Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ
Βασιλόπουλος Φ. Στέφανος Παιδαγωγικό Τμήμα Δ. Ε. Πανεπιστήμιο Πατρών

2 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ
Αφορούν όλα τα άτομα, ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας, κοινωνικο-πολιτισμικού υποβάθρου Ένα σημαντικό ποσοστό παιδιών και εφήβων (20-45%) υιοθετούν προβληματικές στάσεις και συμπεριφορές ως προς τη διατροφή τους. ορίζονται ως «σημαντικές διαταραχές των συμπεριφορών που σχετίζονται με τη διατροφή και που οδηγούν σε μεταβολές στην κατανάλωση ή την απορρόφηση της τροφής και στην εξασθένηση της σωματικής υγείας ή της ψυχοκοινωνικής λειτουργίας του ατόμου» (DSM -5)

3 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ
Παρατηρείται συννοσηρότητα με σημαντικά προβλήματα στη σωματική υγεία του ατόμου (καρδιαγγγειακά ή νεφρικά προβλήματα) και στην ψυχική του υγεία (άγχος, ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές). Παρατηρείται υψηλό ποσοστό θνησιμότητας. Η παχυσαρκία σχετίζεται με σωματικές, ψυχολογικές και κοινωνικές συνέπειες. Σε έρευνα με έλληνες εφήβους, το 20% των κοριτσιών και το 7% των αγοριών εμφάνιζαν διαταραγμένες διατροφικές συνήθειες.

4 ΑΙΤΙΑ Αναπτυξιακοί παράγοντες : πρώιμη έναρξη της ήβης, πρώιμες σχέσεις με το άλλο φύλο. Ατομικοί-ψυχολογικοί παράγοντες: προβλήματα με την αυτοεικόνα και την αυτοαποτελεσματικότητα, μειωμένη αυτοεκτίμηση, δυσαρέσκεια με την σωματική εικόνα. Κοινωνικοί-πολιτισμικοί παράγοντες: διάχυση του ιδανικού του αδύνατου-γυμνασμένου σώματος, καλλιέργεια της λανθασμένης εντύπωσης ότι ο καθένας μπορεί να αποκτήσει το «ιδανικό» σώμα.

5 ΑΙΤΙΑ Οικογενειακοί παράγοντες : (α) οι γονείς ως πρότυπα διατροφικής συμπεριφοράς και (β) οι αντιδράσεις των γονέων ως προς τη διατροφή και το βάρος των παιδιών. Άλλες παράμετροι: χαμηλή οικογενειακή συνοχή, ανασφαλής δεσμός, χαμηλά επίπεδα γονικής φροντίδας

6 Παρέμβαση Προγράμματα πρόληψης που εστιάζουν στους παράγοντες κινδύνου (όπως αρνητική σωματική εικόνα, εσωτερίκευση του ιδανικού του αδύνατου σώματος) ή σε προστατευτικούς παράγοντες (όπως η κοινωνική υποστήριξη και αυτοεκτίμηση). Επίσης στοχεύουν στην ενημέρωση ως προς τις υγιείς διατροφικές συνήθειες και στη διαχείριση της πίεσης των ομηλίκων. Παρατηρείται μειωμένη αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων προγραμμάτων.


Κατέβασμα ppt "ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google