Απο τις μαθήτριες Γιώτα Μπαρκλέσια και Ιωάννα Κουγιά. Γενικό Λύκειο Καλαβρύτων.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΤΟ ΤΥΡΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ
Advertisements

Ισορροπημένη διατροφή
7η ομαδα ΑΓΟΡΑ- ΣΥΝΗΘΙΕΣ-ΧωΡΟΣ-ΕΠΙΠΛΑ ΘΑΝΑΣΗΣ, ΝΙΚΟΛΕΤΑ, ΠΑΥΛΙΝΑ
Οι διατροφικές συνήθειες και διάφορες συνταγές κατά τη Βυζαντινή εποχή
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 6η ΟΜΑΔΑ Γεύματα(Παλάτι-Μοναστήρια). ΠΕΤΡΟΣ. ΓΙΑΝΝΗΣ
Εβδομάδα Υγιεινής Διατροφής
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥΣ
Διατροφή στην αρχαία Ελλάδα
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Διατροφή και Υγεία.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ!!!
διατροφή «Ένα ξεροκόμματο που το τρως ήρεμος είναι καλύτερο
Η δική μας έρευνα για τη διατροφή
ΕΠΑΛ ΑΓΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:
Μεσογειακή Διατροφή Εκδήλωση «Μεσογειακό γεύμα»
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
ΕΛΙΑ-ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ-ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ: ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΟΥ ΝΑΝΣΥ ΣΤΑΓΓΑ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
Η πυραμίδα της διατροφής
Ποιές ποικιλίες τυριού υπήρχαν την εποχή του Βυζαντίου; Οι ποικιλίες τυριού που υπήρχαν ήταν: το ανθότυρο, η μυζήθρα, το κρητικόν, το περίφημο βλάχικον.
4η ομάδα Ιωάννα , Άννα , Κωνσταντίνος ,Τάσος
τρώω καλύτερα ζω καλύτερα
ΕΛΙΑ – ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ – ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Μαθαίνω για τις… Ομαδεσ τροφιμων.
Διατροφικές συνήθειες των νέων και Μεσογειακή Διατροφή
Η διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα
Διατροφή των Αρχαίων Ελλήνων
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
Γεύματα και ομάδες τροφίμων
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔιατροφικεΣ συνηθειεσ
ΜΕΘΟΔΟΙ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ Ξέβαθο Τηγάνισμα
` «Το αγαπημένο μου φαγητό» Ελισσάβετ Χριστίνα Μελιάδη
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ
Project στο μάθημα Τ.Π.Ε Μυκονιάτικη Κουζίνα.
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
Συνιστώμενες Διατροφικές Οδηγίες για τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους Μπίλιου Διαμάντω Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Εξειδικευμένη στις Διατροφικές.
Δημοτικό Σχολείο Καμινίων
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ.
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΡΩΜΗ
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
Διατροφή των Αρχαίων Τάξη: Στ 3 Μαίρη Τσιάκαλου Χαρά Σπύρου
4 η ομάδα ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ Γαρυφαλλής Δημήτρης Γρύλλη Μαρία Καραντάνης Νικόλας Σκεμπές Παναγιώτης Τσακυριού Μαρία Ελιά: από το δέντρο στο … πιάτο μας.
ΜΕΘΟΔΟΙ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ Ξ ΈΒΑΘΟ Τ ΗΓΆΝΙΣΜΑ. Σ ΤΟΧΟΙ Μ ΑΘΗΜΑΤΟ Σ Ορίζει και περιγράφει τη μέθοδο μαγειρέματος. Αναφέρει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα,
ᆭ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ. Οι διατροφικές συνήθειες σε κάθε ήπειρο, και κατ’επέκταση σε κάθε χώρα, εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 1 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ «ΕΙΜΑΙ Ο,ΤΙ ΤΡΩΩ:Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ»
Υγιεινή διατροφή Συντονίστρια εκπ/κός: Μαντικού Σταματία Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί διαχείρισης ομάδων: Καρβούνη Ευαγγελία Λιβανίου Ευαγγελία Τσούτσουρα Φρειδερίκη.
ΣΤΑΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ. Πως γίνεται η συντήρηση: Τα 5 βασικά στάδια H συντήρηση έχει ως απώτερο στόχο να κάνει το άτομο να τρώει σε όλη την υπόλοιπη.
Eυέλικτη ζώνη « Παιδί και υγιεινή διατροφή »
ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!
ΕΠΑΛ Ν.ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ ΣΧ.ΕΤΟΣ project:Διατροφή από την αρχαιότητα ως σήμερα. Υπεύθ.καθηγήτρια: Ζουμπουλίδου Ελένη. Μαθητές: Εφαρμογών 3.
Κατερίνα Τσιαδήμου Αρετή Παρδή Διονύσης Καραγιάννης Ζωή Γκιόζη
Bonjour Athenes, Καλημέρα Παρίσι
ΠΟΛΩΝΙΑ ΠΟΛΩΝΙΑ ΖΗΣΗΣ ΚΩΣΤΑΚΗΣ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ.
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Αμερικανική και Μεξικανική κουζίνα
Μεσογειακή Διατροφή 3ο Δημοτικό Σχολείο Αρτέμιδος
Διατροφή των αρχαίων Ελλήνων
« Μεσογειακή Διατροφή – Ομάδες Τροφίμων »
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΓΕΥΜΑΤΩΝ- ΣΥΜΠΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ   7ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΕ15.
Πρακτική στη Κοινότητα
ΕΛΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΓΕΥΜΑΤΑ ΠΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ 6Η ΟΜΑΔΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Απο τις μαθήτριες Γιώτα Μπαρκλέσια και Ιωάννα Κουγιά. Γενικό Λύκειο Καλαβρύτων.

…ΚΑΙ Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η Βυζαντινή κουζίνα....  διακρινόταν για την π οικιλία και τη φαντασία της.  αντανακλούσε το εθνοτικό, φυλετικό και π ολιτισμικό μωσαϊκό π ου την συγκροτούσε.  π εριείχε ανάμειξη ελληνικών και ρωμαικών π αραδόσεων.  π εριλάμβανε όλους τους γνωστούς τρό π ους μαγειρικής ( ψήσιμο, βράσιμο, τηγάνισμα, αλεσμένα με μορφή π ουρέ κ. λ π.).  άλλαξε μετά το 1204 μ. Χ.

Βασική επιδίωξη : αυτάρκεια του νοικοκυριού κάθε οικογένεια καλλιεργούσε τα βασικά λαχανικά και εξέθρεφε ζώα ( κυρίως πουλερικά ).

ΤΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ Τα κύρια γεύματα ενός μέσου Βυζαντινού ήταν τρία: α) το πρόγευμα ή πρόφαγον, β)το μεσημεριανό ή το άριστον γεύμα και, γ)ο δείπνος.

Ο δείπνος αποτελούσε το κυριότερο γεύμα της ημέρας. 'Ηταν μια πραγματική ιεροτελεστία. Πριν καθίσουν στο τραπέζι, οι συνδαιτυμόνες έβγαζαν απαραιτήτως τα υποδήματά τους και έπλεναν τα χέρια τους μέσα σε μια λεκάνη με νερό, το «χέρνιβο». Στη συνέχεια έλεγαν την προσευχή και πλέον, ο δείπνος μπορούσε να ξεκινήσει. Όχι σπάνια, κατά τη διάρκεια του δείπνου παιζόταν μουσική.

ΣΚΕΥΗ  Σκουτέλια : πιάτα. Ήταν κεραμεικά, πλούσια διακοσμημένα με ζωικές παραστάσεις και γεωμετρικά σχήματα. Δεν σπάνιζαν τα ασημένια, επίχρυσα και ολόχρυσα σερβίτσια.  Μαχαιροπίρουνα και κουτάλια  Ποτήρια : ήταν συνήθως από χρωματιστό γυαλί, ασημένια και επίχρυσα.  Τα φαγωσιμα διατηρούνταν σε ένα ντουλάπι του τοίχου που ονομαζόταν άρκλα ή αρκλίτσα.

ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΉ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΏΝ ΒΑΣΙΚΌ ΡΌΛΟ ΕΊΧΑΝ: το ψωμί, τα λαχανικά ( άγνωστες ήταν τότε οι πατάτες και οι ντομάτες ), Τα φρούτα, τα όσπρια, τα δημητριακά, τα πουλερικά, Τα αυγά, με τα οποία έφτιαχναν τα περίφημα σφουγγάτα, τις γνωστές μας ομελέττες, το γάλα :έφτιαχναν τυριά όπως το ανθότυρο, το βλάχικο και το κεφαλίτζιν. Κρέατα (σπάνια) Ο πιο συνηθισμένος τρόπος μαγειρείας ήταν το βράσιμο, όπως ειρωνικά μας αφήνει να καταλάβουμε και η βυζαντινή παροιμία "αργώ μαγείρω πάντα έκζεστα", δηλαδή "ο τεμπέλης μάγειρας όλα τα μαγειρεύει βραστά".

Τα τρόφιμα διατηρούνταν : Σε άλμη. οξύμελο, ξίδι (ελιες κλπ),τουρσι Σε χοντρό αλάτι (παστά κρέατα, ψάρια) Αποξηραίνονταν (φρούτα)

Κρασί :λευκό, ή κόκκινο, αλλά και ρετσίνα. Το κρασί συχνά σερβιριζόταν νερωμένο με ζεστό νερό.

ΣΑΛΤΣΕΣ & ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ Ονομάζονταν σαβούραι. Είχαν ως βάση λάδι ή βούτυρο και σερβίρονταν στα σαλτσάρια. Η πιο διαδεδομένη σάλτσα ήταν ο γάρος : παρεσκευαζόταν απο την ανάμειξη μικρών ψαριών, εντοσθίων και από το τα βράγχια και αιμα ψαριών. Τα μπαχαρικά εισάγονταν απο την ανατολή Περιζήτητα ήταν το μαύρο πιπέρι, το κύμινο, το γαρύφαλλο, η κανελα κλπ Ορισμένα μπαχαρικά χρησιμοποιουνταν για φαρμακευτική χρήση ( κάπαρη ). Βέβαια τα μπαχαρικά ηταν πολυ ακριβα για το μέσο βυζαντινο τραπεζι.

ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ Οι βυζαντινοί δε γνώριζαν τη ζάχαρη.Χρησιμοποιούσαν ως γλυκαντικές ουσίες το μέλι και το σιρόπι απο ρόδι.  Γνωστά Γλυκίσματα :  σησαμίδες ( σουσάμι με μέλι ),  πέμματα ( γλυκές πίτες ),  Γρούτα ( χυλός από αλεύρι με μέλι και σταφίδες ),  λαλάγγια, ( ζύμη που την τηγάνιζαν και τη περιέχυναν με μέλι ),  καρυδάτο ( γλύκισμα από καρύδια και μέλι ),  Ρυζόγαλο.

 Στο βυζάντιο λειτουργούσαν άφθονα καπηλεία, μαγειρεία και μιμαρεία,. Στις ταβέρνες κυρίαρχα στοιχεία ήταν το κρασί, οι γυναίκες και το τραγουδι και υπήρξαν σημείο εκτόνωσης των διαπροσωπικών σχέσεων.

Η θρησκεία επηρέαζε βαθύτατα την καθημερινή ζωή του μέσου Βυζαντινού ανθρώπου.  Νηστεία Οι περίοδοι νηστείας ήταν αρκετές σε ένα έτος π. χ. η Σαρακοστή. Επίσης, νήστευαν δύο μέρες την εβδομάδα, την Τετάρτη και την Παρασκευή. Η παραβίαση αυτού του κανόνα θεωρείτο μεγάλο αμάρτημα.  Κοινωνικές εκδηλώσεις και θρησκευτικές γιορτές όπως τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Στα μνημόσυνα πρόσφεραν την «απαλαρέα», ένα πιάτο με γλυκίσματα, και παξιμάδια. Δεν έλειπαν σε αυτές τις περιστάσεις και τα κόλυβα.

Αξίζει να σημειωθεί το Άγιον Όρος φυλάττει τα στοιχεία της Βυζαντινής κουζίνας.

www. fablesandrealitydsa11c.weebly.com www. fablesandrealitydsa11c.weebly.com Φαιδωνος κουκουλε "Βυζαντινων βίος και πολιτεία "

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ !