Συλλογή δεδομένων Μια κύρια πρωτογενής πηγή συλλογής στοιχείων είναι η διενέργεια πληθυσμιακών ερευνών Μια κύρια πρωτογενής πηγή συλλογής στοιχείων είναι.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Παράδειγμα 1:Σειριακή αναζήτηση
Advertisements

Ερωτήματα (Queries) Δημιουργία ενός ερωτήματος με το Simple Query Wizard 1.Κλικ στο Queries 2.Κλικ στο New 3.Επιλέγουμε το Simple Query Wizard 4.Κλικ στο.
Μέθοδοι Monte Carlo Τι είναι: Οποιαδήποτε αριθμητική μέθοδος
Δειγματοληψία.
Στατιστική – Πειραματικός Σχεδιασμός Βασικά. Πληθυσμός – ένα μεγάλο σετ από Ν παρατηρήσεις (πιθανά δεδομένα) από το οποίο το δείγμα λαμβάνεται. Δείγμα.
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος ΜΑΘΗΜΑ: Οικολογία Πληθυσμών - Βιοποικιλότητα 1 η Άσκηση Εύρεση.
Συνταγές & έλεγχος. Για τον σχεδιασμό μιας συνταγής θα πρέπει:  Τα υλικά που συνιστούν το πιάτο  Τις μεικτές ποσότητες (ή τις καθαρές ποσότητες, συνοδευμένες.
ΕΞΑΓΩΓΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ - ΕΞΑΓΩΓΕΣ - ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΚΟΚΚΑΛΗ ΦΙΛΟΘΕΗ ΜΑΡΤΙΟΣ-ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013.
1 Προχωρημένη Χρηματοοικονομική Λογιστική Αποθέματα.
1 ΔΗΜΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 6 Η (Θ) ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΚΕΡΔΟΣ Δρ. Α. Καταραχιά Επίκουρος Καθηγήτρια Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής ΤΕΙ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΜΣ " ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ.
Λογιστική Κόστους Ενότητα # 5: Συμπαράγωγα Διδάσκουσα: Σάνδρα Κοέν Τμήμα: Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων.
Φιλοσοφία & Κανόνες ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.
Εφαρμογές Στατιστικής στην Τεχνολογία Τροφίμων (Θ) Ενότητα 2: Πληθυσμός και δείγμα - Δειγματοληπτικές μέθοδοι και δειγματοληπτικό σφάλμα Δρ.Ευσταθία Παπαγεωργίου,
Σπύρος Αβδημιώτης MBA PhD Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Κατεύθυνση Διοίκησης Επιχειρήσεων Τουρισμού & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας.
4 ο μάθημα_28/1/16 Aims Numbers Exchanging personal information (phone number) Possessive pronouns.
Μαθηματικά Μοντέλα Βέλτιστη Ποσότητας Παραγγελίας Σύστημα Συνεχούς Αναθεώρησης Σύστημα Περιοδικής Αναθεώρησης Ειδικές περιπτώσεις –Μ–Μη στιγμιαίος ανεφοδιασμός.
PMU ΚΟΙΝΟΣ ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ. Ήρθε ο κοινός κουμπαράς με το Γαλλικό ιπποδρομιακό στοίχημα Τώρα και οι Έλληνες παίκτες μπορούν να συμμετάσχουν στον μεγαλύτερο.
Table of Contents/Περιεχόμενα
Το Εννοιολογικό πλαίσιο της Βιώσιμης Ανάπτυξης
Συλλογή στοιχείων: Φεβρουαρίου
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΟΥ Project Cost/ΗR Mgmt
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ Γεώργιος Απλαδάς Καθηγητής Εφαρμογών ΤΕΙ Κρήτης
Παραδείγματα – Project cost Mgmt
Εισαγωγή στην Στατιστική
Διαδικασία συλλογής των δεδομένων – Δειγματοληψία Απώτερος στόχος η διερεύνηση των σχέσεων μεταξύ μεταβλητών και παραγωγή γνώσης με το σχήμα «αίτιο – αποτέλεσμα».
Πολυτεχνική Σχολή: Κοσμητεια –Πεπραγμένα Ι Γ Μπάρτζης
Διαχείριση Έργων Πληροφορικής
ΚΣΠΜ-Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων Αθανασία Σταθοπούλου
Εισαγωγή στην επιλογή μονάδων και τη δειγματοληψία
Δειγματοληψία.
Μεθοδολογία έρευνας και στατιστική – Δείγμα – Πληθυσμός
Ανάλυση και Γνώση της Αγοράς
ΧΡΟΝΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΡΓΩΝ
~Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗΣ~
2ο Δημοτικό Σχολείο Χίου
Δημιουργία συστήματος υποστήριξης αποφάσεων και έλεγχο διαθεσιμότητας
Διοίκηση Ποιότητας Ενότητα 4: Στατιστικός Έλεγχος Ποιότητας
‘Burn’ to ‘Deal’.
2o Εργαστήριο Οργάνωση Παραγωγής I
Δειγματοληψία στην ποιοτική και ποσοτική έρευνα – Μέγεθος Δείγματος
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ
Εθνική προέλευση και εκπαιδευτικό προφίλ των νέων στην Ελλάδα
اندازه گیری و محاسبات در شیمی
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΕΤΟΧΩΝ
Εθνική προέλευση και εκπαιδευτικό προφίλ των νέων στην Ελλάδα
4ο Αεροπορικό Συνέδριο “Οι Αερομεταφορές του Σήμερα και του Αύριο”
Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας
Πρόταση Έργου: «Αναπτυξη ΣυστηματοΣ ΑναφοραΣ των Ρευματικων Παθησεων ωΣ Μετρο Ελεγχου τηΣ ΦαρμακευτικηΣ Δαπανησ και τησ ΔΙΑΧΕΙΡιΣΗΣ ΤΩΝ υπηρεσιων υγειαΣ»
ΤΕΙ Αθήνας Βιοστατιστική (Θ)
Έρευνα Αποφοίτων Πανεπιστημίων
ΧΡΟΝΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΡΓΩΝ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΩΝ
رگرسيون Regression.
Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας
Δειγματοληψία στην ποιοτική και ποσοτική έρευνα – Μέγεθος Δείγματος
Εισήγηση 5ης εβδομάδας – κατά παραγγελία κοστολόγηση
Διαδικασία συλλογής των δεδομένων – Δειγματοληψία Απώτερος στόχος η διερεύνηση των σχέσεων μεταξύ μεταβλητών και παραγωγή γνώσης με το σχήμα «αίτιο – αποτέλεσμα».
Βάσεις Δεδομένων 16/2/2019 Ενότητα Γ6.3 (Δημιουργία και Αποθήκευση Βάσης Δεδομένων και Πίνακα. Καθορισμός Πεδίων του Πίνακα, Τύπων Δεδομένων και Ιδιότητες.
ΕΠΙΜΕΡΙΣΜΟΣ ΚΟΣΤΟΥΣ ΒΟΗΘΗΤΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ
A simple production function # Inputs # Outputs
ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΜΠΕΔΩΣΗΣ ΜΕΘΟΔΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ
Διδάσκουσα Δρ. Γεωργία Κηπουροπούλου
Συμπληρωματικές Σημειώσεις
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ
ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ: ΣΤΑΘΜΟΣ ΖΩΗΣ
ΠΟΤΕ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΠΙΝΑΚΕΣ;
«Επιδημιολογία + Δημόσια Υγεία»
Πιθανότητες και Βιοστατιστική (Θ)
«ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ»
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Συλλογή δεδομένων Μια κύρια πρωτογενής πηγή συλλογής στοιχείων είναι η διενέργεια πληθυσμιακών ερευνών Μια κύρια πρωτογενής πηγή συλλογής στοιχείων είναι η διενέργεια πληθυσμιακών ερευνών Π.χ. απογραφικών ή δειγματοληπτικών. Π.χ. απογραφικών ή δειγματοληπτικών.

Μέθοδοι συλλογής δεδομένων Οι κυριότεροι τρόποι συλλογής των πληροφοριών είναι οι ακόλουθοι : Ταχυδρομικά, η μέθοδος αυτή έχει μικρό κόστος, αλλά απαντά συνήθως πολύ μικρό ποσοστό ερωτώμενων (20- 40%). Τηλεφωνικά, έχει και αυτή η μέθοδος μικρό κόστος και εύκολο τρόπο επιλογής τυχαίου δείγματος, π.χ. τυχαίοι αριθμοί από τηλεφωνικό κατάλογο, όμως πρέπει να γίνεται προσεκτικά και σε ώρες που να μην είναι ενοχλητικές για τους ερωτώμενους. Συνήθως ανταποκρίνεται το 60-80% των ερωτώμενων, αλλά πολλές φορές οι απαντήσεις είναι μικρής εγκυρότητας.

Μέθοδοι συλλογής δεδομένων Συνέντευξη, ίσως ο πιο ασφαλής τρόπος αλλά με μεγάλο κόστος. Οι ερευνητές επίσης πρέπει να είναι κατάλληλα καταρτισμένοι για την επιτυχή διεξαγωγή της έρευνας. Συνήθως ανταποκρίνεται το 70-80% των ερωτώμενων. Συνέντευξη, ίσως ο πιο ασφαλής τρόπος αλλά με μεγάλο κόστος. Οι ερευνητές επίσης πρέπει να είναι κατάλληλα καταρτισμένοι για την επιτυχή διεξαγωγή της έρευνας. Συνήθως ανταποκρίνεται το 70-80% των ερωτώμενων. Συνδυασμός των παραπάνω μεθόδων, η μέθοδος αυτή είναι δαπανηρή αλλά δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα και με την μικρότερη πιθανότητα σφάλματος. Συνδυασμός των παραπάνω μεθόδων, η μέθοδος αυτή είναι δαπανηρή αλλά δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα και με την μικρότερη πιθανότητα σφάλματος.

Η απογραφή Η μέθοδος της απογραφής στηρίζεται στη συγκέντρωση στοιχείων από όλες τις μονάδες ενός πληθυσμού που ενδιαφέρει στη συγκεκριμένη έρευνα. Η μέθοδος της απογραφής στηρίζεται στη συγκέντρωση στοιχείων από όλες τις μονάδες ενός πληθυσμού που ενδιαφέρει στη συγκεκριμένη έρευνα. Επειδή το σύνολο των ερωτώμενων είναι μεγάλο, παράλληλα με το μεγάλο πλήθος των μεταβλητών που εξετάζονται, η μέθοδος αυτή απαιτεί μεγάλο χρόνο και πολύ μεγάλο κόστος για την συλλογή των στοιχείων και την εξαγωγή συμπερασμάτων. Επειδή το σύνολο των ερωτώμενων είναι μεγάλο, παράλληλα με το μεγάλο πλήθος των μεταβλητών που εξετάζονται, η μέθοδος αυτή απαιτεί μεγάλο χρόνο και πολύ μεγάλο κόστος για την συλλογή των στοιχείων και την εξαγωγή συμπερασμάτων. Έτσι συχνά οι ερευνητές καταφεύγουν στη διαδικασία της δειγματοληψίας, που κρύβει και μεγαλύτερο σφάλμα. Έτσι συχνά οι ερευνητές καταφεύγουν στη διαδικασία της δειγματοληψίας, που κρύβει και μεγαλύτερο σφάλμα.

Σημαντικοί στατιστικοί όροι Πληθυσμός : Το σύνολο που περιλαμβάνει όλες τις μετρήσεις του υπό μελέτη χαρακτηριστικού Δείγμα: Ένα υποσύνολο του πληθυσμού

Πληθυσμός Στόχος: Πληθυσμός Στόχος: Ο υπό μελέτη πληθυσμός/ στον οποίο ο ερευνητής θέλει να γενικεύσει τα αποτελέσματά του. Απλό στοιχείο: Απλό στοιχείο: Κάθε στοιχείο του πληθυσμού Δειγματοληπτική μονάδα: Δειγματοληπτική μονάδα: η μικρότερη μονάδα από την οποία μπορεί να επιλεγεί το δείγμα Δειγματοληπτικό πλαίσιο Δειγματοληπτικό πλαίσιο Το σύνολο των δειγματοληπτικών μονάδων Τρόπος Δειγματοληψίας Τρόπος Δειγματοληψίας Μέθοδος επιλογής δείγματος από το δειγματοληπτικό πλαίσιο

Για ποιο λόγο παίρνουμε δείγμα; Όταν θέλουμε να εξάγουμε πληροφορία για μεγάλους πληθυσμούς   Μείωση κόστους   Ελαχιστοποίηση χρόνου   Όταν είναι αδύνατο να μελετήσουμε ολόκληρο τον πληθυσμό

Τύποι δειγματοληψίας Μη πιθανοθεωρητικά δείγματα Πιθανοθεωρητικά δείγματα

Δειγματοληψία Όμως αν δεν πραγματοποιηθεί με σωστές μεθόδους τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εξαγωγής λανθασμένων συμπερασμάτων. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα λανθασμένης εκλογής δείγματος ήταν η Αμερικάνικες προεδρικές εκλογές του 1936 όπου η πρόβλεψη οδήγησε σε πλήρη αποτυχία γιατί το δείγμα επιλέχθηκε από τους τηλεφωνικούς καταλόγους οι οποίοι την εποχή εκείνη περιείχαν μόνο τις “ανώτερες” κοινωνικές τάξεις που διέθεταν τηλέφωνο.

Δειγματοληψία Από τις πιο συχνά εφαρμόσιμες μεθόδους συλλογής δεδομένων είναι η δειγματοληψία, η οποία ορίζεται ως η μερική απογραφή σε ένα υποσύνολο του πληθυσμού το δείγμα.

Μη πιθανοθεωρητικά δείγματα  Βολικά δείγματα (ευκολία πρόσβασης)  Δειγματοληψία χιονοστοιβάδας (το φίλο του φίλου κλπ)  Σκόπιμη δειγματοληψία (Επιλέγουμε ότι νομίζουμε κατάλληλο για την έρευνα)  Δειγματοληψία ποσόστωσης

Μη πιθανοθεωρητικά δείγματα  Η πιθανότητα επιλογής παραμένει άγνωστη  Είναι φθηνότερα αλλά ααδυνατούν να δώσουν γενικευμένα συμπεράσματα  Δυνητικά μεροληπτικά

Πιθανοθεωρητικά δείγματα Τυχαία δειγματοληψία Κάθε μονάδα έχει μια γνωστή πιθανότητα επιλογής Επιτρέπουν : Γενικεύσεις Δοκιμασία υποθέσεων

Συμπερασματικά Τα πιθανοθεωρητικά δείγματα είναι τα καλύτερα Εξασφαλίζουν Αντιπροσωπευτικότητα Ακρίβεια

Μέθοδοι Δειγματοληψίας (πιθανοθεωρητικής)  Απλή τυχαία δειγματοληψία  Συστηματική δειγματοληψία  Στρωματοποιημένη δειγματοληψία  Πολυσταδιακή δειγματοληψία

Simple random sampling

Table of random numbers

Systematic sampling

 Συστημαατικά σφάλματα  Μη δειγματοληπτικά σφάλματα Δειγματοληπτικά σφάλματα

Precision Cost