Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ POWER POINT ΔΗΜΟΥΡΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ : ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ (Α1) ΑΡΓΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΣ (Α1) ΜΠΙΣΜΠΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ (Α2) ΦΥΤΡΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ (Α2) ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ POWER POINT ΔΗΜΟΥΡΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ : ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ (Α1) ΑΡΓΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΣ (Α1) ΜΠΙΣΜΠΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ (Α2) ΦΥΤΡΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ (Α2) ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ POWER POINT ΔΗΜΟΥΡΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ : ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ (Α1) ΑΡΓΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΣ (Α1) ΜΠΙΣΜΠΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ (Α2) ΦΥΤΡΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ (Α2) ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ : ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ (Α1) ΓΑΒΑΛΑΚΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ (Α1) ΠΑΠΠΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (Α2) ΦΥΤΡΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ (Α2) ΜΠΙΣΜΠΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ (Α2)

3 ΑΙΜΑΤΗΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ PROJECT Α΄ ΤΑΞΗΣ 2012-2013

4 ΑΙΜΑ ΔΟΜΗ-ΦΥΣΗ-ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟ ΑΙΜΑ Αίμα είναι το υγρό που κυκλοφορεί στο αγγειακό σύστημα ομοίως και στον άνθρωπο αλλά και των ζώων. Οι τύποι αυτοί είναι τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα λευκά και τα αιμοπετάλια. Η κυκλοφορία του αίματος διαμέσου της καρδιάς των αρτηριών των φλεβών και των τριχοειδών αγγείων επιτελεί διάφορες λειτουργίες όπως η μεταφορά θρεπτικών ουσιών, ορμονών, βιταμινών, θερμότητας και οξυγόνου στους ιστούς και την απομάκρυνση άχρηστων ουσιών που παράγονται κατά τον μεταβολισμό και του διοξειδίου του άνθρακα. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια Τα ερυθρά αιμοσφαίρια ή ερυθροκύτταρα (RBC) αποτελούν το 38% με 48% του πλήρους αίματος,έχουν χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια ή ερυθροκύτταρα (RBC) αποτελούν το 38% με 48% του πλήρους αίματος,έχουν χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα.ερυθρά αιμοσφαίρια ερυθρά αιμοσφαίρια Τα λευκά αιμοσφαίρια Τα λευκά αιμοσφαίρια Τα λευκά αιμοσφαίρια, λευκοκύτταρα ή κοκκιοκύτταρα (WBC) είναι άχρωμα ή λευκού χρώματος κύτταρα με πυρήνα. Μία σημαντική τους ικανότητα είναι το ότι μπορούν να διαπερνούν τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και να φτάνουν στο συνδετικό ιστό και στη λέμφο. Τα λευκά αιμοσφαίρια, λευκοκύτταρα ή κοκκιοκύτταρα (WBC) είναι άχρωμα ή λευκού χρώματος κύτταρα με πυρήνα. Μία σημαντική τους ικανότητα είναι το ότι μπορούν να διαπερνούν τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και να φτάνουν στο συνδετικό ιστό και στη λέμφο.λέμφο

5 Το πλάσμα Το πλάσμα είναι το μεγαλύτερο κύριο συστατικό του αίματος και αποτελεί το 55% του όγκου του. Είναι ένα υποκίτρινο υγρό μέσω του οποίου μεταφέρονται Το πλάσμα είναι το μεγαλύτερο κύριο συστατικό του αίματος και αποτελεί το 55% του όγκου του. Είναι ένα υποκίτρινο υγρό μέσω του οποίου μεταφέρονταιπλάσμα αιμοσφαίρια, πρωτεΐνες και άλλες ουσίες όπως θρεπτικά συστατικά, ορμόνες, αναπνευστικά αέρια, ηλεκτρολύτες, βιταμίνες και άχρηστες αζωτούχες ουσίες. αιμοσφαίρια, πρωτεΐνες και άλλες ουσίες όπως θρεπτικά συστατικά, ορμόνες, αναπνευστικά αέρια, ηλεκτρολύτες, βιταμίνες και άχρηστες αζωτούχες ουσίες.πρωτεΐνες Τα αιμοπετάλια Τα αιμοπετάλια είναι κυτταρικά θραύσματα. Παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πήξη του αίματος και την αιμόσταση, δηλαδή στην αναστολή της αιμορραγίας ή της κυκλοφορίας μέσω έκκρισης του ενζύμου της θρομβοκινάσης. Δημιουργούν το φαινόμενο της πήξης του αίματος, ώστε να αποτρέπεται η διαρροή αίματος από τις πληγές. Τα αιμοπετάλια παράγονται από το μυελό των οστών. Τα αιμοπετάλια είναι κυτταρικά θραύσματα. Παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πήξη του αίματος και την αιμόσταση, δηλαδή στην αναστολή της αιμορραγίας ή της κυκλοφορίας μέσω έκκρισης του ενζύμου της θρομβοκινάσης. Δημιουργούν το φαινόμενο της πήξης του αίματος, ώστε να αποτρέπεται η διαρροή αίματος από τις πληγές. Τα αιμοπετάλια παράγονται από το μυελό των οστών.αιμοπετάλια αιμόστασηαιμοπετάλια αιμόσταση

6 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟ ΚΑΡΔΙΟΑΓΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟ ΚΑΡΔΙΟΑΓΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Το κυκλοφορικό σύστημα, μέσα στο οποίο το αίμα κινείται σε ολόκληρο το σώμα, αποτελείται από τέσσερις τύπους κοίλων υποδοχέων: Το κυκλοφορικό σύστημα, μέσα στο οποίο το αίμα κινείται σε ολόκληρο το σώμα, αποτελείται από τέσσερις τύπους κοίλων υποδοχέων: 1.Την καρδιά (κεντρική αντλία) 1.Την καρδιά (κεντρική αντλία) 2.Τις αρτηρίες (προσαγωγά αγγεία), που διανέμουν το αίμα στους ιστούς 2.Τις αρτηρίες (προσαγωγά αγγεία), που διανέμουν το αίμα στους ιστούς 3.Τα τριχοειδή αγγεία, ένα πολύ λεπτό δίκτυο πολύ μικρών αγγείων μέσα στους ιστούς του σώματος. 3.Τα τριχοειδή αγγεία, ένα πολύ λεπτό δίκτυο πολύ μικρών αγγείων μέσα στους ιστούς του σώματος. 4.Τις φλέβες, μεγαλύτερα αγγεία, που επαναφέρουν το αίμα στην καρδιά. 4.Τις φλέβες, μεγαλύτερα αγγεία, που επαναφέρουν το αίμα στην καρδιά.

7 ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΧΗΜΑ ΚΑΡΔΙΑΣ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΧΗΜΑ ΚΑΡΔΙΑΣ Η καρδιά βρίσκεται στη μέση της θωρακικής κοιλότητας (μεσοθωράκιο),ακριβώς πίσω από το στέρνο και λίγο προς τα αριστερά του. Το μέγεθος της καρδιάς ενός ατόμου είναι περίπου όσο το μέγεθος της γροθιάς του. Η καρδιά βρίσκεται στη μέση της θωρακικής κοιλότητας (μεσοθωράκιο),ακριβώς πίσω από το στέρνο και λίγο προς τα αριστερά του. Το μέγεθος της καρδιάς ενός ατόμου είναι περίπου όσο το μέγεθος της γροθιάς του. ΔΟΜΗ ΔΟΜΗ Η καρδιά είναι Η καρδιά είναι ένα μυώδες κοίλο ένα μυώδες κοίλο όργανο, που με τη όργανο, που με τη συνεχή λειτουργία συνεχή λειτουργία της (αντλία) της (αντλία) εξασφαλίζει εξασφαλίζει την κυκλοφορία την κυκλοφορία του αίματος. του αίματος. ΑΙΜΟΦΟΡΑ ΑΓΓΕΙΑ ΑΙΜΟΦΟΡΑ ΑΓΓΕΙΑ Τα αιμοφόρα αγγεία διοχετεύουν το αίμα της καρδιάς σε όλα τα σημεία του σώματος. Υπάρχουν τρεις τύποι αιμοφόρων αγγείων. Οι αρτηρίες, οι φλέβες και τα τριχοειδή αγγεία Τα αιμοφόρα αγγεία διοχετεύουν το αίμα της καρδιάς σε όλα τα σημεία του σώματος. Υπάρχουν τρεις τύποι αιμοφόρων αγγείων. Οι αρτηρίες, οι φλέβες και τα τριχοειδή αγγείααρτηρίεςφλέβεςτριχοειδή αγγείααρτηρίεςφλέβεςτριχοειδή αγγεία

8 Αρτηρίες Αρτηρίες Οι αρτηρίες μεταφέρουν αίμα από την καρδιά προς τους ιστούς. Αρτηρίες ονομάζονται τα αγγεία του οργανισμού που μεταφέρουν οξυγονωμένο αίμα από την καρδιά προς τα υπόλοιπα όργανα.. ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ Οι αρτηρίες μεταφέρουν αίμα από την καρδιά προς τους ιστούς. Αρτηρίες ονομάζονται τα αγγεία του οργανισμού που μεταφέρουν οξυγονωμένο αίμα από την καρδιά προς τα υπόλοιπα όργανα.. ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣαρτηρίεςαίμααγγείαοξυγονωμένοαίμακαρδιάαρτηρίεςαίμααγγείαοξυγονωμένοαίμακαρδιά Η λειτουργία της καρδιάς παρομοιάζεται με την λειτουργία μιας αντλίας. Ο ισχυρός καρδιακός μυς με αλληλοδιαδοχικές συστολές και διαστολές και με την λειτουργία των βαλβίδων προωθεί το αίμα μέσα στην μεγάλη και μικρή κυκλοφορία. Η λειτουργία της καρδιάς παρομοιάζεται με την λειτουργία μιας αντλίας. Ο ισχυρός καρδιακός μυς με αλληλοδιαδοχικές συστολές και διαστολές και με την λειτουργία των βαλβίδων προωθεί το αίμα μέσα στην μεγάλη και μικρή κυκλοφορία. Μικρή ή πνευμονική κυκλοφορία Μικρή ή πνευμονική κυκλοφορία Με τη συστολή της δεξιάς κοιλίας το αίμα μέσω της πνευμονικής αρτηρίας διοχετεύεται στους πνεύμονες όπου γίνεται η ανταλλαγή των αερίων κατά την οποία το αίμα παραλαμβάνει το οξυγόνο και αποβάλλει το διοξείδιο του άνθρακα.Το οξυγονωμένο αίμα μέσω των πνευμονικών αρτηριών επιστρέφει στον αριστερό κόλπο, έπειτα στην αριστερή κοιλία από όπου ξεκινά η μεγάλη κυκλοφορία. Με τη συστολή της δεξιάς κοιλίας το αίμα μέσω της πνευμονικής αρτηρίας διοχετεύεται στους πνεύμονες όπου γίνεται η ανταλλαγή των αερίων κατά την οποία το αίμα παραλαμβάνει το οξυγόνο και αποβάλλει το διοξείδιο του άνθρακα.Το οξυγονωμένο αίμα μέσω των πνευμονικών αρτηριών επιστρέφει στον αριστερό κόλπο, έπειτα στην αριστερή κοιλία από όπου ξεκινά η μεγάλη κυκλοφορία.

9 Μεγάλη ή σωματική κυκλοφορία Μεγάλη ή σωματική κυκλοφορία Αίμα πλούσιο σε οξυγόνο προωθείται από την καρδιά και φτάνει σε όλα τα μέρη του σώματος. Ρόλος της μεγάλης κυκλοφορίας είναι η προσφορά οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών και απομάκρυνση διοξειδίου του άνθρακα και άχρηστων ουσιών. Αίμα πλούσιο σε οξυγόνο προωθείται από την καρδιά και φτάνει σε όλα τα μέρη του σώματος. Ρόλος της μεγάλης κυκλοφορίας είναι η προσφορά οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών και απομάκρυνση διοξειδίου του άνθρακα και άχρηστων ουσιών. Στεφανιαία κυκλοφορία Στεφανιαία κυκλοφορία Μέσω της στεφανιαίας Μέσω της στεφανιαίας κυκλοφορίας επιτυγχάνεται κυκλοφορίας επιτυγχάνεται η μεταφορά θρεπτικών ουσιών η μεταφορά θρεπτικών ουσιών στους ιστούς της καρδιάς και την απομάκρυνση άχρηστων την απομάκρυνση άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού.

10 ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ-ΟΜΑΔΕΣ ΑΙΜΑΤΟΣ- ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΙΜΑΤΟΣ Με τον όρο "αιμοδοσία" εννοούμε τη χορήγηση,τη λήψη, τη συντήρηση και διάθεση του αίματος. Ως επιστημονικός τομέας, η αιμοδοσία αποτελεί ιδιαίτερο κλάδο της αιματολογίας με τεράστια ανάπτυξη τα τελευταία 30 χρόνια. Η αιμοδοσία σαν φοβερά εξειδικευμένος τομέας πλαισιώνεται με επιστημονικό, νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό υψηλής στάθμης με εξειδίκευση στο τομέα της αιμοδοσίας. Με τον όρο "αιμοδοσία" εννοούμε τη χορήγηση,τη λήψη, τη συντήρηση και διάθεση του αίματος. Ως επιστημονικός τομέας, η αιμοδοσία αποτελεί ιδιαίτερο κλάδο της αιματολογίας με τεράστια ανάπτυξη τα τελευταία 30 χρόνια. Η αιμοδοσία σαν φοβερά εξειδικευμένος τομέας πλαισιώνεται με επιστημονικό, νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό υψηλής στάθμης με εξειδίκευση στο τομέα της αιμοδοσίας.

11 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΛΗΨΗΣ ΑΙΜΑΤΟΣ Μετά από τη λήψη σύντομου ιατρικού ιστορικού, τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και του αιματοκρίτη ο γιατρός της αιμοδοσίας κρίνει αν μπορείς να δώσεις αίμα τη δεδομένη στιγμή. Μετά από τη λήψη σύντομου ιατρικού ιστορικού, τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και του αιματοκρίτη ο γιατρός της αιμοδοσίας κρίνει αν μπορείς να δώσεις αίμα τη δεδομένη στιγμή. Πρόκειται για μια ανώδυνη διαδικασία. Η μοναδική ενόχληση είναι ένα μικρό τσίμπημα από τη βελόνα και μετά απλά ανοιγοκλείνεις τη γροθιά σου για να διευκολύνεις τη ροή του αίματος. Λαμβάνεται λιγότερο από το 1/10 του αίματος περίπου, 450ml από τα 5 λίτρα που έχει ο άνθρωπος. Ο όγκος που χάνεται αναπληρώνεται σε 10 λεπτά μετά την αιμοδοσία. Είναι ακίνδυνη για τον αιμοδότη. Πρόκειται για μια ανώδυνη διαδικασία. Η μοναδική ενόχληση είναι ένα μικρό τσίμπημα από τη βελόνα και μετά απλά ανοιγοκλείνεις τη γροθιά σου για να διευκολύνεις τη ροή του αίματος. Λαμβάνεται λιγότερο από το 1/10 του αίματος περίπου, 450ml από τα 5 λίτρα που έχει ο άνθρωπος. Ο όγκος που χάνεται αναπληρώνεται σε 10 λεπτά μετά την αιμοδοσία. Είναι ακίνδυνη για τον αιμοδότη. Δεν υπάρχει περίπτωση να Δεν υπάρχει περίπτωση να μολυνθεί ο αιμοδότης μολυνθεί ο αιμοδότης από AIDS ή άλλο μεταδιδόμενο από AIDS ή άλλο μεταδιδόμενο νόσημα αφού οι βελόνες που νόσημα αφού οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι μιας χρήσεως και αποστειρωμένες. Αίμα μπορεί κανείς να δώσει κάθε 3-4 μήνες. χρησιμοποιούνται είναι μιας χρήσεως και αποστειρωμένες. Αίμα μπορεί κανείς να δώσει κάθε 3-4 μήνες.

12 ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΙΜΑΤΟΣ Η δημιουργία Τράπεζας Αίματος έχει σκοπό να εξυπηρετεί μέλη με κάθε δυνατή βοήθεια και υποστήριξη, που βρίσκονται σε κατάσταση αποδεδειγμένης ανάγκης. Η τράπεζα αίματος έχει ως σκοπό την κάλυψη των αναγκών σε αίμα και αιμοπετάλια οποιουδήποτε κρίνει ότι χρειάζεται βοήθεια. Η δημιουργία Τράπεζας Αίματος έχει σκοπό να εξυπηρετεί μέλη με κάθε δυνατή βοήθεια και υποστήριξη, που βρίσκονται σε κατάσταση αποδεδειγμένης ανάγκης. Η τράπεζα αίματος έχει ως σκοπό την κάλυψη των αναγκών σε αίμα και αιμοπετάλια οποιουδήποτε κρίνει ότι χρειάζεται βοήθεια. Σκοπός: Σκοπός: Παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, Παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, προκειμένου να συντελέσει στην κοινωνική προκειμένου να συντελέσει στην κοινωνική στήριξη «Ευπαθών» ατόμων & «Ευπαθών» στήριξη «Ευπαθών» ατόμων & «Ευπαθών» Κοινωνικών Ομάδων Προαγωγή της ιδέας Κοινωνικών Ομάδων Προαγωγή της ιδέας του εθελοντισμού και του κοινωνικού έργου του εθελοντισμού και του κοινωνικού έργου στην υπηρεσία του ανθρώπου, χωρίς στην υπηρεσία του ανθρώπου, χωρίς διακρίσεις, ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής, διακρίσεις, ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής, θρησκείας ή πεποιθήσεων. θρησκείας ή πεποιθήσεων. Δράσεις που αποσκοπούν σε πραγματικές ανάγκες, λαμβάνοντας υπόψη τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δράσεις που αποσκοπούν σε πραγματικές ανάγκες, λαμβάνοντας υπόψη τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

13 Οι ασφαλέστεροι δότες αίματος: Οι εθελοντές δότες που δεν πληρώνονται και οι οποίοι δίνουν αίμα σε τακτά χρονικά διαστήματα είναι οι ασφαλέστεροι δότες αίματος. Το βασικό τους κίνητρο είναι να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους και να αποκομίσουν όχι κάποιο προσωπικό όφελος, παρά την ικανοποίηση της επίγνωσης πως έχουν βοηθήσει στη σωτηρία μιας ανθρώπινης ζωής Οι άνθρωποι που δίνουν αίμα επί πληρωμή συνήθως παρακινούνται απ' αυτό που πρόκειται να λάβουν ως αντάλλαγμα για το αίμα τους και όχι από την επιθυμία τους να βοηθήσουν τους άλλους ανθρώπους. Οι εθελοντές δότες που δεν πληρώνονται και οι οποίοι δίνουν αίμα σε τακτά χρονικά διαστήματα είναι οι ασφαλέστεροι δότες αίματος. Το βασικό τους κίνητρο είναι να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους και να αποκομίσουν όχι κάποιο προσωπικό όφελος, παρά την ικανοποίηση της επίγνωσης πως έχουν βοηθήσει στη σωτηρία μιας ανθρώπινης ζωής Οι άνθρωποι που δίνουν αίμα επί πληρωμή συνήθως παρακινούνται απ' αυτό που πρόκειται να λάβουν ως αντάλλαγμα για το αίμα τους και όχι από την επιθυμία τους να βοηθήσουν τους άλλους ανθρώπους.

14 Δε πρέπει να δώσει αίμα όποιος Έχει ήδη δώσει τις τελευταίες 12 εβδομάδες (φυσιολογικά πρέπει να περιμένεις 16) Έχει ήδη δώσει τις τελευταίες 12 εβδομάδες (φυσιολογικά πρέπει να περιμένεις 16) Έχει βήχα "θωρακικού τύπου", πονόλαιμο ή ενεργό κρύωμα Έχει βήχα "θωρακικού τύπου", πονόλαιμο ή ενεργό κρύωμα Αν παίρνει αντιβιοτικά ή τελείωσε θεραπεία με αντιβίωση τις τελευταίες 7 μέρες Αν παίρνει αντιβιοτικά ή τελείωσε θεραπεία με αντιβίωση τις τελευταίες 7 μέρες Αν είχε ηπατίτιδα ή ίκτερο τους τελευταίους 12 μήνες Αν είχε ηπατίτιδα ή ίκτερο τους τελευταίους 12 μήνες Αν ένα πίρσινγκ, τατουάζ ή έλαβε αίμα τους τελευταίους 12 μήνες Αν ένα πίρσινγκ, τατουάζ ή έλαβε αίμα τους τελευταίους 12 μήνες Αν έκανε βελονισμό τους τελευταίους 12 μήνες, εκτός και αν τον έκανε σε ίδρυμα εγκεκριμένο και παρουσιάσει πιστοποιητικά Αν έκανε βελονισμό τους τελευταίους 12 μήνες, εκτός και αν τον έκανε σε ίδρυμα εγκεκριμένο και παρουσιάσει πιστοποιητικά Αν κάποιο μέλος της οικογένειας Αν κάποιο μέλος της οικογένειας του είχε νόσο “τρελών αγελάδων” του είχε νόσο “τρελών αγελάδων”

15 Ίσως να μη μπορέσει να δώσει αίμα κάποιος που είχε σοβαρή ασθένεια ή μεγάλο χειρουργείο στο παρελθόν ή είναι αυτή τη στιγμή σε φαρμακευτική θεραπεία. Ο γιατρός της αιμοδοσίας θα σας πληροφορήσει. Ενδέχεται μερικά φάρμακα που παίρνεται να μη σας επιτρέπουν να δώσετε αίμα είχε σοβαρή ασθένεια ή μεγάλο χειρουργείο στο παρελθόν ή είναι αυτή τη στιγμή σε φαρμακευτική θεραπεία. Ο γιατρός της αιμοδοσίας θα σας πληροφορήσει. Ενδέχεται μερικά φάρμακα που παίρνεται να μη σας επιτρέπουν να δώσετε αίμα είχε πολύπλοκη οδοντιατρική επέμβαση (για τα απλά σφραγίσματα την ίδια μέρα καθώς και για τις απλές εξαγωγές μετά 24 ώρες δεν υπάρχει πρόβλημα) είχε πολύπλοκη οδοντιατρική επέμβαση (για τα απλά σφραγίσματα την ίδια μέρα καθώς και για τις απλές εξαγωγές μετά 24 ώρες δεν υπάρχει πρόβλημα) έχει έρθει σε επαφή με μολυσματικές ασθένειες ή έχει κάνει κάποια εμβόλια τις τελευταίες 4 εβδομάδες έχει έρθει σε επαφή με μολυσματικές ασθένειες ή έχει κάνει κάποια εμβόλια τις τελευταίες 4 εβδομάδες είναι σε λίστα αναμονής για νοσηλεία ή αυτή τη περίοδο εξετάζεται για κάτι. είναι σε λίστα αναμονής για νοσηλεία ή αυτή τη περίοδο εξετάζεται για κάτι. Κάποιος που έχει κάνει χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών Κάποιος που έχει κάνει χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών Είναι φορέας ηπατίτιδας B,C ή HIV Είναι φορέας ηπατίτιδας B,C ή HIV

16 Ένας άνθρωπος που έχει πολυγαμικές σχέσεις. Ένας άνθρωπος που έχει πολυγαμικές σχέσεις. Φυσικά όταν πάτε να δώσετε θα σας μετρήσουν πίεση, σφυγμούς και αιματοκρίτη και πρέπει να είναι σε φυσιολογικά όρια. Δηλαδή Φυσικά όταν πάτε να δώσετε θα σας μετρήσουν πίεση, σφυγμούς και αιματοκρίτη και πρέπει να είναι σε φυσιολογικά όρια. Δηλαδή αναιμικοί, υποτασικοί κτλ αποκλείονται, τουλάχιστον αναιμικοί, υποτασικοί κτλ αποκλείονται, τουλάχιστον προσωρινά. προσωρινά.

17 ΟΜΑΔΕΣ ΑΙΜΑΤΟΣΣΥΓΚΟΛΛΗΤΙΝΟΓΟΝΑΣΥΓΚΟΛΛΗΤΙΝΕΣ Α Ααντί-Β Β Βαντί-Α ΑΒ Α, Βκανένα 0 αντί-Α, αντί -Β ΟΜΑΔΕΣ ΑΙΜΑΤΟΣ Η ομάδα Ο μπορεί να δώσει αίμα στις ομάδες Ο, Α, Β και ΑΒ. Η ομάδα Α μπορεί να δώσει αίμα στις ομάδες Α και ΑΒ. Η ομάδα Β μπορεί να δώσει αίμα στις ομάδες Β και ΑΒ. Η ομάδα ΑΒ μπορεί να δώσει αίμα στην ομάδα ΑΒ. Η ομάδα Ο είναι πανδότης, γιατί τα αιμοσφαίρια της δεν έχουν συγκολλητινογόνα και έτσι δεν μπορούν να συγκολληθούν απ' τις συγκολλητίνες του πλάσματος οποιουδήποτε δέκτη. Η ομάδα ΑΒ είναι πανδέκτης, γιατί ο ορός της δεν έχει Η ομάδα ΑΒ είναι πανδέκτης, γιατί ο ορός της δεν έχει συγκολλητίνες και έτσι μπορεί να δεχτεί αίμα οποιασδήποτε συγκολλητίνες και έτσι μπορεί να δεχτεί αίμα οποιασδήποτε ομάδας χωρίς να συγκολλήσειτα αιμοσφαίρια του ομάδας χωρίς να συγκολλήσειτα αιμοσφαίρια του μεταγγιζόμενου αίματος. μεταγγιζόμενου αίματος.

18 ΑΙΜΟΛΗΨΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ Η ΑΙΜΟΛΗΨΙΑ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ Η ΑΙΜΟΛΗΨΙΑ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ Με πεταλούδα Η αιμοληψία με πεταλούδα σπανίζει σε κρατικά και ιδιωτικά νοσοκομεία γιατί συνήθως Η αιμοληψία με πεταλούδα σπανίζει σε κρατικά και ιδιωτικά νοσοκομεία γιατί συνήθως γίνονται από παιδίατρους γίνονται από παιδίατρους και όχι από τεχνολόγους και όχι από τεχνολόγους ιατρικών εργαστηρίων. ιατρικών εργαστηρίων.

19 Αιμοληψία με VACUTAINER Αυτές οι αιμοληψίες είναι επιλογής του κάθε νοσοκομείου. Άλλα νοσοκομεία προτιμούν την παραδοσιακή σύριγγα μιας χρήσης ενώ άλλα προτιμούν να γίνονται οι αιμοληψίες με Vacutainer.Το πλεονέκτημα αυτών των αιμοληψιών είναι η γρήγορη συγκέντρωση μεγάλης ποσότητας αίματος όταν υπάρχουν πολλές εξετάσεις πέραν των 20ml χωρίς να χρειαστεί δεύτερη φορά τρύπημα ο ασθενής για να πάρουνε την επαρκή ποσότητα που χρειάζονται ώστε να γίνουν οι εξετάσεις. Αυτές οι αιμοληψίες είναι επιλογής του κάθε νοσοκομείου. Άλλα νοσοκομεία προτιμούν την παραδοσιακή σύριγγα μιας χρήσης ενώ άλλα προτιμούν να γίνονται οι αιμοληψίες με Vacutainer.Το πλεονέκτημα αυτών των αιμοληψιών είναι η γρήγορη συγκέντρωση μεγάλης ποσότητας αίματος όταν υπάρχουν πολλές εξετάσεις πέραν των 20ml χωρίς να χρειαστεί δεύτερη φορά τρύπημα ο ασθενής για να πάρουνε την επαρκή ποσότητα που χρειάζονται ώστε να γίνουν οι εξετάσεις.

20 Αιμοληψία με σύριγγα μιας χρήσης Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται κατά 90% των περιπτώσεων σε αρκετά νοσοκομεία για την λήψη αίματος σε σχέση με τις άλλες δύο μεθόδους επειδή το κόστος αγοράς αυτού του είδους της σύριγγας είναι φτηνό και η λήψη αίματος πιο εύκολη. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται κατά 90% των περιπτώσεων σε αρκετά νοσοκομεία για την λήψη αίματος σε σχέση με τις άλλες δύο μεθόδους επειδή το κόστος αγοράς αυτού του είδους της σύριγγας είναι φτηνό και η λήψη αίματος πιο εύκολη.

21 ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΙΜΟΛΗΨΙΑΣ (Υπόδειγμα 1) Στ…… ………………………… σήμερα την ……… του μηνός ……………………………………… του έτους 200… και ώρα …………… ο υπογεγραμμένος Ιατρός ……………………………………………………………………………… του ………………………………… ………………………………………………… μετά από έγγραφη παραγγελία του ………………………………………………………………, έλαβα δύο (2) δείγματα αίματος των 10ml το καθένα για ανίχνευση οινοπνεύματος και τοξικών ουσιών από τον …………………………………………………………………………………………………………………………… ……… του …………………………………………… και της ……………………………………………, γεν. ………………………………… κάτοικο …………………………………………………………………………………………επαγγέλματος………… … ……………………………, βάρους σώματος ………… χιλιογρ., τα οποία σφραγίστηκαν και παραδόθηκαν αμέσως στην ενδιαφερόμενη Υπηρεσία. Προς παρεμπόδιση της πήξεως και σήψεως του αίματος εντός των φιαλιδίων, τοποθετήθηκαν διάλυμα οξαλικών αλάτων και φθοριούχο νάτριο (0,05 του γραμμαρίου), αντίστοιχα. Για την απολύμανση του δέρματος του υπόπτου χρησιμοποίησα

22 …………………………………………………………… ……………………………………… ……………………………………………………………………………………………… ………………………………………… Προς πίστωση συντάχθηκε το παρόν σε τρία αντίτυπα και αφού διαβάστηκε υπογράφεται ως εξής : Ο Υπό ΕξέτασηΟ Αστυνομικός Ο Ιατρός

23 ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΑΙΜΑΤΟΣ Αφού πραγματοποιηθεί η διαδικασία της αιμοληψίας,το δείγμα φυλάσσεται σε ένα ειδικά αποστειρωμένο φιαλίδιο έτσι ώστε να συντηρηθεί μέχρι να γίνει η ανάλυση και οι ιδικές επεξεργασίες που απαιτούνται. Από το δείγματα, αυτό που αναλύουν οι ειδική είναι ένα ορός. Αυτός ο ορός τοποθετείται σε ειδικά ψυγεία στα οποία η θερμοκρασία τους μπορεί να κυμαίνεται από 2-8 βαθμούς Κελσίου Αφού πραγματοποιηθεί η διαδικασία της αιμοληψίας,το δείγμα φυλάσσεται σε ένα ειδικά αποστειρωμένο φιαλίδιο έτσι ώστε να συντηρηθεί μέχρι να γίνει η ανάλυση και οι ιδικές επεξεργασίες που απαιτούνται. Από το δείγματα, αυτό που αναλύουν οι ειδική είναι ένα ορός. Αυτός ο ορός τοποθετείται σε ειδικά ψυγεία στα οποία η θερμοκρασία τους μπορεί να κυμαίνεται από 2-8 βαθμούς Κελσίου. Αφού γίνει η ανάλυση τα απόβλητα των δειγμάτων πετιούνται σε ειδικούς κάδους τους οποίους ύστερα τους αδειάζουν σε ειδικές εγκαταστάσεις και εκεί τα απόβλητα καίγονται. Τα δείγματα Ο διαχωρισμός του ορού από Τα δείγματα Ο διαχωρισμός του ορού από το αίμα.

24 ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΝΟΠΑΘΕΙΕΣ Ο όρος αιμοσφαιρινοπάθειες υπονοεί διαταραχή της αιμοσφαιρίνης. Μεσογειακή Αναιμία Κληρονομική ανωμαλία ομόζυγος ή ετερόζυγος. Χαρακτηρίζεται από ελάττωση ή σμίκρυνση των αλύσεων της σφαιρίνης (α και β). Δρεπανοκυτταρική αναιμία Αναιμία κληρονομική, ομόζυγος ή ετερόζυγος, χαρακτηριζόμενη από την παρουσία της παθολογικής αιμοσφαιρίνης S στο ερυθροκύτταρο. Δρεπανοκυτταρική αναιμία Αναιμία κληρονομική, ομόζυγος ή ετερόζυγος, χαρακτηριζόμενη από την παρουσία της παθολογικής αιμοσφαιρίνης S στο ερυθροκύτταρο. ΟΞΕΙΑ ΛΕΥΧΑΙΜΙΑ Οι οξείες λευχαιμίες διακρίνονται στην οξεία λεμφοβλαστική (κυρίως σε παιδιά) και στην οξεία μυελοβλαστική (κυρίως σε ενηλίκους). ΟΞΕΙΑ ΛΕΥΧΑΙΜΙΑ Οι οξείες λευχαιμίες διακρίνονται στην οξεία λεμφοβλαστική (κυρίως σε παιδιά) και στην οξεία μυελοβλαστική (κυρίως σε ενηλίκους). MΥΕΛΟΣΚΛΗΡΥΝΣΗ Πρωτοπαθής ή δευτεροπαθής μετά πολυκυτταραιμία ή ιδιοπαθή θρομβοκυττάρωση. Η πάθηση αυτή χαρακτηρίζεται από αντικατάσταση του μυελού των οστών από ινώδη συνδετικό ιστό. MΥΕΛΟΣΚΛΗΡΥΝΣΗ Πρωτοπαθής ή δευτεροπαθής μετά πολυκυτταραιμία ή ιδιοπαθή θρομβοκυττάρωση. Η πάθηση αυτή χαρακτηρίζεται από αντικατάσταση του μυελού των οστών από ινώδη συνδετικό ιστό. ΘΡΟΜΒΟΦΙΛΙΑ Επί θρομβώσεων αρτηριακών ή φλεβικών με μόνιμες βλάβες σε όργανα, το ποσοστό αναπηρίας εξαρτάται απο το μέγεθος της βλάβης/ανεπάρκειας του προσβληθέντος οργάνου. ΘΡΟΜΒΟΦΙΛΙΑ Επί θρομβώσεων αρτηριακών ή φλεβικών με μόνιμες βλάβες σε όργανα, το ποσοστό αναπηρίας εξαρτάται απο το μέγεθος της βλάβης/ανεπάρκειας του προσβληθέντος οργάνου. ΜΥΕΛΟΔΥΣΠΛΑΣΤΙΚΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑΔιακρίνονται σε : 1) Ανθεκτική αναιμία 2) Ανθεκτικές κυτταροπενίες 3) Ανθεκτική αναιμία με δακτυλιοειδείς ερυθροβλάστες 4) 5q σύνδρομο 5) Ανθεκτική αναιμία με περίσσεια βλαστών 6) Αταξινόμητο μυελοδυσπλαστικό ΜΥΕΛΟΔΥΣΠΛΑΣΤΙΚΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑΔιακρίνονται σε : 1) Ανθεκτική αναιμία 2) Ανθεκτικές κυτταροπενίες 3) Ανθεκτική αναιμία με δακτυλιοειδείς ερυθροβλάστες 4) 5q σύνδρομο 5) Ανθεκτική αναιμία με περίσσεια βλαστών 6) Αταξινόμητο μυελοδυσπλαστικό

25 ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Εξετάσεις αίματος Εξετάσεις αίματος Απομόνωση αίματος Απομόνωση αίματος Eξετάσεις Αιματολογικές Eξετάσεις Αιματολογικές Εξετάσεις Λοιμώξεων Εξετάσεις Λοιμώξεων Βιοχημικές εξετάσεις Βιοχημικές εξετάσεις Μέταλλα, Ηλεκτρολύτες, Ιχνοστοιχεία, Τοξικά βαρέα μέταλλα Μέταλλα, Ηλεκτρολύτες, Ιχνοστοιχεία, Τοξικά βαρέα μέταλλα Ορμόνες Αίματος Ορμόνες Αίματος

26 DNA Το DNA είναι ένα νουκλεϊκό οξύ Το DNA είναι ένα νουκλεϊκό οξύ το οποίο περιέχει όλες τις γενετικές το οποίο περιέχει όλες τις γενετικές πληροφορίες που καθορίζουν τη πληροφορίες που καθορίζουν τη βιολογική ανάπτυξη. Το DNA είναι βιολογική ανάπτυξη. Το DNA είναι ένα μόριο που περιέχεται σχεδόν ένα μόριο που περιέχεται σχεδόν σε κάθε κύτταρο του οργανισμού σε κάθε κύτταρο του οργανισμού μας (σε λίγα κύτταρα όπως αυτά μας (σε λίγα κύτταρα όπως αυτά των ερυθρών αιμοσφαιρίων δεν των ερυθρών αιμοσφαιρίων δεν βρίσκουμε DNA).Στα ευκαρυωτικά βρίσκουμε DNA).Στα ευκαρυωτικά κύτταρα ανιχνεύεται κυρίως μέσα κύτταρα ανιχνεύεται κυρίως μέσα στον πυρήνα αλλά και σε άλλα στον πυρήνα αλλά και σε άλλα οργανίδια όπως τα μιτοχόνδρια ή οργανίδια όπως τα μιτοχόνδρια ή τα πλαστίδια επιτρέποντάς τους τα πλαστίδια επιτρέποντάς τους να αναπαράγονται αυτόνομα να αναπαράγονται αυτόνομα (ημιαυτόνομα οργανίδια ). (ημιαυτόνομα οργανίδια ).

27 ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ DNA Τώρα σχετικά με το αποτύπωμα DNA γενικά χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της ταυτότητας ενός ατόμου, με τη χρήση τεχνικών ανάλυσης του DNA.Αποτύπωμα DNA μπορεί να θεωρηθεί οποιοδήποτε σημάδι παραμένει σε κάποιο σημείο και περιέχει DNA όπως τα υγρά του οργανισμού δηλαδή το σάλιο, οι τρίχες, αίμα, τα αποτυπώματα κλπ. Το αποτύπωμα DNA έχει απόλυτη σχέση με την μέθοδο PCR η οποία επιτρέπει με ιδανικές συνθήκες και από απειροελάχιστες ποσότητες ενός ίχνους όπως λίγο ξεραμένο αίμα Τώρα σχετικά με το αποτύπωμα DNA γενικά χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της ταυτότητας ενός ατόμου, με τη χρήση τεχνικών ανάλυσης του DNA.Αποτύπωμα DNA μπορεί να θεωρηθεί οποιοδήποτε σημάδι παραμένει σε κάποιο σημείο και περιέχει DNA όπως τα υγρά του οργανισμού δηλαδή το σάλιο, οι τρίχες, αίμα, τα αποτυπώματα κλπ. Το αποτύπωμα DNA έχει απόλυτη σχέση με την μέθοδο PCR η οποία επιτρέπει με ιδανικές συνθήκες και από απειροελάχιστες ποσότητες ενός ίχνους όπως λίγο ξεραμένο αίμα

28 PCR (Polymerase Chain Reaction) Η PCR είναι μια πολύ γρήγορη και οικονομική τεχνική που χρησιμοποιείται για να πολλαπλασιάσει με ακρίβεια μικρά τμήματα του DNA. Κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο γιατί για να γίνει ανάλυση των μεταλλάξεων ή των πολυμορφισμών σε μοριακό επίπεδο, είναι απαραίτητες αρκετά μεγάλες ποσότητες του DNA. Aπομονωμένα τμήματα DNA θα ήταν αδύνατο να μελετηθούν επαρκώς χωρίς την μέθοδο της PCR. Ο εφευρέτης της μεθόδου (Karry Mullis) τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ το 1993. Μέχρι το 1993, η PCR χρησιμοποιήθηκε σε περισσότερες από 7.000 επιστημονικές εργασίες. Η PCR είναι μια πολύ γρήγορη και οικονομική τεχνική που χρησιμοποιείται για να πολλαπλασιάσει με ακρίβεια μικρά τμήματα του DNA. Κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο γιατί για να γίνει ανάλυση των μεταλλάξεων ή των πολυμορφισμών σε μοριακό επίπεδο, είναι απαραίτητες αρκετά μεγάλες ποσότητες του DNA. Aπομονωμένα τμήματα DNA θα ήταν αδύνατο να μελετηθούν επαρκώς χωρίς την μέθοδο της PCR. Ο εφευρέτης της μεθόδου (Karry Mullis) τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ το 1993. Μέχρι το 1993, η PCR χρησιμοποιήθηκε σε περισσότερες από 7.000 επιστημονικές εργασίες. Πώς δουλεύει η PCR; Για τον πολλαπλασιασμό ενός τμήματος DNA χρησιμοποιώντας την PCR, το δείγμα του DNA αρχικά θερμαίνεται έτσι ώστε να αποδιαταχθεί το δίκλωνο DNA και να διαχωριστεί σε δυο μονόκλωνα τμήματα. Στη συνέχεια ένα ένζυμο, το οποίο λέγεται πολυμεράση TAQ, συνθέτει δυο συμπληρωματικούς κλώνους DNA χρησιμοποιώντας τους αρχικούς κλώνους ως πρότυπα (μήτρες).

29 Αυτή η διαδικασία καταλήγει στον πολλαπλασιασμό του DNA, με κάθε ένα από τα καινούργια μόρια να περιέχει έναν παλιό και έναν καινούργιο κλώνο DNA. Ο κύκλος αυτός αποδιάταξης και σύνθεσης νέου DNA μπορεί να επαναληφθεί πολλές φορές, συνήθως 30 ή 40, καταλήγοντας στο σχηματισμό περισσότερων από 1 δισεκατομμύριο ακριβών αντιγράφων του αρχικού τμήματος του DNA. Το υπόλοιπο γονιδίωμα δεν πολλαπλασιάζεται, και έτσι δεν ανιχνεύεται με τις μοριακές τεχνικές. Σήμερα, η όλη διαδικασία της PCR έχει αυτοματοποιηθεί και με τα καινούργια και τελειότερα μηχανήματα μπορεί να τελειώσει σε λίγες μόνο ώρες. Αυτή η διαδικασία καταλήγει στον πολλαπλασιασμό του DNA, με κάθε ένα από τα καινούργια μόρια να περιέχει έναν παλιό και έναν καινούργιο κλώνο DNA. Ο κύκλος αυτός αποδιάταξης και σύνθεσης νέου DNA μπορεί να επαναληφθεί πολλές φορές, συνήθως 30 ή 40, καταλήγοντας στο σχηματισμό περισσότερων από 1 δισεκατομμύριο ακριβών αντιγράφων του αρχικού τμήματος του DNA. Το υπόλοιπο γονιδίωμα δεν πολλαπλασιάζεται, και έτσι δεν ανιχνεύεται με τις μοριακές τεχνικές. Σήμερα, η όλη διαδικασία της PCR έχει αυτοματοποιηθεί και με τα καινούργια και τελειότερα μηχανήματα μπορεί να τελειώσει σε λίγες μόνο ώρες. (Αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης)

30 Γιατί είναι χρήσιμη η PCR; Από τη στιγμή που θα πολλαπλασιαστούν τα τμήματα του DNA, μπορούν να αναλυθούν με πολλές εργαστηριακές τεχνικές. Η PCR μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση γενετικού υλικού ενός μικροοργανισμού που έχει προσβάλλει τον άνθρωπο Από τη στιγμή που θα πολλαπλασιαστούν τα τμήματα του DNA, μπορούν να αναλυθούν με πολλές εργαστηριακές τεχνικές. Η PCR μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση γενετικού υλικού ενός μικροοργανισμού που έχει προσβάλλει τον άνθρωπο.

31 ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Το γενετικό προφίλ ενός ανθρώπου, όπως υποδηλώνει και το όνομα είναι ένα προφίλ, μια ταυτότητα, η οποία περιέχει τα γενετικά χαρακτηριστικά ενός ατόμου. Το γενετικό προφίλ ενός ανθρώπου, όπως υποδηλώνει και το όνομα είναι ένα προφίλ, μια ταυτότητα, η οποία περιέχει τα γενετικά χαρακτηριστικά ενός ατόμου. Η ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΦΙΛ Η ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΦΙΛ 1.ΜΕΣΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 1.ΜΕΣΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Οι πληροφορίες τις οποίες μπορεί να αποκαλύψει κάθε εξέταση DNA και πως αυτές μπορούν να αξιοποιηθούν είναι: Οι πληροφορίες τις οποίες μπορεί να αποκαλύψει κάθε εξέταση DNA και πως αυτές μπορούν να αξιοποιηθούν είναι: Ιατρικές εξετάσεις: Οι κληρονομικές ασθένειες μεταφέρονται από γενιά σε γενιά μέσω του DNA. Οι πληροφορίες για τις ασθένειες αυτές βρίσκονται στις κώδικες περιοχές του DNA που καλούνται γονίδια. Χάρη στις μεγάλες προόδους της Μοριακής Βιολογίας και της Ιατρικής, οι περισσότερες κληρονομικές ασθένειες έχουν συνδεθεί με «βλάβες» στα φυσιολογικά γονίδια και μπορούν πλέον εύκολα να ανιχνευθούν με μια απλή εξέταση DNA. Ιατρικές εξετάσεις: Οι κληρονομικές ασθένειες μεταφέρονται από γενιά σε γενιά μέσω του DNA. Οι πληροφορίες για τις ασθένειες αυτές βρίσκονται στις κώδικες περιοχές του DNA που καλούνται γονίδια. Χάρη στις μεγάλες προόδους της Μοριακής Βιολογίας και της Ιατρικής, οι περισσότερες κληρονομικές ασθένειες έχουν συνδεθεί με «βλάβες» στα φυσιολογικά γονίδια και μπορούν πλέον εύκολα να ανιχνευθούν με μια απλή εξέταση DNA. Εξακρίβωση βιολογικής συγγένειας: Στις εξετάσεις DNA που αφορούν την εξακρίβωση της βιολογικής συγγένειας μεταξύ των ατόμων (τεστ πατρότητας, μητρότητας, αδερφών κτλ.) εφαρμόζεται και πάλι η μέθοδος της ανάγνωσης του DNA με μια σημαντική όμως διαφορά. Εξακρίβωση βιολογικής συγγένειας: Στις εξετάσεις DNA που αφορούν την εξακρίβωση της βιολογικής συγγένειας μεταξύ των ατόμων (τεστ πατρότητας, μητρότητας, αδερφών κτλ.) εφαρμόζεται και πάλι η μέθοδος της ανάγνωσης του DNA με μια σημαντική όμως διαφορά. Εξιχνιάσεις εγκλημάτων: Η εξέταση DNA στις περιπτώσεις εξιχνίασης εγκλημάτων μοιάζει με αυτήν της εξακρίβωσης βιολογικής συγγένειας, με τη διαφορά ότι εδώ δε συγκρίνουμε τα προφίλ 2 ατόμων αλλά προσπαθούμε να ταυτοποιήσουμε ένα DNA που βρέθηκε στον τόπο ενός εγκλήματος με αυτό του υπόπτου και πιθανού δράστη. Εξιχνιάσεις εγκλημάτων: Η εξέταση DNA στις περιπτώσεις εξιχνίασης εγκλημάτων μοιάζει με αυτήν της εξακρίβωσης βιολογικής συγγένειας, με τη διαφορά ότι εδώ δε συγκρίνουμε τα προφίλ 2 ατόμων αλλά προσπαθούμε να ταυτοποιήσουμε ένα DNA που βρέθηκε στον τόπο ενός εγκλήματος με αυτό του υπόπτου και πιθανού δράστη.

32

33 Οι εξετάσεις Προγνωστικής Γονιδιωματικής περιλαμβάνουν τις ακόλουθες κατηγορίες: Υγεία & Ιατρική Φροντίδα, Παχυσαρκία & Διατροφική Γονιδιωματική,Αντιγήρανση & Διατροφική Γονιδιωματική, Αθλητικές Επιδόσεις Οι εξετάσεις Προγνωστικής Γονιδιωματικής περιλαμβάνουν τις ακόλουθες κατηγορίες: Υγεία & Ιατρική Φροντίδα, Παχυσαρκία & Διατροφική Γονιδιωματική,Αντιγήρανση & Διατροφική Γονιδιωματική, Αθλητικές Επιδόσεις 2. « Όπλο» στα χέρια εργοδοτών και ασφαλιστικών εταιριών 2. « Όπλο» στα χέρια εργοδοτών και ασφαλιστικών εταιριών Αναγνωρίζοντας ότι έρευνες για το ανθρώπινο γονιδίωµα και οι εφαρμογές τους ανοίγουν ευρείες προοπτικές για την βελτίωση της ατοµικής και της συλλογικής υγείας, υπογραμμίζοντας όµως ότι πρέπει ταυτόχρονο να σεβαστούν πλήρως την αξιοπρέπεια, την ελευθερία και το δικαιώµατα του ανθρώπου, όπως και την απαγόρευση κάθε μορφής διάκρισης που βασίζεται στα γενετικά χαρακτηριστικά. Η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, σε επανειλημμένες συνεδριάσεις, εξέτασε το ζήτημα της ενδεχόμενης χρήσης γενετικών δεδομένων στις ιδιωτικές ασφαλίσεις ασθενειών και ζωής. Αναγνωρίζοντας ότι έρευνες για το ανθρώπινο γονιδίωµα και οι εφαρμογές τους ανοίγουν ευρείες προοπτικές για την βελτίωση της ατοµικής και της συλλογικής υγείας, υπογραμμίζοντας όµως ότι πρέπει ταυτόχρονο να σεβαστούν πλήρως την αξιοπρέπεια, την ελευθερία και το δικαιώµατα του ανθρώπου, όπως και την απαγόρευση κάθε μορφής διάκρισης που βασίζεται στα γενετικά χαρακτηριστικά. Η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, σε επανειλημμένες συνεδριάσεις, εξέτασε το ζήτημα της ενδεχόμενης χρήσης γενετικών δεδομένων στις ιδιωτικές ασφαλίσεις ασθενειών και ζωής. ∆ΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΝ∆ΙΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ : ∆ΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΝ∆ΙΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ : α) Η έρευνα, η θεραπεία ή η διάγνωση που αφορούν στο γονιδίωµα ενός ατόμου πραγματοποιούνται µόνο αφού προηγουμένως αξιολογηθούν αυστηρά οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι και τα ενδεχόμενα οφέλη και σύμφωνα µε τις απαιτήσεις της εθνικής νομοθεσίας α) Η έρευνα, η θεραπεία ή η διάγνωση που αφορούν στο γονιδίωµα ενός ατόμου πραγματοποιούνται µόνο αφού προηγουμένως αξιολογηθούν αυστηρά οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι και τα ενδεχόμενα οφέλη και σύμφωνα µε τις απαιτήσεις της εθνικής νομοθεσίας β) Σε όλες τις περιπτώσεις, πρέπει να λαμβάνεται η ελεύθερη και συνειδητή συναίνεση του ενδιαφερόμενου ατόμου β) Σε όλες τις περιπτώσεις, πρέπει να λαμβάνεται η ελεύθερη και συνειδητή συναίνεση του ενδιαφερόμενου ατόμου γ) Το δικαίωμα κάθε ατόμου να αποφασίζει αν θα πληροφορείται ή όχι τα αποτελέσματα γενετικών εξετάσεων και τις συνακόλουθες συνέπειες πρέπει να γίνεται σεβαστό

34 Στην περίπτωση έρευνας τα πρωτόκολλα πρέπει, επιπροσθέτως, να υποβάλλονται σε προηγούμενο έλεγχο σύμφωνα µε τους κανόνες ή τις κατευθυντήριες οδηγίες που ορίζει για την έρευνα η σχετική εθνική και διεθνής νομοθεσία δ) Στην περίπτωση έρευνας τα πρωτόκολλα πρέπει, επιπροσθέτως, να υποβάλλονται σε προηγούμενο έλεγχο σύμφωνα µε τους κανόνες ή τις κατευθυντήριες οδηγίες που ορίζει για την έρευνα η σχετική εθνική και διεθνής νομοθεσία ε) Αν σύμφωνα µε το νόμο το άτομο δεν είναι ικανό να συναινέσει, η έρευνα που αφορά το γονιδίωμά του δεν μπορεί να διεξάγεται παρά µόνο προς άμεσο όφελος της υγείας του, σύμφωνα µε την εξουσιοδότηση και τις προστατευτικές διατάξεις που ορίζει η νομοθεσία. ε) Αν σύμφωνα µε το νόμο το άτομο δεν είναι ικανό να συναινέσει, η έρευνα που αφορά το γονιδίωμά του δεν μπορεί να διεξάγεται παρά µόνο προς άμεσο όφελος της υγείας του, σύμφωνα µε την εξουσιοδότηση και τις προστατευτικές διατάξεις που ορίζει η νομοθεσία. ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ POWER POINT ΔΗΜΟΥΡΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ : ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ (Α1) ΑΡΓΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΣ (Α1) ΜΠΙΣΜΠΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ (Α2) ΦΥΤΡΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ (Α2) ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google