ΠΟΣΟΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΜΙΝΟΞΕΩΝ ΣΕ ΧΥΜΟΥΣ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ Δρ. Όλγα Γκορτζή.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ιοντισμός ισχυρών οξέων – βάσεων pH και pOH
Advertisements

Επίδραση κοινού ιόντος ( Ε.Κ.Ι ).
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Εισηγητές Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός MSc-Med Αντώνιος Ε. Χρονάκης Χημικός Χημεία Λυκείου Διαλυτότητα ουσιών Παράγοντες διαλυτότητας.
Εφαρμογές ηλιακής ενέργειας στη θέρμανση θερμοκηπίων Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ Σ.ΤΕ.Γ Τμήμα Γεωργικών Μηχανών και Αρδεύσεων Μάθημα: Έλεγχος Περιβάλλοντος Αγροτικών.
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΦΡΑΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Χημεία Α΄, Β΄, Γ΄ Λυκείου Οργανική Χημεία Εισηγητής Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός MSc-MEd Υπεύθυνος ΕΚΦΕ Αγίων Αναργύρων.
ΤΟΓΙΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ – ΑΘΑΝΑΣΙΑ Α.Μ : Ζ15886 ΤΜΗΜΑ: ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ : ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ : ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΣΜΑΣ.
 Ο ρόλος της διατροφής στην καθημερινή ζωή και την άσκηση.  Τι ιδιαίτερες ανάγκες έχετε.  Ο ρόλος των θρεπτικών συστατικών στη διατροφή και την άσκηση.
Εμφιαλωμένο νερό 1.Διαχείρηση πηγών 2.Κόστος 3.Ποιότητα και ασφάλεια για τον καταναλωτή 4.Το εμφιαλωμένο νερό στην Ελλάδα Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα-Απόστολος.
5ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Αξιολόγηση ποιότητας oινοποιήσιμου σταφυλιού ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ – Σ.ΤΕ.Γ. ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ Εισηγητής: Δρ. Νίκη.
ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ. ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΙΣΧΙΟΥ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΙΣΧΙΟΥ Οι επιφάνειες της κεφαλής του μηριαίου καθώς και της κοτύλης απορροφούν τις πιέσεις Οι επιφάνειες.
ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥΚΕΦ.2.Ζ: ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΑ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ (α) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΑ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ είναι διαλύματα συζυγών ζευγών ΗΑ, Α - (ή Β, ΗΒ + ) που διατηρούν.
 Τ º C λουτρού -> 25 º C  Σφαιρική φιάλη όγκου 250 ml  5 gr για ξηρό δείγμα ή 10 gr για νωπό δείγμα καλά λειοτριβημένων φύλλων ρίγανης, θυμαριού ή.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ.
ΜΑΘΗΜΑ 8. ΙΟΝΤΟΦΟΡΗΣΗ ΙΟΝΤΟΦΟΡΗΣΗ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΟΥΣΙΩΝ ΜΕ ΜΟΡΦΗ ΙΟΝΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΙΣΤΟΥΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ.
1 Βιοχημεία - Αρχές Βιοτεχνολογίας - Ιοντικές ιδιότητες και ρυθμιστικές ιδιότητες και ρυθμιστική δράση των διαλυμάτων των αμινοξέων, Τμήμα Τεχνολόγων γεωπόνων,
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Πρελορέντζου Μαρία (21128) 8 ος Παιδικός Σταθμός Δήμου Ελληνικού- Αργυρούπολης ( 25η οδός, πλατεία Αγίας Τριάδας )
Η ενίσχυση της κτηνοτροφίας στη Νέα ΚΑΠ Εισήγηση: Πεβερέτος Παναγιώτης Πρόεδρος ΣΕΚ Μέλος ΔΣ ΠΑΣΕΓΕΣ Απρίλιος, 2015 Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή.
Αιμόπτυση και Δύσπνοια σε ασθενή με Καρκίνο του Πνεύμονα Κυριάκος Π Καρκούλιας Επίκ. Καθηγητής Πνευμονολογίας.
ΑΡΧΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΑΚΧΑΡΩΝ
Προβλήματα στην παραγωγή & εξαγωγή ποιοτικών ελαιολάδων
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΛΥΜΑΤΩΝ
Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ
ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΞΙΔΙΟΥ ΣΕ ΟΞΙΚΟ ΟΞΥ
Αρχες Βιοτεχνολογίας Τροφίμων
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΟΥΡΟΠΟΙΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Τμήμα κολύμβησης Ολυμπιακού
Χημεία Γυμνασίου ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Παρασκευές διαλυμάτων Μέτρηση pH
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ 3 & 4 ΜΑΡΙΝΑΤΑ ΑΛΙΕΥΜΑΤΑ.
Μέτρηση Μήκους – Εμβαδού - Όγκου
Μετουσίωση Πρωτεϊνών Επιμέλεια: Ηλίας Μαυροματίδης, ΕΚΦΕ Νέας Σμύρνης
RCCH<ROH<C6H5OH<RCOOH
Μέτρηση όγκου Εργαστηριακή Άσκηση 1 B′ Γυμνασίου
ΖΩΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΠΝΟΗ.
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ
ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΙΟΝΤΟΣ
Απομόνωση νουκλεϊκών οξέων
2.2.1– Μείγματα.
Απομόνωση νουκλεικών οξέων
Άσκηση 4 Πηγή ενέργειας για τη μυϊκή σύσπαση.
ΧΗΜΕΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
ΜΕΤΡΗΣΗ ΜΗΚΟΥΣ - ΕΜΒΑΔΟΥ – ΟΓΚΟΥ.
ΕΚΦΕ Ν. Σμύρνης Ιδέες για αξιολόγηση, Ασκήσεις – Προβλήματα – Εργασίες (Φ. Ε. 5) Ηλ. Μαυροματίδης.
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Παρουσίαση Πειραμάτων (1)
Μετουσίωση πρωτεϊνών (ωολευκωματίνης)
Μικροσκοπική παρατήρηση ζωικών κυττάρων
ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ… Β΄ Λυκείου 3ο ΓΕΛ Εχεδώρου.
Ένα εξ’ ολοκλήρου εργαστηριακό μάθημα
Μεσογειακή διατροφή.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Εξοπλισμός ασφάλειας & Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.)
Ιοντισμός ισχυρών οξέων – βάσεων pH και pOH
Σαπούνι από λάδι ελιάς Επιμέλεια: Λίνα Μαρματσούρη, 2ο ΓΕΛ Παλαιού Φαλήρου.
Διαλύματα ασθενών μονοπρωτικών οξέων ή βάσεων
Ονοματολογία οργανικών ενώσεων
Ενώσεις με γενικό τύπο CnH2n+2O Αλκοόλες και Αιθέρες
Ο χώρος Ποῦ; Σημείο Πόσο απέχουν;
ΕιΣαγωγη ΣτιΣ ΒιοϊατρικεΣ ΕπιΣτημεΣ- ΑΣφαλεια Βιοϊατρικων ΕργαΣτηριων
Παρασκευη φυτικου σαπουνιου
Ιοντισμός ισχυρών οξέων – βάσεων pH και pOH
Διαλύματα ασθενών μονοπρωτικών οξέων ή βάσεων
ΕΛΕΓΧΟΙ ΟΡΑΤΟΤΗΤΑΣ Επιμήκης αίθουσα με κλειστή σκηνή
Άσκηση 4 Πηγή ενέργειας για τη μυϊκή σύσπαση.
Πειράματα με οξέα, βάσεις και άλατα σε μικροκλίμακα.
Η χημεία του πορτοκαλιού
Μέτρηση πυκνότητας Εργαστηριακή Άσκηση 2 B′ Γυμνασίου
Ονοματολογία οργανικών ενώσεων
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΠΟΣΟΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΜΙΝΟΞΕΩΝ ΣΕ ΧΥΜΟΥΣ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ Δρ. Όλγα Γκορτζή

Θεωρητικές Γνώσεις Στο μόριο των αμινοξέων υπάρχει μια όξινη (-COOH) και μία βασική ομάδα (-NH2). Τα αμινοξέα σε υδατικά διαλύματα σχηματίζουν εσωτερικά άλατα με θετικά και αρνητικά φορτισμένες ομάδες στο ίδιο μόριο, Η3Ν+CH(R)COO--.Ένα τέτοιο μόριο λέγεται διπολικό ιόν ή αμφολύτης. αμινοξέα Η δομή αυτή εξηγεί και την απουσία όξινης και βασικής συμπεριφοράς του καρβοξυλίου και της αμινομάδας,αντίστοιχα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το καρβοξύλιο των αμινοξέων δεν μπορεί να ογκομετρηθεί με αλκάλι όπως τα οργανικά οξέα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το καρβοξύλιο των αμινοξέων δεν μπορεί να ογκομετρηθεί με αλκάλι όπως τα οργανικά οξέα.

Αρχή της μεθόδου Η μέθοδος προσδιορισμού τους βασίζεται στη δέσμευση της αμινομάδας με περίσσεια ουδέτερου διαλύματος φορμαλδεΰδης, οπότε σχηματίζονται οι "βάσεις του Schiff" (οι οποίες είναι πολύ ασθενείς). Η μέθοδος προσδιορισμού τους βασίζεται στη δέσμευση της αμινομάδας με περίσσεια ουδέτερου διαλύματος φορμαλδεΰδης, οπότε σχηματίζονται οι "βάσεις του Schiff" (οι οποίες είναι πολύ ασθενείς). Η ισχύς των όξινων ιδιοτήτων των αμινοξέων αυξάνεται 1000 περίπου φορές. Η ισχύς των όξινων ιδιοτήτων των αμινοξέων αυξάνεται 1000 περίπου φορές. Έτσι είναι δυνατή η τιτλοδότηση τους με πρότυπα διαλύματα βάσεων. Έτσι είναι δυνατή η τιτλοδότηση τους με πρότυπα διαλύματα βάσεων.

Εξουδετέρωση διαλύματος φορμαλδεΰδης Το διάλυμα της φορμαλδεΰδης μπορεί να περιέχει μικρές ποσότητες μυρμηκικού οξέος. Για να απομακρύνουμε το μυρμηκικό οξύ από το διάλυμα το εξουδετερώνουμε με διάλυμα ΝαΟΗ 0,1Ν παρουσία φαινολοφθαλεΐνης μέχρι να πάρει ροζ χρώμα (pΗ  10). Για να απομακρύνουμε το μυρμηκικό οξύ από το διάλυμα το εξουδετερώνουμε με διάλυμα ΝαΟΗ 0,1Ν παρουσία φαινολοφθαλεΐνης μέχρι να πάρει ροζ χρώμα (pΗ  10).

Εξουδετέρωση ογκομετρούμενου διαλύματος Εξουδετέρωση ογκομετρούμενου διαλύματος Εξουδετερώνεται το διάλυμα του χυμού αρχικά με 1Ν ΝαΟΗ και μετά με 0,1Ν μέχρι pΗ 8.3 ή με δείκτη φαινοφθαλεϊνη Εξουδετερώνεται το διάλυμα του χυμού αρχικά με 1Ν ΝαΟΗ και μετά με 0,1Ν μέχρι pΗ 8.3 ή με δείκτη φαινοφθαλεϊνη

Πειραματική πορεία Στο εξουδετερωμένο διάλυμα προσθέτουμε διάλυμα φορμαλδεΰδης 40% (η οποία έχει εξουδετερωθεί) και Η2Ο. Αναμιγνύουμε καλά το διάλυμα και τα οξέα που ελευθερώνονται ογκομετρούνται με 0,1Ν ΝαΟΗ. Τα ml του ΝαΟΗ 0,1Ν που καταναλώθηκαν για να εξουδετερώσουν τα οξέα που σχηματίστηκαν μετά την προσθήκη της φορμαλδεΰδης μας δίνουν τον αριθμό φορμόλης.

Παρατήρηση για τον προσδιορισμό σε δείγμα γάλατος Προσθέτουμε κορεσμένο διάλυμα οξαλικού καλίου. Αναμιγνύουμε το διάλυμα και το αφήνουμε σε ηρεμία για 2 min. Αναμιγνύουμε το διάλυμα και το αφήνουμε σε ηρεμία για 2 min. Το οξαλικό κάλιο απομακρύνει τα διαλυτά άλατα του ασβεστίου που παρεμποδίζουν τον προσδιορισμό.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ Το επί τοις % ποσοστό της πρωτεΐνης του γάλατος δίνεται από τη σχέση: % Πρωτεΐνη = αριθμός αλδεΰδης x 0.17 % Πρωτεΐνη = αριθμός αλδεΰδης x 0.17 Ο αριθμός αλδεΰδης είναι ίσος με τον αριθμό των ml του διαλύματος NaOH 0.1 N που απαιτούνται για να εξουδετερώσουν τα οξέα που σχηματίσθηκαν μετά την προσθήκη της φορμαλδεΰδης σε 100 ml γάλατος.