9ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Προσδιορισμός σε κρασί 1) του Θειώδους και 2) της Πτητικής Οξύτητας ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ – Σ.ΤΕ.Γ. ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ογκομέτρηση.
Advertisements

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ
Χημεία Β΄ Λυκείου ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Θετικής Κατεύθυνσης
γάλα κεφίρ (3/3) Χημική ανάλυση του γάλακτος κεφίρ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
2.3 Περιεκτικότητα διαλύματος – Εκφράσεις περιεκτικότητας
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Εισηγητές  Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός MSc-Med  Αντώνιος Ε. Χρονάκης Χημικός Χημεία Γ΄ Γυμνασίου ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΕΡΟ.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ
Αλλάζοντας τη θέση χημικής ισορροπίας σε διαλύματα σόδας και γαλαζόπετρας Νίκη Σπάρταλη, Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτου και Ρομπέρτος Αλεξιάδης ΕΚΦΕ Χανίων
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές ασκήσεις Γ’ γυμνασίου
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές Ασκήσεις Εργαστηριακές ΑσκήσειςΧημείας B΄Λυκείου Γενικής Παιδείας Επιμέλεια: Θανασούλιας Αλέξης Χημικός Σχολ.Έτος:
2ο ΕΚΦΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΟΞΕΩΝ Eπιμέλεια Νίκος Μαρκουλάκης Χημικός.
ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ, ΟΞΕΑ, ΒΑΣΕΙΣ, pH. ΟΓΚΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΞΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ
ΠΡΟΣΙΟΡΙΣΜΟΣ ΟΛΙΚΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙ ΜΕΡΟΥΣ ΛΙΠΙΔΙΩΝ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
Λίπη - έλαια 1η Εργαστηριακή Άσκηση
καρβοξυλικών οξέων, υδατανθράκων,
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
Γ.Ζ.Καπελώνης ΕΚΦΕ Ν.ΣΜΥΡΝΗΣ Το «σενάριο» Αφού ολοκληρώσουμε τη διδασκαλία στο κεφάλαιο 3 οι μαθητές θα πραγματοποιήσουν την εργαστηριακή άσκηση «Προσδιορισμός.
Καμπύλη ογκομέτρησης είναι η γραφική παράσταση του pΗ του άγνωστου διαλύματος που ογκομετρούμε σε συνάρτηση με τον όγκο του πρότυπου διαλύματος που προσθέτουμε.
«Εν Χημικόν ωρολόγιον» Το χημικό ρολόι Β ΛΥΚΕΙΟΥ-ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ Η. Γαβρίλης.
ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΙΚΕΣ ΤΙΤΛΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΙΚΗ ΤΙΤΛΟΔΟΤΗΣΗ:
Συμπλοκομετρικές τιτλοδοτήσεις Προσδιορισμός σκληρότητας νερού
Kριτήρια Συλλεκτικής Ωριμότητας (ΙΙ) Xημικά χαρακτηριστικά Τα χημικά χαρακτηριστικά του καρπού αποτελούν ασφαλή κριτήρια συλλεκτικής ωριμότητας για το.
ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦ.2.Θ: ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΗ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗΣ (α) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ Τι είναι: ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΗ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗΣ είναι η διαδικασία προσδιορισμού του.
ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕΘΟΔΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΦΑΙΝΟΛΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ ΣΕ ΕΡΥΘΡΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΟΙΝΟΥ Εργασία για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ από τους φοιτητές Παρασκευάς Ζουμής.
5. ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΕΩΣ -πρόκειται για τη σπουδαιότερη τάξη των ογκομετρικών μεθόδων αναλύσεως με ευρύτατη χρήση στη χημεία, τη βιολογία, τη γεωλογία,
Πρακτική άσκηση Eργαστήριο Εδαφολογίας τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής μηχανικής ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ Α.Μ.:Ζ
7 ο ΜΑΘΗΜΑ: ΟΙΝΟΣ MHΛΟΓΑΛΑΚΤΙΚΗ ΖΥΜΩΣΗ κ.α. ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ – Σ.ΤΕ.Γ. - ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ Εισηγητής: Δρ. Νίκη Ταβερναράκη.
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ ΕΩΣ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2012 ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Κ.ΚΟΣΜΑΣ.
ΕΥΡΙΔΙΚΗ ΗΛΙΑ 8ο ΕΞΑΜΗΝΟ Α.Μ : Z15880 ΑΦΠ ΚΑΙ ΓΜ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ- Γ.Π.Α 9 ΙΟΥΛΙΟΥ-31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012.
Σύσταση και Ανάλυση Γλευκών και Οίνων (Θ) Ενότητα 2 : Τα οξέα του κρασιού Δρ. Βασίλης Ντουρτόγλου Τμήμα Οινολογίας & Τεχνολογίας Ποτών Ανοικτά Ακαδημαϊκά.
ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 ο. ΣΑΚΧΑΡΑ Τα σάκχαρα αποτελούν το βασικότερο συστατικό (12–30 %), συντίθενται και συσσωρεύονται στις ράγες όσο προχωρεί η ωρίμανση.
2ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΛΑΙΟΥΧΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ – Σ.ΤΕ.Γ. ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ Εισηγητής: Δρ.
6 ο -7 ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Αναλύσεις γλεύκους οινοστάφυλων ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ – Σ.ΤΕ.Γ. ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ Εισηγητής: Δρ. Νίκη Ταβερναράκη.
8. ΣΥΜΠΛΟΚΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ Οι συμλοκομετρικές ογκομετρήσεις βασίζονται στο σχηματισμό συμπλόκων ενώσεων, με ελάχιστες εφαρμογές μέχρι το 1945, που.
Ογκομετρική ανάλυση Είναι η μεθοδολογία κατά την οποία προσδιορίζεται η συγκέντρωση διαλύματος άγνωστης ουσίας με την προσθήκη μετρήσιμου όγκου διαλύματος.
ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ – Σ.ΤΕ.Γ. ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
6ο ΜΑΘΗΜΑ: ΟΙΝΟΣ από το σταφύλι στο γλεύκος
Παρασκευή σαπουνιού Μάντζιου Μαρία χημικός. σαπούνια ονομάζονται τα άλατα των ανωτέρων μονοκαρβοξυλικών οξέων (παλμιτικού, στεατικού και ελαϊκού) με νάτριο.
Οινολογία Εργαστήριο 1 ο. Οίνος ή κρασί το προϊόν που παράγεται αποκλειστικά από την αλκοολική ζύμωση μερική ή ολική των νωπών σταφυλιών σπασμένων ή όχι.
Αλάτι ονομάζεται το μαγειρικό άλας ή χλωριούχο νάτριο. Με αυτό αλατίζουμε τα τρόφιμα και παρασκευάζουμε τα αλίπαστα. Το αλάτι είναι πολύ διαδομένο στη.
Ογκομέτρηση πολυπρωτικών οξέων
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Χημεία Γ΄ Λυκείου Ρυθμιστικά Διαλύματα – Ογκομέτρηση Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός MSc-Med Υπεύθυνος ΕΚΦΕ Αγίων Αναργύρων Αντώνης Χρονάκης.
ΕΝΖΥΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΟΞΥΓΑΛΑΚΤΙΚΗΣ ΖΥΜΩΣΗΣ Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων - Άσκηση 8η.
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Χημεία Α΄ Λυκείου Χημικές Αντιδράσεις Παρασκευή διαλύματος γνωστής Συγκέντρωσης Αραίωση διαλύματος Εισηγητής Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός.
Σύσταση και Ανάλυση Γλευκών και Οίνων (Θ) Ενότητα 3 : Το αφομοιώσιμο Άζωτο Δρ. Βασίλης Ντουρτόγλου Τμήμα Οινολογίας & Τεχνολογίας Ποτών Ανοικτά Ακαδημαϊκά.
Μέτρηση pH διαλυμάτων οξέων και βάσεων Βαθμονόμηση pH-μέτρου
ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
∆είκτες Πρωτολυτικοί ή ηλεκτρολυτικοί δείκτες είναι ουσίες των οποίων το χρώμα αλλάζει ανάλογα με το pH του διαλύματος στο οποίο προστίθενται. Οι δείκτες.
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΟΞΥΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
ΑΣΚΗΣΗ Προσδιορισμός τέφρας στο κρασί
Διαχωρισμός μειγμάτων
ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3ο.
Ασθένειες του Οίνου Με τον όρο «Ασθένειες του οίνου » ονομάζουμε διάφορες προσβολές του κρασιού από παθογόνους μικροοργανισμούς από τους οποίους άλλοι.
Διοξείδιο του άνθρακα Το CO2 εισέρχεται στα φυσικά νερά από τις εξής οδούς: Από την ατμόσφαιρα Με το νερό της βροχής (ελαφρώς όξινο) Ως προϊόν αποσύνθεσης.
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Χημεία Α΄, Β΄, Γ΄ Λυκείου
ΑΣΠΙΡΙΝΗ.
ΔΕΙΚΤΕΣ Πρόκειται για ασθενείς ηλεκτρολύτες (οργανικά οξέα ή βάσεις) με χαρακτηριστική ιδιότητα το διαφορετικό χρώμα αδιαστάτων μορίων και χαρακτηριστικών.
Παραγωγή γαλακτικού οξέος από Lactobacillus delbrueckii
Σκληρότητα νερού Σκληρό νερό ονομάζεται το νερό που περιέχει ποσότητα αλάτων μεγαλύτερη από 0,5 gr/l (500mg/L) Το σκληρό νερό δεν είναι πόσιμο, εμποδίζει.
Δείκτες Επιμέλεια : Αλεξόπουλος Παναγιώτης, Χημικός, Συνεργάτης ΕΚΦΕ Ηλιούπολης.
Τα ένζυμα στα απορρυπαντικά
Προχωρημένο Εργαστήριο Τροφίμων
Ποιές ενώσεις ονομάζονται δείκτες; Που χρησιμοποιούνται οι δείκτες;
Μεταγράφημα παρουσίασης:

9ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Προσδιορισμός σε κρασί 1) του Θειώδους και 2) της Πτητικής Οξύτητας ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ – Σ.ΤΕ.Γ. ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ Εισηγητής: Δρ. Νίκη Ταβερναράκη

1. ΘΕΙΩΔΕΣ: Γενικά Θειώδες (SO 2 )= προστατεύει τους οίνους από αλλοιώσεις (οξείδωσης, δράσης μικροβίων). Δρα ως: αντιμικροβιακό (αποτρεπτικό στην ανάπτυξη των παθογόνων μικροοργανισμών σε γλεύκος και κρασί) αντιοξειδωτικό (ενώνεται με Ο 2 προς θειικό οξύ, αποτρέποντας την οξείδωση του κρασιού) βοηθητικό στην οινοποίηση, σε δύσκολες περιπτώσεις (στην εκχύλιση των ανθοκυανών, στη διαύγαση κ.α.) Προσθήκη: ως αέριο, υγρό ή στερεό στο μούστο ή στο κρασί, αλλά και από τις ζύμες (50 mg/lt)  πριν τη διόρθωση γλεύκους και την έναρξη της Αλκοολικής Ζύμωσης, ή μετά το τέλος της  σε μικρές δόσεις: π.χ. 50 – 60 mg/lt ελ. SO 2 στην εμφιάλωση = συντελεί στην ανάδειξη των αρωμάτων, ενώ υπερβολική δόση τα σκεπάζει ή δίνει άσχημες χαρακτηριστικές οσμές (π.χ. καμένο σπίρτο). Πιο εύκολα αντιληπτή γίνεται σε λευκό κρασί (χλωμή όψη) Αναζητείται υποκατάστατο του, γιατί, πάνω από ορισμένα όρια είναι τοξικό για τον άνθρωπο, ενώ είναι αλλεργιογόνο

1. Δεσμευμένο ή ενωμένο Θειώδες= το μέρος του,που αντιδρά με ουσίες με ελεύθερη καρβονυλική ομάδα (π.χ. ακεταλδεϋδη, χρωστικές, τανίνες, σάκχαρα …) 2. Ελεύθερο θειώδες= με τη μορφή του SO 2, ή ανόργανων θειωδών ενώσεων: η μόνη δραστική μορφή 3. Ολικό θειώδες = το σύνολο ελεύθερου και δεσμευμένου Σε κάθε κρασί: 1 δυναμική ισορροπία «δεσμευμένου / ελεύθερου θειώδους» (κυρίως από θ°C & pH του) Ολικό θειώδες τη στιγμή της πώλησης στο ράφι : 150 mg/l για κόκκινα και 200 mg/l για λευκά και ροζέ κρασιά με < 4 g/l ανάγοντα σάκχαρα 300 mg/l για κόκκινα, λευκά και ροζέ κρασιά με > 4 g/l ανάγοντα σάκχαρα 400 mg/l για ορισμένα γλυκά λευκά Ορισμοί θειώδους

Ιωδομετρική μέθοδος (συνήθης): Αρχή της μεθόδου Το ελεύθερο SO 2 οξειδώνεται από το Ιώδιο = τιτλοδοτούμε το κρασί με ιώδιο, ως να εμφανιστεί το χρώμα ιωδιαμύλου (ροζ-μωβ), σταθερό για 30΄΄περίπου: Α) Πρώτα προσδιορίζεται το ελεύθερο SO 2, στο κρασί. Η μέτρηση γίνεται αμέσως μετά το άνοιγμα του μπουκαλιού ή την παραλαβή του δείγματος από την κλειστή δεξαμενή, για την αποφυγή της οξείδωσης του SO 2 από τον αέρα Β) Έπειτα προσδιορίζεται παρομοίως το ενωμένο SO 2, αφού όμως το μετατρέψουμε σε ελεύθερο, δηλ. αφού υποστεί αλκαλική υδρόλυση με ΝαΟΗ Σφάλματα της μεθόδου οφείλονται στην παρουσία : Πολυφαινολών (=επαφή με το ΝαΟΗ μόνο 5’) Ακεταλδεΰδης Συστατικών που καταναλώνουν Ιώδιο Ασκορβικού οξέος (προσθήκη στα λευκά κρασιά)

ΤΡΟΠΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (1) Ελεύθερο θειώδες: 1.ΜΕΤΡΗΣΗ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΜΠΟΥΚΑΛΙΟΥ Σε κωνική φιάλη των 250 ml βάζουμε με σιφώνιο 50 ml κρασιού + 5 ml δ. 25% v/v Η 2 SO ml δείκτη αμύλου (0,5%: σε 1 λτ απιονισμένου νερού διαλύουμε 5 γρ αμύλου γρ NaCl με θέρμανση) Άμεση Τιτλοδότηση – ογκομέτρηση με διάλυμα ιωδίου (Ν/50), μέχρι να αλλάξει το χρώμα σε ροζ-μωβ, σταθερό για 30΄΄ περίπου Εάν n ml το ιώδιο N/50 που καταναλώθηκε, τότε το κρασί περιέχει : 12,8 x n ελεύθερο θειώδες mg/l

ΤΡΟΠΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (2) Ολικό θειώδες: Σε κωνική φιάλη των 250 ml βάζουμε πρώτα 10 ml ΝαΟΗ 1Ν και στη συνέχεια, με σιφώνιο, 50 ml κρασιού (το σιφώνιο αφήνει το κρασί μέσα στο δ. ΚΟΗ) Αφήνουμε το δείγμα για 10 λεπτά (όχι παραπάνω ή παρακάτω) και στη συνέχεια προσθέτουμε 5 ml δ. 25% v/v Η 2 SO ml δείκτη αμύλου (0,5%) Άμεση Τιτλοδότηση – ογκομέτρηση με διάλυμα ιωδίου (Ν/50), μέχρι να αλλάξει το χρώμα σε ροζ-μωβ, σταθερό για 30΄΄ περίπου Εάν n ml το ιώδιο N/50 που καταναλώθηκε, τότε το κρασί περιέχει : 12,8 x n ΟΛΙΚΟ θειώδες mg/l ΟΛΙΚΟ ΘΕΙΩΔΕΣ = ΕΛΕΥΘΕΡΟ + ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΟ

2. ΠΤΗΤΙΚΗ ΟΞΥΤΗΤΑ: Γενικά ΠΤΗΤΙΚΗ ΟΞΥΤΗΤΑ οίνου = λιπαρά οξέα, της σειράς του οξικού οξέος, ελεύθερα ή υπό μορφή αλάτων Τα οξέα αυτά σχηματίζονται: είτε σαν υποπροϊόντα της αλκοολικής ζύμωσης, είτε σαν αποτέλεσμα της δράσης μικροοργανισμών (ασθένειες του κρασιού)  η πτητική οξύτητα θεωρείται δείκτης της υγιεινής κατάστασης του Η πτητική οξύτητα εκφράζεται σε gr/lt οξικού οξέος:  Υγιή νεαρά κρασιά = 0,1 – 0,5 gr/lt οξικού οξέος  Παλιά κρασιά = ως 0,8 gr/lt οξικού οξέος  Γλυκά κρασιά = ως 1,2 gr/lt οξικού οξέος  Πτητική > 2 gr/lt οξικού οξέος  κρασιά ακατάλληλα για κατανάλωση

Προσδιορισμός Πτητικής οξύτητας ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ: Τα πτητικά οξέα συναποστάζουν σε ρεύμα υδρατμών & προσδιορίζονται στο απόσταγμα με Ογκομέτρηση. Πριν, απομακρύνεται το CO 2 από τον οίνο, ενώ, μετά, και η οξύτητα που οφείλεται στο ελεύθερο & δεσμευμένο SO 2, (αποστάζει στις συνθήκες αυτές), πρέπει να προσδιορίζεται για να αφαιρείται (γι αυτό, η 2 η και 3 η ογκομέτρηση). ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Πρέπει να προσδιορίζονται ποσοτικά και ν’ αφαιρούνται, γιατί περνούν στην οξύτητα του αποστάγματος: το σορβικό οξύ (έχει ενδεχομένως προστεθεί στον οίνο), το σαλικυλικό οξύ (σε ορισμένες χώρες για σταθεροποίηση των οίνων), εν μέρει στο απόσταγμα.

Συσκευή απόσταξης με υδρατμούς ΔΟΚΙΜΕΣ για καλή λειτουργία της συσκευής: α) υδρατμοί απαλλαγμένοι CO 2 = στη φ. απόσταξης 20 ml νερού  συλλέγονται 250 ml απόσταγμα, σε αυτά + 0,1 ml δ. ΝαΟΗ 0,1 N + 2 σταγόνες δ. φαινολοφθαλεΐνης. Το ρόδινο χρώμα σταθερό για 10’’ τουλάχιστον β) απόσταξη οξικού οξέος ≥ 99,5 % = στη φιάλη απόσταξης 20 ml δ. οξικού οξέος 0,1 N  συλλέγονται 250 ml αποστάγματος. Το απόσταγμα ογκομετρείται με δ. ΝαΟΗ 0,1 N. Πρέπει να καταναλώνονται τουλάχιστον 19,9 ml γ) απόσταξη γαλακτικού οξέος ≤ 0,5 % = στη φιάλη απόσταξης 20 ml δ. γαλακτικού οξέος 1 N  συλλέγονται 250 ml αποστάγματος και ακολουθεί ογκομέτρηση με δ. ΝαΟΗ 0,1 N. Πρέπει να καταναλώνονται < 1 ml 1) Πηγή παραγωγής υδρατμών 2) Φιάλη απόσταξης και αποστακτική στήλη 3) Ψυκτήρας και δοχείο υποδοχής

ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΑ Για την απόσταξη Γάλα ασβεστίου (δ. Ca(OH) 2 ) Κρυσταλλικό τρυγικό οξύ (C 4 H 6 O 6 ) Για τις ογκομετρήσεις Διάλυμα φαινολοφθαλεΐνης 1 % σε ουδέτερη αλκοόλη Διάλυμα υδροξειδίου του νατρίου (NaOH) 0,1 Ν πυκνό Υδροχλωρικό οξύ Διάλυμα αμύλου 5 g/l (5 g αμύλου σε περίπου 500 ml νερού. Το διάλυμα θερμαίνεται μέχρι βρασμού υπό ανάδευση και ο βρασμός διατηρείται επί 10΄. Προστίθενται 200 g NaCl και, αφού ψυχθεί το διάλυμα, συμπληρώνεται ο όγκος ως 1 λίτρο) Διάλυμα ιωδιούχου καλίου (KI) 10% w/v Κορεσμένο διάλυμα βόρακα Διάλυμα ιωδίου (I 2 ) 0,02 Ν (Ν/50)

Προετοιμασία του δείγματος: απομάκρυνση CO 2 Σε φιάλη κενού φέρονται 50 ml οίνου περίπου, αναδεύονται και ταυτόχρονα δημιουργείται κενό με τη βοήθεια της υδραντλίας. Η ανάδευση πρέπει να διαρκεί ένα έως δύο λεπτά (ΌΧΙ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ) Απόσταξη με υδρατμούς Η φιάλη παραγωγής ατμού γεμίζεται στα 2/3 με νερό ml γάλα ασβεστίου για τη δέσμευση του CO 2 του νερού και θερμαίνεται Στη φιάλη απόσταξης φέρονται 50 ml οίνου από τον οποίο έχει απομακρυνθεί το CO 2. Προστίθεται 1 g τρυγικού οξέος (διάσπαση αλάτων των πτητικών οξέων), συναρμολογείται η συσκευή και τίθεται σε λειτουργία ο ψυκτήρας, ενώ θερμαίνεται η φιάλη απόσταξης Συλλέγονται τουλάχιστον 200 ml αποστάγματος (σε 15΄) ΤΡΟΠΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (1)

Ογκομετρήσεις – Τιτλοδοτήσεις: 1 η Ογκομέτρηση: Το απόσταγμα μεταφέρεται σε κωνική φιάλη 500 ml + 5 σταγόνες δ. φαινολοφθαλεΐνης και τιτλοδοτείται με δ. ΝαΟΗ 0,1 Ν. Έστω α τα ml του που καταναλώθηκαν. 2 η Ογκομέτρηση: Προστίθενται 1 σταγόνα πυκνού ΗCl + 2 ml δ. αμύλου + 1 ml δ. ΚΙ 10% = τώρα ογκομετρείται το ελεύθερο SO 2, με δ. ιωδίου 0,02 N. Έστω β τα ml του που καταναλώθηκαν. 3 η Ογκομέτρηση: Προστίθενται 20 ml κορεσμένου διαλύματος βόρακα, οπότε εξαφανίζεται το σταθερό κυανό χρώμα ιωδιαμύλου. Ξανά τιτλοδοτείται με δ. ιωδίου, μέχρι να επανεμφανιστεί το ρόδινο χρώμα = τώρα ογκομετρείται το δεσμευμένο SO 2. Έστω γ τα ml του που καταναλώθηκαν. ΤΡΟΠΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (2)

Η πτητική οξύτητα υπολογίζεται από τα ml του NaOH (Α), που διορθώνονται από την παρακάτω σχέση: Α= α - 0,2 β – 0,1 γ (ως δύο δεκαδικά ψηφία) Έχοντας υπόψη ότι 1ml ΝαΟΗ 1Ν εξουδετερώνει 6 mgr οξικού οξέος, εκφράζουμε την πτητική οξύτητα τελικά σε γραμμάρια / λίτρο οίνου (gr/lt) Οίνος στον οποίο έχει προστεθεί σορβικό οξύ Επειδή το σορβικό οξύ αποστάζει με υδρατμούς σε ποσοστό 96 % για όγκο αποστάγματος 250 ml, η οξύτητα του πρέπει να αφαιρείται από την πτητική οξύτητα (υπόψη ότι 100 mg σορβικού οξέος αντιστοιχούν σε 0,89 χιλιοστοϊσοδυνάμων ή 0,053 g οξικού οξέος ) ΕΚΦΡΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ