν μετάλλου( Να+ , Ca2+ ,….) ή θετικό πολυατομικό ιόν (ΝΗ4+)
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Χαράλαμπος Σπύρου Δάσκαλος ΛΕΥ14Γ3_Α06Δ 28/2/2006
Δ11: Ερωτήσεις αλάτων Ένα διάλυμα Δ1 περιέχει θειικό οξύ. Ένα διάλυμα Δ2 περιέχει υδροξείδιο του βαρίου. Α. Να γράψετε τον τύπο του οξέος και την χημική.
ΧΗΜΕΙΑ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ 1ης ΕΝΟΤΗΤΑΣ « Οξέα , Βάσεις & Άλατα»
Αλληλεπιδράσεις θρεπτικων συστατικών των τροφιμων
ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ, ΟΞΕΑ, ΒΑΣΕΙΣ, pH. ΟΓΚΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΞΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ
Οξέα οξύ (ετυμολογικά): οτιδήποτε είναι μυτερό, αιχμηρό
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ΄ Γυμνασίου
Zn Ένα απαραίτητο βιολογικά δραστικό στοιχείο. ZnCO 3 → ZnO + CO 2 με θέρμανση ZnS + 3O 2 → ZnO + 2 S O 2 ZnO + C → Zn+ CO.
Ιονική ισχύς Η ιονική ισχύς, Ι, ενός διαλύματος δίνεται σαν το ημιάθροισμα του γινομένου της συγκέντρωσης καθενός συστατικού του διαλύματος πολλαπλασιασμένης.
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
2.5 Διαχωρισμός μειγμάτων
2.2.1– Μείγματα.
ΑΛΙΠΑΣΤΩΣΗ.
Υδράργυρος- Hg Μέταλλο σε υγρή κατάσταση (ύδωρ)
Oι βάσεις.
Φαγητά εύκολης χρήσης ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ:
Χλωριούχο νάτριο Κοινό ή μαγειρικό αλάτι NaCl. HClNaOHH + Cl - Na + OH - H + Cl - Na + Cl - Η2ΟΗ2Ο Η + + Cl - + Na + + OH - → Na + + Cl - + H 2 O ΟΞΥΒΑΣΗΑΛΑΤΙΝΕΡΟ.
Ομάδες τροφών Ιουστίνη.
Παράγοντες που επιδρούν στην ταχύτητα μίας αντίδρασης
Ομάδες Τροφών Ακραμ.
Οξέα Βάσεις Άλατα Oξέα, Βάσεις, Άλατα
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔιατροφικεΣ συνηθειεσ
Ομάδες Τροφών Ιωάννα & Σταυρούλα.
Ομάδες τροφών Παναγιώτα & Ζαχαρούλα.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
Χημεία Α΄Λυκείου 4ο κεφάλαιο Περιεκτικότητες διαλυμάτων Αραίωση
TO NEΡΟ ΩΣ ΔΙΑΛΥΤΗΣ – ΜΕΙΓΜΑΤΑ
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
Γ.Ζ.Καπελώνης ΕΚΦΕ Ν.ΣΜΥΡΝΗΣ Το «σενάριο» Αφού ολοκληρώσουμε τη διδασκαλία στο κεφάλαιο 3 οι μαθητές θα πραγματοποιήσουν την εργαστηριακή άσκηση «Προσδιορισμός.
Τα άλατα.
ΣΧ0ΛΗ ΤΕΧΝ0Λ0ΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
5. ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΕΩΣ -πρόκειται για τη σπουδαιότερη τάξη των ογκομετρικών μεθόδων αναλύσεως με ευρύτατη χρήση στη χημεία, τη βιολογία, τη γεωλογία,
Πρακτική Περίοδος Ιούλιος-Αύγουστος Εργαστήριο Γεωργικής Υδραυλικής Γαλάζιος Αδριανός Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και.
8. ΣΥΜΠΛΟΚΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ Οι συμλοκομετρικές ογκομετρήσεις βασίζονται στο σχηματισμό συμπλόκων ενώσεων, με ελάχιστες εφαρμογές μέχρι το 1945, που.
ΑΝΑΛΥΣΗ Ι ΡΗΓΑ ΑΝΘΟΥΛΑ.
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗΣ. ΑΛΕΥΡΙ ◦ Σιτάλευρο : Είναι το προϊόν άλεσης υγιούς σιταριού, που έχει καθαριστεί βιομηχανικά από κάθε οργανική ή ανόργανη.
Οινολογία Εργαστήριο 1 ο. Οίνος ή κρασί το προϊόν που παράγεται αποκλειστικά από την αλκοολική ζύμωση μερική ή ολική των νωπών σταφυλιών σπασμένων ή όχι.
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΤΣΕΚΟΥΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΡΟΥΠΑ.
ΙΣΟΖΥΓΙΑ. ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΜΑΖΑΣ Εφαρμογή του νόμου διατήρησης της μάζας ( η μάζα δεν δημιουργείτε από το μηδέν ούτε εξαφανίζεται )
Διατροφή και Υγεία Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου) Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου - Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων.
∆είκτες Πρωτολυτικοί ή ηλεκτρολυτικοί δείκτες είναι ουσίες των οποίων το χρώμα αλλάζει ανάλογα με το pH του διαλύματος στο οποίο προστίθενται. Οι δείκτες.
ΑΣΚΗΣΗ Προσδιορισμός τέφρας στο κρασί
ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΘΙΖΗΣΕΩΣ
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3ο.
Διοξείδιο του άνθρακα Το CO2 εισέρχεται στα φυσικά νερά από τις εξής οδούς: Από την ατμόσφαιρα Με το νερό της βροχής (ελαφρώς όξινο) Ως προϊόν αποσύνθεσης.
DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS
ΕΚΧΥΛΙΣΗ Μέθοδος απομόνωσης και παραλαβής μιας ή περισσότερων ενώσεων από ένα μίγμα με βάση τις διαφορές στη διαλυτότητα.
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
6-13. ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΙΩΔΙΚΟ ΚΑΛΙΟ
ΔΕΙΚΤΕΣ Πρόκειται για ασθενείς ηλεκτρολύτες (οργανικά οξέα ή βάσεις) με χαρακτηριστική ιδιότητα το διαφορετικό χρώμα αδιαστάτων μορίων και χαρακτηριστικών.
Η ελληνική κουζίνα και τα οφέλη της
Μείγματα.
Σκληρότητα νερού Σκληρό νερό ονομάζεται το νερό που περιέχει ποσότητα αλάτων μεγαλύτερη από 0,5 gr/l (500mg/L) Το σκληρό νερό δεν είναι πόσιμο, εμποδίζει.
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
ΑΓΝΑ – ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ
3.5 Δημητριακά και ψωμί.
Ποιές ενώσεις ονομάζονται δείκτες; Που χρησιμοποιούνται οι δείκτες;
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Αλάτι ονομάζεται το μαγειρικό άλας ή χλωριούχο νάτριο. Με αυτό αλατίζουμε τα τρόφιμα και παρασκευάζουμε τα αλίπαστα. Το αλάτι είναι πολύ διαδομένο στη φύση. Βρίσκεται διαλυμένο στο νερό της θάλασσας και στο νερό ορισμένων λιμνών. Επίσης βρίσκεται σε στερεή κατάσταση μέσα στη γη, όπως π.χ. στην Πολωνία, στην Αυστρία, στη Γερμανία κλπ. Η θάλασσα περιέχει αλάτι σε ποσοστό 2,7 - 3,8%. Σε περιοχές, όπου το κλίμα είναι θερμό, το ποσοστό αυτό αυξάνεται ενώ μειώνεται σε θάλασσες, όπου εκβάλλουν πολλοί ποταμοί. Το αλάτι είναι ένα απαραίτητο συστατικό κάθε ζωντανού οργανισμού και παίζει σπουδαίο ρόλο στα βιολογικά φαινόμενα. νάτριοΠολωνία ΑυστρίαΓερμανίανάτριοΠολωνία ΑυστρίαΓερμανία

ΠΕΡΙΕΚΤIΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΑΛΑΤΙ ΑΠΟΦΛΟΙΩΜΕΝΗΣ ΤΟΜΑΤΑΣ Οι αποφλοιωμένες τομάτες παράγονται από νωπές κόκκινες, υγιείς, ώριμες, γερές και καθαρές τομάτες (καρποί του φυτού Lycopersium P.Mill). Οι αποφλοιωμένες τομάτες παράγονται από νωπές κόκκινες, υγιείς, ώριμες, γερές και καθαρές τομάτες (καρποί του φυτού Lycopersium P.Mill). Ο όρος "αποφλοιωμένες τομάτες" περιλαμβάνει: Ολόκληρες ή όχι αποφλοιωμένες κατεψυγμένες τομάτες και Ολόκληρες ή όχι αποφλοιωμένες κατεψυγμένες τομάτες και Ολόκληρες ή όχι αποφλοιωμένες τομάτες σε κονσέρβα. Ολόκληρες ή όχι αποφλοιωμένες τομάτες σε κονσέρβα. Στις αποφλοιωμένες τομάτες επιτρέπεται να προστεθούν τα παρακάτω συστατικά: Στις αποφλοιωμένες τομάτες επιτρέπεται να προστεθούν τα παρακάτω συστατικά: Νερό Νερό Χυμός τομάτας Χυμός τομάτας Τοματοπολτός Τοματοπολτός Κοινό αλάτι (χλωριούχο νάτριο) Κοινό αλάτι (χλωριούχο νάτριο) Φυσικά καρυκεύματα, αρωματικά φυτά και τα εκχυλίσματά τους καθώς και φυσικές αρωματικές ύλες. Φυσικά καρυκεύματα, αρωματικά φυτά και τα εκχυλίσματά τους καθώς και φυσικές αρωματικές ύλες.

Στην παρασκευή αποφλοιωμένων τοματών επιτρέπεται να χρησιμοποιείται σαν πρόσθετο μόνο το κιτρικό οξύ (Ε330) και το χλωριούχο ασβέστιο (Ε509). Στην παρασκευή αποφλοιωμένων τοματών επιτρέπεται να χρησιμοποιείται σαν πρόσθετο μόνο το κιτρικό οξύ (Ε330) και το χλωριούχο ασβέστιο (Ε509). Η ποσότητα του κοινού αλατιού που προστίθεται δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3 % του καθαρού βάρους, ενώ όταν προστίθεται χλωριούχο ασβέστιο, η συνολική περιεκτικότητα σε ιόντα ασβεστίου δεν πρέπει να υπερβαίνει το 0,045 % για τα ολόκληρα προϊόντα και το 0,080 % για τα τεμαχισμένα προϊόντα. Η ποσότητα του κοινού αλατιού που προστίθεται δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3 % του καθαρού βάρους, ενώ όταν προστίθεται χλωριούχο ασβέστιο, η συνολική περιεκτικότητα σε ιόντα ασβεστίου δεν πρέπει να υπερβαίνει το 0,045 % για τα ολόκληρα προϊόντα και το 0,080 % για τα τεμαχισμένα προϊόντα. Κατά τον προσδιορισμό της ποσότητας του κοινού αλατιού που έχει προστεθεί, η φυσική περιεκτικότητα σε χλωριούχα άλατα θεωρείται ίση με 2 % της περιεκτικότητας σε ξηρό βάρος. Κατά τον προσδιορισμό της ποσότητας του κοινού αλατιού που έχει προστεθεί, η φυσική περιεκτικότητα σε χλωριούχα άλατα θεωρείται ίση με 2 % της περιεκτικότητας σε ξηρό βάρος.

Ο χυμός τομάτας και ο τοματοπολτός που έχουν προστεθεί πρέπει να ανταποκρίνονται στις παρακάτω προδιαγραφές: Η ποσότητα του κοινού αλατιού που προστίθεται δεν πρέπει να υπερβαίνει: Η ποσότητα του κοινού αλατιού που προστίθεται δεν πρέπει να υπερβαίνει: Το 15 % κατά βάρος της περιεκτικότητας σε ξηρό βάρος στην περίπτωση τοματοπολτού με περιεκτικότητα σε ξηρό βάρος μεγαλύτερη από 20 %. Το 15 % κατά βάρος της περιεκτικότητας σε ξηρό βάρος στην περίπτωση τοματοπολτού με περιεκτικότητα σε ξηρό βάρος μεγαλύτερη από 20 %. Το 3 % του καθαρού βάρους στην περίπτωση άλλων τοματοπολτών και του χυμού τομάτας. Το 3 % του καθαρού βάρους στην περίπτωση άλλων τοματοπολτών και του χυμού τομάτας.

Περιεκτικότητα σε ξηρό βάρος είναι η περιεκτικότητα σε ολικές φυσικές στερεές ύλες (natural total solids/NTS). Περιεκτικότητα σε ξηρό βάρος είναι η περιεκτικότητα σε ολικές φυσικές στερεές ύλες (natural total solids/NTS). Η ολική περιεκτικότητα των φυσικών στερεών υλών, διαλυτών και αδιαλύτων, προσδιορίζεται με σταθμική ανάλυση μετά από ξήρανση στους 70 ο C υπό κενό. Η ολική περιεκτικότητα των φυσικών στερεών υλών, διαλυτών και αδιαλύτων, προσδιορίζεται με σταθμική ανάλυση μετά από ξήρανση στους 70 ο C υπό κενό. Οι ολικές φυσικές στερεές ύλες προσδιορίζονται μετά τον προσδιορισμό των χλωριούχων αλάτων που έχουν προστεθεί. Οι ολικές φυσικές στερεές ύλες προσδιορίζονται μετά τον προσδιορισμό των χλωριούχων αλάτων που έχουν προστεθεί. H δε περιεκτικότητα σε προϋπάρχον φυσικό αλάτι έχει ορισθεί αυθαίρετα σε 2 % της περιεκτικότητας σε ολικές στερεές ύλες. H δε περιεκτικότητα σε προϋπάρχον φυσικό αλάτι έχει ορισθεί αυθαίρετα σε 2 % της περιεκτικότητας σε ολικές στερεές ύλες.

ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΠΟΣΟΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΝαCl Ο ποσοτικός προσδιορισμός του ΝαCl στην αποφλοιωμένη τομάτα ή τον τοματοχυμό στηρίζεται στην μέθοδο Volhard. Ο ποσοτικός προσδιορισμός του ΝαCl στην αποφλοιωμένη τομάτα ή τον τοματοχυμό στηρίζεται στην μέθοδο Volhard. Το δείγμα του προϊόντος αφού αραιωθεί αναμιγνύεται με γνωστή περίσσεια τιτλοδοτημένου διαλύματος νιτρικού αργύρου. Το δείγμα του προϊόντος αφού αραιωθεί αναμιγνύεται με γνωστή περίσσεια τιτλοδοτημένου διαλύματος νιτρικού αργύρου. Η περίσσεια ογκομετρείται με πρότυπο διάλυμα θειοκυανιούχου καλίου παρουσία ιόντων Fe 3+ σαν δείκτη. Η περίσσεια ογκομετρείται με πρότυπο διάλυμα θειοκυανιούχου καλίου παρουσία ιόντων Fe 3+ σαν δείκτη. Το τελικό σημείο της ογκομέτρησης φαίνεται από το κόκκινο χρώμα που σχηματίζουν τα Fe 3+ με τα SCN - (σχηματισμός συμπλόκου). Το τελικό σημείο της ογκομέτρησης φαίνεται από το κόκκινο χρώμα που σχηματίζουν τα Fe 3+ με τα SCN - (σχηματισμός συμπλόκου).

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΛΑΤΟΣ ΣΕ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ (Μέθοδος Volhard)

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ Η χρησιμοποίηση μεγάλων ποσοτήτων άλατος στο τυρί είναι έξω από τις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες για την ελάττωση της κατανάλωσης του άλατος στα τρόφιμα. Η χρησιμοποίηση μεγάλων ποσοτήτων άλατος στο τυρί είναι έξω από τις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες για την ελάττωση της κατανάλωσης του άλατος στα τρόφιμα. Μερικές φορές υπερβολικές ποσότητες άλατος στη φέτα προστίθενται για την παρεμπόδιση μελλοντικών αλλοιώσεων, όταν δεν χρησιμοποιείται καλής ποιότητας γάλα. Μερικές φορές υπερβολικές ποσότητες άλατος στη φέτα προστίθενται για την παρεμπόδιση μελλοντικών αλλοιώσεων, όταν δεν χρησιμοποιείται καλής ποιότητας γάλα.

Πυραμίδα Διατροφής