ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ. Μετάφραση Η διαδικασία αυτή ονομάστηκε έτσι διότι από τη γλώσσα των νουκλεοτιδίων η γενετική πληροφορία μεταβαίνει στη γλώσσα των αμινοξέων.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ΄ΛΥΚΕΙΟΥ
Advertisements

Το πρωτεϊνοσυνθετικό εργοστάσιο του κυττάρου, και ….
Γιώργος Χατζηαντωνίου Γ’5
Κατασκευή cDNA βιβλιοθήκης.
ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΜΟΡΙΑΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ
Ιωάννης Π. Τρουγκάκος, Ph.D.
γενετικής πληροφορίας
ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ, ΕΚΦΡΑΣΗ & ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΝΕΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ
RNA ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΑ Γ΄5ΣΧ.ΕΤΟΣ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ RNA RNA Ανίχνευση του RNA Ανίχνευση του RNA Δομή Δομή Eίδη RNA Eίδη RNA Διαφορές RNA DNA Διαφορές.
Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο 7: Ο γενετικός κώδικας
ΔΙΑΛΕΞΗ 12 Μεταγραφή/Μετάφραση.
ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ, ΕΚΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ
Μετάφραση.
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΟΡΙΣΜΟΣ: Η αντιστοίχηση των κωδικονίων σε αμινοξέα και η διαδοχική σύνδεση των αμινοξέων σε πολυπεπτιδική αλυσίδα.
ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης
ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Dr. ΜΙΧΜΙΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡIOΣ
Η ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΝΟΥΚΛΕΙΚΩΝ ΟΞΕΩΝ
RNA polymerase σ σ 2 ββ’ Core enzyme σ σ 2 ββ’ promoter DNA σ 2 ββ’
ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ & Η ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ Dr. ΜΙΧΜΙΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Η ροή της γενετικής πληροφορίας
Η ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΝΟΥΚΛΕΪΚΩΝ ΟΞΕΩΝ
1. ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ
1. ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ
Βασικές αρχές Μοριακής Βιολογίας Burton E. Tropp Jones & Bartlett Learning 2014 Aκαδημαϊκές Εκδόσεις 2015 Κεφάλαιο 15: Γονιδιακή αποσιώπηση μέσω μικρών.
Απομόνωση DNA Δρ. Αγγελική Γεροβασίλη. DNA DNA (ΔΕΟΞΥΡΙΒΟ- ΝΟΥΚΛΕΙΚΟ ΟΞΥ) «Δομικά» συστατικά: δεοξυριβονουκλεοτίδια Βιολογικός ρόλος : αποθήκευση της.
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ & ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ «Εφαρμογές της Βιολογίας στην Ιατρική» Θέμα:
1 ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 12η ΠΡΩΤΕΪΝΟΣΥΝΘΕΣΗ.
Ποια τα χαρακτηριστικά του γενετικού κώδικα; 1.Κώδικας τριπλέτας = μια τριάδα νουκλεοτιδίων, το κωδικόνιο, κωδικοποιεί ένα αμινοξύ. Επειδή : – Αριθμός.
ΘΕΣΜΟΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ Μ.Ε επιμέλεια : ΣΟΦΙΑ ΧΑΡΙΣΙΟΥ  ΘΕΜΑ Α   Α1 – β  Α2 – β  Α3 – δ  Α4 – γ  Α5 – γ.
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ. ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ S1.
Η 17-AAG ΕΠΑΓΕΙ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΚΥΤΤΑΡΙΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΠΤΩΣΗ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΚΥΤΤΑΡΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΗΣ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΗΣ ΛΟΓΩ ΜΕΙΟΡΥΘΜΙΣΗΣ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ «ΠΕΛΑΤΩΝ»
Αναβολισμός Νουκλεοτίδιο (δομικό στοιχείο) Νουκλεινικά οξέα: DNA,RNA Βάσεις: γουανίνη- κυτοσίνη αδενίνη-θυμίνη (ουρακίλη)
Αντιμικροβιακά φάρμακα ΙΙ Σπύρος Πουρνάρας Αναπληρωτής Καθηγητής.
شیمی آلی 3.
ΝΟΥΚΛΕΪΝΙΚΑ ΟΞΕΑ.
Α ) Κύτταρο Β ) Δομές DNA - RNA Παρουσίαση Βιολογίας.
Η ροή της γενετικής πληροφορίας. Στo DNA βρίσκονται αποθηκευμένες οι πληροφορίες που αφορούν : στον αυτοδιπλασιασμό του →εξασφαλίζοντας έτσι τη μεταβίβαση.
Κεφάλαιο 4ο: Τεχνολογία του ανασυνδυασμένου DNA
Η βιοσύνθεση τω πρωτεϊνών στα ριβοσώματα
Γενετική Βασικές έννοιες
Αντικείμενο και σημασία της Γενετικής:
Βιοχημεία Ενότητα 7: Η μεταγραφή του DNA
Αλληλεπιδράσεις γονιδίων και διατροφικών συστατικών
Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης Γ΄ Τάξης Ενιαίου Λυκείου
Rota virus Εισαγωγή:- Προκαλεί οξεία γαστρεντερίτιδα κυρίως σε νεογνά και βράφη, με διάρροια και διαταραχές απορρόφησης και δυσπεψία.
Τρούγκος Κ Αν. Καθ. Βιολογικής Χημείας
Γενετική μηχανική, ανασυνδυασμένο DNA, ΑΑΠ (PCR)
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ, ΕΚΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ
Κατασκευή cDNA βιβλιοθήκης.
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΜΑΚΡΟΜΟΡΙΑ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ
Ερωτήσεις από όλη την ύλη
Πρωτεϊνική σύνθεση: Μετάφραση και Μετα-μεταφραστικές τροποποιήσεις
Βιοέλεγχος φυτοπαθογόνων μικροργανισμών
3η θεματική ενότητα Δόγμα Βιολογία
Ο φορέας της γενετικής πληροφορίας (DNA)
Η δομή των νουκλεϊκών οξέων
Αντικείμενο και σημασία της Γενετικής:
ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΝΕΟΠΛΑΣΙΩΝ
ΝΟΥΚΛΕΪΚΑ ΟΞΕΑ 2ο ΓΕΛ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ.
1. ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ
Βιολογία Β’ Λυκείου Γενικής Παιδείας
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ για το ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ.
Ασκηση 1: Εισαγωγή στην Γενετική Ανάλυση
CHƯƠNG 5 QÚA TRÌNH PHIÊN MÃ.
SỰ BIẾN DƯỠNG PROTEIN VÀ AMINO ACID
ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΥΤΤΑΡΟΥ.
Λέκτορας, Εργαστήριο Γενετικής
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Μετάφραση Η διαδικασία αυτή ονομάστηκε έτσι διότι από τη γλώσσα των νουκλεοτιδίων η γενετική πληροφορία μεταβαίνει στη γλώσσα των αμινοξέων Τα μόρια που πέρνουν μέρος έιναι: tRNAΡιβόσωμαΤο ώριμο mRNA Συμβαίνει στο κυτταρόπλασμα του κυττάρου στα ελεύθερα ριβοσώματα ή στα ριβοσώματα του αδρού ΕΔ, στα ριβοσώματα του μιτοχονδρίου και στα ριβοσώματα του χλορωπλάστη.

tRNA ώριμο mRNA

Ριβόσωμα Μικρή ριβοσωμική υπομονάδα Μεγάλη ριβοσωμική υπομονάδα

Η διαδικασία της μετάφρασης αποτελέιται από 3 στάδια Το mRNA συνδέεται με το 5´ άκρο του στη μικρή ριβοσωμική υπομονάδα Το mRNA συνδέεται με το 5´ άκρο του στη μικρή ριβοσωμική υπομονάδα ΈναρξηΈναρξη Το ριβόσωμα κλείνει όταν η μικρή και η μεγάλη ριβοσωμική υπομονάδα έρχονται σε επαφή. Το mRNA βρίσκεται αναμεσά τους και έτσι ολοκληρώνεται η έναρξη Το ριβόσωμα κλείνει όταν η μικρή και η μεγάλη ριβοσωμική υπομονάδα έρχονται σε επαφή. Το mRNA βρίσκεται αναμεσά τους και έτσι ολοκληρώνεται η έναρξη Το πρώτο tRNA που φέρει το αμινοξύ μεθειωνίνη δεσμέυεται στη πρώτη ενζυματική θέση του ριβοσώματος δημιουργώντας το σύμπλοκο έναρξης Το πρώτο tRNA που φέρει το αμινοξύ μεθειωνίνη δεσμέυεται στη πρώτη ενζυματική θέση του ριβοσώματος δημιουργώντας το σύμπλοκο έναρξης

ΕπιμήκυνσηΕπιμήκυνση Το 1ο tRNA αποδεσμεύεται απο την πρώτη ενζυματική θέση και απομακρύνεται με σκοπό να ξαναδεσμεύσει ένα άλλο αμινοξύ. Ανάμεσα στο 1ο και στο 2ο αμινοξύ αναπτύσεται ο πρώτος Π.Δ. Το δεύτερο tRNA φέροντας ενα άλλο αμινοξύ εισέρχεται στη δεύτερη ενζυματική θέση και αναπτύσονται δεσμοί υδρογόνου μεταξύ αντικωδικονίου και κωδικονίου Το δεύτερο tRNA μετακινείται στη πρώτη θέση και το ριβόσωμα κινείται κατά 3 νουκλεοτίδια προς το 3´ άκρο του mRNA

ΤερματισμόςΤερματισμός Οι δύο ριβοσωμικές υπομονάδες ανοίγουν, το mRNA και ο παράγοντας απελευθέρωςης απομακρύνονται Προκαλείται απελευθέρωση της πολυπεπτιδικής αλυσίδας και το τελευταίο tRNA απομακρύνεται Για το τελευταίο κωδικώνιο δεν υπάρχει συμπληρωματικό αντικωδικόνιο. Έτσι, στη δεύτερη Ε.Θ εισέρχεται μια πρωτεΐνη που ονομάζεται παράγοντας απελευθέρωσης

Η μετάφραση είναι μια διαδικασία με την οποία το κύτταρο εξοικονομεί ενέργεια. Μπορεί να συμβαίνει ταυτόχρονα σε πολλά ριβοσώματα δημιουργώντας το πολύσωμα Μπορεί να επαναλαμβάνεται σε διαφορετικά ριβοσώματα διαδοχικά Το σύνολο των διαφορετικών ριβοσωμάτων τα οποία μεταφράζουν ταυτόχρονα ένα mRNA