ΑΒΓΑ – ΧΡΩΜΑ ΛΕΚΙΘΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ β - ΚΑΡΟΤΕΝΙΟ 1.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Δ.Παπαχρήστος Ιανουάριος 2016 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Α ΙΓΑIΟΥ & ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. Τμήματα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών & Μηχ. Αυτοματισμού.
Advertisements

ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 10η ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ
1.Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών 2. Ξένων Γλωσσών και Ευρωπαϊκών Σπουδών 3. Θετικών Επιστημών - Βιοεπιστημών – Πληροφορικής - Τεχνολογίας 4. Οικονομικών.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - Ορισμοί - ενεργειακή χρήση - Συμβατικές Μορφές Ενέργειας - Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας M. Βλαχογιάννης Καθηγητής, Τμήμα Μηχανολογίας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ Χ. ΠΙΤΥΡΙΓΚΑ ΙΑΤΡΟΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΛΕΚΤΟΡΑΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΒΑΣΙΛΙΚΗ Χ. ΠΙΤΥΡΙΓΚΑ ΙΑΤΡΟΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΛΕΚΤΟΡΑΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ.
1 Τα πρότυπα της σειράς ISO 9000 και ISO  Τη χρησιμότητα και την εξέλιξη των προτύπων.  Τους στόχους του Διεθνούς Οργανισμού Τυποποίησης (ISO).
1 ΔΗΜΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ (Θ) Παράδοση 1 η (Θ) Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας ΤΕΙ Κρήτης, 2016.
Η μεθοδολογία της Γεωπονικής Επιστήμης-Τεχνολογίας (Βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων, Βιβλιοθήκες, Εργαστηριακές - Αναλυτικές τεχνικές, Έρευνα – Πειραματισμός,
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Έναρξη συγγραφής της επιστημονικής εργασίας ( ΙΙ ) 1.
1 ΔΗΜΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 2 Η ΘΕΩΡΙΑ.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΟΜΙΛΗΤΗΣ ΚΑΡΑΔΗΜΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Δ/ΝΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΣΤΥΛΙΔΑΣ 1ο Αγροτικό Συνέδριο Ναυτεμπορικής.
Χρήση Κειμενογράφου & Μέγεθος Εργασίας Το μέγεθος της εργασίας θα πρέπει να προσεγγίζει τον προκαθορισμένο αριθμό λέξεων, με μια απόκλιση ± 15%. Δηλαδή,
1 Φωνολογική Ανάπτυξη και Διαταραχές Ενότητα 1 : Εισαγωγικές Επισημάνσεις Ζακοπούλου Βικτωρία Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
1 Ανάλυση Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων Επενδυτικοί Αριθμοδείκτες Διακομίχαλης Μιχαήλ Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΘΕΩΡΙΕΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ Υπεύθυνη μαθήματος Αναστασία Στρατηγέα Αναπλ. Καθηγ. Ε.Μ.Π. ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ.
1 Πληροφορική Υγείας Ενότητα 7 : Διαδίκτυο και υγεία Ευγενία Τόκη Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
1 Τα πρόσθετα και η προστασία της θρεπτική αξίας και υφής των επεξεργασμένων τροφίμων ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 9η ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ.
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Πρελορέντζου Μαρία (21128) 8 ος Παιδικός Σταθμός Δήμου Ελληνικού- Αργυρούπολης ( 25η οδός, πλατεία Αγίας Τριάδας )
Διεθνές Μάρκετινγκ Ενότητα # 10: Διεθνής Τιμολογιακή Πολιτική Διδάσκων: Γεώργιος Πανηγυράκης Τμήμα: Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων.
Μοριακή και φασματοσκοπική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού Καρατόπης Αναστάσιος.
1 Ανάλυση Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων Αριθμοδείκτες Αποδοτικότητας Διακομίχαλης Μιχαήλ Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
1 Ανάλυση Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων Αριθμοδείκτες Διάρθρωσης Κεφαλαίων & Βιωσιμότητας Διακομιχάλης Μιχαήλ Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό.
2-1 Αγορές και Στρατηγικές Ταίριασμα αναγκών και ωφελειών από το προϊόν Καθορισμός και ανάλυση προϊόντων - αγορών Περιγραφή και Ανάλυση των τελικών χρηστών.
Συμβουλευτική και Δια Βίου Ανάπτυξη Καθηγήτρια: Θ. Τσακίρη Δια Βίου... Μάθηση - Εκπαίδευση - Κατάρτιση - Ανάπτυξη Εννοιολογικές αποσα Δια Βίου... Μάθηση.
Ασβέστιο τροφών, βιταμίνη D και οστεοπόρωση Μάκρω ΣΟΝΙΚΙΑΝ Σισμανόγλειο ΓΠΝΑ.
ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ 2006 ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ  ΕΠΙΛΟΓΗ  ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Ενεργειακές Πηγές & Ενεργειακές Πρώτες Ύλες Υδρογονάνθρακες – Έρευνα & Εκμετάλλευση Κίμων Χρηστάνης Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα Γεωλογίας.
ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ
Διεθνές Μάρκετινγκ Ενότητα # 6: Διεθνής Έρευνα Αγοράς
Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους
Ανάλυση Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων
Γεώργιος Μπλέκας, Ασπασία Μαστραλέξη, Νικόλαος Νενάδης,
Προσδιορισμός Υπολειμμάτων Φυτοφαρμάκων στα Τρόφιμα
Ανάλυση Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων
Ανάλυση Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων
Ο άνθρωπος.
Η μεθοδολογία της Γεωπονικής Επιστήμης-Τεχνολογίας
Ενεργειακές Πρώτες Ύλες
Η αστική ευθύνη κατά την ενάσκηση του νοσηλευτικού επαγγέλματος
Το φάσμα του λευκού φωτός
Παρουσίαση Προβλημάτων Msc , μαθηματικού Κοσόγλου Ιορδάνη
Δράμα Επιμέλεια: Λαφαζάνη Πολυχρονία
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό
Μέτρηση όγκου Εργαστηριακή Άσκηση 1 B′ Γυμνασίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ
2.2.1– Μείγματα.
Τεχνικές Διαπραγμάτευσης
ΜΕΤΡΗΣΗ ΜΗΚΟΥΣ - ΕΜΒΑΔΟΥ – ΟΓΚΟΥ.
Συγχώνευση.
ΕΚΦΕ Ν. Σμύρνης Ιδέες για αξιολόγηση, Ασκήσεις – Προβλήματα – Εργασίες (Φ. Ε. 5) Ηλ. Μαυροματίδης.
ΑΥΤΟΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ
Κατερίνα Μαυραντωνάκη
ΓΥΜΝΑΣΙΟ & ΛΤ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΕΣ
Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων
Λιβέρη Δήμητρα Επιβλέπων: Γκρίτζαλης Δημήτρης
Ρεαλισμός, Θεμελιωμένη Θεωρία και Εθνογραφικές Μελέτες.
Μελέτη περίπτωσης παιδιού με Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και δραστηριότητας και συνοδά προβλήματα μάθησης. Διεξαγωγή: Διεπιστημονική Ομάδα του ΚΕ.Δ.Δ.Υ.
Πολιτικη Αντιμετωπιςης spam ςε δικτυα voip
Α Ο Δ Ε ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
« به نام خدا» 1-جايگاه ايران در توزيع جهاني درآمد
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ
Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
Φάσεις ολοκλήρωσης επενδυτικών σχεδίων
ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ
Η ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ Θ.Μ. Διδακτική όρος που καθιερώνεται από τον Κομένιο στα 1657 (Μεγάλη Διδακτική). Είναι ο επιστημονικός τομέας της Παιδαγωγικής που έχει.
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
Ομάδες προετοιμασίας γονεϊκότητας
Ελεάνα Αρμάο Αναπτυξιακή Ψυχολόγος Υποψήφια Διδάκτορας
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΑΒΓΑ – ΧΡΩΜΑ ΛΕΚΙΘΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ β - ΚΑΡΟΤΕΝΙΟ 1

Χρώμα λεκίθου - Γενικά 2  Το χρώμα της λεκίθου είναι σημαντικό ποιοτικό χαρακτηριστικό και επηρεάζει τις προτιμήσεις των καταναλωτών.  Η προτίμηση αυτή παρουσιάζει κάποια παραλλακτικότητα από τόπο σε τόπο.  Γενικά υπερισχύει η προτίμηση για αρκετά έντονο κίτρινο χρώμα της λεκίθου, κάτι που σε πολλούς καταναλωτές λειτουργεί συνειρμικά ( αβγά ελεύθερης βοσκής ).

Διατροφή όρνιθας και χρώμα λεκίθου 3  Ο χρωματισμός της λεκίθου εξαρτάται εξολοκλήρου από τη διατροφή της όρνιθας και συγκεκριμένα, από την ποσότητα και το είδος των ξανθοφυλλών του σιτηρεσίου, δεδομένου ότι ο οργανισμός της όρνιθας δεν παράγει χρωστικές λεκίθου.  Ο επιθυμητός χρωματισμός της λεκίθου πετυχαίνεται με χορήγηση τροφών ( κίτρινος αραβόσιτος, χλωρή νομή κτλ.) που περιέχουν ξανθοφύλλες ή την προσθήκη στο σιτηρέσιο συνθετικών χρωστικών, οι οποίες συνήθως μετά από δύο εβδομάδες προσδίδουν στη λέκιθο τον επιθυμητό χρωματισμό.  Η χρήση αντιοξειδωτικών ουσιών ( π. χ. βιταμίνη Ε ), αυξάνει τη δράση των ξανθοφυλλών στο χρωματισμό της λεκίθου, ενώ αντίθετα, η περίσσεια βιταμίνης Α στο σιτηρέσιο προκαλεί μείωση της έντασης του χρωματισμού της λεκίθου.

Διατροφή όρνιθας και χρώμα λεκίθου 4  Υπάρχουν τροφές που μπορεί να προκαλέσουν παρεκκλίσεις του χρωματισμού της λεκίθου από το φυσιολογικό.  Η υπερβολική κατανάλωση χλωρής νομής δίνει κοκκινοπορτοκαλί απόχρωση στη λέκιθο.  Η κατανάλωση προϊόντων βαμβακόσπορου οδηγεί στην εμφάνιση καστανοπράσινων κηλίδων στη λέκιθο και το λεύκωμα του αβγού γίνεται κοκκινωπό.

Προσδιορισμός του χρωματισμού της λεκίθου 5  Η πιο γνωστή μέθοδος προσδιορισμού του χρωματισμού της λεκίθου είναι η σύγκρισή του με τις διάφορες αποχρώσεις μιας κλίμακας χρωμάτων που μεταβάλλονται βαθμιαία από το χρυσοκίτρινο μέχρι το βαθύ πορτοκαλί.

Προσδιορισμός του χρωματισμού της λεκίθου 6  Στην εκτίμηση, τα φύλλα του " ριπιδίου " φέρονται ακριβώς πάνω από τη λέκιθο και παρατηρείται πιο από αυτά ταιριάζει στο χρώμα της λεκίθου του αβγού.

Συσχέτιση μεταξύ καροτενοειδών στη διατροφή της ωοτόκου όρνιθας και προσδοκώμενου χρωματισμού της λεκίθου ( κλίμακα εκτίμησης χρωματισμού DSM ) 7 DSMCF = DSM colour fan

Φασματοφωτομετρικός προσδιορισμός β-καροτένιου σε λέκιθο 8 Αντιδραστήρια  β - Καροτένιο ( πρότυπη ουσία )  Ακετόνη

Φασματοφωτομετρικός προσδιορισμός β-καροτένιου σε λέκιθο 9 Πειραματική διαδικασία  Σε ποτήρι ζέσεως των 100 ml ζυγίζονται 2,5 g κρόκου ή 1 g κρόκου σε σκόνη ή 5,0 g ολόκληρου αβγού ( κρόκος και λεύκωμα ) και προστίθενται περίπου 1-2 ml ακετόνης για την ομογενοποίηση του δείγματος.  Προστίθενται περίπου 50 ml ακετόνης, γίνεται καλή ανάμειξη και διήθηση.  Το διήθημα παραλαμβάνεται σε σκουρόχρωμη ογκομετρική φιάλη των 100 ml με γυάλινο πώμα.  Γίνεται έκπλυση του φίλτρου με μικρές ποσότητες ακετόνης και το διήθημα προστίθεται στην ογκομετρική φιάλη.  Ακουλουθεί πλήρωση ( συμπλήρωση του όγκου μέχρι τη χαραγή ) της ογκομετρικής φιάλης με ακετόνη.

Φασματοφωτομετρικός προσδιορισμός β-καροτένιου σε λέκιθο 10 Πειραματική διαδικασία  Η μέτρηση της οπτικής πυκνότητας του διαλύματος γίνεται με φασματοφωτόμετρο σε μήκος κύματος 450 nm χρησιμοποιώντας ακετόνη ως « τυφλό » δείγμα για τον μηδενισμό του οργάνου.  Η μέτρηση της οπτικής πυκνότητας γίνεται άμεσα ( όσο το δυνατόν γρηγορότερα ).   Η συγκέντρωση του δείγματος σε β - καροτένιο εκφράζεται σε μ g/g δείγματος με τη βοήθεια πρότυπης καμπύλης.  Όλοι οι χειρισμοί για τη δημιουργία και την επεξεργασία των δειγμάτων γίνονται σε υποφωτισμένο χώρο.

Πρότυπη καμπύλη β - καροτένιου 11

Υπολογισμός περιεκτικότητας σε β - καροτένιο 12  Η συγκέντρωση του δείγματος σε β - καροτένιο εκφράζεται σε μ g/g δείγματος με τη βοήθεια πρότυπης καμπύλης και τον τύπο :  Περιεκτικότητα σε β - καροτένιο η συγκέντρωση που υπολογίστηκε με τη βοήθεια της πρότυπης καμπύλης  100 = η αρχική αραίωση ( το δείγμα αραιώθηκε με 100 ml ακετόνη ).  1= 1 ml ( περιεκτικότητα σύμφωνα με την πρότυπη καμπύλη )

Βιβλιογραφία  Ελληνική  Αρβανιτογιάννης, Ι. Σ., Βαρζάκας, Θ. Χ. και Τζίφα, Κ. Ν. (2008). Έλεγχος Ποιότητας Τροφίμων – Εργαστηριακός Οδηγός. Εκδόσεις Αθανάσιος Σταμούλης, Αθήνα.  Αρβανιτογιάννης, Ι. Σ., Σάνδρου, Δ. και Κούρτης, Λ. (2001). Ασφάλεια Τροφίμων. Εφαρμογή της ανάλυσης επικινδυνότητας και κρίσιμων σημείων ελέγχου (HACCP) στις βιομηχανίες τροφίμων και ποτών. Εκδόσεις University Studio Press, Θεσσαλονίκη.  Γιαννακόπουλος Α. και Τσερβένη - Γούση Α. (2001). Ορνιθοτροφία. E κδόσεις Σύγχρονη Παιδεία, Θεσσαλονίκη.  Ελευθεριάδου, Α. (2009). Επιθεώρηση Κτηνοτροφικής Παραγωγής ( Εργαστήρια και Θεωρία ). Εκδόσεις Σοφία, Θεσσαλονίκη.  Κυπαρισσίου, Π., Μαζαράκη, Σ. και Παπακωνσταντίνου, Μ. (2005). Γνωρίζοντας τα Τρόφιμα. Τροφογνωσία – Εμπορευματογνωσία. Εκδόσεις Les Livres du Tourisme, Αθήνα.  Συλλογικό Έργο (2008). Απλές Συμβουλές για το Γιορτινό Τραπέζι του Πάσχα. Διεύθυνση Διατροφικής Πολιτικής & Ερευνών. Εκδόσεις ΕΦΕΤ, Αθήνα.  Υπουργείο Οικονομικών – Γενικό Χημείο του Κράτους (1998) Κώδικας Τροφίμων και Ποτών και Αντικειμένων Κοινής Χρήσης. Τόμοι 1 & 2. Εκδόσεις Εθνικό Τυπογραφείο, Αθήνα. 13

Βιβλιογραφία  Ξενόγλωσση  AOAC (2003). Official methods of analysis (17th ed., 2nd Revision), Association of Official Analytical Chemists, Virginia, USA.  Commission Regulation (EC) No 2295/2003 of 23 December 2003 introducing detailed rules for implementing Council Regulation (EEC) No 1907/90 on certain marketing standards for eggs. Office for official publications of the European Community, Luxemburg.  Lieu, E-H., Froning, G.W. and Dam, R. (1978). Effect of storage on lipid composition and functional properties of dried egg products. Poultry Science, 57:  McDonald, C.E. and Pence, J.W. (1961). Wheat gliandin in foams for food products. Food Technology, 15: 141 – 144  McKellar, D.M.B. and Stadelman, W.J. (1955). A method for measuring volume and drainage of egg white foams. Poultry Science, 34: 455 – 458.  Sheikh, H., Pasma, I. and Katiya, A.G. (2009). Factors affecting whipping ability of fresh and stale eggs. Pakistan Journal of Food Sciences, 19:  Torrissen, O.J. (2000). Dietary delivery of carotenoids. In: Antioxidants in Muscle Foods. E.A. Decker, C. Faustman, C. Lopez-Bote (Eds.), Wiley-Interscience, New York. pp. 289 –

Βιβλιογραφία  Ηλεκτρονικές πηγές     (egg quality guide)  15