3ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΕΛΙΑΣ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ – Σ.ΤΕ.Γ. ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ Εισηγητής: Δρ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΑΡΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
Advertisements

6ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Διόρθωση γλεύκους και Αλκοολικός Τίτλος Οίνου ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ – Σ.ΤΕ.Γ. ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ Εισηγητής: Δρ.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ.
Ανάλυση των παρακάτω: Πώς η νόσος επηρεάζει τη λήψη τροφής και τη διατροφική κατάσταση του ασθενούς Ο ρόλος της διατροφής στην αγωγή της κυστικής ίνωσης.
 Ο ρόλος της διατροφής στην καθημερινή ζωή και την άσκηση.  Τι ιδιαίτερες ανάγκες έχετε.  Ο ρόλος των θρεπτικών συστατικών στη διατροφή και την άσκηση.
5ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Αξιολόγηση ποιότητας oινοποιήσιμου σταφυλιού ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ – Σ.ΤΕ.Γ. ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ Εισηγητής: Δρ. Νίκη.
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Πρελορέντζου Μαρία (21128) 8 ος Παιδικός Σταθμός Δήμου Ελληνικού- Αργυρούπολης ( 25η οδός, πλατεία Αγίας Τριάδας )
Αιμόπτυση και Δύσπνοια σε ασθενή με Καρκίνο του Πνεύμονα Κυριάκος Π Καρκούλιας Επίκ. Καθηγητής Πνευμονολογίας.
Δρ Θρασύβουλος Μανιός Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων Αρδεύσεις – Στραγγίσεις.
Κατηγορίες εμφιαλωμένου νερού : Υπάρχουν τρεις κατηγορίες εμφιαλωμένου νερού, αναγνωρισμένες από την Ευρωπαϊκή Ένωση: το φυσικό μεταλλικό νερό, το επιτραπέζιο.
- Έλα Αναστασια πάμε βόλτα να δούμε τις βιτρίνες είναι Χριστούγεννα, θα περάσουμε τέλεια θα ψωνίσουμε ρούχα, θα πάμε στα jumbo και το κυριότερο θα πάμε.
1 Μετασυλλεκτικοί Χειρισμοί Γεωργικών Προϊόντων Ενότητα 1: Εισαγωγικές Έννοιες. Διδάσκων: Παπαιωάννου Χρυσούλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια. Τμήμα Τεχνολόγων.
Προβλήματα καλίου.
Διατήρηση της ενέργειας Θερμική ισορροπία
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ
Εισηγητής: δρ. Χρήστος Λεμονάκης
Αιμόπτυση και Δύσπνοια σε ασθενή με Καρκίνο του Πνεύμονα
Η ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ 1975 ΚΑΙ ΜΕΤΑ
Εργομετρια 4 Πηγές μυικης ενέργειας
Η ΦΥΣΙΚΗ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΨΗΦΙΑ 61,60, 61,46, 61,55, 61,61 61,555  0,069 61,560,07 (Ν = 4) ζυγό τεσσάρωv δεκαδικώv ψηφίωv 0,0001 g ή 0,1 mg τέταρτoυ δεκαδικoύ ψηφίoυ.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΟΥΡΟΠΟΙΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Συνταγεσ δρυμου ΜΥ.ΛΕ., ΜΥ.ΛΕ. που γυρίζεις…!
ΣΤ΄ 1 ΤΑΞΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Χημεία Γυμνασίου ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Παρασκευές διαλυμάτων Μέτρηση pH
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ 3 & 4 ΜΑΡΙΝΑΤΑ ΑΛΙΕΥΜΑΤΑ.
Μέτρηση Μήκους – Εμβαδού - Όγκου
Μετουσίωση Πρωτεϊνών Επιμέλεια: Ηλίας Μαυροματίδης, ΕΚΦΕ Νέας Σμύρνης
Κεκλιμένο Επίπεδο Και Τριβή
Ενεργειακός Σχεδιασμός για Παραγωγή Ενέργειας Καβάλα 2017
Πως σχεδιάζουμε δυνάμεις
Μέτρηση όγκου Εργαστηριακή Άσκηση 1 B′ Γυμνασίου
Ο άνθρωπος πάντα αισθανόταν εγκλωβισμένος στη γη…
Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου
Διαφορές μάζας - βάρους
2.2.1– Μείγματα.
14ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΟΜΑΔΑ 6 ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΩΣΤΑΣ Ρ. ΝΙΚΗ Β.
ΤΥΠΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΟΡΓΑΝΟΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ
Βιωματικές δράσεις Β΄ Γυμνασίου Τμήμα Β2
ΧΗΜΕΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
ΜΕΤΡΗΣΗ ΜΗΚΟΥΣ - ΕΜΒΑΔΟΥ – ΟΓΚΟΥ.
ΕΚΦΕ Ν. Σμύρνης Ιδέες για αξιολόγηση, Ασκήσεις – Προβλήματα – Εργασίες (Φ. Ε. 5) Ηλ. Μαυροματίδης.
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Πετσιμέρη Ειρήνη
Η έννοια Άνωση.
Συνέντευξη με μια ομάδα μαθητών
Γυμνάσιο Νεάπολης Κοζάνης
ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ… Β΄ Λυκείου 3ο ΓΕΛ Εχεδώρου.
Αιμόπτυση και Δύσπνοια σε ασθενή με Καρκίνο του Πνεύμονα
ΒΕΝΖΙΝΗ Για την παραγωγή έργου (κίνησης) από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης χρησιμοποιούνται ως καύσιμη ύλη, κατά κύριο λόγο, οι υδρογονάνθρακες (ΗC).
Σεραφείμ Μπίτσιος Φυσικός, Υπεύθυνος ΕΚΦΕ Καρδίτσας
Εξοπλισμός ασφάλειας & Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.)
ΑΙΜΑ Με γυμνό μάτι φαίνεται σαν ένα απλό υγρό
Τι είναι οι ΑΠΕ; 11/11/2018 3ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας.
Μορφολογική μελέτη ΑΣΑ Δήμου Σύρου
Σαπούνι από λάδι ελιάς Επιμέλεια: Λίνα Μαρματσούρη, 2ο ΓΕΛ Παλαιού Φαλήρου.
Αποτελέσματα μορφολογικής μελέτης σύστασης ΑΣΑ Δήμου Σύρου
Ασφάλεια και υγιεινή στο εργαστήριο
Μέρος 5ο: Μέθοδοι Επαύξησης της Απόληψης Πετρελαίου
ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ Α) ορισμός Β) αιτίες διαταραχών της ομοιόστασης
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΕρΓΑΣΤΗΡΙΟ 2018
Παρασκευη φυτικου σαπουνιου
ΔΙΓΟΥΑΝΙΔΙΑ Τα διγουανίδια αποτελούν μια άλλη κατηγορία υπογλυκαιμικών παραγόντων με κύρια δράση την αύξηση της ευαισθησίας των ιστών στην ινσουλίνη.
ΕΕΕΕΚ ΡΟΔΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Μέτρηση πυκνότητας Εργαστηριακή Άσκηση 2 B′ Γυμνασίου
Διατροφικές διαταραχές και νοσηλευτική παρέμβαση
ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ
Παιδικά γάλατα Τάξη – τμήμα : Β3β
Μεταγράφημα παρουσίασης:

3ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΕΛΙΑΣ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ – Σ.ΤΕ.Γ. ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ Εισηγητής: Δρ. Νίκη Ταβερναράκη

ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΕΣ ΕΛΙΕΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣΜΑΥΡΕΣΞΑΝΘΕΣ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΚΥΡΙΕΣ ΦΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΕΛΙΑΣ Συλλογή και μεταφορά Συλλογή και μεταφορά Ξεπίκρισμα (εκτός Θρουμπολιάς) Ξεπίκρισμα (εκτός Θρουμπολιάς) Ζύμωση (είσοδο σε άλμη) Ζύμωση (είσοδο σε άλμη) Διαλογή και καλιμπράρισμα Διαλογή και καλιμπράρισμα

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Σκοπός: έλεγχος των ελιών ως προς τα Ποιοτική κατάσταση Ποιοτική κατάσταση Νομική Παρασκευή - Νοθεία Νομική Παρασκευή - Νοθεία Προσβολή από εχθρούς και ασθένειες Προσβολή από εχθρούς και ασθένειες Ύπαρξη αλλοιώσεων Ύπαρξη αλλοιώσεων κ.α. κ.α. ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ: ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ: Οργανοληπτικές και Φυσικές και Χημικές αναλύσεις

Οργανοληπτική αξιολόγηση 1. Σχήμα και χρώμα: ελέγχεται το % τυπικότητας Πράσινες ελιές < 2% μη τυπικές ελιές Πράσινες ελιές < 2% μη τυπικές ελιές Μαύρες & Ξανθές <5% μη τυπικές ελιές Μαύρες & Ξανθές <5% μη τυπικές ελιές 2. Συνεκτικότητα σάρκας: «μαλακή»= υποχωρεί με ελαφριά πίεση Πράσινες ελιές με > 2% μαλακές ελιές και Πράσινες ελιές με > 2% μαλακές ελιές και Μαύρες & Ξανθές >5% Μαύρες & Ξανθές >5% = δείκτης κακών συνθηκών συντήρησης

Οργ/κή αξιολόγηση (συν) 3. Μηχανικές βλάβες: Αν το τραύμα καλύπτει >1/6 της επιφάνειας, ή >1/8 του όγκου Πράσινες ελιές ως 3% ελιές Πράσινες ελιές ως 3% ελιές Μαύρες & Ξανθές ως 6% Μαύρες & Ξανθές ως 6% 4. Προσβολές από έντομα και μύκητες: παρουσία στοών δάκου, στιγμάτων και άλλων παραμορφώσεων: ως 6% για πράσινες και ως 6% για πράσινες και ως 10% για μαύρες και ξανθές ως 10% για μαύρες και ξανθές

Οργ/κή αξιολόγηση (συν) 3. Μηχανικές βλάβες: Αν το τραύμα καλύπτει >1/6 της επιφάνειας, ή >1/8 του όγκου Πράσινες ελιές ως 3% ελιές Πράσινες ελιές ως 3% ελιές Μαύρες & Ξανθές ως 6% Μαύρες & Ξανθές ως 6% 4. Προσβολές από έντομα και μύκητες: παρουσία στοών δάκου, στιγμάτων και άλλων παραμορφώσεων: ως 6% για πράσινες και ως 6% για πράσινες και ως 10% για μαύρες και ξανθές ως 10% για μαύρες και ξανθές

Ασθένειες της ελιάς Βούλα (ξεροβούλα, σαπιοβούλα) Αίτιο: μύκητας Camarosporium (Macrophoma) dalmatica

ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ 1. Δάκος Bactrocera (Dacus) oleae Νύγματα ωοτοκίας (αριστερά) και οπές εξόδου (“ψαρολεπίδες”)

ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ 1. Δάκος Bactrocera (Dacus) oleae

ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ Παρλατόρια Parlatoria oleae Κοκκοειδές που προσβάλλει όλο το δέντρο

ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ Ρυγχίτης Coenorrhinus cribripennis Ρυγχίτης Coenorrhinus cribripennis

Οργ/κή αξιολόγηση (συν) 5. Γεύση και παρουσία οσμών: εξέταση ως προς τα παρακάτω: Αλμυρότητα (χωρίς αλάτι -πολύ αλμυρή) Αλμυρότητα (χωρίς αλάτι -πολύ αλμυρή) Ξινάδα (φτωχές – πολύ ξινές) Ξινάδα (φτωχές – πολύ ξινές) Παρουσία ξένης οσμής = αποτέλεσμα μικροβιακής αλλοίωσης = Ελάττωμα Παρουσία ξένης οσμής = αποτέλεσμα μικροβιακής αλλοίωσης = Ελάττωμα 6. Χρώμα και διαύγεια άλμης: Εξέταση άλμης με τοποθέτηση της σε κύλινδρο

Φυσικές αναλύσεις 1. Μέγεθος καρπού = αριθμός ελιών / κιλό 2. Ειδικό βάρος Ε = Βάρος/όγκος καρπών 3. Αναλογία Σάρκας/Πυρήνα 4. Πυκνότητα άλμης (με το πυκνόμετρο ή αραιόμετρο Baumé)

Καλιμπράρισμα ελιών Αριθμός καρπών/Kg ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ Αριθμός καρπών/Kg ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ Super Mammouth Extra Large Mammouth Large Super Colossal Superior Colossal Brilliant Giants Fine Extra Jumbo Bullets Jumbo

Χημικές αναλύσεις 1. Προσδιορισμός οξύτητας άλμης Απομάκρυνση τυχόν διαλυμένου CO2 σε 10 ml άλμης, με έναρξη βρασμού σε υδατόλουτρο – αραίωση με 50 ml απιονισμένο νερό Απομάκρυνση τυχόν διαλυμένου CO2 σε 10 ml άλμης, με έναρξη βρασμού σε υδατόλουτρο – αραίωση με 50 ml απιονισμένο νερό Εξουδετέρωση της με 0,1 Ν ΝaOH και δείκτη φαινολοφθαλεϊνης, ως να εμφανιστεί ρόδινο χρώμα Εξουδετέρωση της με 0,1 Ν ΝaOH και δείκτη φαινολοφθαλεϊνης, ως να εμφανιστεί ρόδινο χρώμα Έκφραση σε meq γαλακτικού οξέος (90 mg)/100 γρ άλμης Έκφραση σε meq γαλακτικού οξέος (90 mg)/100 γρ άλμης

Χημικές αναλύσεις (συν.) 2. Προσδιορισμός οξύτητας ελιάς Λειοτρίβηση της σάρκας (40-50 γρ) - Ζύγιση και βρασμός σε ποτήρι βρασμού 100 ml, για 5 λεπτά - Μεταφορά σε ογκομετρική φιάλη των 200 ml και ψύξη για μετάβαση στους 20°C και πλήρωση με απιονισμένο νερό – Διήθηση – μεταφορά 20 ml σε κωνική φιάλη + 50 ml νερό Λειοτρίβηση της σάρκας (40-50 γρ) - Ζύγιση και βρασμός σε ποτήρι βρασμού 100 ml, για 5 λεπτά - Μεταφορά σε ογκομετρική φιάλη των 200 ml και ψύξη για μετάβαση στους 20°C και πλήρωση με απιονισμένο νερό – Διήθηση – μεταφορά 20 ml σε κωνική φιάλη + 50 ml νερό Εξουδετέρωση της με 0,1 Ν ΝaOH και δείκτη φαινολοφθαλεϊνης, ως να εμφανιστεί ρόδινο χρώμα Εξουδετέρωση της με 0,1 Ν ΝaOH και δείκτη φαινολοφθαλεϊνης, ως να εμφανιστεί ρόδινο χρώμα Έκφραση σε meq γαλακτικού οξέος (90 mg)/100 γρ σάρκας (υπόψη: από πόση σάρκα τα 20 ml διηθήματος) Έκφραση σε meq γαλακτικού οξέος (90 mg)/100 γρ σάρκας (υπόψη: από πόση σάρκα τα 20 ml διηθήματος)

Κριτήρια διάκρισης ποικιλιών Μέγεθος καρπού: μεγάλες (αδρόκαρπες), μεσαίες (μεσόκαρπες), μικρές (μικρόκαρπες)· Μέγεθος καρπού: μεγάλες (αδρόκαρπες), μεσαίες (μεσόκαρπες), μικρές (μικρόκαρπες)· Σχέση σάρκας / πυρήνα (Σ/Π): εκφράζει το μέγεθος του βρώσιμου μέρους του καρπού· Κυμαίνεται ανάμεσα στο 5 και 12:1.Δηλαδή από 80 ως 91 % σάρκα Σχέση σάρκας / πυρήνα (Σ/Π): εκφράζει το μέγεθος του βρώσιμου μέρους του καρπού· Κυμαίνεται ανάμεσα στο 5 και 12:1.Δηλαδή από 80 ως 91 % σάρκα Συνεκτικότητα σάρκας: αντοχή στα διάφορα στάδια επεξεργασίας· Συνεκτικότητα σάρκας: αντοχή στα διάφορα στάδια επεξεργασίας· % ζυμώσιμων συστατικών σάρκας : απαραίτητα για την συντήρηση του προϊόντος· % ζυμώσιμων συστατικών σάρκας : απαραίτητα για την συντήρηση του προϊόντος· % της σάρκας σε λάδι. Όσο λιγότερο, τόσο λιγότερο τάγγισμα % της σάρκας σε λάδι. Όσο λιγότερο, τόσο λιγότερο τάγγισμα Ευκολία αποχωρισμού του κουκουτσιού από την σάρκα είτε κατά τη μάσηση είτε στο ξεκουκούτσιασμα Ευκολία αποχωρισμού του κουκουτσιού από την σάρκα είτε κατά τη μάσηση είτε στο ξεκουκούτσιασμα Πάχος της επιδερμίδας: λεπτή ή μέτριου πάχους, ανθεκτική στις διαδικασίες επεξεργασίας και στις αντίξοες μετεωρ. συνθήκες Πάχος της επιδερμίδας: λεπτή ή μέτριου πάχους, ανθεκτική στις διαδικασίες επεξεργασίας και στις αντίξοες μετεωρ. συνθήκες