Σε ένας τεστ ένας φοιτητής βαθμολογήθηκε με 640. Να βρεθεί το ποσοστό των φοιτητών που είχαν χειρότερες επιδόσεις από αυτόν δεδομένου ότι η κατανομή της.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Το νέο Λύκειο και το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Advertisements

Γεώργιος Σιδερίδης Πανεπιστήμιο Κρήτης
ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΚΟΥ ΟΜΗΛΙΚΟΥ ΔΑΣΟΥΣ
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εξωτερική Αξιολόγηση – Διαδικασία.
Γεώργιος Σιδερίδης Πανεπιστήμιο Κρήτης
Σφαλματα ή αβεβαιοτητα των μετρησεων
Χαρακτηριστικά και Ταξινόμηση των Ψυχολογικών Τεστ
Στατιστική Ι Παράδοση 5 Οι Δείκτες Διασποράς Διασπορά ή σκεδασμός.
Θέματα αναφορικά με τη χρήση και τον τρόπο αναφοράς των ψυχομετρικών τεστ Μάθημα: Ψυχομετρία II Διάλεξη Νο 4.
Στατιστική Ι Παράδοση 6 Η Κανονική Κατανομή
Βασικές Αρχές Ψυχομετρικής Θεωρίας
ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΙ ΙΔΑΝΙΚΑ ΑΕΡΙΑ
Οι σπουδές στην Ελλάδα. Σπουδές ανά πεδίο. Χρονική διάρκεια σπουδών.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
Στατιστική I Χειμερινό Γ. Παπαγεωργίου
Λυμένες ασκήσεις με δομές επανάληψης και επιλογής
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ: ΣΗΜΕΙΑ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ (ΜΗ-ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ – WHILE – REPEAT) Καλλονιάτης Χρήστος Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ
Ανάλυση Ποσοτικών Δεδομένων Στατιστική
Πηγή: Βιοστατιστική [Β.Γ. Σταυρινός, Δ.Β. Παναγιωτάκος]
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΓΩΓΗ: ΣΗΜΕΙΑΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ & ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ
Δοκιμή Βαθμολόγησης (Scoring test)
ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ
Έννοια και ορισμός.  Απόσβεση: ονομάζεται γενικά η μείωση ενός λογαριασμού για οποιαδήποτε αιτία π.χ. μείωση χρέους, εξαφάνιση απαιτήσεως κατά τρίτου.
Τι είναι η Κατανομή (Distribution)
Διάλεξη  Μέτρηση: Είναι μια διαδικασία κατά την οποία προσδίδουμε αριθμητικά δεδομένα σε κάποιο αντικείμενο, σύμφωνα με κάποια προκαθορισμένα.
Το φυλλόγραμμα (stem and leaf plot) Αποτελεί ένα συνδυασμό πίνακα και ιστογράμματος. Κάθε παρατήρηση χωρίζεται Σε δύο μέρη: 1.
Στατιστικά περιγραφικά μέτρα Παναγιώταρου Αλίκη Τμήμα Νοσηλευτικής 5η Διάλεξη.
Σχεδιασμός των Μεταφορών Ενότητα #5: Δειγματοληψία – Sampling. Δρ. Ναθαναήλ Ευτυχία Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών.
TO ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ t (Ελεγχος Διαφορων Μεσων Ορων Αναμεσα Σε Δυο Ανεξαρτητα Δειγματα) Για τον ελεγχο στατιστικών υποθέσεων ανάμεσα στους μέσους όρους.
Διαστήματα Εμπιστοσύνης α) για τη μέση τιμή β) για ένα ποσοστό.
{ Ψηφιακή Σχεδίαση εργαστήριο Γιάννης Νικολουδάκης.
Ήπιες Μορφές Ενέργειας Ε306 Από τον άνεμο στην οικονομική βιωσιμότητα (εισαγωγικές έννοιες)
ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ Γ. Σιδερίδης. ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ- ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ Η στατιστική ως επιστήμη.....γιατί ακριβώς τη χρειαζόμαστε; Η στατιστική ως επιστήμη.....γιατί.
Αρχές επαγωγικής στατιστικής Τμήμα :Νοσηλευτικής Πατρών Διδάσκουσα: Παναγιώταρου Αλίκη Διάλεξη 9.
Μεθοδολογία των Επιστημών του Ανθρώπου: Στατιστική Ενότητα 2: Επαγωγική Στατιστική Βασίλης Γιαλαμάς Σχολή Επιστημών της Αγωγής Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής.
Έλεγχος υποθέσεων για αναλογίες. Εάν έχουμε αναλογίες σχετικά με ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό σε έναν πληθυσμό τότε κάνουμε ελέγχους υποθέσεων για.
Έλεγχος Υποθέσεων Ο έλεγχος υποθέσεων αναφέρεται στη διαδικασία αποδοχής ή απόρριψης μιας στατιστικής υπόθεσης, Κατά την εκτέλεση ενός στατιστικού ελέγχου,
Διαστήματα Εμπιστοσύνης για αναλογίες. Ποιοτικές μεταβλητές χαρακτηρίζονται εκείνες οι οποίες τα στοιχεία τους δεν έχουν μετρηθεί με κάποιον τρόπο – οι.
ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ «ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ - ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΤΟ ΕΠΑΛ» 2 Ο ΕΠΑΛ ΣΕΡΡΩΝ – ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΚΟΥΤΑΡΕΩΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΚΟΥΤΑΡΕΩΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ Εισηγήτρια:
ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ «ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ - ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΤΟ ΕΠΑΛ» 2 Ο ΕΠΑΛ ΣΕΡΡΩΝ – ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΚΟΥΤΑΡΕΩΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΚΟΥΤΑΡΕΩΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ Εισηγήτρια:
ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ για επεξεργασία δεδομένων έρευνας Εμμανουήλ Κακάρογλου Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ12.
Τι είναι «διάστημα» (1). Διαστήματα Εμπιστοσύνης α) για τη μέση τιμή (ποσοτικά) β) για ένα ποσοστό (ποιοτικά)
Διοίκηση Ποιότητας Ενότητα 5: Δειγματοληψία και Ποιοτικός Έλεγχος
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ - ΑΣΥΜΜΕΤΡΙΑΣ - ΚΥΡΤΩΣΕΩΣ
Επικρατούσα τιμή. Σε περιπτώσεις, που διαφορετικές τιμές μιας μεταβλητής επαναλαμβάνονται περισσότερο από μια φορά, η επικρατούσα τιμή είναι η συχνότερη.
Ανάλυση- Επεξεργασία των Δεδομένων
Μεθοδολογία των Επιστημών του Ανθρώπου: Στατιστική
Τι μπορούμε να δούμε σε αυτό το ιστόγραμμα?
Δειγματοληψία Στην Επαγωγική στατιστική οδηγούμαστε σε συμπεράσματα και αποφάσεις για τις παραμέτρους ενός πληθυσμού με τη βοήθεια ενός τυχαίου δείγματος.
Μέτρα μεταβλητότητας ή διασποράς
Εκτιμητική: σημειακές εκτιμήσεις παραμέτρων
Έλεγχος Υπόθεσης για το μέσο ενός πληθυσμού
Έλεγχος της διακύμανσης
ΝΕΚΡΟ ΣΗΜΕΙΟ (Break-even point)
Άσκηση 2-Περιγραφικής Στατιστικής
Μετασχηματισμοί 3Δ.
Κανονική Κατανομή.
Έλεγχος υποθέσεων με την χ2 «χι -τετράγωνο» κατανομή
Εισαγωγή στην Στατιστική
Μορφές κατανομών Αθανάσιος Βέρδης.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Κατανομές πιθανοτήτων
Αξιοπιστία Γ. Σιδερίδης
Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής
Στατιστικά Περιγραφικά Μέτρα
Παναγιώταρου Αλίκη Τμήμα Νοσηλευτικής
Βαςικα Στατιςτικα Μετρα
Τι είναι «διάστημα» (1). Διαστήματα Εμπιστοσύνης α) για τη μέση τιμή (ποσοτικά) β) για ένα ποσοστό (ποιοτικά)
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Σε ένας τεστ ένας φοιτητής βαθμολογήθηκε με 640. Να βρεθεί το ποσοστό των φοιτητών που είχαν χειρότερες επιδόσεις από αυτόν δεδομένου ότι η κατανομή της βαθμολογίας προσεγγίζει την κανονική, ο μέσος όρος της είναι 500 και η τυπική απόκλιση 100. Δηλαδή ( )/100=140/100=1,4

Μερικοί πιστεύουν ότι ο δείκτης νοημοσύνης των φοιτητών προσεγγίζει την κανονική κατανομή με μέσο όρο 105 και τυπική απόκλιση 15. Τι ποσοστό των φοιτητών θα έχει IQ κατά 30 βαθμούς μεγαλύτερο ή μικρότερο του μέσου όρου? Δηλαδή ( )/15=30/15=2,00 και (75-105)/15=-30/15=-2,00

Άσκηση 16 Σε μια κατανομή, η οποία προσεγγίζει την κανονική καμπύλη, με μέση τιμή 500 και τυπική απόκλιση 100, να βρεθούν: Α1. το ποσοστό με βαθμολογία πάνω από 570 Α2. το ποσοστό με βαθμολογία λιγότερο από 515 Α3. Το ποσοστό μεταξύ των βαθμολογιών 520 και 540 Α4. Το ποσοστό των βαθμολογιών των μικρότερων από 470 και μεγαλύτερων από 570 Α5. Μεταξύ του 470 και του 520 Α6 πάνω από 50 βαθμούς πάνω από τη μέση τιμή Α7 πάνω από 100 βαθμούς είτε πάνω είτε κάτω της μέσης τιμής Α8 σε απόσταση 50 βαθμών πάνω ή κάτω από το μέσο όρο Α9 περισσότερο από 520 αλλά λιγότερο από 560

Άσκηση 16 Σε μια κατανομή, η οποία προσεγγίζει την κανονική καμπύλη, με μέση τιμή 500 και τυπική απόκλιση 100, να βρεθούν: Α1. το ποσοστό με βαθμολογία πάνω από 570 Α2. το ποσοστό με βαθμολογία λιγότερο από 515 Α3. Το ποσοστό μεταξύ των βαθμολογιών 520 και 540

Άσκηση 16 Σε μια κατανομή, η οποία προσεγγίζει την κανονική καμπύλη, με μέση τιμή 500 και τυπική απόκλιση 100, να βρεθούν: Α4. Το ποσοστό των βαθμολογιών των μικρότερων από 470 και μεγαλύτερων από 570 Α5. Μεταξύ του 470 και του 520 Α6 πάνω από 50 βαθμούς πάνω από τη μέση τιμή

Άσκηση 16 Σε μια κατανομή, η οποία προσεγγίζει την κανονική καμπύλη, με μέση τιμή 500 και τυπική απόκλιση 100, να βρεθούν: Α7 πάνω από 100 βαθμούς είτε πάνω είτε κάτω της μέσης τιμής Α8 σε απόσταση 50 βαθμών πάνω ή κάτω από το μέσο όρο Α9 περισσότερο από 520 αλλά λιγότερο από 560

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων του μαθήματος της Δημογραφίας προσεγγίζουν την κανονική καμπύλη με μέσο όρο 230 και τυπική απόκλιση 50. Πέραν από την τυπική βαθμολογία, οι φοιτητές χωρίστηκαν σε ομάδες ανάλογα με το βαθμό τους και η ομάδα Α αντιστοιχούσε στο 20% των μεγαλύτερων βαθμών. Ποιός είναι ο μικρότερος βαθμός που πρέπει να πάρει κάποιος για να τοποθετηθεί στην ομάδα Α? Βήμα 1 ο : Ασχοληθείτε με τη ζωγραφική!!!

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων του μαθήματος της Δημογραφίας προσεγγίζουν την κανονική καμπύλη με μέσο όρο 230 και τυπική απόκλιση 50. Πέραν από την τυπική βαθμολογία, οι φοιτητές χωρίστηκαν σε ομάδες ανάλογα με το βαθμό τους και η ομάδα Α αντιστοιχούσε στο 20% των μεγαλύτερων βαθμών. Ποιός είναι ο μικρότερος βαθμός που πρέπει να πάρει κάποιος για να τοποθετηθεί στην ομάδα Α?

Μην ξεχνάμε ότι, επειδή: Τότε:

Σε μια πόλη η κατανομή των ετησίων βροχοπτώσεων είναι κανονική με μέση τιμή τις 22 ίντσες και τυπική απόκλιση τις 4. Ποιο είναι το ετήσιο ποσοστό βροχοπτώσεων στα ξηρότερα (2,5% όλων των ετών) και τα πιο βροχερά έτη (επίσης 2,5%)?

Άσκηση Σε μια λάμπα φωτισμού η μέση διάρκεια ζωής είναι 1200 ώρες και η τυπική απόκλιση 120. Στο πανεπιστήμιο μας αποφασίστηκε να τοποθετηθούν οι λάμπες αυτές σε όλους τους χώρους. Σε ποιο χρονικό διάστημα θα καούν Α. το 1% των λαμπών Β. το 5% Γ. το 10% Δ. το 50% Ε. το 95% ΣΤ. Με ένα νέο σύστημα ποιοτικού ελέγχου η εταιρεία μπόρεσε να αποσύρει το 8% των προβληματικών λαμπών. Ποια είναι η εγγύηση που πρέπει να δώσει η εταιρεία ότι οι λάμπες της δηλαδή θα λειτουργήσουν εγγυημένα πόσες ώρες πριν καούν?

Άσκηση Σε μια λάμπα φωτισμού η μέση διάρκεια ζωής είναι 1200 ώρες και η τυπική απόκλιση 120. Στο πανεπιστήμιο μας αποφασίστηκε να τοποθετηθούν οι λάμπες αυτές σε όλους τους χώρους. Σε ποιο χρονικό διάστημα θα καούν Α. το 1% των λαμπών 1200+(-2,33) (120)= Β. το 5% 1200+(-1,65)(120)=1002 Γ. το 10% 1200+(-1,28)(120)=1046,40

Άσκηση Σε μια λάμπα φωτισμού η μέση διάρκεια ζωής είναι 1200 ώρες και η τυπική απόκλιση 120. Στο πανεπιστήμιο μας αποφασίστηκε να τοποθετηθούν οι λάμπες αυτές σε όλους τους χώρους. Σε ποιο χρονικό διάστημα θα καούν Δ. το 50% 1200+(0,00) (120)=1200 Ε. το 95% 1200+(1,65)(120)=1398 ΣΤ. Με ένα νέο σύστημα ποιοτικού ελέγχου η εταιρεία μπόρεσε να αποσύρει το 8% των προβληματικών λαμπών. Ποια είναι η εγγύηση που πρέπει να δώσει η εταιρεία ότι οι λάμπες της δηλαδή θα λειτουργήσουν εγγυημένα πόσες ώρες πριν καούν? 1200+(-1,41)(120)=1030,8

Άσκηση 18 Στις παραπάνω λάμπες, ποιο ποσοστό θα καεί Α. σε λιγότερο από 960 ώρες λειτουργίας 0,0228 Β. Σε περισσότερες από ,0062 Γ. 50 ώρες πάνω ή κάτω από το μέσο 0,3256 Δ. μεταξύ των 1300 και 1400 ωρών? 0,1558

Άσκηση 18 Στις παραπάνω λάμπες, ποιο ποσοστό θα καεί Α. σε λιγότερο από 960 ώρες λειτουργίας Β. Σε περισσότερες από 1500 Γ. 50 ώρες πάνω ή κάτω από το μέσο Δ. μεταξύ των 1300 και 1400 ωρών?

Μέχρι τώρα έχουμε επικεντρωθεί στην κανονική κατανομή. Ωστόσο μια κατανομή η οποία δεν είναι κανονική μπορεί να μετασχηματιστεί σε μια σειρά z scores. Στην περίπτωση αυτή ο πίνακας με τις τιμές z μιας κατανομής δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, καθώς η κατανομή με τις μετασχηματισμένες τιμές είναι ίδια με την αρχική κατανομή. Ωστόσο ο μετασχηματισμός σε z-scores πάντοτε παράγει μια κατανομή με μέση τιμή 0 και τυπική απόκλιση 1.

ΜάθημαΒαθμολογίαΜέση τιμή Τυπική απόκλιση Z score Δημογραφία ,80 Κοινωνική Ανθρωπολογία ,5 Κοινωνική Ψυχολογία ,67 Βαθμολογία φοιτητή Σε ποια μαθήματα τα πήγε καλύτερα ο φοιτητής?

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι στην περίπτωση αυτή τα z-scores μπορούν να εκτιμήσουν το βαθμό επίδοσης σχετικά με κάτι άλλο και όχι με έναν απόλυτο και αμετάβλητο πρότυπο. Αυτό το «κάτι άλλο» πρέπει να προσδιοριστεί!

Παράδειγμα: Η βαθμολογία του φοιτητή ήταν ανάλογη των άλλων φοιτητών του τμήματος ή των φοιτητών του ελληνικού πανεπιστημίου που εξετάστηκαν στο ίδιο μάθημα? ΒαθμολογίαΜέση τιμήΤυπική απόκλισηZ score Α535090,33 Β ,20 Γ ,75 Δ2820 0,40 Ποιο από τα 4 παραπάνω αποτελέσματα ήταν καλύτερο? Απάντηση το γιατί έχει την υψηλότερη τιμή z score Αν κάποιος έχει βαθμολογηθεί με 64 σε σύγκριση με ποια από τις παραπάνω κατανομές είχε τη μεγαλύτερη επίδοση ο φοιτητής? Στην κατανομή Β γιατί δίνει το μεγαλύτερο z score από οποιαδήποτε άλλη κατανομή (2,40)

Όταν οποιαδήποτε τιμή μιας κατανομής εκφράζεται σχετικά με μια γνωστή μέση τιμή και τυπική απόκλιση τότε αποκαλείται standard score. Ένα τέτοιο score είναι και το z-score. Για λόγους ευκολίας, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούνται σε στατιστικά tests, τα z scores μπορούν να μετασχηματιστούν σε νέες τιμές οι οποίες δεν θα έχουν δεκαδικά ψηφία και αρνητικά πρόσημα. Αυτά τα μετασχηματισμένα standard scores έχουν την ιδιότητα να μην μεταβάλλουν το σχήμα της κατανομής ούτε τη σχετική θέση μιας τιμής στην κατανομή αυτή.

z’= επιθυμητή μέση τιμή + (z) (επιθυμητή τυπική απόκλιση)