28.03.2011 Μητρικό γάλα και υποκατάστατα γάλατος.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εργασία Βιολογίας Από: Ραφτοπούλου Μαρία
Advertisements

Διατροφή και υγεία.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΕΛΛΗ -ΨΥΧΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Υδατάνθρακες.
Πρόσληψη και δαπάνη ενέργειας
COLOSTRUM Γάλα των πρώτων ωρών της ζωής , είναι τόσο παλιό όσο και η ίδια η μητρότητα. Μοναδική τροφή που περιλαμβάνει φυσικά αντισώματα σε μεγαλύτερες.
ΛΙΠΗ Οικογενειακή Αγωγή Ι Κατερίνα Καρεκλά.
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α’
ΔΙΑIΤΑ ΣΤΗ ΣΦΠΚ.
EΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΕΡΟΒΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ.
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΣ Α’
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
Σχολείο:10ο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης Τομέας: Υγείας Πρόνοιας Τάξη:Βυπ3
ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
Ομάδες Τροφών Ιωάννα & Σταυρούλα.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου
ΓΑΛΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ.
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
ΦΩΣΦΟΡΟΣ (Ρ).
ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ. Μαθησιακοί στόχοι Εξέταση των 2 βασικών οδών χορήγησης των θρεπτικών συστατικών στους παιδιατρικούς ασθενείς. Εξέταση.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S
ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S
ΚΑΡΝΙΤΙΝΗ.
Γάλατα 1 ης βρεφικής ηλικίας Το μητρικό γάλα αποτελεί την καλύτερη τροφή για το βρέφος, λόγω της ιδανικής ποσοτικής και ποιοτικής του σύνθεσης. Συμβουλευτείτε.
Οξυγαλακτικά βακτήρια
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ Α ΤΑΞΗ
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ MASTER CHEF
 Είναι η απόλυτα φυσική διαδικασία διατροφής πολύτιμη και αναντικατάστατη.  Δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία ή αποστείρωση και μπορεί να γίνει αυθόρμητα.
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΒΡΕΦΟΥΣ Ορισμοί Νεογνό: 0-30 ημερών Πρόωρο ≤ 37 εβδομάδες διάρκεια κύησης Χαμηλό βάρος γέννησης< 2500γρ Πολύ χαμηλό βάρος γέννησης
ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 5 ο ΓΕΛ Χαλανδρίου Εργασία Βιολογίας του μαθητή Κ. Ηλία.
Λίπη και έλαια Παπαηλιού Άννα.
C.D.A. COLLEGE Διαιτολογία - ECTS 2 Styliana Ioannou Bsc Food Technologist & Nutrition M.B.A Business Administration.
1. ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ
ΠΕΡΙΓΕΝΝΗΤΙΚΗ και ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Λ ΙΠΗ Άντρη Τζιωνή 1. Λ ΙΠΗ Τα λιπίδια διαλύονται στο λίπος, όχι στο νερό Λίπη- στερεά σε θερμοκρασία δωματίου Έλαια- υγρά σε θερμοκρασία δωματίου 2.
ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Δημήτριος Κυφωνίδης Παιδίατρος Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής «Μποδοσάκειου» Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας.
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
EIΣΑΓΩΓΗ Στη Χημική Σύσταση των Βιομορίων από τα φυσικά στοιχεία, σχετίζονται με την δομή και τις λειτουργίες της ζωής.
1 Υδατάνθρακες και Φυτικές Ίνες. Τ Ι ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ; Είναι ενώσεις ευρύτατα διαδεδομένες στη φύση με σημαντικό δομικό και λειτουργικό ρόλο Χημικά:
C.D.A. COLLEGE Διαιτολογία - ECTS 2 Styliana Ioannou Bsc Food Technologist & Nutrition M.B.A Business Administration.
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΦΥΤΟΦΑΓΟΥΣ. ΟΡΙΣΜΟΣ Ως φυτοφάγος χαρακτηρίζεται εκείνος που συνειδητά έχει αποκλείσει από το καθημερινό του διαιτολόγιο την κατανάλωση.
Βιομόρια Δρ. Αθ. Μανούρας TΜΗΜΑ TΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Βιοχημεία.
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου -Σειρά Παρουσίασης & Πρόγραμμα Όλη η ερευνητική εργασία βρίσκεται στη σελίδα
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΒΡΕΦΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
ΟΜΑΔΕΣ & ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Ενώσεις του άνθρακα με το υδρογόνο, το οξυγόνο και το άζωτο Οργανικές ενώσεις των οργανισμών είναι: Υδατάνθρακες (Σάκχαρα) Πηγή ενέργειας.
ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΑΣΒΕΣΤΙΟ-ΔΙΦΩΣΦΟΝΙΚΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ
Dr Αγγελική Γεροβασίλη
Πρόσληψη ουσιών και πέψη στον άνθρωπο
1. ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ
Τα ένζυμα στα απορρυπαντικά
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
3.5 Δημητριακά και ψωμί.
Παχυσαρκία και Επιπλέον σωματικό βάρος
AΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Νερό H2O To πιο απλό μόριο που συναντάμε στη φύση
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ  ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Μητρικό γάλα και υποκατάστατα γάλατος

Το γάλα Η μοναδική τροφή του βρέφους έως 6 μηνών. Μητρικό γάλα Η ιδανική τροφή και αδύνατον να αντιγραφεί. Τροποποιημένο γάλα αγελάδας Η σύστασή του καθορίζεται βάσει οδηγιών που ορίζουν τις ελάχιστες ποσότητες όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών καθώς και τις μέγιστες ποσότητες για μερικά από αυτά. Ειδικά γάλατα

Το μητρικό γάλα 1.Πρωτόγαλα ή πύαρ Το γάλα των πρώτων 5 ημερών Θερμίδες:58 kcal/100ml Πλούσιο σε καρωτίνη και πρωτεΐνες (εκκριτική IgA 12mg/ml) Φτωχότερο σε υδατάνθρακες και ακόμα φτωχότερο σε λιπαρά 2.Μεταβατικό γάλα Αλλαγές στον πρώτο μήνα θηλασμού Μεγαλύτερες ποσότητες Μειώνεται η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες Αυξάνεται η περιεκτικότητα σε λίπος και λακτόζη. 3.Ώριμο γάλα

Το ώριμο γάλα Ενέργεια: 65-75kcal/100ml (10%πρωτεϊνη - 50%λίπος - 40%υδατάνθρακες) Υδατάνθρακες: -7,1 - 7,8gr/100ml (ΧΩΡΙΣ διακυμάνσεις) -λακτόζη =γαλακτόζη + γλυκόζη (λακτάση) -πέψη-απορρόφηση σε αργό ρυθμό -ένα μέρος δεν απορροφάται και χρησιμοποιείται από φυσιολογική εντερική χλωρίδα (ανταγωνιστές ανεπιθύμητων μ.ο.) -έχει λιγότερο γλυκιά γεύση από άλλα σάκχαρα -ίχνη γλυκόζης, γαλακτόζης, ολιγοσακχαρίτες -αμυλάση μητρικού γάλατος (πολυμερή γλυκόζης, σύνθετοι υδατάνθρακες) -βελτιώνει την απορρόφηση Ca P Mg κ.α.

Το ώριμο γάλα Λίπος: -3,7-4,8gr/100ml -98% τριγλυκερίδια -2% φωσφολιπίδια, ελεύθερα λ.ο.,χοληστερόλη -λινολεϊκό οξύ (ΚΝΣ, αμφιβληστροειδής) -υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη (μυελίνη ΝΣ) -κύρια πηγή ενέργειας, συστατικό των μεμβρανών -άριστη απορρόφηση -λιπάσες μητρικού γάλατος

Το ώριμο γάλα Πρωτεΐνες: - 1,2- 1,4gr/100ml -το 95% απορροφάται -ορόγαλα/καζεϊνη 80/20 -πλούσιο σε αμινοξέα (κυστίνη, ταυρίνη) -’’μικρή’’ πηγή ενέργειας αλλά απαραίτητα για την επιβίωση του κυττάρου και με πολλαπλές βιολογικές λειτουργίες Ανοσοσφαιρίνες με κύρια την εκκριτική IgA (δεσμεύει αντιγόνα στο πεπτικό σύστημα και ανώτερο αναπνευστικό πρόληψη λοιμώξεων-αλλεργιών;)

Το ώριμο γάλα Καζεΐνη: -πρωτεΐνη του γάλακτος -πλούσια σε P, προλίνη -φτωχή σε κυστίνη -σε σύμπλοκα σωματιδίων με Ca και P διαφορετική σύνθεση από εκείνη του αγελαδινού γ. σχηματίζονται μικρότερα και λιγότερο σκληρά πήγματα Ορόγαλα: -α-γαλακτολευκωματίνη, λακτοφερίνη (δεσμεύει Fe), λυσοζύμη (ενζυματική δράση), ορμόνες, ανοσοσφαιρίνες, ορολευκωματίνη

Το ώριμο γάλα Πρωτεΐνες: - 1,2- 1,4gr/100ml -το 95% απορροφάται -ορόγαλα/καζεϊνη 80/20 -πλούσιο σε αμινοξέα (κυστίνη, ταυρίνη) -’’μικρή’’ πηγή ενέργειας αλλά απαραίτητα για την επιβίωση του κυττάρου και με πολλαπλές βιολογικές λειτουργίες Ανοσοσφαιρίνες με κύρια την εκκριτική IgA (δεσμεύει αντιγόνα στο πεπτικό σύστημα και ανώτερο αναπνευστικό πρόληψη λοιμώξεων-αλλεργιών;)

Γάλα formula Το τροποποιήμενο 1 ης βρεφικής ηλικίας δεν μπορεί να ακολουθήσει όλες αυτές τις φυσιολογικές μεταβολές στη σύσταση του μητρικού (πύαρ-μεταβατικό-ώριμο). Ίδια χημική σύσταση με το μητρικό γάλα αλλά άλλες βιολογικές ιδιότητες (βιοδιαθεσιμότητα). Χωρίς ανοσοσφαιρίνες, ένζυμα, ορμόνες Γάλα αγελάδος => β-γαλακτοσφαιρίνη (αντιγόνο)

Γάλα formula

1 ης βρεφικής ηλικία <Μη επιβάρυνση νεφρικής λειτουργίας <Άμεση ενέργεια στο ΚΝΣ και ανάπτυξη -Ορόγαλα/Καζεΐνη 18/82  60/40 ή 50/50 -Προστίθεται ταυρίνη -Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη είναι μεγαλύτερη σε σχέση με το μητρικό  μεταβολικό stress.* -Αντικατάσταση κορεσμένων λ.ο. με φυτικά έλαια Τα πολυακόρεστα λ.ο. χαρακτηρίζονται ως απαραίτητα και πρέπει να λαμβάνονται με την τροφή.

Γάλα formula Γιατί να ελαττωθεί η πρωτεΐνη του γάλατος αγελάδος; - Προστασία των ανώριμων νεφρών - Επίτευξη αναλογίας 80/20 ορόγαλα/καζεΐνη Αύξηση του κλάσματος της α-λακταλβουμίνης σημαίνει καλύτερο διατροφικά γάλα (καλή σύσταση σε αμινοξέα) και μείωση του αντιγονικού φορτίου. - Αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης στη νεογνική ηλικία έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας. (άξονας ινσουλίνης, IGF-1)

Γάλα formula Προσθήκη πρεβιοτικών (μίγμα από γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες (GOS) και φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες (FOS). Οι ολιγοσακχαρίτες είναι φυσικές ίνες που αποτελούν τροφή για τα ωφέλιμα βακτηρίδια στο έντερο) Προσθήκη προβιοτικών μικροοργανισμών. (εγκατάσταση φυσιολογικής χλωρίδας, μαλακή σύσταση των κοπράνων ανοσορυθμιστική δράση στο γε, πρόληψη ατοπίας) Προσθήκη νουκλεοτιδίων (δομικά συστατικά DNA, RNA) 5΄- μονοφωσφορική κυτιδίνη 5΄- μονοφωσφορική αδενοσίνη 5΄- μονοφωσφορική ινοσίνη 5΄- μονοφωσφορική γουανίνη 5΄- μονοφωσφορική ουριδίνη

Γάλα formula Γάλατα συνέχειας: μετά την ηλικία των 6 μηνών Παρέχουν το 40% της ενέργειας καθημερινά (500ml) Η κατανάλωση γάλακτος έχει μειωθεί,προστίθενται κ.α. τροφές. Αυξάνεται η πρωτεΐνη (λόγω αυξημένων απαιτήσεων) Η ωσμωτικότητα και το νεφρικό φορτίο είναι αυξημένα. Βιταμίνες Α, D, σε σταθερή περιεκτικότητα όπως γάλα 1..

Γάλα formula Γάλατα συνέχειας: μετά την ηλικία των 6 μηνών

Ειδικά γάλατα Γάλα για την αντιμετώπιση των αναγωγών (άλευρο χαρουπιού ως πηκτικό παράγοντα, που το κάνει πιο παχύρρευστο) Γάλα για την αντιμετώπιση των κολικών (χαμηλή περιεκτικότητα λακτόζης και χαμηλό pH) Γάλα για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας (μερικώς υδρολυμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος και χαμηλή λακτόζη)

Ειδικά γάλατα Γάλα ελεύθερο λακτόζης Γάλα για την πρόληψη της αλλεργίας στο αγελαδινό γάλα (μερικώς υδρολυμένη πρωτεΐνη αγελαδινού γάλακτος) Γάλα για την αντιμετώπιση της αλλεργίας στο αγελαδινό γάλα (εκτενώς υδρολυμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος)

Tο Almiron Good Night είναι γάλα 2ης βρεφικής ηλικίας από τον 6ο μήνα. Συνιστάται για το τελευταίο γεύμα γάλακτος της ημέρας καθώς, λόγω της σύνθεσης του που περιέχει ρυζάλευρο και άμυλο, κρατάει το μωρό χορτάτο για περισσότερο χρόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας.