Βιταμίνες Άννα Παπαηλιού. Βιταμίνες Βιταμίνες  Δεν μπορούν να συντεθούν από τον οργανισμό και δεν του παρέχουν ενέργεια, αλλά συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Επίδραση της Αφυδάτωσης στις βιταμίνες
Advertisements

Εργασία Βιολογίας Από: Ραφτοπούλου Μαρία
Παρουσίαση από τη Μαρία Δημητρίου
Διατροφή και υγεία.
8 κανόνες της έξυπνης κατανάλω-σης Κλείσε τον κύκλο
ΟΣΠΡΙΑ Τα όσπρια χρησιμοποιούνται άμεσα για τη διατροφή του ανθρώπου, ενώ πολλά από αυτά χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των ζώων. Ανάμεσα στα όσπρια,
Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων
Βιταμίνες Η ζωή είναι τόσο σύντομη, ώστε δεν πρέπει να κοιτάζουμε ούτε πολύ μακριά πίσω ούτε πολύ μακριά μπροστά. Γιαυτό ας εξετάσουμε πως θα βρούμε την.
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α’
Εισαγωγή στην Τροφογνωσία
Οι Βιταμίνες.
Διατροφή & Άσκηση Όλο και πιο συχνά ακούει κανείς ότι η τακτική φυσική δραστηριότητα είναι ένας από τους παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν στην απόκτηση.
Εργασία Οικιακής Οικονομίας με θέμα: ΥΠΕΡΒΙΤΑΜΙΝΩΣΗ&ΥΠΟΒΙΤΑΜΙΝΩΣΗ.
ΥΔΑΤΟΔΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ
Αλλαγές στη φάση των σωμάτων
ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Φαγητά εύκολης χρήσης ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ:
 Πλεονεκτήματα των φαγητών εύκολης χρήσης  Μειονεκτήματα των φαγητών εύκολης χρήσης  Οδηγίες για τη σωστή χρήση φαγητών εύκολης χρήσης  Θρεπτική.
μάθημα 5.10 Διατροφή και Άσκηση
ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΟΜΑΔΑ:ΚΑΒΟΥΡΟPATTY.  Yγιεινή διατροφή εξασφαλίζει την υγεία αλλά και βελτιώνει την σωματική απόδοση. O καθορισμός της χρήσης.
Ενότητα 1.1 Νερό.
Ομάδες Τροφών Ιωάννα & Σταυρούλα.
Βιταμίνες & Οφέλη.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ.
ΝΑΤΡΙΟ (Να). ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ Η κυριότερη πηγή Να είναι το επιτραπέζιο αλάτι Προσοχή χρειάζεται η χρησιμοποίηση των επεξεργασμένων τροφίμων και κονσερβών.
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S
ΠΑΝΤΟΘΕΝΙΚΟ ΟΞΥ.
ΒΙΟΧΗΜΙΚΗ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΑ Εξετάζει τις διάφορες παραμέτρους της αλληλεπίδρασης ουσιών του περιβάλλοντος με τον οργανισμό.
ΣΧ0ΛΗ ΤΕΧΝ0Λ0ΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Λίπη και έλαια Παπαηλιού Άννα.
 Η χοληστερίνη είναι μια κηρώδης οργανική ουσία που ανήκει στην κατηγορία των στεροειδών λιπιδίων.  Είναι απαραίτητο συστατικό όλων των κυττάρων του.
Το κρέας Παρουσίαση από τη Μαρία Δημητρίου. Το κρέας (ορισμός) Κρέας ονομάζουμε την σάρκα των ζώων. Το κρέας αποτελεί τροφή για τον άνθρωπο από τα προϊστορικά.
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ, ΠΕΚ 2014 Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία Για να μπορεί να λειτουργεί ο μεταβολισμός του κολύβριου σε πλήρη ανάπτυξη για τόσες πολλές ώρες συνεχώς,
Πεπτικό σύστημα Από τι αποτελείται το πεπτικό σύστημα;
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλίας Χημεία Τροφίμων Ενότητα #7: Τα ανόργανα συστατικά Αθανάσιος Μανούρας Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας.
Πρωτεΐνες ή Λευκώματα:. Πρωτεϊνες Το όνομά τους « πρωτεΐνες » προέρχεται από το ρήμα πρωτεύω και υποδηλώνει την πρωταρχική τους σημασία για τη ζωή, αν.
ΣΤΟΝ ΑΤΜΟ. Σ ΤΟΧΟΙ Μ ΑΘΗΜΑΤΟ Σ Ορίζει και περιγράφει τη μέθοδο μαγειρέματος. Αναφέρει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τις τροφές που ψήνονται με τη.
13 βασικές βιταμίνες Μάθημα :project Ομάδα :super girls Συμμετείχαν : Ιωάννα Ντερβίση Χριστίνα Γιονούζη Χριστίνα Νάξη Πολυτίμη Καρακοβούνη.
Διατροφή-Διαιτολογία Ενότητα 7: Βιταμίνες Αναστασία Κανέλλου, καθηγήτρια Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας Το περιεχόμενο.
1 Υδατάνθρακες και Φυτικές Ίνες. Τ Ι ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ; Είναι ενώσεις ευρύτατα διαδεδομένες στη φύση με σημαντικό δομικό και λειτουργικό ρόλο Χημικά:
ΕΝΖΥΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΟΞΥΓΑΛΑΚΤΙΚΗΣ ΖΥΜΩΣΗΣ Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων - Άσκηση 8η.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
ΒΙΟΧΗΜΙΚΗ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΑ
Πληροφορική και νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ - Είναι οργανικές ενώσεις που περιέχονται στα τρόφιμα σε μικρές ποσότητες και δεν συντίθενται στον ανθρώπινο οργανισμό Είναι υπεύθυνες για την.
Κατάρτιση διαιτολογίου
Το Πεπτικό Σύστημα του ανθρώπου
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΡΙΑ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ.
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
6-13. ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΙΩΔΙΚΟ ΚΑΛΙΟ
Διατροφή- Διαιτολογία
ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στον Μεταβολισμό
H ελευθέρωση της ενέργειας
Ο ήλιος ακτινοβολεί φως και θερμότητα
ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ
Μικροσυστατικά ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ Μικρές ποσότητες.
ΦΥΣΙΚΗ 4193 ΓΑΖΕΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ.
ΠηγΕΣ ενΕργειαΣ Ενότητα 2η.
AΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Νερό H2O To πιο απλό μόριο που συναντάμε στη φύση
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Βιταμίνες Άννα Παπαηλιού

Βιταμίνες Βιταμίνες  Δεν μπορούν να συντεθούν από τον οργανισμό και δεν του παρέχουν ενέργεια, αλλά συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

Που χρησιμοποιούνται Ο οργανισμός μας τις χρησιμοποιεί για τη σύνθεση των συνενζύμων που είναι απαραίτητα για να δράσουν τα ένζυμα, με τη βοήθεια των οποίων γίνονται σχεδόν όλες αντιδράσεις στον οργανισμό. Ο οργανισμός μας τις χρησιμοποιεί για τη σύνθεση των συνενζύμων που είναι απαραίτητα για να δράσουν τα ένζυμα, με τη βοήθεια των οποίων γίνονται σχεδόν όλες αντιδράσεις στον οργανισμό.

Βιταμίνη Κ Δράση: Δράση: Κανονική πήξη αίματος (σχηματισμός προθρομβίνης) Έλλειψη: Έλλειψη: Αργή πήξη αίματος Σπανάκι - Σπανάκι - Λάχανο Λάχανο Λαγανίδα Λαγανίδα

Διάκριση των βιταμινών Ανάλογα με τη διαλυτότητά τους διακρίνονται σε:  υδατοδιαλυτές βιταμίνες και  λιποδιαλυτές βιταμίνες.

Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες C,Β,B1(Θειαμίνη),Β2(ριβοφλαβί νη), νικοτινικό οξύ(B3), φολικό οξύ και βιοτίνη. C,Β,B1(Θειαμίνη),Β2(ριβοφλαβί νη), νικοτινικό οξύ(B3), φολικό οξύ και βιοτίνη. C,Β,B1(Θειαμίνη),Β2(ριβοφλαβί νη), νικοτινικό οξύ(B3), φολικό οξύ και βιοτίνη. C,Β,B1(Θειαμίνη),Β2(ριβοφλαβί νη), νικοτινικό οξύ(B3), φολικό οξύ και βιοτίνη. απορροφώνται εύκολα και απορροφώνται εύκολα και απορροφώνται εύκολα και απορροφώνται εύκολα και αποθηκεύονται σε μικρό ποσοστό σε όλους τους ιστούς. αποθηκεύονται σε μικρό ποσοστό σε όλους τους ιστούς. αποθηκεύονται σε μικρό ποσοστό σε όλους τους ιστούς. αποθηκεύονται σε μικρό ποσοστό σε όλους τους ιστούς. Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες

Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, E, K A, D, E, K για την απορρόφηση απαιτούν παγκρεατική λιπάση και χολικά για την απορρόφηση απαιτούν παγκρεατική λιπάση και χολικά αποθηκεύονται σε μεγαλύτερο ποσοστό από τις υδατοδιαλυτές, κυρίως στο λιπώδη ιστό και το ήπαρ. αποθηκεύονται σε μεγαλύτερο ποσοστό από τις υδατοδιαλυτές, κυρίως στο λιπώδη ιστό και το ήπαρ.

Τέλος πρέπει να τονιστεί ότι: όπως η ελλιπής λήψη βιταμινών προκαλεί τις αβιταμινώσεις, έτσι και η έτσι και η υπερβολική λήψη βιταμινών μπορεί να προκαλέσει υπερβολική λήψη βιταμινών μπορεί να προκαλέσει τις υπερβιταμινώσεις.

Καταστροφή βιταμινών Μερικές βιταμίνες καταστρέφονται κατά την διαδικασία παρασκευής των τροφίμων από Μερικές βιταμίνες καταστρέφονται κατά την διαδικασία παρασκευής των τροφίμων από Το ηλιακό φως Το ηλιακό φως Τον αέρα την θερμότητα Τον αέρα την θερμότητα Το νερό Το νερό

Προστασία βιταμινών Για να αποφεύγεται απώλεια βιταμινών, συμβουλεύουμε τα εξής Για να αποφεύγεται απώλεια βιταμινών, συμβουλεύουμε τα εξής Αγοράζετε τα πιο φρέσκα και καθαρά λαχανικά και φρούτα και χρησιμοποιήστε τα ωμά όσο είναι δυνατόν. Αγοράζετε τα πιο φρέσκα και καθαρά λαχανικά και φρούτα και χρησιμοποιήστε τα ωμά όσο είναι δυνατόν. Ετοιμάστε τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά λίγο πριν χρησιμοποιηθούν, καταναλωθούν Ετοιμάστε τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά λίγο πριν χρησιμοποιηθούν, καταναλωθούν Θερμάνετε τα κονσερβοποιημένα λαχανικά γρήγορα και μέσα στα δικά τους υγρά Θερμάνετε τα κονσερβοποιημένα λαχανικά γρήγορα και μέσα στα δικά τους υγρά Ακολουθείτε τις οδηγίες συσκευασίας όταν χρησιμοποιείτε παγωμένα φρούτα και λαχανικά Ακολουθείτε τις οδηγίες συσκευασίας όταν χρησιμοποιείτε παγωμένα φρούτα και λαχανικά Χρησιμοποιείτε όσο γίνετε πιο λίγο νερό κατά το μαγείρεμα και κρατάτε το σε βρασμό όταν προσθέτετε τα λαχανικά ή ψήστε τα στον ατμό Χρησιμοποιείτε όσο γίνετε πιο λίγο νερό κατά το μαγείρεμα και κρατάτε το σε βρασμό όταν προσθέτετε τα λαχανικά ή ψήστε τα στον ατμό Φυλάξτε τα υγρά του ψησίματος για να τα χρησιμοποιήσετε αργότερα σε σούπες και ψητά και Φυλάξτε τα υγρά του ψησίματος για να τα χρησιμοποιήσετε αργότερα σε σούπες και ψητά και φυλάξτε τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά σε ψυχρό, σκοτεινό μέρος φυλάξτε τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά σε ψυχρό, σκοτεινό μέρος

Ευχαριστώ Ευχαριστώ