Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Δομικός και Χημικός Χαρακτηρισμός των Υλικών X-Ray Photoelectron Spectroscopy Auger Διδάσκων : Καθ. I. Δεληγιαννάκης

2 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται σε άλλου τύπου άδειας χρήσης, η άδεια χρήσης αναφέρεται ρητώς.

3 X-ray Photoelectron Spectroscopy
Φασματοσκοπία X-ray Photoelectron Spectroscopy XPS Φασματοσκοπία Auger

4

5 Η φασματοσκοπία XPS (ESCA) είναι η πλέον γνωστή τεχνική ανάλυσης επιφανειών λόγω της σχετικής απλότητας και ανάλυσης των αποτελεσμάτων

6

7

8

9

10

11 Έχετε υπ’ όψη τα ακόλουθα :
Όταν ακτίνες-Χ χαμηλής ενέργειας κτυπούν σε στερεό, προκαλείται εκπομπή ηλεκτρονίων τα οποία προκαλούνται από διαφορετικά φαινόμενα. Όλα τα φαινόμενα πρέπει να κατανοηθούν, όπως και η πηγή των ηλεκτρονίων. Ακτίνες-Χ ενέργειας 1000 eV θα διεισδύσουν σε βάθος 1-3 μm του στερεού και θα προκαλέσουν εκπομπή φωτοηλεκτρονίων από όλο αυτό το πάχος του υλικού. Πολλά από αυτά τα ηλεκτρόνια θα φύγουν από το στερεό και θα φθάσουν στον αναλυτή. Επίσης πολλά θα χάσουν ενέργεια μέχρι να βγούν από το στερεό και μερικά θα διαφύγουν χωρίς απώλεια ενέργειας. Ενδιαφερόμαστε κυρίως για εκείνα τα φωτοηλεκτρόνια (ή ηλεκτρόνια Auger) που ΔΕΝ έχουν χάσει ενέργεια κατά τις ανελαστικές διαδικασίες σκέδασης στην διάρκεια εξόδου από το στερεό. Παρόμοιες διαδικασίες συμβαίνουν σε πολλές άλλες αναλυτικές τεχνικές.

12 Βάθος δειγματοληψίας :
Τυπικές ενέργειες ακτίνων-Χ που χρησιμοποιούνται είναι : Εξ ορισμού (δηλαδή διατήρηση της ενέργειας) Ηλεκτρόνια με ενέργεια <1500 eV που κινούνται μέσα σε στερεό, χάνουν ενέργεια μέσω διαδικασιών ανελαστικής σκέδασης και προκαλούν : Πλασμόνια. Διεγέρσεις ηλεκτρονίων σθένους. Ιονισμό εσωτερικών ηλεκτρονίων στα άτομα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι το μέγιστο ποσοστό των ηλεκτρονίων που ανιχνεύονται να προέρχεται από το εξωτερικό στρώμα πάχους 20 – 50 Å του στερεού.

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38 Τέλος Ενότητας

39 Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων» έχει χρηματοδοτήσει μόνο τη αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

40 Σημειώματα

41 Σημείωμα Ιστορικού Εκδόσεων Έργου
Το παρόν έργο αποτελεί την έκδοση 1.0. Έχουν προηγηθεί οι κάτωθι εκδόσεις: Έκδοση 1.0 διαθέσιμη εδώ. .

42 Σημείωμα Αναφοράς Copyright Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Διδάσκων : Καθ. I. Δεληγιαννάκης. «Δομικός και Χημικός Χαρακτηρισμός των Υλικών. X-Ray Photoelectron Spectroscopy Auger». Έκδοση: Ιωάννινα Διαθέσιμο από τη δικτυακή διεύθυνση: .

43 Σημείωμα Αδειοδότησης
Το παρόν υλικό διατίθεται με τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή, Διεθνής Έκδοση 4.0 [1] ή μεταγενέστερη. [1]


Κατέβασμα ppt "ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google