Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ενδυμασιεσ αρχαιων Ελληνων

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ενδυμασιεσ αρχαιων Ελληνων"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ενδυμασιεσ αρχαιων Ελληνων
Αν και δεν έχει διατηρηθεί κάποιο ρούχο μέχρι τις μέρες μας, αντλούμε πληροφορίες από άλλα ευρήματα όπως αγάλματα, αγγεία και άλλες καλλιτεχνικές απεικονίσεις. Τα ρούχα ήταν, σχεδόν αποκλειστικά, χειροποίητα φτιαγμένα στο σπίτι και χρησιμοποιούνταν και ως κλινοσκεπάσματα ή στρωσίδια. Παρά την γενική αντίληψη ότι τα ρούχα ήταν όλα λευκά, στην πραγματικότητα, σύμφωνα με ίχνη χρωμάτων σε αγάλματα και από συμπεράσματα βάσει αγγείων, τα υφάσματα που φορούσαν οι αρχαίοι Έλληνες είχαν αρκετά έντονα χρώματα και τα ρούχα ήταν περίτεχνα διακοσμημένα.

2 ΤΟ ΙΜΑΤΙΟΝ . Το φορούσαν συνήθως επάνω από το χιτώνα. Ήταν από βαρύ ύφασμα, και είχε την ίδια χρήση με το σημερινό παλτό. Ήταν ελαφρότερο από την Ρωμαϊκή Τούγκα. Όταν το φορούσαν χωρίς χιτώνα ονομάζονταν «αχιτών». 

3 ΧΛΑΜΥΔΑ Κοντό ένδυμα των αρχαίων, σαν είδος μανδύα, πιο λεπτό από το ιμάτιο. Ήταν περισσότερο διακοσμητικό, παρά αναγκαίο. Το φορούσαν οι Θεσσαλοί και οι Μακεδόνες ιππείς και αργότερα το πήραν οι Αθηναίοι. Στην Αθήνα χλαμύδα φορούσαν οι νέοι και την έβγαζαν όταν γίνονταν άνδρες. Χλαμύδες υπήρχαν σε διάφορους χρωματισμούς και ποιότητα, σε πολύ λεπτά υφάσματα. Πολλές φορές τη στόλιζε μια μπορντούρα. Κούμπωνε με πόρπη στο δεξιό ώμο ή πίσω στο λαιμό. Από τους θεούς χλαμύδα φορούσαν ο Ερμής και ο Έρωτας.

4 ΠΕΠΛΟΣ  Ο μάλλινος πέπλος,γυναικείο ένδυμα, διαμορφώνονταν μέσα από ένα ορθογώνιο ύφασμα το οποίο δεν χρειαζόταν καν να ραφτεί. Το ύφασμα διπλωνόταν στο ένα τρίτο περίπου του ύψους του μία φορά προς τα έξω σχηματίζοντας έτσι έναν υφασμάτινο όγκο, το απόπτυγμα, που έπεφτε προς τα έξω στην πλάτη και το στήθος. Η κλειστή πλευρά του υφάσματος βρισκόταν συνήθως στην αριστερή πλευρά του σώματος. Με πόρπες και περόνες καρφιτσώνονταν η επάνω παρυφή του υφάσματος με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργείται άνοιγμα για το λαιμό και το δεξιό βραχίονα. Στην αριστερή του πλευρά ο πέπλος είχε δύο παρυφές κάτω και τέσσερις επάνω στο ύψος του αποπτύγματος, το οποίο μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως κάλυμμα κεφαλής. Ο πέπλος μπορούσε να φορεθεί επάνω από το χιτώνα.

5 ΧΙΤΩΝΑΣ  Ο χιτώνας ήταν φτιαγμένος από ένα πολύ πιο ελαφρύ υλικό, συνήθως εισαγόμενο ίσως λινό. Ήταν πολύ μακρύ  και πολύ μεγάλο ορθογώνιο ύφασμα,  ραμμένο επάνω στις πλευρές, και καρφωμένο  ή ραμμένο στους ώμους, και συνήθως τυλιγμένο  γύρω από τη μέση. Συχνά ο χιτώνας ήταν αρκετά ευρύς ώστε να καταστεί δυνατή η τοποθέτηση  μανικιών που στερεώνονται κατά μήκος του με καρφίτσες ή κουμπιά. Τόσο ο πέπλος και ο χιτώνας ήταν μήκους έως το πάτωμα .

6 στροφιον Είδος εσώρουχου που το φορούσαν οι γυναίκες στο στήθος τους.

7 Πορπη * η αγκράφα της ζώνης
* η αγκράφα της ζώνης  για τη μέση, κυρίως η πολυτελής που είναι από μόνη της κόσμημα *το κόσμημα με το οποίο συγκρατούσαν στους ώμους τον πέπλο και τον χιτώνα

8 Επιβλημα Οι γυναίκες φορούσαν μερικές φορές ένα επίβλημα(σάλι) πάνω από το πέπλο ή χιτώνα

9 Πετασοσ-διαδημα Οι επίσης άνδρες φορούσαν ένα καπέλο, τον πέτασο, ενώ οι γυναίκες φορούσαν πιο συχνά ένα διάδημα (διά + δένω) το στεφάνι.

10 σΑΝΔΑΛΙΑ Χοντρικά τα βασικά είδη υποδημάτων της αρχαιότητας ήταν: τα σανδάλια, αποτελούμενα από τη σόλα η οποία συγκρατούνταν με ιμάντες στο πόδι, τα καθαυτό υποδήματα που κάλυπταν το πόδι μέχρι τον αστράγαλο και οι μπότες που κάλυπταν το πόδι μαζί με την κνήμη. Ανάμεσα σ' αυτούς τους βασικούς τύπους υπήρχαν ενδιάμεσα σχέδια σε μεγάλη ποικιλία.

11 τελοσ Ευχαριστούμε για την προσοχή σας !!!

12 Αποστολοπουλου κατερινα αργυροπουλου σεβη ζαχαροπουλου λυδια λιανα νεφελη μαγκαφα δημητρα χρυσανθοπουλου νεφελη


Κατέβασμα ppt "Ενδυμασιεσ αρχαιων Ελληνων"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google