Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΒΡΕΦΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΒΡΕΦΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΒΡΕΦΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΒΡΕΦΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

2 Στόχοι νεογνικής διατροφής
Διατήρηση ικανοποιητικής μάζας σώματος και οστικής πυκνότητας Νευροαναπτυξιακή βελτίωση Υγιής ενήλικος ζωή Μητρικό γάλα με ειδική σύσταση και περιεκτικότητα θρεπτικών συστατικών = ΙΔΑΝΙΚΗ ΤΡΟΦΗ για το ανθρώπινο γένος

3 Σύσταση μητρικού γάλακτος ανά 100 ml :
67 Kcal 1-1,4 gr πρωτεΐνη 3,5 gr λίπος 7 gr υδατάνθρακες 26 mg Ca+2 14 mg P 0,9 mEq Na+ Γενικά περιέχει : πολύ νερό πρωτεΐνες νουκλεοτίδια υδατάνθρακες λίπη βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, ζωντανά κύτταρα ορμόνες π.χ προσταγλανδίνες

4 Πρωτεΐνες Απορροφώνται εξ ολοκλήρου από το έντερο του μωρού
Ένα μέρος αποβάλλεται άπεπτο με τα κόπρανα Μαλακές - υδαρείς κενώσεις, όχι κωλικοί Όχι επιβάρυνση της νεφρικής-ηπατικής λειτουργίας Αντισώματα Ένζυμα

5 Υδατάνθρακες Λακτόζη Λακτάση, εύπεπτο γάλα
Παράγοντας Bifidus, ανάπτυξη γαλακτοβακίλλων στον πεπτικό σωλήνα του βρέφους, όξινο pH κοπράνων, προστασία από βλαβερά μικρόβια και γαστρεντερίτιδες

6 Λίπη Ανάπτυξη εγκεφάλου Απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών
Καλή λειτουργία όρασης Τα LC-PUFAs είναι πιο εύπεπτα από τα λίπη του αγελαδινού γάλακτος Ανάπτυξη ΚΝΣ, δυνατότητα μάθησης, ευφυΐα

7 Α Ν Α Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ω Σ Η Το μητρικό γάλα έχει αδιαμφισβήτητη διαθρεπτική και ψυχολογική αξία! Ο παιδίατρος και η μαία έχουν την ευθύνη να καθοδηγούν τους γονείς για τη σωστή διατροφική διαπαιδαγώγηση των παιδιών! Σωστά διατρεφόμενο παιδί συνεπάγεται έναν υγιή ενήλικα ικανό να προσφέρει πολλά στην κοινωνία!

8 Σε πρόωρα νεογνά με πολύ χαμηλό βάρος γέννησης και συνοδά προβλήματα υγείας
formula = υποκατάστατο μητρικού γάλακτος εμπλουτισμένο με : Πρεβιοτικά-προβιοτικά LC-PUFAs Νουκλεοτίδια Μερικώς υδρολυμένες πρωτεΐνες

9 Λιποβαρή νεογνά Το 90 % παρουσιάζει catch-up growth σε χρονικό διάστημα από 6 μήνες μέχρι 3 χρόνια Προσοχή στην υπερπροσφορά θερμίδων και πρωτεϊνών! Λιποβαρή νεογνά σε συνθήκες αφθονίας στην παιδική και εφηβική ηλικία κινδυνεύουν να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες με μεταβολικό σύνδρομο και καρδιαγγειακά προβλήματα!

10 Πλεονεκτηματα θηλαςμου

11 …για το βρεφος

12 …για το βρεφος Προσφέρει αντισώματα, θωρακίζοντας την υγεία του βρέφους Περιέχει τις σωστές ποσότητες θρεπτικών συστατικών με ψηλή βιοδιαθεσιμότητα Είναι το μόνο γάλα που περιέχει σίδηρο από μόνο του

13 …για το βρεφος Είναι εύπεπτο Προστατεύει από αλλεργίες
Προστατεύει από παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη, τερηδόνα

14 …για το βρεφος Παρέχει ορμόνες οι οποίες προάγουν την φυσιολογική ανάπτυξη του Προάγει την ανάπτυξη ψυχικού δεσμού μεταξύ μητέρας και βρέφους Το μητρικό γάλα είναι πάντοτε αποστειρωμένο, φρέσκο και στην σωστή θερμοκρασία

15 …για τη μητερα

16 …για τη μητερα Προκαλεί συστολές στη μήτρα, βοηθώντας να επανέλθει στη φυσιολογική πριν την εγκυμοσύνη κατάσταση (παλινδρόμηση) Ελαττώνονται οι πιθανότητες για αιμορραγία και καρκίνο του μαστού

17 …για τη μητερα Απόκτηση γρηγορότερα του φυσιολογικού τους βάρους Εξοικονομείται κόπος και χρόνος, γιατί είναι πάντα έτοιμο το γάλα

18 …για τη μητερα Εξοικονομεί χρήματα (γάλα εμπορίου, μπιμπερό, συσκευές αποστείρωσης) Αναστέλλει την ωορρηξία κατά 75% και μειώνονται οι πιθανότητες για νέα εγκυμοσύνη (ΠΡΟΣΟΧΗ)

19 Διατροφη βρεφων, νηπιων και παιδιων
Διατροφη βρεφων, νηπιων και παιδιων

20 Απογαλακτισμός βρέφους μετά τους 6 μήνες
Προοδευτική εισαγωγή νέων τροφών και γεύσεων Αγνά και φρέσκα υλικά από οικολογικές καλλιέργειες Φρούτα Λαχανικά Αποφυγή ζάχαρης και αλατιού τον πρώτο χρόνο Αποφυγή αυγού, ψαριού, γαλακτοκομικών, μελιού, σιταριού, ελαιολάδου λόγω κινδύνου αλλεργίας Ενσωμάτωση 1 νέου συστατικού κάθε εβδομάδα, σταδιακή προσαρμογή στις νέες τροφές

21 Γάλα πλήρες λιπαρών γιατί το λίπος είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου
Μετά την ηλικία των 2 ετών μετάβαση σε γάλα χαμηλών λιπαρών (2 %)

22 Παιδικη ηλικια Η χρονική περίοδος από τη βρεφική ηλικία μέχρι την εφηβεία, δηλαδή μέχρι την στιγμή που αρχίζουν να διαφοροποιούνται τα δύο φύλα, ονομάζεται παιδική ηλικία, και μπορεί να χωρισθεί σε τρεις υποπεριόδους: τη νηπιακή ηλικία(1-3 ετών) την προσχολική (4-6 ετών) τη σχολική περίοδο (7-10 ετών)

23 Toddlers = παιδιά ηλικίας 1-3 ετών
Ανάγκη για 1300 θερμίδες την ημέρα Μειωμένη όρεξη, μειωμένη πρόσληψη τροφής Περιορίζουμε τις μεγάλες ποσότητες γάλατος και χυμού για να μην μάθει το παιδί να αποφεύγει τις στερεές τροφές (ο χυμός προκαλεί ανορεξία και διάρροια) Φαγητό με κλειστή τηλεόραση Προτείνεται μαύρο ψωμί εμπλουτισμένο με ασβέστιο αν αρέσει στο παιδί Δεν πιέζουμε το παιδί να φάει, ξέρει μόνο του να καλύπτει τις ανάγκες του

24 Διατροφή στην προσχολική ηλικία
3 γεύματα, 2 θρεπτικά σνακ την ημέρα Ποικιλία τροφίμων Συνδυασμός με φυσική άσκηση Φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά

25 Λίγα κορεσμένα λιπαρά Μέτρια κατανάλωση ζάχαρης και αλατιού Επαρκείς ποσότητες ασβεστίου και σιδήρου για ανάγκες αυξημένου μεταβολισμού Ο γονιός δίνει πάντα το παράδειγμα με τις διατροφικές επιλογές του!

26 Κανόνες σωστής διατροφικής συμπεριφοράς
Συγκέντρωση οικογένειας για φαγητό σε σταθερό τόπο και χρόνο καθημερινά!

27 Το φαγητό είναι ώρα χαράς και διασκέδασης και όχι όπλο εξαναγκασμού και συναισθηματικής καταπίεσης!

28 Το παιδί πρέπει να συμμετέχει ενεργητικά στην παρασκευή των γευμάτων και να ενισχύεται θετικά για τις σωστές διατροφικές επιλογές του!

29 Χρειαζονται ενεργεια για:
Φυσική δραστηριότητα Ανάπτυξη Φυσιολογικές λειτουργίες οργανισμού Χωρίς διαφορές μέχρι την έναρξη της εφηβείας Καλύπτει τις ανάγκες του;

30 Απαραιτητα θρεπτικα ςυςτατικα
Πρωτεΐνες Σίδηρος Ασβέστιο Βιταμίνες Ανόργανα στοιχεία Αυξημένες απαιτήσεις Σημαντική η περιεκτικότητα και η απορρόφηση Δημιουργία αποθέματος 30

31 Πρωτεϊνες Βρίσκονται: Κρέας Γαλακτοκομικά Πουλερικά Ψάρια Αυγά Όσπρια Ξηρούς καρπούς Απαραίτητες για ανάπτυξη, δομικό υλικό Πηγή σίδηρου, ψευδάργυρου, βιταμινών Α, D, Β12

32 Γαλακτοκομικα Γάλα, γιαούρτι, τυρί Περιέχει ασβέστιο, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπος, βιταμίνες A , D Δυνατότητα για ημιαποβουτυρωμένο Προτιμότερο σκέτο

33 Υδατανθρακες Βρίσκονται: Ψωμί Δημητριακά Ρύζι Ζυμαρικά Πατάτες Φρούτα Λαχανικά Απαραίτητοι για ενέργεια Πηγή βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών

34 Η ιςορροπημενη διατροφη περιλαμβανει καθημερινα
Γάλα και γαλακτοκομικά Κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, αυγό , όσπρια Ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες, δημητριακά Φρούτα και λαχανικά Ή ΣΚΈΤΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 34

35 1 μικρή σαλάτα με το γεύμα 2-4 φρούτα 3 μερίδες γαλακτοκομικών
Κατανομη γευματων Ημερησίως 1 μικρή σαλάτα με το γεύμα 2-4 φρούτα 3 μερίδες γαλακτοκομικών Ανά εβδομάδα 1 φορά την εβδομάδα όσπρια 1 ψάρι 2-4 κρέας και κοτόπουλο 35

36 Χρειαζονται καθημερινα
3 μερίδες γαλακτοκομικών 3 μερίδες πρωτεΐνης 4-5 μερίδες φρούτων και λαχανικών 6 μερίδες δημητριακών

37 Μεριδες για παιδια 6-12 ετων
ΤΡΟΦΙΜΟ ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΕΡΙΔΩΝ ΜΕΓΕΘΟΣ ΜΕΡΙΔΑΣ ΣΧΟΛΙΑ Γάλα 3 1 φλιτζάνι γάλα, ½- 1 γιαούρτι, γρ τυρί Γάλα, τυρί, γιαούρτι Κρέας και ισοδύναμα 60-90 γρ (μέγεθος της παλάμης του παιδιού) Κρέας ή υποκατάστατα (κοτόπουλο, ψάρι) στην ίδια ποσότητα, 4-5 κουταλιές όσπρια, 1 αυγό Λαχανικά 4-5 ½ φλιτζάνι Να περιλαμβάνεται ένα πράσινο φυλλώδες ή κίτρινο λαχανικό την ημέρα (σπανάκι, καρότο, μπρόκολο) Φρούτα 1 μικρό φρούτο ή ½ φλιτζάνι ή ½ ποτήρι χυμός Να περιλαμβάνεται ένα φρούτο ή χυμός πλούσιο σε βιταμίνη C την ημέρα. Δημητριακά 6 Μέγεθος της μπουνιάς του παιδιού (1 φέτα ψωμί ή 1/2 φλ δημητριακά ή 1/2 ρύζι ή ζυμαρικά 1 φέτα ψωμί ή 1/2 φλ μαγειρεμένο δημητριακό ή ½ φλ ρύζι ή ½ φλ μακαρόνια. 37

38 Σχεδιαςμος γευματων 3 γεύματα 2-3 ενδιάμεσα σνακ
Ώρες σχολείου και δραστηριοτήτων Πρωινό σημαντικό για τους μαθητές Εδώ διαφάνεια για σνακ;; 38

39 Πρωινο! Συνήθως μόνο γάλα Μειωμένη απόδοση, συγκέντρωση, περισσότερο κουρασμένα Παράλειψη του σχετίστηκε με αυξημένο βάρος και χειρότερες διατροφικές συνήθειες.

40 Ιδανικα πρωινα 1 φλιτζάνι γάλα με δημητριακά πρωινού και 1 φρούτο 1 αυγό, 1-2 φέτες ψωμί, λίγο τυρί και 1 φρούτο 1 φλιτζάνι γάλα, 1 κομμάτι σπιτικό κέικ και 1 φρούτο 1 φλιτζάνι γάλα , 1-2 φέτες ψωμί με λίγο βούτυρο και μέλι και 1 φρούτο ή χυμός 1 γιαούρτι με δημητριακά πρωινού και 1-2 φρούτα 1 τοστ (ψωμί, ζαμπόν, τυρί) και 1 φρούτο ή χυμός

41 Τι ονομαζουμε Εφηβεια;
Εφηβεία ονομάζουμε την εξελικτική διεργασία στη ζωή ενός ανθρώπου που: Αρχίζει "βιολογικά" (με τις μεταβολές της φυσιολογίας της ήβης) και Τελειώνει "ψυχολογικά" (με την τελική οργάνωση της σεξουαλικότητας). Πρόκειται για ένα φαινόμενο ορμονικό, βιολογικό, πνευματικό.

42 Ο άνθρωπος από 10 χρονών αναπτύσσεται σε 4 επίπεδα:
Κινητικό [τρόπος που δρα] Συγκινησιακό [συναισθήματα] Σωματικό [σώμα και διάπλαση] Γνωστικό [τρόπος σκέψης] Αυτοί οι τέσσερις τομείς συνδέονται και αλληλεπιδρούν, έτσι ώστε ο έφηβος να μπορέσει να φέρει εις πέρας ορισμένες δραστηριότητες.

43 Ηβη Όταν ο άνθρωπος μπαίνει στην αρχή της εφηβείας, στην ήβη, ένα πλήθος αλλαγών συμβαίνει στο σώμα του. Ο βασικός λόγος που γίνεται αυτό είναι για να μπορεί όταν μεγαλώσει να κάνει παιδιά. Η ηλικία που οι άνθρωποι μπαίνουν στην ήβη διαφέρει ανάλογα με το φύλο και το άτομο

44 Τι ςυμβαινει ςτην ηβη Αυξάνεται απότομα το ύψος Αλλάζει το πρόσωπο Βγάζουν τρίχες οι μασχάλες Βγαίνει το τρίχωμα της ήβης

45 ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΗΒΗ; Στο κορίτσι: Αναπτύσσεται το στήθος
Φαρδαίνουν οι γοφοί Αναπτύσσονται οι ωοθήκες που βρίσκονται μέσα στην κοιλιά της γυναίκας

46 ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΗΒΗ; Στο αγόρι: Μεγαλώνουν οι όρχεις και το πέος
Τριχοφυΐα (μουστάκια - γένια) Βαθαίνει η φωνή Φαρδαίνουν οι ώμοι και ο θώρακας Αρχίζουν να παράγονται στους όρχεις αντρικά γενετικά όργανα,τα σπερματοζωάρια

47 ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η σωστή διατροφή είναι σημαντική σε κάθε ηλικία αλλά ακόμα περισσότερο στην ήβη. Κάθε τύπος τροφής κάνει άλλη δουλειά στον οργανισμό. Πρέπει λοιπόν να τρώμε ισορροπημένες τροφές όλων των ειδών. Στην εφηβεία αντιμετωπίζουμε δυο ακραίες καταστάσεις ως προς την διατροφή,που μας οδηγούν σε διάφορα προβλήματα που επηρεάζουν την υγεία μας: η παχυσαρκία και η νευρική ανορεξία

48

49

50

51

52

53

54

55

56

57


Κατέβασμα ppt "ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΒΡΕΦΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google