Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Διαχείριση Υδατικών Πόρων και Ενεργειακών Διαθεσίμων

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Διαχείριση Υδατικών Πόρων και Ενεργειακών Διαθεσίμων"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Διαχείριση Υδατικών Πόρων και Ενεργειακών Διαθεσίμων
Εργαστήριο 2ο Τα Ατμοσφαιρικά Κατακρημνίσματα

2 Τα ατμοσφαιρικά κατακρημνίσματα
Είναι η βασική συνιστώσα του υδρολογικού κύκλου. Τροφοδοτούν τους επιφανειακούς αποδέκτες, ανανεώνουν τα αποθέματα της εδαφικής υγρασίας και εμπλουτίζουν τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες. Μορφές: Η βροχή Το χιόνι Το χαλάζι Η ποιότητα και η ποσότητα των κατακρημνισμάτων εξαρτάται από κλιματικά στοιχεία, όπως: άνεμος, θερμοκρασία, ατμοσφαιρική πίεση και ατμοσφαιρική υγρασία. Τα ατμοσφαιρικά κατακρημνίσματα μετρούνται σε ισοδύναμα χιλιοστά (mm)

3 Μέτρηση κατακρημνισμάτων
Η μέτρηση των κατακρημνισμάτων γίνεται με διάφορα μέτρησης όπως τα βροχόμετρα, οι βροχογράφοι, τα μετεωρολογικά ραντάρ και οι δορυφόροι. Τα βροχόμετρα: είναι όργανα σημειακής μέτρησης της βροχόπτωσης. Είναι εγκατεστημένα σε κατάλληλες θέσεις και συλλέγουν τη βροχή και βοηθητικά τη χιονόπτωση. Δίνουν την ολική βροχόπτωση ανά συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (8ώρο, 12ώρο ή 24ώρο). Αυτό γίνεται με την ανάγνωση της ένδειξης του βροχομέτρου από έναν παρατηρητή. Οι βροχογράφοι: καταγράφουν τη βροχόπτωση συναρτήση του χρόνου με τη βοήθεια ωρολογιακού μηχανισμού.

4 Βροχόμετρο – Βροχογράφος

5 Εγκατάσταση βροχομέτρων και βροχογράφων
Η εγκατάσταση των βροχομέτρων και των βροχογράφων γίνεται μέσα σε μια λεκάνη απορροής. Συνήθως εγκαθιστούμε πολλά βροχόμετρα σε διαφορετικά υψόμετρα. Οι προδιαγραφές του παγκόσμιου οργανισμού μετεωρολογίας για την τοποθέτηση των βροχομέτρων, δίνονται στον ακόλουθο πίνακα: Έκταση λεκάνης Ελάχιστος αριθμός σταθμών 1 2 3 1/0,4 Km2 1/1 Km2 1/2,5 Km2 > 20000 1/2,75 Km2

6 Επιφανειακή ολοκλήρωση σημειακών βροχοπτώσεων (1)
Μέθοδος ισοϋετών: Ισοϋέτια καμπύλη είναι η καμπύλη εκείνη που συνδέει ύψη βροχής με μια συγκεκριμένη τιμή. Αυτές μπορούν να χαραχθούν με δυο τρόπους. Α) Υπάρχει μέσα στη λεκάνη απορροής ένα πυκνό δίκτυο σταθμών που μας επιτρέπει να χαράξουμε ισοϋέτιες καμπύλες. Β) Γνωρίζουμε την εξίσωση της βροχοβαθμίδας, οπότε υπολογίζουμε για κάθε υψόμετρο (πχ ανά 100 μέτρα) την βροχόπτωση.

7 Επιφανειακή ολοκλήρωση σημειακών βροχοπτώσεων (2)
Μέθοδος πολυγώνων Thiessen: Σύμφωνα με αυτή η λεκάνη απορροής χωρίζεται σε ζώνες επιρροής. Κάθε ζώνη επιρροής έχει έκταση Αi και ένα συντελεστή βαρύτητας Αi/A, όπου Α το συνολικό εμβαδό της λεκάνης απορροής. Στο κέντρο κάθε ζώνης επιρροής είναι εγκατεστημένος ένας βροχομετρικός σταθμός. Έτσι αν πάρουμε τα δεδομένα του βροχομετρικού σταθμού (έστω σε ετήσια βάση), που βρίσκεται μέσα σε μια ζώνη επιρροής. Τότε ο όγκος βροχής σε αυτή θα είναι vi= Ai*hi O συνολικός όγκος βροχής θα είναι vολ= A1*h1 + A2*h2 + … + Av*hv


Κατέβασμα ppt "Διαχείριση Υδατικών Πόρων και Ενεργειακών Διαθεσίμων"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google