ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗ ΑΠΟΡΡΟΗ. Η ποσότητα του νερού που αποτελεί την επιφανειακή απορροή εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων οι κυριότεροι από τους οποίους είναι.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΥΓΡΑΣΙΑ Βροχόπτωση Χιονόπτωση Ομίχλη Δροσιά Πάχνη Χαλάζι
Advertisements

Κανιούρα Ανθή Κεντρωτή Κατερίνα Αμπαρτσουμιάν Σάββας
ΤΟ ΝΕΡΟ.
Κατεργασία εδάφους.
ΤΟ ΝΕΡΟ Κύκλος του νερού και Λειψυδρία.
Εργαστήριο Υδρογεωλογίας - ΑΣΚΗΣΗ 5 Υδραυλικό φορτίο - Υδροφόροι ορίζοντες – Ν. Darcy – Υπόγεια αποστράγγιση Εμμ. Ανδρεαδάκης.
Εργαστήριο Υδρογεωλογίας - ΑΣΚΗΣΗ 4 Κατείσδυση – Πορώδες - Υδροφόροι ορίζοντες – Πηγές Εμμ. Ανδρεαδάκης.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Δ2
Β 3.4 ΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Υπάρχουν πολλοί τρόποι, οι οποίοι βασίζονται σε διαφορετικά κριτήρια, προκειμένου να αξιολογήσουμε πόσο μικρό ή πόσο μεγάλο.
ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΓΕΩΦΥΣΙΚΩΝ ΔΙΑΣΚΟΠΗΣΕΩΝ
Εργαστήριο Υδρογεωλογίας - ΑΣΚΗΣΗ 3 Υπολογισμός Εξατμισοδιαπνοής Μέτρηση Απορροής Εμμ. Ανδρεαδάκης.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΑΝΘΑΚΗΣ
“ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΩΝ” ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Η ατμόσφαιρα.
Ορυκτά πετρώματα Εκμετάλλευση και προστασία υπεδάφιου πλούτου
Εδαφική υποβάθμιση - Διαβρώσεις
Γεωλογία & Διαχείριση Φυσικών Πόρων Κεφ. 4
5.8 Διαχείριση υδατικών πόρων
5.2 Χαρακτηριστικά και ιδιότητες του νερού
Παράγοντες που επιδρούν στην ταχύτητα μίας αντίδρασης
Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Μεσογειακή Βλάστηση.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΑΝΘΑΚΗΣ
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ.
Η Αξία του Δάσους Τι είναι το δάσος διαφόρων φυτών (κυριαρχούν τα δέντρα) διαφόρων ζώων Είναι σύνολο: διαφόρων φυτών (κυριαρχούν τα δέντρα)
Σύντομη επανάληψη Υπολογισμός απωλειών φορτίου
Καιρικές συνθήκες (Μετεωρολογικές) Καύσιμη ύλη Τοπογραφία (Μορφολογία εδάφους) Το “περιβάλλον” μιας Δασικής Πυρκαγιάς Εξαρτάται από Αποτελείται από Μόνιμοι.
Εργαστήριο Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων
Υδρολογία-Εισαγωγικές έννοιες
Στοιχεία γεωμορφολογίας
ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ ΥΔΡΟΛΟΓΙΑ Σύνοψη των Υδρολογικών Διεργασιών
5 ο ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΕΔΥΠ ΞΑΝΘΗ, 6-9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2005 ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΡΟΗΣ ΦΕΡΤΩΝ ΥΛΩΝ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΒΙΣΤΩΝΙΔΑ Β.Γ. ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ, Π.Κ. ΔΕΛΗΜΑΝΗ ΚΑΙ Γ.Σ. ΞΕΙΔΑΚΗΣ.
Ποτάμια Γεωμορφολογία Τύποι ποταμών. Τύπος ποτάμιας κοίτης Με τον όρο τύπος ποτάμιας κοίτης εννοούμε τη διαμόρφωση της κοίτης ενός ποταμού όπως φαίνεται.
ΜΕΤΡΗΣΗ ΡΟΗΣ ΑΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕ.ΤΡΟ.. Χαρακτηριστικά ρευστών Κάθε ρευστό έχει ένα μοναδικό σύνολο χαρακτηριστικών, μεταξύ των οποίων είναι: Πυκνότητα.
Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων Τίτλος Μαθήματος Φυσικοί και Περιβαλλοντικοί Κίνδυνοι Ενότητα 5: Πλημμύρες-Εισαγωγή-Υδρολογικός κύκλος Θεοχάρης Μενέλαος – Μυριούνης.
ΕΜΠΕΙΡΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ (αιχμή και χρόνος που συμβαίνει) Ορθολογική Μέθοδος (Rational Method) Για λεκάνες απορροής μικρότερες.
ΕΞΑΤΜΙΣΙΔΙΑΠΝΟΗ P= E +I+R. η θερμοκρασία του νερού.η θερμοκρασία του νερού. Η θερμοκρασία και η απόλυτη υγρασία του στρώματος του αέρα που είναι αμέσως.
ΥΔΡΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ. Άτομο υδρογόνου Άτομο οξυγόνου Πυρήνας.
Τι είναι ο υδρολογικός κύκλος ή κύκλος του νερού; Yδρολογικός κύκλος είναι η σταθερή και αδιάκοπη κίνηση του νερού από την ατμόσφαιρα στην επιφάνεια της.
ΑΡΤΕΜΙΣ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ Α1α
Εργασία στο μάθημα της Α.Α Ομάδα : Καψάλη Φωτεινή Μπαζούκη Βικτώρια Νούνη Ελισάβετ Γιανακάκης Χρήστος Ρουκάς Δημήτρης.
Αστικό μικροκλίμα – αστική θερμική νησίδα ασκήσεις
Διαδρομές στην πόλη της Φλώρινας
Ιωάννης Καραγιάννης 4216 Διεξοδική διερεύνηση του Κύκλου του Νερού, παρουσίαση των δομικών του στοιχείων και η επίδραση του στην ανθρώπινη καθημερινότητα.
Tεχνολογία Δομικών Υλικών
ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ(4215)
«Πληροφορική και Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση»
Σύντομη επανάληψη Υπολογισμός απωλειών φορτίου
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Τμήμα Δημοτικής εκπαίδευσης
Με λένε Dolphin και μαζί θα μάθουμε για το νερό στη φύση !!!
ΦΥΣΙΚΗ ΝΤΑΛΑΜΑΓΚΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
Μελετη Περιβαλλοντοσ Κόμη Νίκη Ο κύκλος του νερού.
Χουρεμίδου Παρθένα-Ιουλία
ΔΑΣΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Παραδόσεις Δασικής Οικολογίας Μάθημα 12ο: Οικολογία Αύξησης
Το φαινόμενο του θερμοκηπίου:
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΡΧΙΚΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Βαγγέλης Ρούλιας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Τα ποτάμια και οι λίμνες της Ευρώπης
Εδαφική υποβάθμιση - Διαβρώσεις
Το νερό εξατμίζεται 1.
Ο κύκλος του νερού Φυσική
Β 3. ΥΔΡΟΣΦΑΙΡΑ «Χώρισαν στις εκβολές του μεγάλου ποταμού. Από ψηλά μπορούσες, αν ήθελες, να πιστέψεις πως δεν ήταν το ποτάμι που χυνόταν στη θάλασσα.
Πυκνότητα Προσοχή στις μονάδες έκφρασης της πυκνότητας
Β 3. ΥΔΡΟΣΦΑΙΡΑ «Χώρισαν στις εκβολές του μεγάλου ποταμού. Από ψηλά μπορούσες, αν ήθελες, να πιστέψεις πως δεν ήταν το ποτάμι που χυνόταν στη θάλασσα.
Διαχείριση Υδατικών Πόρων και Ενεργειακών Διαθεσίμων
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Το φυσικό αέριο σχηματίστηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια από μικροοργανισμούς που καταπλακώθηκαν στο υπέδαφος. Μετά την εξόρυξή του μεταφέρεται.
Κατεργασία εδάφους. Στόχοι  Βελτίωση εδαφικών ιδιοτήτων - ικανότητα απορρόφησης και αποθήκευσης νερού - ικανότητα απορρόφησης και αποθήκευσης νερού -
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗ ΑΠΟΡΡΟΗ

Η ποσότητα του νερού που αποτελεί την επιφανειακή απορροή εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων οι κυριότεροι από τους οποίους είναι οι ακόλουθοι: Η διαπερατότητα των σχηματισμών που αναπτύσσονται στην λεκάνη απορροής (δηλαδή αν είναι υδροπερατοί ή αδιαπέρατοι) και από τον βαθμό κορεσμού τους. Είναι προφανές ότι αν η επιφανειακή έκταση μιας περιοχής αποτελείται από υδροπερατά πετρώματα, η ποσότητα νερού που παραμένει για να κυλήσει επιφανειακά θα είναι περιορισμένη λόγω αυξημένης κατείσδυσης. Αντίθετα αν τα πετρώματα από τα οποία αποτελείται η περιοχή είναι αδιαπέρατα, η κατείσδυση είναι περιορισμένη και η επιφανειακή απορροή σημαντική.

Η διάρκεια, η ένταση και η κατανομή των βροχοπτώσεων σε μια λεκάνη απορροής. Η ραγδαιότητα της βροχόπτωσης είναι πολύ μεγάλης σημασίας για την επιφανειακή απορροή. Όσο μεγαλύτερη είναι η ένταση μιας βροχόπτωσης (δηλαδή σε μικρό χρονικό διάστημα η ποσότητα του νερού που πέφτει σαν βροχή είναι μεγάλη), τόσο μεγαλύτερη είναι και η ποσότητα του νερού που απορρέει επιφανειακά σε αντίθεση με την ποσότητα νερού που κατεισδύει. Η βλάστηση. Έχει υπολογισθεί ότι η ποσότητα νερού που κατακρατείται από την βλάστηση σε πυκνά δάση κυμαίνεται από 8- 25% ανάλογα με τον τύπο της βλάστησης. Από το νερό ατό ένα ποσοστό που κυμαίνεται γύρω στο 10% εξατμίζεται. Η κλίση της μορφολογίας της λεκάνης απορροής. Όσο μεγαλύτερη είναι η μορφολογική κλίση μιας περιοχής τόσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα νερού που απορρέει επιφανειακά και μικρότερη η ποσότητα νερού που κατεισδύει. Αυτό οφείλεται στο μικρό χρονικό διάστημα που παραμένει σε επαφή το νερό με την επιφάνεια του ανάγλυφου.

Η γεωμετρία του υδρογραφικού δικτύου της λεκάνης. Το βάθος της ελεύθερης επιφάνειας του υπόγειου νερού. Όσο πιο μεγάλη είναι η στάθμη του υπόγειου νερού τόσο μεγαλύτερη είναι και η επιφανειακή απορροή. Οι επεμβάσεις του ανθρώπου. Ο άνθρωπος επηρεάζει την επιφανειακή απορροή με μια σειρά από ενέργειες όπως είναι η χρησιμοποίηση του υπόγειου και του επιφανειακού νερού για άρδευση ή ύδρευση και η μεγάλης κλίμακας αναδιανομή της επιφανειακής απορροής (όπως για παράδειγμα οι εκτροπές ποταμών). Σημαντική επέμβαση του ανθρώπου στην επιφανειακή απορροή μιας περιοχής είναι η αστικοποίησή της. Η κάλυψη της επιφάνειας μιας περιοχής με τεχνητές κατασκευές (δρόμοι, πεζοδρόμια, σπίτια, κατασκευές από τσιμέντο) αλλά και ο περιορισμός της κοίτης των ποταμών, περιορίζει σημαντικά την κατείσδυση που θα εμφάνιζε η περιοχή αν δεν υπήρχαν οι τεχνητές κατασκευές, αυξάνοντας σημαντικά την επιφανειακή απορροή προκαλώντας συχνά πλημμυρικά φαινόμενα.

Μέτρηση στάθμης Σταθερές αφετηρίες Σταθμημετρικοί πήχεις Σταθμηγράφοι α) με πλωτήρα β) με αέριο ή υδροπνευματικού

Μέτρηση παροχής Μέθοδος μέτρησης ταχύτητας - διατομής

Όπου V είναι η μέση ταχύτητα κίνησης του νερού σε μια συγκεκριμένη θέση του υδρορεύματος και Α είναι το εμβαδόν της διατομής του υδρορεύματος στην ίδια θέση. Η παροχή (Q) ενός υδρορεύματος μπορεί να υπολογισθεί από τον τύπο:

Μέτρηση παροχής Μέθοδος μονίμων κατασκευών

Για ορθογώνια διατομή: Για διατομή σχήματος V: Όπου L είναι το πλάτος του υπερχειλιστή και h είναι το ύψος του νερού στον υπερχειλιστή

Μέτρηση παροχής Μέθοδος χημικών διαλυμάτων

χρησιμοποιούνται ορισμένες χημικές ουσίες που δεν υπάρχουν (σε σημαντική ποσότητα) στο νερό, και μπορούν να ανιχνευθούν εύκολα ως π.χ. μαγειρικό αλάτι, ραδιενεργές ουσίες, χρωστικές ουσίες κ.λπ.

Μέτρηση παροχής Εναλλακτικές μέθοδοι

Όπου P είναι τα ετήσια ατμοσφαιρικά κατακρημνίσματα σε μέτρα και κ είναι η μέση κλίση (%) της λεκάνης απορροής Ο παραπάνω τύπος εφαρμόζεται σε μη καρστικές περιοχές ή σε περιοχές όπου η συμμετοχή των ανθρακικών πετρωμάτων (ασβεστόλιθων) δεν υπερβαίνει το 15% της επιφάνειας της λεκάνης απορροής.