Γ ΕΩΠΟ ΝΙΚΟ Π ΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Α ΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ & ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΥΨΕΛΕΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΚΑΜΗΛΑΡΗΣ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Advertisements

Σχέσεις Ηλίου – Γης Χρήστος Σ. Ζερεφός.
Το Φαρμακείο του Θεού.
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΛΑΔΙΑ ΚΑΙ ΞΥΔΙΑ
Μία υποδειγματική κοινωνία
ΤΟ ΔΕΡΜΑ Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος.
Το φαρμακείο του Θεού.
«Μέλισσα, ένα θαύμα της φύσης»
Άνθρωπος και Περιβάλλον
Ζαχαριάδου Αικατερίνη
Ενδυμασιεσ αρχαιων Ελληνων
Φωνητική-Φωνολογία Η Φωνητική εξετάζει τη φυσιολογία της ομιλίας και περιγράφει τους ήχους όπως παράγονται από τα φωνητικά όργανα του ανθρώπου ή τους αναλύει.
ΕΝΩΣΕΙΣ Ο όρος οξείδιο αζώτου Με τον όρο οξείδια του αζώτου εννοούνται ενώσεις του αζώτου με το οξυγόνο. Μονοξείδιο οξείδιο (NO) Διοξείδιο αζώτου (ΝΟ2)
ΦΥΣΙΚΗ Ζαχαριάδου Κατερίνα Γραφείο Β250
Είμαι το μέρος που συνδέει το άνθος με το βλαστό
Η μέλισσα ένα ασπόνδυλο ζώο
Η φωλιά των μελισσών. Κούφιοι κορμοί Κοιλότητες βράχων
Γιάννης Μελέας Σύμβουλος Σταδιοδρομίας στο Κεντρικό Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Μέλι. Πηγή ευζωίας και μακροζωίας
O ΧΡΥΣΟΣ ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ PROJECT Γεωλογία και Διαχείριση Φυσικών Πόρων
Έντομα! Ουφ!... Σάμπως χρησιμεύουν σε τίποτα;
Η ΦΥΣΙΚΗ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Μελάνια και επικαλυπτικά (Ε) Ενότητα 7: Εκτίμηση των αντοχών εκτυπωμένων μελανιών σε χημικούς παράγοντες – σαπούνια, απορρυπαντικά, αλκάλια Δρ. Σταματίνα.
Τομέας Γεωπονίας τροφίμων και περιβάλλοντος
ΟΙ ΜΕΛΙΣΤΑΛΑΧΤΕΣ Σχολείο: Γενικό Λύκειο Μύρινας Τάξη: Α
Πρόβλημα: Όλοι μας έχουμε περάσει με αυτοκίνητο από κάποια γέφυρα και έχουμε νιώσει κάποιου είδους «αναπηδήσεις». Που οφείλονται αυτές άραγε; Γιατί όσο.
ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΑΕΡΑ
Γ ΕΩΠΟ ΝΙΚΟ Π ΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Α ΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ & ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ.
ΔΙΑΠΝΟΗ : ΑΠΩΛΕΙΑ H 2 O (ΜΟΡΦΗ ΥΔΡΑΤΜΩΝ) ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΦΥΤΙΚΟΥΣ ΙΣΤΟΥΣ (mg H 2 O cm -2 day -1 ) Α. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ  Ένταση της Αναπνοής  Σχήμα (επιφάνειας/όγκου)
Γ ΕΩΠΟ ΝΙΚΟ Π ΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Α ΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ & ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΚΕΛΙΑ ΕΥΠΡΑΞΙΑ ΠΑΛΙΑΚΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ.
1 Γεωργική Χημεία Ενότητα 10: Νόμος απορρόφησης φωτός Lambert- Beer Γεώργιος Παπαδόπουλος Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΔΙΑΛΕΣΙΩΤΗΣ ΗΛΙΑΣ, ΖΑΜΠΡΑ ΡΕΒΕΚΚΑ, ΚΟΚΚΩΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΟΡΕΣΤΗ ΕΙΡΗΝΗ.
Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΣΦΗΚΩΝ ΜΕ ΔΥΟ ΤΥΠΟΥΣ ΠΑΓΙΔΩΝ Γεώργιος Κ. Διβριτσιώτης ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ.
ΜΕΤΡΗΣΗ ΡΟΗΣ ΑΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕ.ΤΡΟ.. Χαρακτηριστικά ρευστών Κάθε ρευστό έχει ένα μοναδικό σύνολο χαρακτηριστικών, μεταξύ των οποίων είναι: Πυκνότητα.
Εγκεντρισμοί και ενοθφαλμισμοί. Ως εμβολιασμό εννοούμε την καλλιεργητική τεχνική με την οποία ενώνουμε τα μέρη δύο διαφορετικών φυτών με σκοπό την δημιουργία.
Πρακτική άσκηση Θεοδωρίδου Άννα, Γ16231 Κοκκίνη Μαρία, Γ16274 Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας Εργαστήριο Φυσιολογίας και.
Σε αυτή την τάξη των εντόμων ανήκουν πάνω από είδη σε όλο τον κόσμο. Ολομετάβολα έντομα Δύο ζεύγη φτερών καλυμμένα με πολύχρωμα λέπια Διαθέτουν.
Γ ΕΩΠΟ ΝΙΚΟ Π ΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Α ΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΤΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ Αξιολόγηση Ζεολίθου και Agri-fos 600 στην αντιμετώπιση του.
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΓΕΩΦΥΣΙΚΗ Εργαστήριο 4: Μαγνητικό πεδίο της Γης Κοντοπούλου Δέσποινα Καθηγήτρια.
¨Από το μέλι έρχομαι και στην κορφή …….. τα οφέλη¨ Η διατροφική αξία του μελιού και των άλλων προϊόντων της μέλισσας ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ 1 ου ΕΠΑ.Λ ΑΛΜΥΡΟΥ.
Γ ΕΩΠΟ ΝΙΚΟ Π ΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Α ΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ Η ΑΣΚΟΣΦΑΙΡΩΣΗ ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΠΑΡΟΥΤΣΗ ΕΠΙΒΛΕΠΟΝ.
Οινολογία Εργαστήριο 1 ο. Οίνος ή κρασί το προϊόν που παράγεται αποκλειστικά από την αλκοολική ζύμωση μερική ή ολική των νωπών σταφυλιών σπασμένων ή όχι.
Ασυνέχειες: Μηχανική περιγραφή ΙI Νικόλαος Σαμπατακάκης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας.
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΙΙΙ
Γεια σας παιδιά, είμαι η Μάγια η μέλισσα. Τι λέτε πάμε να μάθουμε κάποια πράγματα για μας τις μέλισσες;
Φωνητική-Φωνολογία της Ιταλικής Γλώσσας Ενότητα 3: Ελληνική Φωνητική και Φωνολογία Γεώργιος Κ. Μικρός Φιλοσοφική Σχολή Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας.
ΣΤΑΜΑΤΗ ΜΑΡΙΑ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ. Τα Μαθηματικά στην Καθημερινή Ζωή.
Μέλισσα ΤΩΝ ΓΙΑΝΝΗ Λ. ΓΙΑΝΝΗ Κ. ΓΙΩΡΓΟ Λ. ΜΑΡΙΝΟ Δ. ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΗ Κ.
Μελάνια και επικαλυπτικά (Ε) Ενότητα 7: Εκτίμηση των αντοχών εκτυπωμένων μελανιών σε χημικούς παράγοντες – σαπούνια, απορρυπαντικά, αλκάλια Δρ. Σταματίνα.
Μελάνια και επικαλυπτικά (Ε) Ενότητα 8: Εκτίμηση των αντοχών εκτυπωμένων μελανιών σε χημικούς παράγοντες – λίπη, έλαια Δρ. Σταματίνα Θεοχάρη Καθηγήτρια.
ΤΟ Ξ Υ Λ Ο Ορισμός Φυσικό σύνθετο υλικό, που αποτελείται από επιμήκεις παράλληλες λεπτές ίνες κυτταρίνης ενσωματωμένες σε ένα στρώμα λιγνίνης.
Άνθρωπος και Περιβάλλον
Ζώα και μαθηματικά.
ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΥΨΕΛΗ ΜΕΛΙΣΣΩΝ.
Άραγε, γνωρίζουν οι μέλισσες μαθηματικά?
Γεωργική Χημεία Ενότητα 2 : Περιοδικός πίνακας στοιχείων, ιδιότητες
ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ ΣΤΑΣΙΜΑ ΚΥΜΑΤΑ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Το μικρόβιο κατάφερε να περάσει στο εσωτερικό του οργανισμού διαπερνώντας.
ΜΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΕΡΑΦΕΙΜ
ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΠΟΛΥΓΩΝΑ 02/17 Καραγιάννη Φωτεινή Β1.
Παρατήρηση φυτικών και ζωικών ιστών
Η επιρροη του φαινομενου του θερμοκηπιου στην καθημερινη Μασ ΖΩΗ
Παρουσίαση 4:Η ανατομία της μέλισσας
Γεωργική Χημεία Ενότητα 1 : Γενικές αρχές χημείας, άτομα και μόρια
ΕΝΤΟΜΑ ΑΜΠΕΛΟΥ Χρήστος Γ. Αθανασίου
Μέλι: παραγωγή – προϊόντα - χρήσεις
Εργασία της μαθήτριας Άννας Μαρίας της τάξης ΣΤ
Η Αξιολόγηση στα φύλλα εργασίας 5, 8 και 9
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Γ ΕΩΠΟ ΝΙΚΟ Π ΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Α ΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ & ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΥΨΕΛΕΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΚΑΜΗΛΑΡΗΣ ΕΠΙΒΛΕΠΟΝ ΜΕΛΟΣ ΔΕΠ: Πασχάλης Χαριζάνης

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι μέλισσες ανήκουν στην τάξη των Υμενοπτέρων. Ο τύπος των στοµατικών µορίων είναι λείχων-µυζητικός. Ο αριθμός των στοματικών μορίων είναι 8: άνω χείλος, κάτω χείλος, δύο άνω γνάθοι, δύο κάτω γνάθοι, υποφάρυγγας και επιφάρυγγας. Οι άνω γνάθοι είναι δυνατές, σχήματος κουταλιού και κοίλες από την εσωτερική πλευρά, χρησιμοποιούνται δε για πολλούς σκοπούς, όπως προώθηση της γύρης στην στοματική κοιλότητα, κομμάτιασμα και κατεργασία του κεριού και της πρόπολης, τροφοδοσία του γόνου με βασιλικό πολτό και της βασίλισσας με νέκταρ, την απομάκρυνση άχρηστων υλικών και νεκρών μελισσών, το άνοιγμα των κελιών κ.ά.μέλισσεςτάξηΥμενοπτέρων

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο φλοιός του σταφυλιού αποτελεί το 5-12% του βάρους της ώριμης ράγας και περιλαμβάνει την εφυμενίδα και την επιδερμίδα. Καλύπτεται εξωτερικά με στρώμα κηρού (άχνη ή επιδερμικό κηρό ή κέρινη ανθηρότητα). Η άχνη αποτελείται από στοιβάδα κηρωδών λεπίων, πλάτους 0,1 μm, τα οποία επικαλύπτονται μεταξύ τους και ρόλο να συμβάλλει στην ωραιότητα και ελκυστικότητα της ράγας, αποτελώντας εμπόδιο στην απώλεια ύδατος της ράγας, ενισχύει την άμυνα στα εγκαύματα που προκαλούν οι ηλιακές ακτίνες, συμβάλλει στην αντοχή στις προσβολές σε παθογόνα και έντομα και συγκρατεί τους ζυγομύκητες.

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σκοπός της εργασίας είναι να αποσαφηνίσουμε τον βαθμό αλήθειας της φήμης σχετικά με τις ζημιές που μπορεί να προκαλέσουν οι μέλισσες στην παραγωγή των σταφυλιών. Μετά από πραγματοποίηση του πειράματος 3 φορές, συμπεράναμε ότι τα στοματικά μόρια των μελισσών είναι αδύναμα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να σχίσουν τις ράγες του σταφυλιού και να μυζήσουν τους χυμούς τους. Αντίθετα σε περίπτωση που οι ράγες του σταφυλιού έχουν σχιστεί λόγω εξωτερικών παραγόντων, οι μέλισσες προσελκύονται από τη γεύση και το άρωμα του χυμού των σταφυλιών.

Τοποθέτηση σταφυλιών μέσα στην κυψέλη (Κορυνθιακή σταφύδα) Τα σταφύλια στερεώνονταν στο καπάκι της κυψέλης σε άδειο πάτωμα πάνω από δυνατό μελίσσι. Το ένα τσαμπί είχε τρυπημένες ρόγες και το άλλο άθικτες.

Ατρύπητο σταφύλι (με πράσινο σκοινί) Τρυπημένο σταφύλι (με κόκκινο σκοινί) Μια εβδομάδα μέσα στην κυψέλη

Πρίν την τοποθέτηση στην κυψέλη Μια εβδομάδα μετά την τοποθέτηση στην κυψέλη Τοποθέτηση σταφυλιών μέσα στην κυψέλη (σταφύδα σουλτανίνα)

Ατρύπητο σταφύλι Τρυπημένο σταφύλι Μετά από μια εβδομάδα στην κυψέλη

Ατρύπητο σταφύλιΤρυπημένο σταφύλι

Ατρύπητο σταφύλι Τρυπημένο σταφύλι Μετά από μια εβδομάδα στην κυψέλη

ΣΧΟΛΙΑ - ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Στις φωτογραφίες βλέπουμε ότι τα τρυπημένα σταφύλια έχουν 'χάσει' σημαντικό μέρος των χυμών τους λόγω της δραστηριότητας των μελισσών, αλλά και των υψηλών θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Σημείωση: Δεν πρέπει να μας παραπλανεί το γεγονός ότι στις φωτογραφίες των ατρύπητων σταφυλιών υπάρχουν πολλές μέλισσες. Υποθέτουμε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μέλισσες έλκονται περισσότερο από το άρωμα του χυμού των ατρύπητων σταφυλιών, αφού εκεί βρίσκονται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση και η σύσταση του χυμού τους δεν έχει αλλοιωθεί σε μεγάλο βαθμό, όπως τα τρυπημένα σταφύλια.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Χαριζάνης, Π Μέλισσα και Μελισσοκομική Τεχνική. Β’ Έκδοση, Θεσσαλονίκη. 263 σελ. Σταυρακάκης, Μ Γενική Αμπελουργία. Αθήνα. 153 σελ.