Έλεγχος λοιμωδών νοσημάτων
2 Η ασθένεια που προκαλείται από τη μετάδοση μικροβιακού παράγοντα (ή τοξίνης) σε ένα ευπαθή ξενιστή.
3 Εστίες λοίμωξης Μέθοδος μετάδοσης Ευπάθεια πληθυσμού Χαρακτηριστικά μικροοργανισμού
4 1. Ανθρώπινες Ανθρώπινοι φορείς Υγιείς (αποικισμός από μικρόβια,πχ σταφυλόκοκκος, κολοβακτηρίδιο) Σε φάση ανάρρωσης (συνεχίζουν να αποβάλλουν τα μικρόβια, πχ σαλμονέλλα) Χρόνιοι φορείς (πχ ΗΙV) 2. Άλλες (ζώα, τροφές, νερό, έδαφος)
5 Άμεση επαφή, φιλί, συνουσία (ΗΙV, σταφυλόκοκκος) Κάθετη μετάδοση (μητέρα στο έμβρυο. Πχ ηπατίτιδα Β, HIV, CMV) Εισπνοή σταγονιδίων (πχ φυματίωση, ιλαρά, γρίπη) Λήψη τροφίμων-νερού (πχ ηπατίτιδα Α, σαλομονέλλα) Ιατρογενής ή από έντομα (ηπατίτιδα C, ελονοσία)
6 Εξαρτάται από: 1. Ηλικία 2. Φύλο 3. Διατροφή 4. Γενετική 5. Ανοσία (φυσική, επίκτητη, πληθυσμιακή)
7 Φυσική (συγγενής, γενετικά καθορισμένη, μητρικός θηλασμός). Επίκτητη (εμβολιασμός). Πληθυσμιακή (η αντίσταση του πληθυσμού στην εξάπλωση της νόσου). Εξαρτάται από την αναλογία των άνοσων προς τους επίνοσους.
8 Μολυσματικότητα Παθογονικότητα (αναλογία αριθμού περιπτώσεων νόσου προς αριθμό μολυσμένων) Τοξικότητα Ανοσογονικότητα Αντιγονική σταθερότητα
9 Κλίμα (θερμοκρασία, υγρασία Κατοικία (καθαριότητα, συνωστισμός)
10 Παροδική αύξηση στην επίπτωση της νόσου, σε περιγεγραμμένη περιοχή και ομάδες. Πανδημία (παγκόσμια επιδημία) Ενδημία: Σε δεδομένη γεωγραφική περιοχή ή πληθυσμιακή ομάδα σε σχετικά μεγάλη επίπτωση και επιπολασμό σε σχέση με άλλες περιοχές.
11 Κοινής πηγής (πχ τροφικές δηλητηριάσεις). Μολυσματικές (μετάδοση από το ένα άτομο στο άλλο).