Τα φύλα στη λογοτεχνία Τάξη: Α΄ Λυκείου. Α΄φάση: Πριν από την ανάγνωση (ενδεικτικός χρόνος: τρεις διδακτικές ώρες) 1 η ώρα : τα παιδιά συζήτησαν για τα.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό το 2004 ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ Ι.Ε.Κ. ΚΟΖΑΝΗΣ.
Advertisements

Καινοτόμο Πολιτιστικό Πρόγραμμα Νηπιαγωγείο Αρμένων Ρεθύμνου
Μαθαίνοντας Να Διαβάζουμε Ερευνητικά Άρθρα (Academic Reading-Listening)
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Τρώω σωστά,μεγαλώνω σωστά» Σχολικό έτος ο Νηπιαγωγείο Πατρών.
Διονύσης Λαμπρινίδης & Μαρία Νέζη. Στο Βαρβάκειο Πειραματικό Γυμνάσιο τα τελευταία 3 χρόνια επιχειρούμε να εισάγουμε τεχνολογίες του web2 στην σχολική.
Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “Teachers 4 Europe” Εκπαιδευτικός : Τριανταφύλλου Μαρία 1 ο Πιλοτικό Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσών, Πέλλας Τάξη.
«Το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Αιτίες, συνέπειες και δυνατότητες άμεσης βελτίωσης» Οι κρίσιμοι τομείς της οδικής ασφάλειας και στάθμευσης, όπου λόγω της αδικαιολόγητης.
Η πλατφόρμα Moodle στο Βαρβάκειο: δημιουργία, συντήρηση και διδακτική αξιοποίηση Διονύσης Λαμπρινίδης Μαθηματικός.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (στα πλαίσια του μαθήματος project) Α΄ΤΑΞΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΕΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΝΕΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ
Λογιστική Κόστους Ενότητα # 5: Συμπαράγωγα Διδάσκουσα: Σάνδρα Κοέν Τμήμα: Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ POWER POINT ΔΗΜΟΥΡΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ : ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ (Α1) ΑΡΓΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΣ (Α1) ΜΠΙΣΜΠΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ (Α2) ΦΥΤΡΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ (Α2) ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ.
Πλατφόρμες Ηλεκτρονικής Μάθησης Η Πλατφόρμα OpeneClass Οφηλία Νεοφύτου Σταύρος Καουκάκης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ 1.
Πληροφορική και Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση ΜΟΥΤΑΦΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 3826 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ POWER POINT Διδάσκων: Παλαιγεωργίου Χρόνος1 Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης.
Μάθημα: Εκπαιδευτική Τεχνολογία - Πολυμέσα Εισηγητής: Καθηγητής Άγγελος Γιαννούλας Θέμα εργασίας: Δημιουργία διδακτικού σεναρίου. Σπουδάστρια: Γ. Αναγνωστοπούλου.
Διάρκεια: 15 ογδοντάλεπτες περιόδους Παραδοσιακά παραμύθια Εικονογράφηση των παραμυθιών (Πολιτισμός) Ζωντανεύω ένα κομμάτι από παραμύθι (Θεατρικό παιχνίδι)
Θέμα εργασίας: Διδακτικό Σενάριο με χρήση ΤΠΕ «Η τέχνη του Μπαρόκ στη ζωγραφική» Μάθημα: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΠΟΛΥΜΕΣΑ Υπεύθυνος Καθηγητής: ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΣ.
ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Bασιλεία Μαυρίδου, ΑΕΜ: 620 Βασιλική Τσολοπούλου, ΑΕΜ: 529
Αριθμός παιδιών: 24 Αγόρια 13 Κορίτσια 11
Προτάσεις για τη δημιουργία προϊόντων προώθησης εκπαιδευτικών ιστολογίων στα πλαίσια της μαθησιακής κοινότητας ΠΜΣ Επιστήμες της Αγωγής Κατεύθυνση Παιδαγωγική.
Ε΄ ΤΑΞΗ: ΟΜΑΔΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ:
Αντωνιάδου Σοφία Ζυγούρης Φώτης Καπουλίτσας Θανάσης
επιδιωκόμενο παραγόμενο προϊόν επιδιωκόμενο παραγόμενο προϊόν
ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ- ΠΟΛΥΜΕΣΑ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΔΡΑΓΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΕΩΤΣΑΚΟΥ ΜΑΤΙΝΑ.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Επιμορφωτικό Σεμινάριο στις Ερευνητικές Εργασίες (Project) στην Α΄ & Β΄ Λυκείου Αθήνα, Σεπτέμβριος ο ΓΕΛ Περιστερίου.
Ο ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΗΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΆΛΛΕΣ ΤΕΧΝΕΣ
Καλλυντήριο Νομός Ροδόπης
Κάνε διπλό κλικ πάνω στην εικόνα και ανοίγει το power point
Οικολογική Κρίση Μαρουλιώ Πασχάλη, ΠΕ 15.
This is where I live Οδηγίες για το Power Point
~ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Κ.Π.Α~ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Γραμμένου Ευαγγελία.
Παρουσιάσεις με την χρήση PowerPoint
Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣΥΝΗ
Ερευνητική εργασία: «Μια τρύπα στο νερό»
Κανοντας μαθημα με… Σχεδια εργαςιας (projects) ςε τμημα ενταξης ΠΑΡΟΥΣΙΝΑ ΜΑΡΙΑ ΔΑΣΚΑΛΑ Τ.Ε. ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Παρουσίαση των δεδομένων με γραφικό τρόπο
«Σχεδιασμός και υλοποίηση προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης»
Δικτυα υπολογιστων Κεφάλαιο 4.
Μάθημα 2ο Δημιουργία χαρακτήρα Συγγραφή σκηνής.
Παρουσιάσεις PowerPoint
Από τον Web 1.0 στον Web X
ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΧΟΛΕΙΟ.
Η Ελλάδα στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μέσα από τον κινηματογράφο: ένα διαθεματικό project στα Αγγλικά, στην ΣΤ’ Τάξη του Δημοτικού Βασίλης Ιωσηφίδης Έλενα.
Eιδικά θέματα βάσεων χωρικών δεδομένων και θεωρία συστημάτων - E
NOMIKO-ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Σώζοντας το νερό για ένα καλύτερο μέλλον!
Κινήσεις και γραφικές παραστάσεις
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Σχ. Έτος: ……3Ο ΓΕΛ ΓΛΥΦΑΔΑΣ………
Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογος-ιστορικός, Δ/ντρια 3ου Γυμνασίου Τρικάλων
πολιτιστικό πρόγραμμα
Παράδειγμα χρήσης λογισμικού παρουσίασης
ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ : ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ Α΄ΒΟΗΘΕΙΩΝ
8ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών
الشـــغل والطـــاقة الشغل
محاضر بجامعة السودان للعلوم والتكنولوجيا
Ομήρου Ιλιάδα Ζ
2 ο Πειραματικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης
ΚΕΣΠΕΜ ΝΟΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ Εκπαιδευτική Ομάδα: Ταξίδου Δήμητρα & Σίμογλου Αθανασία Επιστημονική Υπεύθυνη : Μαρία Ζωγραφάκη Επόπτρια: Λένα Παπαδοπούλου.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΈΝΑ WIKI ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΑΣ ΣΕ 9 ΑΠΛΑ ΒΗΜΑΤΑ
ΜΑΡΙΑ ΨΥΧΑ & ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
GDPR- ο ΝΕΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ.
Ομήρου Ιλιάδα Ζ
Λογιςτικη κοςτους ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΑ.
ΤΟΥΝΔΡΑ.
Συγγραφή Επιστημονικής Εργασίας
To Φωτόδεντρο.
Επιμέλεια παρουσίασης: Γεωργίου Βασίλειος ΣΤ΄ Εξάμηνο Ιούνιος 2018
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Τα φύλα στη λογοτεχνία Τάξη: Α΄ Λυκείου

Α΄φάση: Πριν από την ανάγνωση (ενδεικτικός χρόνος: τρεις διδακτικές ώρες) 1 η ώρα : τα παιδιά συζήτησαν για τα φύλα με βάση τις εμπειρίες τους. Ως αφόρμηση παρακολούθησαν ένα power point με θέμα την κοινωνική κατασκευή της θηλυκότητας. Κάθε μαθητής έπρεπε, ως εργασία, να φέρει στην τάξη ένα άρθρο, μια γελοιογραφία, ένα βιντεάκι ή ένα τραγούδι σχετικό με το θέμα. 2 η ώρα: παρουσίαση του υλικού των μαθητών και συζήτηση. 3 η ώρα : Ακρόαση του όρκου της Αρετούσας, για να αναδειχθεί και το θέμα του έρωτα και όχι μόνο της «σύγκρουσης». Συζήτηση για τις σχέσεις μέσα στην οικογένεια και τα διάφορα δίπολα: μάνα-γιος, πατέρας- κόρη…

Β΄ φάση 1 η ώρα:Ανάγνωση «Του νεκρού αδελφού» από τις ομάδες, επίλυση αποριών. 1 η ώρα:Ανάγνωση «Του νεκρού αδελφού» από τις ομάδες, επίλυση αποριών. 2 η και 3 η ώρα: συζήτηση στις ομάδες με βάση τα θέματα που αναδείχτηκαν στο προαναγνωστικό στάδιο. Κάθε μαθητής κρατά προσωπικές σημειώσεις και η ομάδα προσπαθεί να συνθέσει ένα κοινό κείμενο για παρουσίαση στην ολομέλεια. Αν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις κατατίθενται και αυτές.* 4 η και ενδεχομένως 5 η ώρα: παρουσίαση των εργασιών των ομάδων και των ατομικών εργασιών στην τάξη και συζήτηση. *ως ατομική εργασία ζητήθηκε η περιγραφή των χαρακτήρων της παραλογής σε σχέση με τον κοινωνικό τους ρόλο με παραπομπές στο κείμενο.

Η ανάγνωση και άλλων κειμένων και η ανάδειξη της ιστορικότητας 1 η ώρα : Δόθηκαν στους μαθητές :ως κοινό κείμενο ο Ερωτόκριτος και στις ομάδες: η Τιμή και το Χρήμα, το Έρωτος αποτελέσματα, η Στέλλα Βιολάντη και οι Πρώτες ενθυμήσεις. Έγινε ανάγνωση του Ερωτόκριτου και προτάθηκαν ως δραστηριότητες: α)το ντύσιμο των στίχων του Ερωτόκριτου με εικόνες και μουσική 1 η ώρα : Δόθηκαν στους μαθητές :ως κοινό κείμενο ο Ερωτόκριτος και στις ομάδες: η Τιμή και το Χρήμα, το Έρωτος αποτελέσματα, η Στέλλα Βιολάντη και οι Πρώτες ενθυμήσεις. Έγινε ανάγνωση του Ερωτόκριτου και προτάθηκαν ως δραστηριότητες: α)το ντύσιμο των στίχων του Ερωτόκριτου με εικόνες και μουσική Β)η αλλαγή της «φωνής» της νένας από εκείνη της Αρετούσας. Β)η αλλαγή της «φωνής» της νένας από εκείνη της Αρετούσας.

2 η ώρα παρουσίαση στην ολομέλεια των εργασιών των μαθητών και ανάρτησή τους στο wiki της τάξης. 2 η ώρα παρουσίαση στην ολομέλεια των εργασιών των μαθητών και ανάρτησή τους στο wiki της τάξης. 3 η – 4 η ώρα συζήτηση στην ομάδα, καταγραφή παρατηρήσεων 3 η – 4 η ώρα συζήτηση στην ομάδα, καταγραφή παρατηρήσεων 5 η – 6 η ώρα παρουσίαση των παρατηρήσεων στην ολομέλεια της τάξης 5 η – 6 η ώρα παρουσίαση των παρατηρήσεων στην ολομέλεια της τάξης 7 η – 10 η ώρα παραγωγή γραπτού λόγου των μαθητών στην τάξη με βάση τις δραστηριότητες που προτείνονται στη σχάρα. 7 η – 10 η ώρα παραγωγή γραπτού λόγου των μαθητών στην τάξη με βάση τις δραστηριότητες που προτείνονται στη σχάρα.

Γ΄στάδιο: Μετά την ανάγνωση (2-4 διδακτικές ώρες) Γ΄στάδιο: Μετά την ανάγνωση (2-4 διδακτικές ώρες) Προτεινόμενες ατομικές και ομαδικές δραστηριότητες Προτεινόμενες ατομικές και ομαδικές δραστηριότητες Στο στάδιο αυτό ο κάθε μαθητής καταθέτει γραπτά τις προσωπικές του παρατηρήσεις από τα προηγούμενα στάδια διδασκαλίας, επιλέγοντας κάποιες από τις παρακάτω δραστηριότητες: Στο στάδιο αυτό ο κάθε μαθητής καταθέτει γραπτά τις προσωπικές του παρατηρήσεις από τα προηγούμενα στάδια διδασκαλίας, επιλέγοντας κάποιες από τις παρακάτω δραστηριότητες: «Το κείμενο που θα ήθελα να διαβάσω» (Οι μαθητές εξηγούν ποιο από τα κείμενα που παρουσίασαν οι συμμαθητές τους θα ήθελαν να διαβάσουν. Η αιτιολόγηση παραπέμπει στα κριτήρια με τα οποία επιλέγουμε βιβλία (Επιλέγουμε βιβλία επειδή ταυτιζόμαστε με τον ήρωα, επειδή διαφοροποιούμεθα, επειδή τον θαυμάζουμε, επειδή το κείμενο αναφέρεται σε σύγχρονα προβλήματα, επειδή αναφέρεται σε παλιότερες εποχές και αποτελεί τρόπο φυγής, κλπ.) «Το κείμενο που θα ήθελα να διαβάσω» (Οι μαθητές εξηγούν ποιο από τα κείμενα που παρουσίασαν οι συμμαθητές τους θα ήθελαν να διαβάσουν. Η αιτιολόγηση παραπέμπει στα κριτήρια με τα οποία επιλέγουμε βιβλία (Επιλέγουμε βιβλία επειδή ταυτιζόμαστε με τον ήρωα, επειδή διαφοροποιούμεθα, επειδή τον θαυμάζουμε, επειδή το κείμενο αναφέρεται σε σύγχρονα προβλήματα, επειδή αναφέρεται σε παλιότερες εποχές και αποτελεί τρόπο φυγής, κλπ.) Δημιουργούν «ανθολόγιο» κειμένων με ανάλογη θεματική. Οι μαθητές αξιοποιούν το αναγνωστικό παρελθόν τους και παρουσιάζουν κείμενα που διάβασαν μόνοι ή σε άλλες σχολικές τάξεις, αιτιολογώντας τις επιλογές τους. Δημιουργούν «ανθολόγιο» κειμένων με ανάλογη θεματική. Οι μαθητές αξιοποιούν το αναγνωστικό παρελθόν τους και παρουσιάζουν κείμενα που διάβασαν μόνοι ή σε άλλες σχολικές τάξεις, αιτιολογώντας τις επιλογές τους. Δημιουργούν λογοτεχνικό έντυπο με αφιέρωμα στο θέμα «Τα φύλα στη λογοτεχνία». Δημιουργούν λογοτεχνικό έντυπο με αφιέρωμα στο θέμα «Τα φύλα στη λογοτεχνία». Αναζητούν διάφορα είδη κειμένων που αναφέρονται στο θέμα αναζητώντας πηγές σε βιβλιοθήκες και διαδίκτυο. Αναζητούν διάφορα είδη κειμένων που αναφέρονται στο θέμα αναζητώντας πηγές σε βιβλιοθήκες και διαδίκτυο.

Στο Γ΄ στάδιο μπορούν οι μαθητές να παρακολουθήσουν κάποια ταινία ή να παρουσιάσουν δραματοποιημένο κάποιο κείμενο. Στο Γ΄ στάδιο μπορούν οι μαθητές να παρακολουθήσουν κάποια ταινία ή να παρουσιάσουν δραματοποιημένο κάποιο κείμενο.