Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΔΙΑΛΕΣΙΩΤΗΣ ΗΛΙΑΣ, ΖΑΜΠΡΑ ΡΕΒΕΚΚΑ, ΚΟΚΚΩΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΟΡΕΣΤΗ ΕΙΡΗΝΗ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΔΙΑΛΕΣΙΩΤΗΣ ΗΛΙΑΣ, ΖΑΜΠΡΑ ΡΕΒΕΚΚΑ, ΚΟΚΚΩΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΟΡΕΣΤΗ ΕΙΡΗΝΗ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΔΙΑΛΕΣΙΩΤΗΣ ΗΛΙΑΣ, ΖΑΜΠΡΑ ΡΕΒΕΚΚΑ, ΚΟΚΚΩΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΟΡΕΣΤΗ ΕΙΡΗΝΗ

3 ΠΡΟΤΖΕΚΤ Μέσα στα πλαίσια του μαθήματος του Πρότζεκτ και του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού αποφασίσαμε να ασχοληθούμε μαζί με την υπεύθυνη καθηγήτρια με την Μελισσοκομία. Έτσι μέσα στο πλαίσιο της ομαδικής μας εργασίας έπρεπε να πάρουμε μια συνέντευξη από έναν μελισσοκόμο της περιοχής μας, η οποία και υλοποιήθηκε.

4 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ.docx η οποία πραγματοποιήθηκε από έναν έμπειρο μελισσοκόμο της περιοχής μας.

5 ΦΩΤΟΚΟΛΑΖ 20151123_235544-1.jpg

6 ΚΕΙΜΕΝΑ 20151123_235754-1.jpg 20151123_235812-1.jpg 20151123_235829-1.jpg 20151123_235841-1.jpg

7 ΒΙΝΤΕΟ Η ταινία μου.wlmp Η ταινία μου.wlmp

8 ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ Μελισσοκομία ονομάζεται η τέχνη της εκτροφής των μελισσών. Οι μέλισσες έχουν την τάση να δημιουργούν φωλιές και να παραμένουν μέσα σε τρύπες, σε κουφάλες δέντρων κλπ. Αυτό οδήγησε τον άνθρωπο στη σκέψη ότι είναι δυνατό να τις συλλάβει και να τις βάλει να ζήσουν μέσα σε κάποιο κουτί, που να μοιάζει με κουφάλα δέντρου ή με τρύπα σε βράχο, προκειμένου να παράγουν μέλι γι' αυτόν. Έτσι άρχισε σιγά - σιγά ο άνθρωπος να ασχολείται με τη μελισσοκομία.

9 ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ Η μελισσοκομία έχει αρκετά παλιά παράδοση. Σε διάφορες ζωγραφικές παραστάσεις, που βρέθηκαν στις Πυραμίδες της Αιγύπτου, εικονίζονται άνθρωποι που ασχολούνται με τη μελισσοκομία. Στην αρχαία Ελλάδα επίσης η μελισσοκομία βρισκόταν σε αρκετά υψηλό επίπεδο ήδη από την προϊστορική εποχή όπως δείχνουν οι σύγχρονες έρευνες. Άλλωστε από την εποχή αυτή υπάρχουν τα γραπτά του Αριστοτέλη για τη μελισσοκομία. Οι απόψεις του αυτές εξακολουθούσαν να ισχύουν μέχρι και το μεσαίωνα. Αργότερα η μελισσοκομία αποτέλεσε είδος ασχολίας των μοναχών στα μοναστήρια, όπου και αναπτύχθηκε σημαντικά

10 ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Τη μεγαλύτερη ανάπτυξη τη γνώρισε η μελισσοκομία τα τελευταία εκατό χρόνια και ακόμη μεγαλύτερη τα τελευταία χρόνια μετά τον πόλεμο. Σήμερα είναι πια πάρα πολλά γνωστά πράγματα από τη βιολογία των μελισσών, από τη νομοτέλεια που διέπει τη ζωή τους, τον τρόπο της ζωής τους κλπ. Σε μερικά κράτη η μελισσοκομία έχει πάρει το χαρακτήρα της βιομηχανικής παραγωγής, όπως στον Καναδά, την Ρωσία και τις ΗΠΑ. Οι παλιές πρωτόγονες κυψέλες έχουν αντικατασταθεί με νέες ξύλινες και πολύ πιο πρακτικές και αποδοτικές.

11 ΜΕΘΟΔΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ Σήμερα υπάρχουν δύο τρόποι μελισσοκομίας. Ο παραδοσιακός, όπου το σύνολο των κυψελών παραμένει σε ένα μέρος και ο σύγχρονος, που κάθε φορά μεταφέρεται στην περιοχή που έχει λουλούδια. Ο δεύτερος τρόπος, η νομαδική μελισσοκομία, θεωρείται ασύγκριτα πιο αποτελεσματική και πιο αποδοτική.

12 Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερα από 60 σύλλογοι μελισσοκομίας Οι σύλλογοι μελισσοκομίας ενώνονται μαζί και σχηματίζουν την Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας. Επίσης στην Ελλάδα υπάρχουν από το 2000 τα μελισσοκομικά κέντρα. Τη λειτουργία των 14 μελισσοκομικών κέντρων έχουν αναλάβει μελισσοκομικοί συνεταιρισμοί, είναι στελεχωμένα με επιστημονικό προσωπικό το οποίο πέρα από την τεχνική βοήθεια που παρέχει, υλοποιεί το μοναδικό για τον Έλληνα μελισσοκόμο επιδοτούμενο πρόγραμμα των συνθηκών βελτίωσης της παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας. Η Ελλάδα διαθέτει ιδανικές συνθήκες για τη μελισσοκομία. Η ανάπτυξή της όμως στη χώρα δεν είναι τέτοια, όση επιτρέπουν οι κλιματολογικές συνθήκες της. Ως αποτέλεσμα η εγχώρια παραγωγή δεν καλύπτει τις ανάγκες της εγχώριας κατανάλωσης

13 ΣΤΟΛΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ Αποτελείται από μια μεγάλη φόρμα εργασίας, με μακριά μανίκια και μπατζάκια, συνήθως έχει λευκό χρώμα και ένα μεγάλο φερμουάρ για εύκολο φόρεμα. Στόχος της είναι να προστατεύει τα ακάλυπτα από ρούχα μέρη του σώματος, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, να κρατάει μακριά τη ζέστη, να προστατεύει τα ρούχα μας από λεκέδες κεριού και πρόπολης και τέλος να «ηρεμεί» τις μέλισσες.Οι μέλισσες την ώρα της επιθεώρησης ενοχλούνται. Ορισμένες από αυτές θα έρθουν να απειλήσουν τον εχθρό τους(μελισσοκόμος). Αφού εντοπίσουν το σώμα του, από τη μυρωδιά το χρώμα και το σχήμα θα επιχειρήσουν να τον τσιμπήσουν. Τα σημεία που προτιμούν είναι τα μαλλιά, τα χέρια και το πρόσωπο. Έτσι η στολή μας θα προστατεύσει το μελισσοκόμο στα χέρια και τα πόδια επαρκώς

14 Μουσείο Μελισσοκομίας και Φυσικής Ιστορίας της Μέλισσας Το Μουσείο Μέλισσας είναι το μοναδικό στην Ελλάδα και βρίσκεται στη Ρόδο. Ιδρύθηκε από τους Ν. Μελισσουργό και Ν. Ρέτσα, στελέχη της Μελισσοκομικής Δωδεκανήσου ΑΕΒΕ, άνθρωποι με παράδοση, αγάπη και πάθος για τη μελισσοκομία του τόπου. Το Μουσείο Μέλισσας προσφέρει γνώσεις στους επισκέπτες για τη φύση, για το πολύτιμο έντομο τη μέλισσα, τα προϊόντα που παράγει και τα οφέλει που προσφέρει στην ανθρωπότητα. Κατά την είσοδο στο μουσείο ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται από τη μοναδική τρισδιάστατη οροφή σε σχήμα κηρήθρας και τις τρισδιάστατες μέλισσες που την κοσμούν. Σκοπός είναι να δημιουργηθεί στο κοινό η αίσθηση ότι εισέρχεται σε μία κυψέλη, δηλαδή μέσα στο σπίτι της μέλισσας. Στο μουσείο μπορεί να παρακολουθήσει κανείς την ιστορία της μελισσοκομίας από την αρχαιότητα μέχρι και το σήμερα Εντός του μουσείου συναντάμε διαφανείς κυψέλες με ζωντανά μελίσσια που δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να παρατηρήσει από κοντά τις μέλισσες και τη βασίλισσα όπως ζουν και δρουν στο φυσικό τους περιβάλλον.

15 ΕΙΚΟΝΕΣ

16 ΒΙΝΤΕΟ https://www.youtube.com/watch?v=5GRWYf qkpXw

17 ΜΕΛΙ Το μέλι είναι ένα αρωματικό, ιξώδες, γλυκό υλικό που προέρχεται από το νέκταρ των φυτών, το οποίο μαζεύουν οι μέλισσες και το μεταβάλλουν για την τροφή τους σε ένα πυκνότερο υγρό και τελικά το αποθηκεύουν στις κηρήθρες τους.

18 ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ Οι μέλισσες συλλέγουν νέκταρ από τα λουλούδια ή φυσικούς χυμούς και το αποθέτουν στην κυψέλη τους. Εκεί χάνει υγρασία και φτάνει στη συνηθισμένη υγρασία του μελιού, από 14-18%. Το μέλι περιέχει κατά 77-78% σάκχαρα (κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη) και λόγω της σχετικά χαμηλής του υγρασίας, δεν ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Είναι όξινης αντίδρασης, ρευστό στην αρχική μορφή του, αλλά μεταβάλλεται σε κρυσταλλικό όταν μείνει πολύ καιρό. Αποτελείται κυρίως από δύο απλά σάκχαρα, την δεξτρόζη και την λεβουλόζη, με παρουσία κατά περιπτώσεις πιο σύνθετων υδατανθράκων, με επικρατέστερη συνήθως την λεβουλόζη και περιέχει πάντοτε μεταλλικές ουσίες, φυτικά χρωστικά υλικά, μερικά ένζυμα και κόκκους γύρεως.

19 ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ Το μέλι σαν τροφή του ανθρώπου είναι ένα από τα πολυτιμότερα, θρεπτικότερα και υγιεινότερα τρόφιμα. Δίνει ενέργεια στους μυς, διαύγεια στο μυαλό, απολυμαίνει και ρυθμίζει το πεπτικό σύστημα. Η τακτική χρήση του δίνει σφρίγος στον οργανισμό και συντελεί στην παράταση της ζωής. Ο Ιπποκράτης και όλοι οι γιατροί της αρχαιότητας το συνιστούσαν σαν φάρμακο σε πολλές περιπτώσεις. Και σήμερα αναγνωρίζεται η θεραπευτική του αξία στην καθ' έξιν δυσκοιλιότητα, στις καρδιοπάθειες, αναιμία, αδενοπάθεια και στις περιπτώσεις κατάπτωσης και αδυναμίας του οργανισμού. Το μέλι δρα κατά της κοπώσεως Γιατρεύει ή ανακουφίζει τις εσωτερικές διαταραχές, τα έλκη του στομάχου, την αϋπνία, τους πονόλαιμους, μερικές καρδιακές παθήσεις. Σε εξωτερική χρήση θεραπεύει τα εγκαύματα, τις πληγές και τις ρινοφαρυγγικές παθήσεις.

20 ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΜΕΛΙΣΣΑΣ Γύρη Βασιλικός Πολτός Πρόπολη

21 ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕΛΙΟΥ Στην Αρχαία Ελλάδα η μέλισσα, το μέλι και το κερί κατείχαν περίοπτη θέση σε όλες τις κοινωνικές τάξεις και ομάδες. Από τις πινακίδες Γραμμικής γραφής Β της Κνωσού, των Μυκηνών και της Πύλου αντλούμε πολύτιμες πληροφορίες για τη διακίνηση μελιού, χωρίς όμως να αναφέρονται στοιχεία για συστηματική μελισσοκομία. Κόσμημα που βρέθηκε στα Μάλια της Κρήτης (2000-1700 π.Χ.) Ο Όμηρος και ο Ησίοδος, αναφέρουν άγρια μελίσσια σε σπηλιές ή σε βελανιδιές. Στους κλασικούς και ελληνιστικούς χρόνους οι πληροφορίες είναι περισσότερες και δείχνουν μια πιο συστηματική ενασχόληση με τη μελισσοκομία κυρίως σε αγροτικές περιοχές. Υπάρχουν 41 και πλέον ονόματα δοχείων για τη φύλαξη ή μεταφορά του μελιού, συμπεραίνοντας ότι το εμπόριο μελιού πέρασε σε μια ανθηρή και κερδοφόρα φάση. Έμμεσα μπορούμε να οδηγηθούμε στο ίδιο συμπέρασμα από τα πάμπολλα νομίσματα που έχουν βρεθεί και απεικονίζουν με διάφορους τρόπους μέλισσες, αρχής γενομένης απο την πόλη Μελίτη της Θεσσαλίας στις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ. Νομίσματα με απεικόνιση μελισσών έχουμε ακόμη στην Κρήτη, στην Κέα, στην Έφεσο και στην Σικελία.

22 ΜΕΛΙ ΩΣ ΚΑΛΛΙΝΤΙΚΟ Η χρήση του μελιού ως καλλυντικό ήταν γνωστή από πολύ παλιά στους αρχαίους λαούς της Μεσογείου. Το μέλι έχει δραστικές μαλακτικές, ενυδατικές και αρωματικές ιδιότητες. Όντας πλούσιο σε πολυσακχαρίτες, έχει την ικανότητα να έλκει και να απορροφά νερό από τον αέρα και έτσι να ρυθμίζει τα επίπεδα υγρασίας του δέρματος και να βελτιώνει την ελαστικότητα του. Επίσης, το μέλι έχει την ιδιότητα να ανανεώνει τα κύτταρα της επιδερμίδας, τονώνοντας το δέρμα με τα τροφοτονωτικά, αντιγυραντικά και αναζωογονητικά συστατικά του

23 ΕΙΔΗ ΜΕΛΙΟΥ Πευκόμελο Μέλι ελάτης Μέλι καστανιάς Μέλι εσπεριδοειδών Μέλι θυμαρίσιο Μέλι Ερείκης

24 ΕΙΚΟΝΕΣ

25 ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE% AD%CE%BB%CE%B9 https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE% B5%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%83%CE%BF %CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1

26 ΤΕΛΟΣ ΚΟΚΚΩΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Γ2


Κατέβασμα ppt "ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΔΙΑΛΕΣΙΩΤΗΣ ΗΛΙΑΣ, ΖΑΜΠΡΑ ΡΕΒΕΚΚΑ, ΚΟΚΚΩΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΟΡΕΣΤΗ ΕΙΡΗΝΗ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google