ΜΑΘΗΜΑ 10ο. Ανάρρωση και πρόγνωση  Είναι χαρακτηριστικό του εγκεφαλικού ότι οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν βελτίωση, ανεξάρτητα από το αν μπαίνουν.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη Βιβλιογραφική αναφορά
Advertisements

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Στέλιος Αδάμου Β.Δ. Πέτρος Πατσιάς Β.Δ. Πέτρος Πατσιάς Β.Δ.
ΕΠΙΛΗΨΙΑ ΜΑΘΗΤΗΣ: ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΒΛΑΧΑΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
Ποια είναι τα σημάδια του Αυτισμού;
Να σας επιτρέψουν να δαγκώνετε και να μασάτε φυσιολογικά Να σας αφήσουν να απολαύσετε τα αγαπημένα σας φαγητά ξανά, όπως με τα φυσικά σας δόντια Να.
Παρακολούθηση θεραπείας Αντιμετώπιση παρενεργειών
Ανθεκτικότητα στα Αντιβιοτικά
Σύστημα Εργαστηριακών Εγγραφών βάσει Προτιμήσεων (ΣΕΕΠ) με τη βοήθεια Εμπείρου Συστήματος Πτυχιακή Εργασία Δημοσθένης Νικούδης (051092) 14/4/2011.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΟΥΡΚΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
Πρόβλημα του μήνα Ένα πρόβλημα ακοής. Περιεχόμενο Στόχοι: Να σχεδιάζουν και να χρησιμοποιούν ένα απλό τεστ ακοής· Να συγκρίνουν κριτικά τους σχεδιασμούς.
ΝΟΣΟΣ PARKINSON Εργασία: Άννα Μ..
Βιολογικές επιδράσεις ιοντίζουσας ακτινοβολίας.
ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
Στατιστική Ι Παράδοση 9 Ο Δείκτης Συσχέτισης.
Ιατρική του Ύπνου ΔΙΑΓΝΩΣΗ.
Τερματισμός και πρόληψη υποτροπής. Στόχος της ΓΣ παρέμβασης δεν είναι να λύσει ο ειδικός όλα τα προβλήματα του πελάτη, αλλά να καταστεί ο πελάτης ‘θεραπευτής’
ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ. Μαθησιακοί στόχοι Εξέταση των 2 βασικών οδών χορήγησης των θρεπτικών συστατικών στους παιδιατρικούς ασθενείς. Εξέταση.
« Κάπνισμα συνήθεια που δεν προάγει την υγεία μας» Εργασία των: Εργασία των: Κουτρουμάνη Ελευθερίας & Νικητάκη Αγγελικής.
Βιοκινητική αξιολόγηση αθλητικών ικανοτήτων
Αντιμετώπιση Μαθησιακών Δυσκολιών στα Μαθηματικά
Αρχές επαγωγικής στατιστικής
Διαγνωστικά Θέματα Λογοθεραπείας
ΜΑΘΗΜΑ 8ο. Διαταραχές Δεξιού Ημισφαιρίου Τα άτομα με εγκεφαλικά δεξιού ή μη επικρατητικού ημισφαιρίου μπορεί να παραπεμφθούν σε κλινικές λογοθεραπείας.
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ.
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη
Δημιουργία πειράματος Θα σας ζητηθεί να σχεδιάσετε ένα πείραμα που να διερευνά μία υπόθεση. Θα πρέπει να είστε σε θέση να: χειριστείτε τις μεταβλητές,
ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Η Αξιολόγηση των Διαταραχών της Άρθρωσης και των Φωνολογικών Διαταραχών Διαγνωστικά Θέματα Λογοθεραπείας Δρ. Μαρία Καμπανάρου.
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη Ενότητα 3: Νοσηλευτική Διεργασία. Κοτρώτσιου Ευαγγελία, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, T.E.I. Θεσσαλίας.
Genomic applications in the clinic: use in treatment paradigm of acute myeloid leukemia ASH 2013 Σιώρος Σπυρίδων-Αθανάσιος.
ΜΑΘΗΜΑ PROJECT - Α ΤΡΙΜΗΝΟ Νικόλαος Καλιβόπουλος - ΤΑΞΗ Α1 Υπεύθυνη Καθηγήτρια-Ρίγγα Ειρήνη ΠΕ15 Αποφεύγω το Αλκοόλ.
Ο ρόλος της δοκιμασίας κατακερματισμού DNA σπερματοζωαρίων στην πρόγνωση της γονιμοποιητικής ικανότητας του σπέρματος Μια εξέταση χωρίς αξία; Χαράλαμπος.
ΤΡΑΥΜΑΤΙΚΗ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΒΛΑΒΗ TRAUMATIC BRAIN INJURY.
ΜΑΘΗΜΑ 9ο. Αρχές της γλωσσικής αποκατάστασης  Ομάδα αποκατάστασης  Λογοθεραπεία  Φυσιοθεραπεία  Εργοθεραπεία  Κοινωνικές υπηρεσίες.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ.
ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ «ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ - ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΤΟ ΕΠΑΛ» 2 Ο ΕΠΑΛ ΣΕΡΡΩΝ – ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΚΟΥΤΑΡΕΩΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΚΟΥΤΑΡΕΩΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ Εισηγήτρια:
Διαγνωστικά Θέματα Λογοθεραπείας Δρ. Μαρία Καμπανάρου Ενότητα 8.
ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΟΜΑΔΑ 2 ΓΙΟΣΜΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΟΣΜΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΡΑΦΙΑΔΕΛΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΡΑΦΙΑΔΕΛΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΟΛΑΚΗΣ ΑΚΗΣ ΤΣΟΛΑΚΗΣ ΑΚΗΣ.
Δραματική Τέχνη στην εκπαίδευση: Ερευνητικό Σχέδιο ΙΙ
ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ.
Ανάλυση- Επεξεργασία των Δεδομένων
Κανονική Κατανομή.
Προσεγγίσεις επεξεργασίας πληροφοριών Οι βασικές διεργασίες: Κωδικοποίηση, αποθήκευση, ανάσυρση.
ΜΑΘΗΜΑ 7Ο.
Πού χρησιμοποιείται ο συντελεστής συσχέτισης (r) pearson
ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ Αθανάσιος Κ. Ρισβάς.
Οι διαταραχές όρασης Αθανάσιος Κ. Ρισβάς.
Επιθεώρηση Συμβουλευτικής-Προσανατολισμού,
Το φυσιολογικό νεογέννητο βρέφος
Είναι η διακοπή της θεραπείας αποτυχία;
Διαγνωστικά Θέματα Λογοθεραπείας
Νόσος Αλτσχάιμερ ΟΝΟΜΑΤΑ: ΜΑΡΙΑ ΙΟΡΔΑΝΙΔΟΥ , ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΣΗ , ΜΑΡΚΕΛΑ ΚΟΣΙΝΤΖΗ.
Εξελικτικές Μαθησιακές Δυσκολίες
«Αξιολόγηση μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» 14/3/2017
Εισαγωγή στη Γλωσσολογία Α. Τερζή
Κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ (40) ΕΤΩΝ… ΠΑΣΧΩΝ ΑΠΟ ΑΤΕΛΗ ΣΠΑΣΤΙΚΗ ΤΕΤΡΑΠΛΗΓΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΑΜΣΣ ΛΟΓΩ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ, 6/01/2017.
«Διγλωσσία και αφασία»
ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ
Δρ. Αντωνία Καλλή BSc, MSc, PhD
Καθηγητής Στατιστικής - Βιοστατιστικής
Εργασία στην Αναπτυξιακή Ψυχολογία
ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΕΞΙΟΥ ΜΕ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ
«Αποδοτέος Κίνδυνος & Σχετικός Κίνδυνος»
3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΛΙΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΤΟΣ
AIDS.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΜΑΘΗΜΑ 10ο

Ανάρρωση και πρόγνωση  Είναι χαρακτηριστικό του εγκεφαλικού ότι οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν βελτίωση, ανεξάρτητα από το αν μπαίνουν στην αποκατάσταση. Αυτό καλείται αυθόρμητη ανάρρωση.  Κλινική βελτίωση  Λειτουργική βελτίωση  Η βελτίωση που δεν αντανακλάται στην καθημερινή ζωή του ασθενούς στην ουσία δεν είναι βελτίωση.

Ποσοστό ασθενών που βελτιώνονται  Ποια είναι η πιθανότητα της βελτίωσης της γλωσσικής μετά το εγκεφαλικό  Μόνο 50% περίπου των ασθενών είχε αναγνωρίσιμη βελτίωση σύμφωνα με τις γενικές βαθμολογικές κλίμακες.  Σύμφωνα με το PICA το 90% παρουσίασαν βελτίωση τις πρώτες 10 εβδομάδες μετά το εγκεφαλικό.  Το ποσοστό έπεσε στο 79%μεταξύ της 10 ης και 22ηςεβδομάδας.

ποσότητα  Η ποσότητα βελτίωσης καθορίζεται από την αφαίρεση της βαθμολογίας ενός παλιότερου τεστ (π.χ. προ-τεστ) από τη βαθμολογία πιο πρόσφατου τεστ.  Το αποτέλεσμα είναι η βαθμολογία διαφοράς ή βαθμολογία αλλαγής.

Τελική έκβαση  Οι τελικές βαθμολογίες ή βαθμολογίες κορυφής είναι μια αριθμητική ένδειξη του επιπέδου της ικανότητας γλώσσας που μπορεί να επιτευχθεί κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου μετά το εγκεφαλικό.  Η τελική γλωσσολογική έκβαση συνήθως υπολείπεται της φυσιολογικής λειτουργίας.

 Οι αφασικοί ασθενείς δεν επιστρέφουν σε φυσιολογική λειτουργία, αφού η απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων είναι μόνιμη.  Τα κύτταρα αυτά δεν αναπτύσσονται ξανά.  Στους αφασικούς έχουμε πρόοδο ή βελτίωση και όχι ανάρρωση ή θεραπεία μετά το εγκεφαλικό.  Η πρόοδος είναι ταχύτερη τους πρώτους 2 ή 3 μήνες μετά το εγκεφαλικό.

 Η σύγκριση της περιόδου 10 ως 34 εβδομάδων δεν εμφάνισε σημαντική πρόοδο.  Για μια ομάδα αφασικών ασθενών που έκανε λογοθεραπεία για 11 μήνες μετά την εκδήλωση του εγκεφαλικού το 65% της προόδου της συνέβη τους πρώτους 4 μήνες.  Η αυθόρμητη ανάρρωση διαρκεί περίπου 6 μήνες, οπότε είναι ασφαλές να πούμε ότι οποιαδήποτε κατοπινή πρόοδος προκαλείται από τη θεραπευτική παρέμβαση.

Τύπος του εγκεφαλικού  Η σταδιακή ανάρρωση είναι κυρίως χαρακτηριστικό των θρομβοεμβολικών περιπτώσεων.  Η αιμορραγία είναι πιθανόν να έχει διαφορετική έκβαση καθώς το αιμάτωμα εκτοπίζει τις δέσμες ινών χωρίς να τις καταστρέφει τελείως.  Η αιμορραγία φαίνεται να εμφανίζει εναλλασσόμενες περιόδους προόδου και στασιμότητας.  Σε μια μικρή ενδοεγκεφαλική αιμορραγία η ανάρρωση μπορεί να ξεκινήσει μήνες αργότερα.

Προσεγγίσεις της πρόγνωσης  Προσέγγιση του συμπεριφορικού προφίλ το οποίο περιλαμβάνει την αξιολόγηση του αφασικού ασθενούς με μια ποικιλία δοκιμασιών ακρόασης, ανάγνωσης, ομιλίας και γραφής.  Δημιουργία προφίλ της επίδοσής του.  Σύγκριση αυτού του προφίλ με την αλλαγή άλλων ασθενών με παρόμοιο προφίλ.  Στατιστική πρόβλεψη ή χρήση βαθμολογιών πρώιμων τεστ για την πρόβλεψη επόμενων βαθμολογιών, ίσως με τη χρήση μαθηματικών τύπων.  Προσέγγιση της προγνωστικής μεταβλητής στην οποία συγκρίνουμε τα βιογραφικά,ιατρικά και συμπεριφορικά χαρακτηριστικά ενός ασθενούς με το πώς αυτές οι μεταβλητές θεωρείται ότι επηρεάζουν την αλλαγή στην αφασία.

Σοβαρότητα της βλάβης  Για το έμφρακτο, η σοβαρότητα της εγκεφαλικής βλάβης δε χρειάζεται να εκτιμηθεί από τη συμπεριφορική εξέταση.  Η νευροαπεικόνιση επιτρέπει στο γιατρό να εξετάσει τη βλάβη σχεδόν αμέσως μετά το εγκεφαλικό.  Γενικά, οι μεγαλύτερες αλλοιώσεις συνεπάγονται μικρότερη ανάρρωση.  Σε έρευνες διαπίστωσαν ότι τα όρια της αλλοίωσης εξαπλώθηκαν ακόμη και 12 χρόνια μετά το εγκεφαλικό.

 Μεταξύ των πιθανών αιτιών είναι ο εκφυλισμός παρακείμενων κυττάρων, μια υποδιάχυση που δίνει την εντύπωση του εκφυλισμού ή προβλήματα σε άλλες μικρές αρτηρίες.  Περιέργως διαπιστώθηκε σημαντική πρόοδος στην κατονομασία και το μήκος των φράσεων σε ασθενείς με μη ρέοντα λόγο.  Προφανώς, η σταδιακή εξάπλωση των ορίων της αλλοίωσης δεν έχει αρνητική επίδραση στη γλωσσική συμπεριφορά του ασθενούς.