Συγκριτική Πολιτική ΙΙ : Τρίτος Κόσμος Θέμα : ‘’Η Βραζιλία μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο : χώρα μετεωρίτης στην παγκόσμια οικονομική και πολιτική σκηνή, ή.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Γιώργος Μπάλτας Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Advertisements

Θεματική Ενότητα: Φτώχια Βραζιλία: Παγκόσμιο Κύπελλο και Ολυμπιακοί Αγώνες γκρεμίζουν τις φαβέλας Θεματική Ενότητα: Φτώχια.
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2011 Νοικοκυρεύουμε την οικονομία Στηρίζουμε την ανάπτυξη και την κοινωνική πολιτική Υπουργός Οικονομικών 15 Σεπτεμβρίου 2010.
Όμιλος Εταιριών της Α.Γ.Ε.Τ. ΗΡΑΚΛΗΣ Ημέρα Αναλυτών – 24η Μαΐου 2007.
Η σημερινή εικόνα της Ελληνικής Οικονομίας. Η αποτυχία της οικονομικής πολιτικής •Η οικονομία έχει μπεί σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση. •Το δημοσιονομικό.
ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Μετάφραση και Προσαρμογή από:
Δεκέμβριος 2009 Οι δαπάνες υγείας και η δημοσιονομική πολιτική μετά την κρίση Σάββας Ρομπόλης και Ηλίας Ιωακείμογλου Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ.
LOGO ΠΟΙΕΣ ΑΞΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Δανάη Φωτίου γ5 ΨΑΛΛΙΔΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ.
Κεφάλαιο 8 Η νέα οικονομία 8.1 Η μετάβαση από την παλιά στη νέα οικονομία. 8.2 Η έννοια και το περιεχόμενο της νέας ψηφιακής οικονομίας. 8.3 Οι κυριότερες.
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΖΗΤΗΣΗ 10η Διάλεξη.
Ημερίδα:H νεοφιλελεύθερη επίθεση στο Δημόσιο Τομέα,τη Δημόσια Περιουσία και τους Εργαζομένους:η απάντηση της αριστεράς Ενότητα 2 η :Oι επιπτώσεις της νεοφιλελεύθερης.
© 2007 Εκδόσεις Κριτική Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Β’ David Begg S. Fischer, R. Dornbusch.
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
Είναι προφανές ότι οι κάτοικοι της διοργανώτριας χώρας θεωρούν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες επιβάρυναν τον οικονομικό τομέα της ζωή τους, επιφέροντας.
Η συμβουλή της ημέρας.
Το Περιβάλλον Του Αθλητικού Οργανισμού
Β’ Τάξη Γενικού Λυκείου
1 Προϋπολογισμός 2007 Δεκέμβριος Ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησης του Κρατικού προϋπολογισμού ; Ο προϋπολογισμός του 2007, όπως και κάθε προϋπολογισμός,
ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
Η Οικονομική Κρίση και η Διεθνής Οικονομική Συνεργασία και Ολοκλήρωση Διαλέξεις για το Μάθημα Διεθνής Οικονομική Συνεργασία και Ολοκλήρωση Δημήτρης Κατσίκας.
Α ΝΩΤΑΤΟ Τ ΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ Ε ΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ Ι ΔΡΥΜΑ Σ ΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΑΙΤΙΕΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ.
Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 8 η Διανομή Εισοδήματος και Μέτρα Πολιτικής.
Κεφάλαιο 7 Δημόσια οικονομικά σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης Μακροοικονομία.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ; Οι βασικοί οικονομικοί λόγοι για την κυβερνητική παρέμβαση είναι:  Ο επιχειρηματικός κύκλος- οι αποφάσεις σχετικά με.
Κεφάλαιο 15 Τα Ελλείμματα του Προϋπολογισμού στη βραχυχρόνια και μακροχρόνια περίοδο «Ευλογημένοι είναι οι νέοι, γιατί αυτοί θα κληρονομήσουν το εθνικό.
Κακατσάκη Μαρία Παπαμάρκου Γαρυφαλλιά Μυλωνοπούλου Ανθή
Θεωρία Κατανάλωσης 24 Μαρτίου 2015
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΓΕΝΘΥΣΗΣ
Κεφάλαιο 11 Διαχείριση Συνολικής Ζήτησης: Δημοσιονομική Πολιτική «Κατόπιν, ας στραφούμε στα προβλήματα της δημοσιονομικής μας πολιτικής. Εδώ οι μύθοι αποτελούν.
Μετρώντας το εισόδημα ενός έθνους Κεφάλαιο 22 Copyright © 2001 by Harcourt, Inc. All rights reserved. Requests for permission to make copies of any part.
ΤΟ Α.Ε.Π. ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΟΥ.. Τι ονομάζουμε Α.Ε.Π. ; Το ποσό που αξίζουν τα αγαθά και οι υπηρεσίες που παράγει μια οικονομία σε ένα συγκεκριμένο.
Διαδικασία Αστικοποίησης - Αίτια Ανάπτυξης των Πόλεων n Δύο βασικές κατηγορίες αιτίων: –Αίτια απομάκρυνσης από την ύπαιθρο –Αίτια προσέλκυσης στην πόλη.
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ.  ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΑΝ 7ΕΚ. ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΟΙΚΗΘΕΙ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΑΠΟ 7 ΔΙΣ. ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ  ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΜΟΝΟ 40 ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΟΙΚΗΘΕΙ.
 ΕΛΛΑΔΑ *ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ (ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΗ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ) * ΔΙΑΦΘΟΡΑ (ΣΥΝΗΘΕΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ) * ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ (
Γενική Οικονομική Ιστορία Ενότητα # 12: Η Εποχή μετά το 1973 Διδάσκων: Ιωάννα-Σαπφώ Πεπελάση Τμήμα: Οικονομικής Επιστήμης.
Πολιτική Παιδεία Β’ Τάξη Γενικού Λυκείου Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09 Οικονομολόγος 1.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ νοικοκυριά επιχειρήσεις ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Δημόσιοι Οργανισμοί Δημόσιες επιχειρήσεις Στόχοι: 1.νοικοκυριά: max.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι, ΑΚ. ΕΤΟΣ (ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ) 1 Η ΟΜΑΔΑ: «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ.
Κράτος Πρόνοιας και Εκπαίδευση Κλασσική Σοσιαλδημοκρατία & Ο Τρίτος Δρόμος.
Κεφάλαιο 10 Εμπορική πολιτική στις αναπτυσσόμενες χώρες.
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. Ρόλος της Ε.Ε. στη διεθνή σκηνή πρωταγωνιστικός σημαντικός οικονομικός, εμπορικός και χρηματοδοτικός ρόλος κυριότερος.
 Michael Grömling Intereconomics January 2014, Volume 49.
ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ.
Στο τέλος της ύφεσης, απολογισμός και αξιολόγηση των προοπτικών.
Μακροοικονομία Διάλεξη 5. Πληθωρισμός: μετράει τη μεταβολή του γενικού επιπέδου των τιμών Τα αίτια του Πληθωρισμού 1)Η θεωρία του πληθωρισμό ζήτησης:
Μακροοικονομία Διάλεξη 6. Ανεργία Τριβής: (βραχυχρόνια) είναι το ελάχιστο επίπεδο ανεργίας σε μια οικονομία. Η ανεργία που οφείλεται στο χρόνο που είναι.
Το θάυμα της Νότιας Κορέας
Κράτος Πρόνοιας και Εκπαίδευση
Υπολογιςμος εθνικης παραγωγης – Πληθωριςμος και ανεργια
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ΤΜΧΠΠΑ
Παρουσίαση Άρθρου στο μάθημα “Παγκόσμια Οικονομική Ανισορροπία” Ταμουρίδου Μαρία (ΑΜ:35030) Living with Global Imbalances - Cooper (2007) - Έρευνα πού.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9ο: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ – ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ – ΑΝΕΡΓΙΑ
ΘΕΩΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΝ
8.1. Οικονομική και Νομισματική Πολιτική
Ο κρατικός προϋπολογισμός
Mathew Shane & David Kelch
ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών
ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ 9η
Η περίπτωση της Γερμανίας
A Supply-Side Explanation for Current Account Imbalances 2014
ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ της ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗς
Κολομβία Η Κολομβία είναι χώρα που βρίσκεται στην βορειοδυτική γωνία της Λατινικής Αμερικής, με έκταση τ.χλμ. και πληθυσμό κατοίκους.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Καθηγητής Δημήτρης Γκίνογλου
Γιώργος Γραμματικάκης
Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων:
ΘΕΜΑ 2015 μη κληρωθέν α) Ποιες επιδράσεις επιφέρει στο εγχώριο εμπορικό ισοζύγιο μια υποτίμηση του εγχώριου νομίσματος σε μια μεγάλη χώρα με ανεξάρτητη.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Συγκριτική Πολιτική ΙΙ : Τρίτος Κόσμος Θέμα : ‘’Η Βραζιλία μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο : χώρα μετεωρίτης στην παγκόσμια οικονομική και πολιτική σκηνή, ή νέος διεθνής παίχτης μεγάλου βεληνεκούς ;

Οικονομία Αποτελεί την έβδομη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως. Βασίζεται κυρίως στην παραγωγή και την εξαγωγή. σιδηρομεταλλευμάτων, πετρελαίου, βωξίτη, βιομηχανικών προϊόντων αλλά και καφέ, πορτοκαλιών, ζάχαρης, σόγιας και βοοειδών. Ιδιωτικά και κρατικά βραζιλιάνικα κεφάλαια συμμετέχουν σε μεγάλους πολυεθνικούς κολοσσούς (πχ Petrobras, Vale do Rio Doce, Embraer). Με εμπορικούς εταίρους τεράστιες αγορές όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ, η Βραζιλία κατάφερε να καταξιωθεί στο παγκόσμιο εμπόριο. ΑΕΠ : 2,24 τρις δολάρια Κατά κεφαλήν ΑΕΠ : δολάρια Μέσος όρος κατά κεφαλήν ΑΕΠ παγκοσμίως : δολάρια

Κοινωνία Η βραζιλιάνικη κοινωνία είναι πολυεθνική, πολυπολιτισμική, κυρίως καθολική και πορτογαλόφωνη. Χαρακτηρίζεται από μεγάλες κοινωνικές ανισότητες και υψηλά ποσοστά φτώχειας. Το πλουσιότερο 10 % των Βραζιλιάνων λαμβάνει το 42,7 % του εθνικού εισοδήματος σε αντίθεση με το φτωχότερο 34 % που λαμβάνει λιγότερο από το 1,2 %. Ανεπίσημες πηγές αναφέρουν ότι 55 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι ζουν όχι μόνο κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας αλλά με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα. Έρευνες του 2012 έδειξαν ότι το ποσοστό ανέρχεται στο 15,9 % του συνολικού πληθυσμού, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους (περίπου 33 εκατομμύρια). 11,5 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι ζουν σε φαβέλες, κάτω από ιδιαίτερα άσχημες και ανθυγιεινές συνθήκες. Στο Ρίο ο αριθμός ανέρχεται στα 2 εκατομμύρια (18% του πληθυσμού). 18 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι είναι αναλφάβητοι ενώ το 27 % του πληθυσμού μεταξύ 15 και 64 χρονών γνωρίζει μόνο γραφή και ανάγνωση.

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014 Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2014 διοργανώθηκε στη Βραζιλία το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Παρότι για πολλούς αυτό επρόκειτο να αποτελέσει ευκαιρία για επενδύσεις στη χώρα καθώς και για νέες θέσεις εργασίας, πολλοί ήταν εκείνοι που εναντιώθηκαν ανοιχτά στη διοργάνωση. Οι διαδηλώσεις που ξέσπασαν ήταν οι μεγαλύτερες που έχουν γίνει από το 1992 και είχαν παγκόσμιο αντίκτυπο. Χιλιάδες διαδηλωτές εναντιώθηκαν στον θεσμό, καθώς η κυβέρνηση της Βραζιλίας επέλεξε να δαπανήσει δισεκατομμύρια για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αντί να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει το έλλειμμα στέγης, παιδείας, δημόσιων συγκοινωνιών και άλλων βασικών δομών πρόνοιας που πλήττουν τους περισσότερους πολίτες. Υπολογίζεται ότι 250 χιλιάδες άτομα εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ανέγερση αλλά και η ανάπλαση γηπέδων και παρκινγκ. Η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ταραχές προχώρησε σε βίαιη καταστολή των διαδηλωτών και με πρόσχημα την εξάλειψη της εγκληματικότητας προέβη σε βίαιες μετακινήσεις πληθυσμών και σε επιχειρήσεις σκούπα στις φαβέλες.

Συνολικές δαπάνες Βραζιλίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο Συντηρητικές εκτιμήσεις : 11 δισ. Δολάρια / περίπου 8 δισ. Ευρώ Ανεξάρτητες εκτιμήσεις : 14 δισ. Δολάρια / 10,5 δισ. Ευρώ 3,67 δισ. Δολάρια για τις αθλητικές υποδομές. 620 εκατομμύρια Ευρώ για την ασφάλεια της διοργάνωσης. 5,5 δισ. Ευρώ δαπανήθηκαν για υποδομές (δρόμοι, αεροδρόμια, σιδηρόδρομοι) Εκτιμάται ότι τα έσοδα της Βραζιλίας από το Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν λίγο πάνω από 1,1 δισ. Ευρώ. Ορισμένα από τα στάδια που φιλοξένησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο, φαίνεται ότι θα μείνουν ανεκμετάλλευτα. Για παράδειγμα το γήπεδο στη Μπραζίλια έχει άτυπα μετατραπεί σε παρκινγκ για αυτοκίνητα και αστικές συγκοινωνίες.

Η οικονομία σε ύφεση – Ασταθές πολιτικό σκηνικό Από το 2011 παρατηρείται επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της Βραζιλίας. Από το πρώτο εξάμηνο του 2014 η οικονομία βρίσκεται πλήρως σε ύφεση με συρρίκνωση του ΑΕΠ 0,9 % το πρώτο τρίμηνο και 0,2 % το δεύτερο τρίμηνο. Για το 2015 προβλέπεται ότι η χώρα θα έχει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης (-1%). Παρότι η κοινωνική πολιτική της προηγούμενης δεκαετίας κατάφερε να βγάλει από την απόλυτη φτώχεια 40 εκατομμύρια Βραζιλιάνους, να διευρύνει τη μεσαία τάξη και να αυξήσει κατά πολύ την αγοραστική δύναμη των πολιτών, μια μακρά πληθωριστική περίοδος κατάφερε να οδηγήσει την κατανάλωση σε υποχώρηση. Ο συνεχής δανεισμός της μεσαίας τάξης οδήγησε τα νοικοκυριά σε υπερχρέωση και σε συνδυασμό με τον υψηλό πληθωρισμό (άνω του 7%) εξασθένησε την αγοραστική δύναμη των πολιτών και οδήγησε σε ‘’πάγωμα’’ τις επενδύσεις.

Ο περιορισμός της παγκόσμιας ζήτησης σε προϊόντα που εξάγει η Βραζιλία (μεταλλεύματα, ζάχαρη, σόγια) καθώς και η μείωση των τιμών τους, λειτούργησαν αρνητικά για την βραζιλιάνικη οικονομία. Προκειμένου να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και με στόχο την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη, η κυβέρνηση υιοθέτησε από φέτος πολιτικές λιτότητας, ενώ η πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ ανήγγειλε την περιστολή των δημόσιων δαπανών. Η πολιτική λιτότητας, η ιδιαίτερα υψηλή φορολογία καθώς και το διαρκές αίτημα των πολιτών για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, σε συνδυασμό με το πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο της κρατικής ενεργειακής εταιρίας Petrobras, ενίσχυσαν το ήδη υπάρχον κύμα δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση, καθιστώντας το μέλλον της αβέβαιο.