ΑΙΘΥΛΕΝΙΟ (C 2 H 4 ) άχρωμο εύφλεκτο αέριο με ελαφρά "χαρακτηριστική" οσμή ΦΥΤΟΡΜΟΝΗ ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ C 2 H 4 παράγεται από όλα τα ανώτερα φυτά όπως επίσης από εξωτερικές πηγές μηχανές εσωτερικής καύσης καύση οργανικών ουσιών αποσύνθεση πλαστικών υλικών
ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΙΘΥΛΕΝΙΟΥ Το C 2 H 4 έχει σημαντική επίδραση σε πολλές φυσιολογικές λειτουργίες των φυτικών ιστών: Την διαδικασία ωρίμανσης Την ένταση αναπνοής Τον γηρασμό και εκφυλισμό Την βλάστηση των σπόρων Την αποκοπή φύλλων και καρπών Την εμφάνιση επιναστείας
ΒΙΟΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΙΘΥΛΕΝΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΥΤΙΚΟΥΣ ΙΣΤΟΥΣ Το C 2 H 4 στους φυτικούς ιστούς παράγεται από την μεθειονίνη (αμινοξύ) με την βοήθεια ενζύμων. Για την δράση της ACC οξειδάσης (τελική φάση), απαιτείται O 2. SAM: S-adenosylmethionine ACC: aminocyclopropane-1-carboxylic acid
Παραγωγή αιθυλενίου σε σχέση με το στάδιο εξέλιξης του φυτικού ιστού Στους μη κλιμακτηρικούς καρπούς: Η ποσότητα C 2 H 4 που παράγεται παραμένει πρακτικά σταθερή σε όλα τα στάδια εξέλιξης τους Στους κλιμακτηρικούς καρπούς: Παράλληλα με την αύξηση της έντασης αναπνοής κατά το κλιμακτηρικό στάδιο, αυξάνεται σημαντικά και η ποσότητα του παραγόμενου C 2 H 4. Οι κλιμακτηρικοί καρποί πιθανότατα διαθέτουν 2 συστήματα παραγωγής C 2 H 4 (το 2ο παράγει C 2 H 4 σε σημαντικές ποσότητες με αυτοκατάλυση) Ανάλογη μεταβολή παρατηρείται σε αρκετά λουλούδια κατά το στάδιο του ανοίγματος των μπουμπουκιών ή μετά την επικονίαση και γονιμοποίησή τους. Μη κλιμακτηρικοί καρποί Κλιμακτηρικοί καρποί ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ/ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ
Συσχέτιση της παραγωγής αιθυλενίου με την εξέλιξη της ωρίμανσης της τομάτας Η παραγωγή C 2 H 4
Παραγωγή αιθυλενίου (μL kg -1 h -1 ) στους 20 ο C Τα διάφορα είδη καρπών παράγουν σημαντικά διαφορετικές ποσότητες C 2 H 4 (π.χ. η μπανάνα 100 φορές > από το σταφύλι). Ένα μήλο παράγει 10 φορές > C 2 H 4 από την μπανάνα. Γι αυτό ένα ώριμο ή τραυματισμένο μήλο χρησιμοποιείται συχνά για την παραγωγή C 2 H 4 και την μεθωρίμανση της μπανάνας. Επειδή το ακτινίδιο, τα αγγούρια και άλλοι καρποί ζημιώνονται από την παρουσία C 2 H 4, δεν επιτρέπεται η συντήρηση τους στον ίδιο χώρο με προϊόντα που παράγουν πολύ C 2 H 4 όπως μήλα κλπ C 2 H 4 (μL kg -1 h -1 ) Προϊόν 0,01-0,1 Εσπεριδοειδή, σταφύλι, κεράσι, φράουλα 0,1-1 Αγγούρι, ακτινίδιο, ανανάς 1-10 Μπανάνα, μάγκο, πεπόνι, σύκο, τομάτα Αβοκάντο, αχλάδι, μήλο, νεκταρίνι, παπάγια >100 Ανόνα, πασιφλόρα
Παραγωγή αιθυλενίου (μL kg -1 h -1 ) στους 20 ο C Τα διάφορα είδη καρπών παράγουν σημαντικά διαφορετικές ποσότητες C 2 H 4 (π.χ. η μπανάνα 100 φορές > από το σταφύλι). Ένα μήλο παράγει 10 φορές > C 2 H 4 από την μπανάνα. Γι αυτό ένα ώριμο ή τραυματισμένο μήλο χρησιμοποιείται συχνά για την παραγωγή C 2 H 4 και την μεθωρίμανση της μπανάνας. Επειδή το ακτινίδιο, τα αγγούρια και άλλοι καρποί ζημιώνονται από την παρουσία C 2 H 4, δεν επιτρέπεται η συντήρηση τους στον ίδιο χώρο με προϊόντα που παράγουν πολύ C 2 H 4 όπως μήλα κλπ C 2 H 4 (μL kg -1 h -1 ) Προϊόν 0,01-0,1 Εσπεριδοειδή, σταφύλι, κεράσι, φράουλα 0,1-1 Αγγούρι, ακτινίδιο, ανανάς 1-10 Μπανάνα, μάγκο, πεπόνι, σύκο, τομάτα Αβοκάντο, αχλάδι, μήλο, νεκταρίνι, παπάγια >100 Ανόνα, πασιφλόρα
Παραγωγή αιθυλενίου (μL kg -1 h -1 ) στους 20 ο C Τα διάφορα είδη καρπών παράγουν σημαντικά διαφορετικές ποσότητες C 2 H 4 (π.χ. η μπανάνα 100 φορές > από το σταφύλι). Ένα μήλο παράγει 10 φορές > C 2 H 4 από την μπανάνα. Γι αυτό ένα ώριμο ή τραυματισμένο μήλο χρησιμοποιείται συχνά για την παραγωγή C 2 H 4 και την μεθωρίμανση της μπανάνας. Επειδή το ακτινίδιο, τα αγγούρια και άλλοι καρποί ζημιώνονται από την παρουσία C 2 H 4, δεν επιτρέπεται η συντήρηση τους στον ίδιο χώρο με προϊόντα που παράγουν πολύ C 2 H 4 όπως μήλα κλπ C 2 H 4 (μL kg -1 h -1 ) Προϊόν 0,01-0,1 Εσπεριδοειδή, σταφύλι, κεράσι, φράουλα 0,1-1 Αγγούρι, ακτινίδιο, ανανάς 1-10 Μπανάνα, μάγκο, πεπόνι, σύκο, τομάτα Αβοκάντο, αχλάδι, μήλο, νεκταρίνι, παπάγια >100 Ανόνα, πασιφλόρα
Παραγωγή αιθυλενίου (μL kg -1 h -1 ) στους 20 ο C Τα διάφορα είδη καρπών παράγουν σημαντικά διαφορετικές ποσότητες C 2 H 4 (π.χ. η μπανάνα 100 φορές > από το σταφύλι). Ένα μήλο παράγει 10 φορές > C 2 H 4 από την μπανάνα. Γι αυτό ένα ώριμο ή τραυματισμένο μήλο χρησιμοποιείται συχνά για την παραγωγή C 2 H 4 και την μεθωρίμανση της μπανάνας. Επειδή το ακτινίδιο, τα αγγούρια και άλλοι καρποί ζημιώνονται από την παρουσία C 2 H 4, δεν επιτρέπεται η συντήρηση τους στον ίδιο χώρο με προϊόντα που παράγουν πολύ C 2 H 4 όπως μήλα κλπ C 2 H 4 (μL kg -1 h -1 ) Προϊόν 0,01-0,1 Εσπεριδοειδή, σταφύλι, κεράσι, φράουλα 0,1-1 Αγγούρι, ακτινίδιο, ανανάς 1-10 Μπανάνα, μάγκο, πεπόνι, σύκο, τομάτα Αβοκάντο, αχλάδι, μήλο, νεκταρίνι, παπάγια >100 Ανόνα, πασιφλόρα
Παραγωγή αιθυλενίου (μL kg -1 h -1 ) στους 20 ο C
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΙΘΥΛΕΝΙΟΥ Α. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΙΔΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ (κλιμακτηρικοί ή μη κλιμακτηρικοί καρποί) ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (κλιμακτηρικοί καρποί) ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗΣ (STRESS) Β. ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Θερμοκρασία Συγκέντρωση O 2 (ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ)
ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΟΛΗΣ (ΑΣΘΕΝΩΝ) ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΙΘΥΛΕΝΙΟΥ Καρποί προσβεβλημένοι από μετασυλλεκτικές ασθένειες παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες C 2 H 4. Μύκητες που προκαλούν μετασυλλεκτικές ασθένειες (π.χ. βοτρύτης) παράγουν C 2 H 4.
ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΙΘΥΛΕΝΙΟΥ Η μέγιστη παραγωγή C 2 H 4 παρατηρείται σε θερμοκρασίες o C. Η μείωση της θερμοκρασίας περιορίζει την παραγωγή C 2 H 4. Ακραίες θερμοκρασίες καταστρέφουν τα συστήματα παραγωγής C 2 H 4 των φυτικών ιστών, προκαλώντας αδυναμία ωρίμανσης.
ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΙΘΥΛΕΝΙΟΥ Το O 2 είναι αναγκαίο στην τελική φάση της βιοσύνθεσης του C 2 H 4. Μείωση της [O 2 ] (π.χ. σε ψυγεία ελεγχόμενης ατμόσφαιρας) προκαλεί την μείωση ή και αναστολή της παραγωγής C 2 H 4
ΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΙΘΥΛΕΝΙΟΥ
ΑΙΘΥΛΕΝΙΟ ΚΑΙ ΩΡΙΜΑΝΣΗ Τα φρούτα που ωριμάζουν παράγουν C 2 H 4 σε ποσότητα αρκετή για την ωρίμανσή τους (σε κανονικές συνθήκες) Η εξωτερική εφαρμογή C 2 H 4 επιταχύνει & εξασφαλίσει ομοιόμορφη ωρίμανση Στους μη κλιμακτηρικούς καρπούς δεν προκαλεί την αύξηση της παραγωγής ενδογενούς C 2 H 4 Στους κλιμακτηρικούς καρπούς προκαλεί την αύξηση της παραγωγής ενδογενούς C 2 H 4 συντομεύει το διάστημα που χρειάζεται ο καρπός για να μπει στην κλιμακτηρική περίοδο: η συντόμευση είναι μεγαλύτερη προς το τέλος της προκλιμακτηρικής περιόδου (πολύ άγουρους καρπούς δεν έχει επίδραση)
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΙΘΥΛΕΝΙΟΥ ΜΕΘΩΡΙΜΑΝΣΗ ΑΧΛΑΔΙΩΝ/ ΜΠΑΝΑΝΑΣ & ΟΜΟΙΟΜΟΡΦΗ ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΟΜΑΤΑΣ
ΜΕΘΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΜΠΑΝΑΝΑΣ (1) Οι μπανάνες τοποθετούνται στο θάλαμο μεθωρίμανσης. (2) Ο θάλαμος κλείνεται για ≈ 12 ώρες, μέχρι να σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία καρπού στους 15 o C. (3) Προστίθεται C 2 H 4 στο θάλαμο σε συγκέντρωση ppm ( % v/v). Η ποσότητα υπολογίζεται με βάση τον ελεύθερο χώρο που παραμένει μετά την τοποθέτηση των καρπών [συνήθως από τον V του θαλάμου (L) αφαιρείται η ποσότητα των καρπών (kg)]. (4) Ο θάλαμος διατηρείται κλειστός για 24 ώρες (το C 2 H 4 ενεργοποιεί την διαδικασία της ωρίμανσης). (5) Ο θάλαμος αερίζεται με σκοπό την απομάκρυνση του C 2 H 4 & του CO 2 που παράγεται με την αναπνοή. (6) Ο θάλαμος κλείνεται ξανά και ελέγχεται η θερμοκρασία και η [CO 2 ]. Μειώνεται σταδιακά η θερμοκρασία στους 15 o C, ενώ με εξαερισμό διατηρείται η [CO 2 ] ≤ 1% (υψηλότερη [CO 2 ] παρεμποδίζει την ωρίμανση). (7) Παρακολουθείται η πορεία μεθωρίμανσης με βάση το εξωτερικό χρώμα ή με το δείκτη αμύλου (μέχρι να φθάσει στο επιθυμητό στάδιο).
Υψηλές θερμοκρασίες (> 22 ο C ) στο θάλαμο μεθωρίμανσης και πολύ υψηλές [C 2 H 4 ] επιταχύνουν την διαδικασία της ωρίμανσης, υποβαθμίζουν όμως την ποιότητα. Σε θερμοκρασίες > 22 ο C μπορεί η υδρόλυση του αμύλου να αρχίσει από την περιφέρεια του καρπού → μαλακούς καρπούς. [C 2 H 4 ] ≤ 3.1% Με συγκεντρώσεις > 3.1% μπορεί να προκληθεί πυρκαγιά/έκρηξη. Γενικά σε θαλάμους μεθωρίμανσης δεν πρέπει να υπάρχουν πηγές ανοικτής φλόγας, σπινθηρίζοντες διακόπτες κλπ. ΜΕΘΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΜΠΑΝΑΝΑΣ Σημεία προσοχής
ΑΠΟΠΡΑΣΙΝΙΣΜΟΣ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ
ΑΠΟΚΟΛΛΗΣΗ ΠΕΡΙΚΑΡΠΙΟΥ ΣΤΑ ΚΑΡΥΔΙΑ
ΠΗΓΕΣ ΑΙΘΥΛΕΝΙΟΥ Φιάλη αερίου μείγματος C 2 H 4 με άζωτο συνδεδεμένη με ροόμετρα Γεννήτριες C 2 H 4 Χρησιμοποιούν μίγμα αλκοολών (κυρίως αιθανόλη και μεθανόλη). Αρχικά μικρές ποσότητες μίγματος θερμαίνονται, οι ατμοί που παράγονται μετατρέπονται με μια καταλυτική διαδικασία σε C 2 H 4.
ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΙΘΥΛΕΝΙΟΥ
ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΙΘΥΛΕΝΙΟΥ ΑΠΩΛΕΙΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΓΗΡΑΣΜΟΥ σέλινο μπρόκολο αγγούρι
ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΙΘΥΛΕΝΙΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΦΕ ΚΗΛΙΔΩΝ ΓΗΡΑΝΣΗ ΠΕΤΑΛΩΝ κουνουπίδι τριαντάφυλλο
ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΙΘΥΛΕΝΙΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ γαρύφαλλο
ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΑΙΘΥΛΕΝΙΟΥ Από τον προϊόν Μείωση της παραγωγής C 2 H 4 (Γενετική τροποποίηση, μείωση θερμοκρασίας/[Ο 2 ]) Παρεμπόδιση της δράσης του C 2 H 4 (1 –MCP, Θειο θειικός άργυρος (STS), αύξηση του [CO 2 ]) Από τον χώρο συντήρησης Απομάκρυνσή (ανακύκλωση αέρα) Καταστροφή (Οξείδωση ή καταλυτική καύση)
ΓΕΝΝΕΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ/ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΙΘΥΛΕΝΙΟΥ Με την γενετική τροποποίηση παράγονται γονότυποι φυτών τα οποία παράγουν λιγότερο από το κανονικό ή δεν παράγουν καθόλου C 2 H 4 Η μειωμένη παραγωγή ή έλλειψη ενδογενούς C 2 H 4 καθυστερεί ή αναστέλλει μεταβολές που συνδέονται με την ωρίμανση (παραγωγή χρωστικών, μαλάκωμα κλπ)
ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΑΙΘΥΛΕΝΙΟΥ ΜΕ ΧΡΗΣΗ 1-ΜΕΘΥΛΟ-ΚΥΚΛΟ-ΠΡΟΠΑΝΙΟΥ (1- MCP) To 1- μεθυλο-κυκλο-προπάνιο (1- MCP) είναι αέρια ένωση η οποία ενώνεται με τους υποδοχείς C 2 H 4. Η ένωση αυτή είναι ισχυρότερη από εκείνη του C 2 H 4 Η παρουσία του 1-MCP παρεμποδίζει την δράση του C 2 H 4 Το 1-MCP υπάρχει στο εμπόριο Με την μορφή σκόνης που διαλύεται σε νερό και παράγει αέριο Με την μορφή αερίου (υπό πίεση) πορτοκάλι
ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΑΙΘΥΛΕΝΙΟΥ ΜΕ ΧΡΗΣΗ 1-ΜΕΘΥΛΟ-ΚΥΚΛΟ-ΠΡΟΠΑΝΙΟΥ (1- MCP)
ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΑΙΘΥΛΕΝΙΟΥ ΜΕ ΧΡΗΣΗ STS (ΘΕΙΟ-ΘΕΙΙΚΟΥ ΑΡΓΥΡΟΥ) Η χρήση του STS (Ag) επιτρέπεται στα γαρίφαλα για την αντιμετώπιση του προβλήματος γήρανσης Η εφαρμογή γίνεται με διαποτισμό (εμβάπτιση) των γαριφάλων σε διάλυμα STS O άργυρος μπλοκάρει τον υποδοχέα C 2 H 4 παρεμποδίζοντας την δράση του γαρύφαλλο
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΙΘΥΛΕΝΙΟΥ ΜΕ ΟΞΕΙΔΩΣΗ οξειδώνουν (καταστρέφουν) το C 2 H 4 υπερμαγγανικό κάλιο Για εύκολη και ασφαλή χρήση χρησιμοποιείται προσροφημένο σε πορώδη άργιλο Σε εμπορική χρήση υπάρχουν πολλά προϊόντα με διάφορα ονόματα (Ethysorb, Freshkeeper, κλπ) και σε διάφορες μορφές (φάκελα, σεντόνια, κυλίνδροι κλπ) φίλτρα Παλλαδίου είναι αποτελεσματικότερα, δεν επηρεάζονται σε συνθήκες υψηλής σχετικής υγρασίας
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΙΘΥΛΕΝΙΟΥ ΜΕ ΟΞΕΙΔΩΣΗ
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΙΘΥΛΕΝΙΟΥ ΜΕ ΚΑΥΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΜΕΡΟΣ
ΟΥΣΙΕΣ ΜΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΑΝΑΛΟΓΗ ΤΟΥ ΑΙΘΥΛΕΝΙΟΥ Διάφορες ουσίες έχουν ανάλογες βιολογικές δράσεις με το C 2 H 4 Μερικές από αυτές χρησιμοποιούνται στην εμπορική πράξη αντί του C 2 H 4 (π.χ. ακετυλένιο στην μεθωρίμανση μπανάνας), άλλες σε πειραματικές διατάξεις για την μελέτη της δράσης του αιθυλενίου Η σχετική δραστικότητα των ουσιών αυτών είναι πολύ μικρότερη από εκείνη του C 2 H 4
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΣ Η μελέτη της επίδρασης του C 2 H 4 στην ωρίμανση/ ποιότητα καρπών/κλαδίσκων & της θερμοκρασίας στην δράσης του C 2 H 4.
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Β. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΣ Επιλέγονται προϊόντα από τις παρακάτω κατηγορίες: Μπανάνες πράσινες (2), αγγούρια (3), κλαδίσκοι φίκου βενιαμίν (2) Α. Καταγράφονται τα χαρακτηριστικά τους, όπως π.χ. το χρώμα (μπανάνες, αγγούρια), ο αριθμός φύλλων (φίκος) Β. Τα προϊόντα τοποθετούνται σε δοχεία γνωστού όγκου που κλείνουν αεροστεγώς (Φίκος, τοποθετείται μέσα σε φιάλες με νερό) Μπανάνες πράσινες: 1) πάνω στον πάγκο του εργαστηρίου (μάρτυρας); 2) τοποθετείται πηγή C 2 H 4 Αγγούρι: 1) πάνω στον πάγκο του εργαστηρίου (μάρτυρας); 2) τοποθετείται πηγή C 2 H 4 ; 3) τοποθετείται πηγή C 2 H 4 & τοποθετείται στο ψυγείο (ψύξη); Φίκος: 1) πάνω στον πάγκο του εργαστηρίου (μάρτυρας); 2) τοποθετείται πηγή C 2 H 4. πηγή C 2 H 4 : φιάλη με 10 ml διαλύματος NaOH, μέσα στο οποίο προστίθεται 1 ml ETHREL (ETHEPHON 48%)
Αιθυλένιο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Παρακολουθείται η εξέλιξη των προϊόντων με τη χρησιμοποίηση κριτηρίων Μπανάνα: εξετάζεται η μεταβολή του χρώματος με τη βοήθεια κατάλληλης κλίμακας με καρπούς σε διάφορα στάδια ωρίμανσης Αγγούρι: αξιολογείται η εμφάνιση κίτρινου μεταχρωματισμού. Φίκος βενιαμίν: Προσδιορίζεται ο αριθμός φύλλων που αποκόπτεται και υπολογίζεται % του συνολικού αριθμού φύλλων. Σε όλες τις περιπτώσεις γίνεται αξιολόγηση της γενικής κατάστασης (εμφάνιση σήψεων, μάρανση κλπ)
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Μια γραπτή αναφορά ανά εργαστήριο (ατομική) Συνοπτικά: Εισαγωγή, Υλικά-Μέθοδοι, Αποτελέσματα, Συμπεράσματα Η εργασία πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τους 4 καρπούς που μελετήσατε Ομάδα 1: Ερωτήσεις 1-3 Ομάδα 2: Ερωτήσεις 4-6 Ομάδα 3: Ερωτήσεις 7-9 Ομάδα 4: Ερωτήσεις Παραδίδεται στο επόμενο μάθημα (21 Οκτ.) Σε κάθε εργαστήριο θα βλέπουμε μαζί την καλύτερη και την χειρότερη εργασία
ΑΙΘΥΛΕΝΙΟ -ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 1. Τι είναι το αιθυλένιο 2. Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την παραγωγή αιθυλενίου από τους φυτικούς ιστούς 3. Ποιες φυσιολογικές δράσεις έχει το αιθυλένιο 5. Διαφορές κλιμακτηρικών και μη κλιμακτηρικών καρπών σε σχέση με την παραγωγή αιθυλενίου 6. Αναφέρετε όσα παραδείγματα ξέρετε επιθυμητής δράσης του αιθυλενίου στα συγκομισμένα οπωροκηπευτικά 7. Αναφέρετε μερικά παραδείγματα ανεπιθύμητης δράσης του αιθυλενίου στα συγκομισμένα οπωροκηπευτικά 8. Τι παθαίνει το αγγούρι, τα γαρύφαλλα, το ακτινίδιο όταν στο χώρο τους υπάρχει πολύ αιθυλένιο 9. Θέλω να περιορίσω τα προβλήματα που προκαλεί το αιθυλένιο στα συγκομισμένα οπωροκηπευτικά. Τι μέτρα μπορούν να ληφθούν 10. Τι ξέρετε για το 1 MCP (1- μεθυλο-κυκλο-προπάνιο) 11. Τι ξέρετε για το STS (θειο-θειϊκό άργυρο) 12. Τι ξέρετε για τα φίλτρα αιθυλενίου (Υπερμαγγανικού καλίου, Παλλάδιου) 13. Πως γίνεται η καταλυτική καύση του αιθυλενίου 14. Διαδικασία μεθωρίμανσης της μπανάνας 15. Διαδικασία αποπρασινισμού των εσπεριδοειδών 16. Αν χρειάζομαι αιθυλένιο για να μεθωριμάσω μπανάνες που μπορώ να το βρω 18. Στην άσκηση με το αιθυλένιο ποια προϊόντα χρησιμοποιήθηκαν και τι παρατηρήθηκε σε καθένα από αυτά