Οι δάσκαλοι του Γένους κεφ.7. Οι δάσκαλοι του γένους Ονομάζονται οι μορφωμένοι Έλληνες που κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας συνέβαλαν με την διδασκαλία.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Προοικονομία της Επανάστασης του από άγνωστο συγγραφέα στο βιβλίο:
Advertisements

Ο ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ
10 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός
ΒΑΔΙΖΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
4. Η Καινη Διαθηκη Β΄: Οι Επιστολες και η Αποκαλυψη
Επιμελήτρια παρουσίασης: Μαρία Γαϊτανίδου
1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο ΠΤΔΕ-ΑΠΘ
Προοικονομία της Επανάστασης του 1821 από άγνωστο συγγραφέα του βιβλίου: *Ανώνυμος Έλλην* ή *Ελληνική Νομαρχία* που πρωτοεκδόθηκε στην Ιταλία το 1806 εις.
Ιστορία-Ερωτήσεις 1.Τι συνέβη κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας όσον αφορά τις ελληνικές αρχαιότητες; Δώσε παραδείγματα. Τι πιστεύετε πως πρέπει να γίνει.
Τα απελευθερωτικά οράματα ο Ρήγας Φεραίος
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ
1 Στο συγκεκριμένο φυλλάδιο ο Κώστας Λάππας αναφέρεται στην εκπαίδευση των σχολείων από το 1770 έως το Οι φωτογραφίες που εμπλουτίζουν τα κείμενα.
Τα πολιτεύματα στην Αρχαία Ελλάδα
Η ανάπτυξη των γραμμάτων και η μελέτη των αρχαίων Ελλήνων κεφ. 26
Μαρία Παντελή Γιώργος Βασιλείου Στ’ τάξη
Το όραμα του Ρήγα Φεραίου. Οι συμφορές και τα κοινά βάσανα της σκλαβιάς, που συνόδευαν τα χρόνια της τουρκοκρατίας ένωσαν τους Έλληνες με τους άλλους.
Οι συνθήκες ζωής στην Οθωμανική αυτοκρατορία
ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ Μέγας Βασίλειος Γρηγόριος Θεολόγος
ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΜΑΡΙΑ ΒΛΑΣΣΗ.
Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ
Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου
Ρήγας Βελεστινλής.
Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας
Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης Μάθημα: Θρησκευτικά Μαθήτρια: Κατερίνα Ζιάκα Τμήμα: Β1 Σχολικό έτος: Υπ. Καθηγητής: Γ.
13. Χριστιανισμός – Ελληνισμός : μια ιδιότυπη συνάντηση
Ομιλία του Θ.Κολοκοτρώνη
37. Ένα περιστατικό από τη δράση του αγίου Κοσμά του Αιτωλού
Παρουσίαση του βιβλίου …………..
Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΖΩΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ
ΜΑΘΗΜΑ: ΘΡΗΣΚΕΥΤΗΚΑ ΥΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ ΜΑΘΗΤΡΙΑ: ΕΛΕΝΗ ΒΛΕΤΣΑ Β1 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:
Κολοκοτρώνης και Μακρυγιάννης
Πολιτιστικό Πρόγραμμα “Εμπιστεύομαι – Δεν εμπιστεύομαι” Μαθαίνω να ζω με τους άλλους 6 ο Δημοτικό Σχολείο Μοσχάτου Τάξεις Δ1 & Δ2 Σχολικό έτος
Διδακτική Πληροφορικής
Ευγένιος Βούλγαρης ΘΕ 6: Ορθοδοξία - Διαφωτισμός - Νέος Ελληνισμός Φώτης Έξαρχος Β ’1.
ΛΙΝΤΙΑ ΒΥΣΚΑ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΜΕΛΑ ΠΛΑΤΩΝΑΣ.
ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ.
1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης 2015
ΠΑΡΑΔΟΥΝΑΒΙΕΣ ΗΓΕΜΟΝΙΕΣ
Καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν με το Μάνο Λοΐζο: Γιάννης Νεγρεπόντης Τάξη:ΣΤ’1 Αγγέλα Π. Άννα Κ.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Γιώργος Σούλτης.
‘’ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΝ 5οπ.χ. αιώνα’’  ΙΣΤΟΡΙΑ  Είναι η εποχή που έζησαν οι τρεις μεγάλοι αρχαίοι Έλληνες ιστορικοί:  1. Ηρόδοτος  2. Θουκυδίδης  3. Ξενοφών.
Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου. Στα τελευταία μαθήματα της Έ τάξης γνωρίσαμε ποια ήταν τα προβλήματα που συγκλόνιζαν τη Βυζαντινή αυτοκρατορία.
Οι Έλληνες των παροικιών και των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών.
Κύριλλος και Μεθόδιος. Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος ήταν αδέλφια, μοναχοί, με μεγάλη ιεραποστολική δράση. Σε αυτούς αποδίδεται ο εκχριστιανισμός των.
ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ ΛΕΒΕΝΤΟΥΛΑ ΚΑΜΑΤΑΚΗ ΣΤ2 1 Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Iστορία Ενότητα Γ Κεφάλαιο 7 > Μαντώ Μαυρογένους Από την Αθανασιάδου Κορίνα ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ ΚΟΡΙΝΑ1.
Επιστολή Παύλου προς Φιλήμονα Επιμέλεια: Όλγα Κλάδη Μάθημα: Θρησκευτικά Τμήμα: Β’2 Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης Υπεύθυνος Καθηγητής:
Ελληνισμος και χριστιανισμοσ
Τα παράδοξα των καιρών μας
ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ ( )  α. Πλαίσιο διαμόρφωσης Τι είναι ο διαφωτισμός 
ΒΙΒΛΙΑ ΜΕ ΣΧΕΣΗ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Ευρωπαϊκή Ιστορία 6 συνάντηση (28/3/2017)
Η αναγεννησιακή παιδεία
Τζων Λοκ Λήδα Ευαγγελινού Β1.
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ..
ΜΑΝΤΩ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ.
Μαντώ Μαυρογένους Φωτεινή Π. Τμήμα: Στ2.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΤΣΑΚΗΣ 25 Σεπτεμβρίου 2015 ΣΤ1.
Διδακτικοί στόχοι Το κεφάλαιο αυτό θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις ότι κάθε κοινωνία οργανώνεται με βάση συγκεκριμένους κοινωνικούς κανόνες, οι οποίοι προσδιορίζουν.
21. Το Βυζάντιο εκχριστιανίζει τους Σλάβους
Ο Ιησούς και οι μαθητές του
Γεγονότα της Μεταρρύθμισης
Ο Ρήγας Βελεστινλής και ο Αδαμάντιος Κοραής
H ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΔΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.
Νεοελληνικός Διαφωτισμός
Ασφαλές Διαδίκτυο.
30β. Τα ελληνικά κράτη μετά την άλωση της Πόλης
Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου εν.2 κεφ. 1 Ούρδας Ιωάννης 2013.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Οι δάσκαλοι του Γένους κεφ.7

Οι δάσκαλοι του γένους Ονομάζονται οι μορφωμένοι Έλληνες που κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας συνέβαλαν με την διδασκαλία τους ή τα κείμενά τους στην καλλιέργεια της ελληνικής παιδείας. Θυμηθείτε σε ποιες περιοχές προόδευσε το ελληνικό στοιχείο; Ιόνια νησιά, Παραδουνάβιες ηγεμονίες και σε πόλεις του εξωτερικού όπου οι Έλληνες ανέπτυξαν το εμπόριο.

Φαντάζεστε που θα μπορούσαν να γίνονται τα μαθήματα αυτά; Σε σχολεία, εκκλησίες και δημόσιους χώρους γενικά

Επίσης έγραφαν κείμενα σε Εφημερίδες, επιστολές, περιοδικά και εφημερίδες Ποιοι θα βοηθούσαν στην εκτύπωσή τους. Συνήθως βοηθούσε η εκκλησία, οι Φαναριώτες ηγεμόνες ή έμποροι που αγαπούσαν τα γράμματα.

Περιοχές όπου λειτούργησαν ελληνικά σχολεία

Με το έργο τους βοήθησαν την ίδρυση σχολείων και την τόνωση της ελληνικής παιδείας.

Καθώς αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν σε επαφή με λόγιους του εξωτερικού επηρεάστηκαν από τις ιδέες του διαφωτισμού και τις ιδέες της γαλλικής επανάστασης. Ας θυμηθούμε τι έλεγαν οι ιδέες αυτές. Οι ιδέες αυτές έφθασαν και στην ελληνική χερσόνησο. Οι Έλληνες γαλουχήθηκαν με τις ιδέες αυτές και άρχισαν να σκέφτονται το δικαίωμα της ελευθερίας. Άρχισε να γιγαντώνεται μέσα τους η ιδέα του ξεσηκωμού για την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Γαλλική επανάσταση: Οι ιδέες της γαλλικής επανάστασης μιλούσαν για δικαιοσύνη,αδελφότητα,ισότητα και ότι η εξουσία πηγάζει από το λαό και όχι από το μονάρχη. Διαφωτισμός: Οι διαφωτιστές μιλούσαν για ισότητα, αξία των νόμων, την αξία της παιδείας, την ανεξιθρησκεία, την ελευθερία και κατάργηση της θανατικής ποινής.

Γεννήθηκε ίσως στην Κωνσταντινούπολη, όπου έμαθε τα πρώτα γράμματα, και έζησε στο Βουκουρέστι. Κατέλαβε υψηλά δικαστικά αξιώματα και τιμήθηκε με τον τίτ­λο του Μεγάλου Λογοθέτη. Σχεδίασε ένα ευρύ πρόγραμμα για τη μεταρρύθ­μιση της παιδείας της εποχής του συμφωνά με τα δυτικά πρότυπα. Δημήτριος Καταρτζής Ένα από τα βιβλία του.

Ο Ευγένιος Βούλγαρης δίδαξε στην Αθωνιάδα σχολή που βρισκόταν στη Μονή Βατοπεδίου. Δίδαξε φιλοσοφία και μαθηματικά

Ο συγγραφέα της «Ελληνικής Νομαρχίας» παραμένει μέχρι σήμερα ένας αξεδιάλυτος γρίφος. Ο πλήρης τίτλος του έργου είναι «Ανωνύμου του Έλληνος, Ελληνική Νομαρχία, ήτοι λόγος περί Ελευθερίας». Μάλιστα ο «Ανώνυμος» είναι γραμμένος ανορθόγραφα στο πρωτοσέλιδο (Ανόνιμος), με τρόπο που προκαλεί επιπλέον ερωτηματικά στους μελετητές. Έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί πολλές υποθέσεις για την αποκρυπτογράφηση του ψευδώνυμου «Ανώνυμος ο Έλλην». Το 1806 εκδόθηκε στην Ιταλία «Η Ελληνική Νομαρχία» Το κείμενο καταδικάζει τη μοναρχία και την αναρχία και θεωρεί σπουδαία τη νομαρχία δηλαδή το πολίτευμα στο οποίο την εξουσία την έχουν οι νόμοι.

Παράθεμα 1 1. «Σύμβαση μαθητείας, 16 Ιουνίου Μέσα σε σπίτι της Αγίας Τριάδας της Παραλλείου ο κυρ Ιωαννίκιος ο ιερομόναχος, κατά κόσμον Βλάσης, συμφώνησε με τον κυρ Παύλο τον Αργυρό και ανέλαβε ο Ιωαννίκιος ένα παιδί με το όνομα Θωμάς, που ήταν συγγενής του Παύλου για να το μάθει γράμματα, να μπορεί να διαβάζει κάθε βιβλίο, για έξι χρόνια. Υπόσχεται ο κυρ Παύλος να δώσει του πιο πάνω ιερομονάχου για τα μαθητικά έξοδα του παιδιού οκτώ φλουριά ως μισθό και τα αποκριάτικα, τα πασχαλινά και τα δευτεριάτικα φιλοδωρήματα κατά τη συνήθεια. Υπόσχεται δε ο κυρ Παύλος να του δώσει τώρα δύο φλουριά για μισθό και, όταν αρχίσει να μαθαίνει στο παιδί την Οκτώηχο, να του δώσει ένα μέρος της οφειλής και, όταν αρχίσει να μαθαίνει στο παιδί το Ψαλτήρι, άλλο μέρος και, όταν αρχίσει να μαθαίνει στο παιδί τον Απόστολο, άλλο μέρος και, όταν τα μάθει στο παιδί όλα, να κάνουν λογαριασμό να τον εξοφλήσει τελείως. Και έτσι συμφώνησαν. Μάρτυρες (του συμφωνητικού) ο παπά κυρ Νικόλαος Σπειρής και ο παπά κυρ Φώτιος Παλατιανός». Αντώνιος Σπυρής, Νοτάριος και Πρωτοπαπάς Κερκύρων. Πρωτόκολλο ( ), επιμέλεια Ελένη Αγγελομάτη-Τσουγκαράκη, Γιάννης Κ. Μαυρομάτης, Κέρκυρα 2007, σ. 25. (Απόδοση στα νέα ελληνικά)

Παράθεμα 2 3. Ο Κοσμάς ο Αιτωλός απευθύνεται προς τους γονείς «Και εσείς, γονείς, να παιδεύετε τα παιδιά σας εις τα χριστιανικά ήθη, να τα βάνετε να μανθάνουν γράμματα. Να κάμετε τρόπον εδώ εις την χώραν σας διά σχολείον, να βρήτε έναν διδάσκαλον να τον πληρώνετε να σας μαθαίνη τα παιδιά σας, ότι αμαρτάνετε πολύ να τα αφήνετε αγράμματα και τυφλά. Και μη μόνον φροντίζετε να τους αφήσετε πλούτη και υποστακτικά και μετά τον θάνατον σας να τα τρων και να τα πίνουν και να σας οπισωλογούν. Καλύτερα να τα αφήνετε πτωχά και γραμματισμένα, παρά πλούσια και αγράμματα». Ι. Μενούνου, Κοσμά του Αιτωλού, Διδαχές και βιογραφία, Αθήνα 1980, σ. 173.