Σιτάρι Triticum durum Tr. aestivum e. Σκοπός καλλιέργειας 1.Παραγωγή καρπού - αλευροποιία (γλιαδίνη / γλουτελίνη ) γλουτένη……. …..αντοχή αλεύρου - ζυμαρικά.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΥΓΡΑΣΙΑ Βροχόπτωση Χιονόπτωση Ομίχλη Δροσιά Πάχνη Χαλάζι
Advertisements

Τα δημητριακά και τα προϊόντα τους
Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Φυτικής Παραγωγής, Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης
ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΣΤΟΧΙΑΣ ΣΕ ΑΛΕΥΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ  ΚΟΚΚΑΛΗ ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Δημητριακά.
Χαράλαμπος Σπύρου Δάσκαλος ΛΕΥ14Γ3_Α06Δ 28/2/2006
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
Όσπρια ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα όσπρια και να δινει παραδείγματα
Στάδια ανάπτυξης καλλιεργούμενων φυτών
Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: συνδυασμός Επιστήμης και Τεχνολογίας
Κλάση Liliatae (Μονοκότυλα)
ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Ερωτήσεις Multiple choice.
Δημητριακά Τα δημητριακά είναι η σπουδαιότερη κατηγορία φυτών που καλλιεργούνται για τη διατροφή του ανθρώπου. Από τα δημητριακά παράγεται ένα από τα βασικά.
ΣΙΤΗΡΑ,ΤΑ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
Ανακεφαλαίωση προηγούμενου μαθήματος
Ως συντελεστής παραγωγής
ΒΙΟΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΑΤΥΧΗΜΑ MINIMATA (ΙΑΠΩΝΙΑ)
ΤΟ ΣΙΤΑΡΙ 4o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ «ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ» ΤΑΞΗ: A’ TMHMA: 1o
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔιατροφικεΣ συνηθειεσ
Δημητριακά ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα δημητριακά
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
ΑΛΕΥΡΙ (σιτάλευρο): Είναι το προϊόν άλεσης υγιούς σιταριού, που έχει καθαριστεί βιομηχανικά από κάθε οργανική ή ανόργανη ουσία. Το σιτάλευρο διαφέρει από.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ Α ΤΑΞΗ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Παρουσίαση Πρακτικής στην Κοινότητα (Α’ Εξάμηνο) Ιδιωτικό Διαιτολογικό Γραφείο Α. Παπαλαζάρου Γκίκας Κωνσταντίνος Α.Μ.:
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
Παραγωγή Πολλαπλασιαστικού υλικού. Στόχος του μαθήματος είναι οι σπουδαστές που θα έχουν ολοκληρώσει το μάθημα αυτό να είναι σε θέση να γνωρίζουν πρακτικά.
Αναμόρφωση αιθρίου Χασιώτη Κωνσταντίνα Κουνουγέρη.
ΦΥΤΟΡΥΘΜΙΣΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ
Διατροφική Αγωγή Σταμπουλής Θεόδωρος Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. Υποψήφιος Διδάκτωρ Σ.Ε.Φ.Α.Α. Δ.Π.Θ. ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
1 Τα δημητριακά Από την Παρασκευή Καραγιώργη-Μάγου.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 6 Ο COLEOPTERA. Τάξη: Coleoptera Οικογένεια: Elateridae Agriotes sp Σιδηροσκώληκας.
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗΣ. ΑΛΕΥΡΙ ◦ Σιτάλευρο : Είναι το προϊόν άλεσης υγιούς σιταριού, που έχει καθαριστεί βιομηχανικά από κάθε οργανική ή ανόργανη.
Οινολογία Εργαστήριο 1 ο. Οίνος ή κρασί το προϊόν που παράγεται αποκλειστικά από την αλκοολική ζύμωση μερική ή ολική των νωπών σταφυλιών σπασμένων ή όχι.
1 Υδατάνθρακες και Φυτικές Ίνες. Τ Ι ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ; Είναι ενώσεις ευρύτατα διαδεδομένες στη φύση με σημαντικό δομικό και λειτουργικό ρόλο Χημικά:
C.D.A. COLLEGE Διαιτολογία - ECTS 2 Styliana Ioannou Bsc Food Technologist & Nutrition M.B.A Business Administration.
Διαχωρισμός σπόρων. Αρχές του διαχωρισμού Σπόρος Φυσικές ιδιότητες που χρησιμοποιούνται στο διαχωρισμό Μέγεθος Μήκος Σχήμα πυκνότητα Επιφανειακή υφή Χρώμα.
5200 π.χ μ.Χ.  Σκοπός καλλιέργειας καρπό - καρπό - βιομάζα.
Δασκαλάκη Δ. Δέσποινα Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Επ. συνεργάτιδα Medtronic Ηράκλειο, 10/9/2016 Διατροφικές συστάσεις & άσκηση σε ασθενείς με Διαβήτη.
ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!
Διατροφή και Υγεία Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου) Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου - Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων.
Σιτηρά.
Διατροφική Αγωγή ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
ΔΙΑΠΝΟΗ Ο όρος διαπνοή αναφέρεται στην απώλεια νερού από ένα φυτό λόγω εξάτμισής του από τα στόματα των φύλλων. Η απώλεια αυτή αναπληρώνεται από το νερό.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Αρχές και μεθοδολογία της Βιοτεχνολογίας Ζαχόπουλος
Προσδιορισμός ακατέργαστων ινών σε τρόφιμα
ΣΠΟΡΙΟΚΤΟΝΟΣ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΒΑΚΡΟΛΗΣ Καρίνου Ε. και Σιβροπούλου Α.
ΟΜΑΔΕΣ & ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS
Δρ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΕΡΒΕΡΗΣ,
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΣΠΟΡΟΙ TA ΕΙΔΗ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΥΒΡΙΔΙΑ.
Παραδόσεις Μαθημάτων Δασοκομίας Πόλεων μάθημα 3ο
Αγρονομικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΑΛΟΥΜΙΝΑΤΟΙ.
ήλιος άνεμος νερό γεωθερμία βιομάζα γαιάνθρακας πετρέλαιο φυσικό αέριο σχάση πυρήνων 1.Ποιες πηγές ονομάζουμε ανανεώσιμες και ποιες μη ανανεώσιμες;
Διατροφή Ενότητα 16: Τα δημητριακά και τα προϊόντα τους
Βιολογική καλλιέργεια πατάτας (Solanum tuberosum, Solanaceae)
Π.Γ.Ε.Σ.Σ. ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
Άρδευση είναι η παροχή πρόσθετου νερού στις καλλιέργειες, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες τους σε νερό και να πραγματοποιηθεί κανονική ανάπτυξή τους με στόχο.
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
ΑΓΝΑ – ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ
3.5 Δημητριακά και ψωμί.
ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Σιτάρι Triticum durum Tr. aestivum e

Σκοπός καλλιέργειας 1.Παραγωγή καρπού - αλευροποιία (γλιαδίνη / γλουτελίνη ) γλουτένη……. …..αντοχή αλεύρου - ζυμαρικά συμπαγής, συγκολλητική πρωτείνη

2.Κτηνοτροφή - καρπός, θρεπτικός αλλά δύσπεπτος - άχυρο υστερεί ως προς το κριθάρι /βρώμη) 3. Βιομηχανικές χρήσεις (στελέχη) (κυτταρίνη, λιγνίνη) πολτός

Αναπαραγωγική ανάπτυξη  Διαμόρφωση του στάχυ (Διαφοροποίηση του μεριστώματος) - εαρινοποίηση * Αριθμός ανθέων / σταχύδιο - επάρκεια νερού – θρεπτικών στοιχείων  Γέμισμα σπόρων - επάρκεια νερού -συνθήκες περιβάλλοντος (Θ 0, άνεμος)

Καθορισμός των τελικών αποδόσεων -συνιστώσες της τελικής απόδοσης- Y= D. N. n. W D πυκνότητα φυτείας (αριθμός φυτών /τετρ.μέτρο) N γόνιμα στελέχη / φυτό n καρποί / στάχυ W μέσο βάρος καρπού [ διάρκεια γεμίσματος* ]

Τάσεις βελτίωσης Επιθυμητά χαρακτηριστικά Αποδοτικότητα Ποιότητα …… …… % πρωτεϊνη (γλουτένη) συμπαγής πρωτεϊνη Πρωιμότητα Αντοχή στο πλάγιασμα Αντοχή στις ασθένειες / εχθρούς Αντοχή στις καταπονήσεις του περιβάλλοντος

Νάνες /ημινανες ποικιλίες Norin-10

Αξιόλογες ιδιότητες των νάνων / ημινάνων ποικιλιών Χαμηλό ύψος (αντοχή στο πλάγιασμα) Αυξημένο αδέλφωμα Αυξημένη σχέση ριζών / βλαστό Αποδοτικότητα Αντοχή στις ασθένειες

Hordeum vulgare – Κριθάρι

Hordeum vulgare var. distichum var. hestastichum

Σκοπός καλλιέργειας 1. Παραγωγή καρπού - αλεύρι στη βιομηχανία τροφίμων - κτηνοτροφή ( % πρωτεϊνη) - Βυνοζυθοποιϊα

2. Παραγωγή βιομάζας  Βόσκηση  Παραγωγή σανού

3. Λειτουργικό προϊόν (νιφάδες δημητριακών )

Βυνοζυθοποιϊα

1. Βυνοποίηση  διαβροχή καρπών (45-65 ω. στους C)  βλάστηση 5- 7 ημ C  διακοπή του φυτρώματος δίοδος θερμού / ξηρού αέρα για ω. μετατροπή αμύλου σε σάκχαρα

* Ιδιαίτερη απαίτηση για ομοιόμορφη και υψηλή βλαστητική ικανότητα

2. Ζυθοποιϊα  Πολτοποίηση της βύνης  Ολοκλήρωση της υδρόλυσης του αμύλου - διαβροχή του πολτού σε C - διήθηση  Βρασμός του διηθήματος + (λυκίσκος) ψύξη -//-  Ζύμωση Saccharomyces

μετρατροπή σακχάρων σε αλκοόλη

Επιθυμητά ποιοτικά χαρακτηριστικά της κριθής για βυνοζυθοποιϊα  Βλαστική ικανότητα  Αλευρώδες ενδοσπέρμιο  Χαμηλή % πρωτεϊνης στο καρπό ανταγωνιστική των υδατανθράκων  Μεγάλο μέγεθος καρπών

2. Παραγωγή βιομάζας  Βόσκηση  Παραγωγή σανού

Ποιοτικά χαρακτηριστικά για βιομάζα έντονο αδέλφωμα ικανότητα αναβλάστησης λεία άγανα υψηλή % σε πρωτεϊνη αναβάθμιση της βιολογικής αξίας της πρωτεϊνης

Avena sativa – βρώμη Απαιτητική σε νερό

Μορφολογία

Χρήσεις 1.Καρπός ( % λυσίνη & λίπη & θειαμίνη) 2. Βιομάζα (κτηνοτροφή)  Ποικιλίες ταχείας ανάπτυξης για χειμερινή βοσκή

Επιθυμητά χαρακτηριστικά -για βελτιωτικούς σκοπούς- Αυξημένη παραγωγικότητα Πρωϊμότητα Μείωση του τινάγματος καρπών Μείωση του ύψους Αντοχή στο ψύχος