Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Την παρουσίαση επιμελήθηκαν οι μαθήτριες: Γώτη Διονυσία Κράλη Πόπη Μοναστιρλή Μαρία Μπουχορίκου Αναστασία Μπουχορίκου Μαρκέλλα Νόικου Ιωάννα Ντόνκα Ανδριάννα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Την παρουσίαση επιμελήθηκαν οι μαθήτριες: Γώτη Διονυσία Κράλη Πόπη Μοναστιρλή Μαρία Μπουχορίκου Αναστασία Μπουχορίκου Μαρκέλλα Νόικου Ιωάννα Ντόνκα Ανδριάννα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Την παρουσίαση επιμελήθηκαν οι μαθήτριες: Γώτη Διονυσία Κράλη Πόπη Μοναστιρλή Μαρία Μπουχορίκου Αναστασία Μπουχορίκου Μαρκέλλα Νόικου Ιωάννα Ντόνκα Ανδριάννα Παντσέτοβιτς Χριστίνα

2 O ιός HIV Η λοίμωξη με τον Ιό Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας ( Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (AIDS) είναι μια νόσος του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλείται από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV). O HIV είναι ένας ρετροιός ή RNA ιός.

3 Προέλευση Και οι δύο υπότυποι του ιού HIV-1 & HIV-2, πιστεύεται ότι προέρχονται από μη- ανθρώπινα πρωτεύοντα θηλαστικά της Κεντροδυτικής Αφρικής και ότι μεταφέρθηκαν στους ανθρώπους στις αρχές του 20ού αιώνα. Ο HIV-1 φαίνεται να έχει πρωτοεμφανιστεί στο νότιο Καμερούν μέσω εξέλιξης του Ιού της Ανοσοανεπάρκειας του Πιθήκου και συγκεκριμένα του υποτύπου που μολύνει τους άγριους χιμπατζήδες (SIV)

4 Πως μεταδίδεται ο ιός; Ο HIV μεταδίδεται μέσω τριών κυρίων οδών: τη σεξουαλική επαφή την έκθεση σε μολυσμένα σωματικά υγρά, ιστούς, σύριγγες, μετάγγιση αίματος, σπέρμα, κολπικά υγρά, αίμα. από τη μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια του τοκετού

5 Ο HIV δεν μεταδίδεται: Σάλιο, δάκρυα, ιδρώτα, κόπρανα ή ούρα Αγκαλιά Φιλί Μασάζ Χειραψία Τσιμπήματα εντόμων Συγκατοίκηση με κάποιον οροθετικό Κοινή χρήση τουαλέτας ή ντους

6 Τρόποι προφύλαξης Με τη σωστή και συστηματική χρήση προφυλακτικού Με την αποφυγή κοινής χρήσης αιχμηρών αντικειμένων, σύριγγες μιας χρήσης. Σε πρακτικές όπως τατουάζ, body piercing απαιτούμε αποστειρωμένα εργαλεία ή σετ μίας χρήσης Με προγεννητικό έλεγχο στην έγκυο γυναίκα, που περιλαμβάνει και το ειδικό τεστ για το HIV/AIDS.

7 Τρόπος διάγνωσης Λόγω του ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα που σχετίζονται με την πρωτολοίμωξη, ο καλύτερος τρόπος διάγνωσης της HIV νόσου, είναι το ειδικό test αίματος 4ης γενιάς το οποίο ανιχνεύει σχεδόν στο 100% των περιπτώσεων, αντισώματα και αντιγόνο στον ιό HIV. Δυστυχώς το test αποδίδει αποτελέσματα μόνο όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του μολυσμένου ατόμου αναπτύξει αντισώματα ή αντιγόνο στον HIV (6 εβδομάδες με 6 μήνες). Κατά τη διάρκεια που μεσολαβεί μεταξύ της μόλυνσης και της ανάπτυξης αντισωμάτων ή αντιγόνου, το test βγαίνει αρνητικό

8 Που ανιχνεύεται ο ιός; Τo HIV-RNA ανιχνεύεται πρώτο στο πλάσμα, περίπου 10 ημέρες μετά τη λοίμωξη, φτάνει στη μέγιστη συγκέντρωση σε 30 ημέρες και αρχίζει να ελαττώνεται μετά από 40 περίπου ημέρες, όπου και σταθεροποιείται. Το p-24 αντιγόνο του HIV ανιχνεύεται περίπου τη 14η ημέρα, εμφανίζει μέγιστη συγκέντρωση περίπου την 30η και εξαφανίζεται την 45η ημέρα. Ο ανθρώπινος οργανισμός απαντά στην εισβολή του HIV με την παραγωγή αντισωμάτων. Τα αντισώματα αυτά παράγονται ανάμεσα στην τρίτη και την όγδοη εβδομάδα, μετά την έκθεση στον ιό και μένουν για πάντα στον ανθρώπινο οργανισμό.

9 Στάδια ασθένειας Το πρώτο στάδιο ονομάζεται οξεία λοίμωξη και ξεκινά συνήθως εντός δύο έως έξι εβδομάδων μετά τη μόλυνση. Σε αυτό το στάδιο, τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης και του απλού κρυολογήματος

10 Στο δεύτερο στάδιο, που ονομάζεται κλινική λανθάνουσα περίοδος, οι φορείς επί πολλά χρόνια δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Η περίοδος αυτή μπορεί να διαρκέσει 10 ή και περισσότερα χρόνια κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής ο φορέας δεν εμφανίζει συμπτώματα, προς το τέλος αυτής εμφανίζουν πυρετό, απώλεια βάρους, γαστρεντερικά συμπτώματα και πόνο στους μύες. Αν οι φορείς δεν παρακολουθούνται από τον γιατρό και δεν αρχίσουν εγκαίρως θεραπεία, το ανοσοποιητικό τους σύστημα μπορεί να εξασθενήσει και να εκδηλώσουν AIDS. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου χωρίς συμπτώματα, ο HIV σκοτώνει αργά τα λεμφοκύτταρα και καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα.

11 Στο τρίτο στάδιο, ο αριθμός των λεμφοκυττάρων έχει μειωθεί και ένα άτομο με λοίμωξη από HIV, λέμε ότι νοσεί από AIDS. Το τελευταίο στάδιο της HIV λοίμωξης, κατά το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα έχει αποδυναμωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε το HIV οροθετικό άτομο είναι επιρρεπές σε διάφορα νοσήματα και συγκεκριμένους τύπους καρκίνου. Τα συμπτώματα που εκδηλώνονται σε αυτό το στάδιο σχετίζονται και με τις λεγόμενες “ευκαιριακές λοιμώξεις : όπως η πνευμονία, η φυματίωση και η τοξοπλάσμωση”.

12

13 Αντιμετώπιση ασθένειας Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο ή θεραπεία που να προσφέρει πλήρη ίαση από τον HIV. Η αγωγή αποτελείται από την υψηλής δραστικότητας αντιρετροϊκή θεραπεία η οποία επιβραδύνει, αλλά δεν σταματά, την εξέλιξη της νόσου

14 Κοινωνικό πρόβλημα Στατιστικά: - Σε 33 εκατομμύρια υπολογίζονται οι άνθρωποι που ζουν με HIV/AIDS το 2007, εκ των οποίων τα δύο εκατομμύρια είναι παιδιά. - Δύο εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από την ασθένεια μέσα στο 2007. - Περισσότερα από 25 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει από το 1981, χρονιά που πρωτοεμφανίστηκε το AIDS.

15 Η Ελλάδα κατατάσσεται και το 2014 τελευταία ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης σε αναλογικό ποσοστό νέων διαγνώσεων HIV λοίμωξης σε μετανάστες προερχόμενους από χώρες με γενικευμένη επιδημία HIV/AIDS. Έχει γίνει συστηματική προσπάθεια να μετακυληθεί στους μετανάστες η ευθύνη για την αύξηση των HIV λοιμώξεων στην Ελλάδα, αλλά τα επιδημιολογικά στοιχεία δυστυχώς δείχνουν ότι η συνεχιζόμενη αύξηση των μολύνσεων οφείλεται πρωτίστως στη μετάδοση του ιού HIV ανάμεσα σε Έλληνες και Ελληνίδες. Οροθετικοί μετανάστες

16 Τι συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα To πρώτο δεκάμηνο του 2015 δηλώθηκαν στην Ελλάδα 667 νέα περιστατικά HIV Λοίμωξης, εκ των οποίων 590 (88,5%) ήταν άνδρες και 77 (11,5%) γυναίκες. Από τους νεοδιαγνωσθέντες άνδρες, οι 329 δήλωσαν ότι κάνουν σεξ με άλλους άνδρες και οι 167 αρνήθηκαν να δηλώσουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους.HIV Λοίμωξης Σύμφωνα με το σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης, μέχρι και την 31η Οκτωβρίου του 2015, έχουν καταγραφεί στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. 15.109 περιστατικά ΗΙV λοίμωξης (82,7% άνδρες). Από το σύνολο των ατόμων αυτών, 3.782 έχουν εμφανίσει AIDS και περίπου 7.700 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή φαρμακευτική αγωγή, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες του Π.Ο.Υ. άλλοι τόσοι αναμένεται να αρχίσουν να λαμβάνουν αγωγή μέσα στο 2016. Συνολικά, 2.562 άτομα πέθαναν από AIDS από την αρχή της παρακολούθησης της επιδημίας στην Ελλάδα.

17


Κατέβασμα ppt "Την παρουσίαση επιμελήθηκαν οι μαθήτριες: Γώτη Διονυσία Κράλη Πόπη Μοναστιρλή Μαρία Μπουχορίκου Αναστασία Μπουχορίκου Μαρκέλλα Νόικου Ιωάννα Ντόνκα Ανδριάννα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google