Ερμηνεία Όρων που Χρησιμοποιούνται στο Μάθημα Απόδοση Προϊόντων Ο όρος «απόδοση προϊόντος» περιγράφει το ποσοστό της πρώτης ύλης που θα καταλήξει στο πιάτο,

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Τ.Ε.Ι ΠΑΤΡΑΣ-ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Advertisements

Μικροδιδασκαλία: Παρουσίαση Επιχειρηματικού Σχεδίου με τίτλο:……
ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ
I.I.E.K DATA Τμήμα: Μαγειρικής Τέχνης Μάθημα: Στοιχεία Κοστολόγησης
Ανάπτυξη Επιχειρηματικότητας: από την ιδέα στην υλοποίηση Δρ. Εμμανουήλ Αλεξανδράκης 28/05/2004.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ (9η)
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα καινοτομιών για νέες μικρές επιχειρήσεις Γιάννης Μουρατίδης MSc, Μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης Συνεργάτης Μονάδας Καινοτομίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Msc Αντωνία Μανιάτη.
Κοστολόγηση Μάθημα 15.
Κεφάλαιο 3: Ειδικές περιπτώσεις στην κεφαλαιακή διάρθρωση και τον υπολογισμό της Καθαράς Παρούσας Αξίας.
Οργάνωση και Λειτουργία Επισιτιστικών Τμημάτων
© 2007 Εκδόσεις Κριτική Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄ David Begg S. Fischer, R. Dornbusch.
Έννοια του Κόστους & οι Διακρίσεις του
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Αρχές Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων
Κοστολόγηση Παρασκευασμάτων
ΝΕΚΡΟ ΣΗΜΕΙΟ (Break-even point)
ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010 Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών Μάθημα «Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων» 1 Στοιχεία Διοίκησης Επιχειρήσεων.
Λογιστική παρακολούθηση και αποτίμηση αποθεμάτων
Λογιστική Κόστους Ενότητα # 9: Πρότυπη Κοστολόγηση Διδάσκουσα: Σάνδρα Κοέν Τμήμα: Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων.
Διοικητική Λογιστική Ενότητα # 3: Επιμερισμός κόστους Διδάσκουσα: Σάνδρα Κοέν Τμήμα: Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων.
1 Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας ΤΕΙ Λάρισας Αντώνιος Καραγεώργος Εισαγωγή στο παιχνίδι προσομοίωσης της αγοράς (Επιχειρηματικό.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Η διοίκηση επισιτιστικών επιχειρήσεων ή η διεύθυνση επισιτιστικών τμη­μάτων μιας ξενοδοχειακής επιχείρησης ασχολείται.
ΕΝΟΤΗΤΑ 8η ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ - ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΤΕΡΕΛΟΣ.
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ. Να καθορίσει ένα αγοραστικό πρότυπο για το είδος του προϊόντος που χρειάζεται Να πληροφορήσει τον προμηθευτή για το ποιες είναι.
1 Γενικές αρχές σύνταξης χρηματοοικονομικών καταστάσεων (Άρθρο 17) Οι λογιστικές πολιτικές χρησιμοποιούνται με συνέπεια από περίοδο σε περίοδο ώστε να.
Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΟΣΤΟΥΣ – ΟΓΚΟΥ – ΚΕΡΔΟΥΣ (ΑΝΑΛΥΣΗ ΝΕΚΡΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ)
Επιχειρηματικό Σχέδιο Ελαστικότητα Ζήτησης Επιχειρηματικό Σχέδιο.
Νικόλαος Καρανάσιος - ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ 1 ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ TEΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ Τέρμα Μαγνησίας Σέρρες ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΩΝ.
Αρχές Γεωργικής Οικονομίας και Οργάνωση Γεωργικών Επιχειρήσεων 2 η Διάλεξη.
ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Δρ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΤΣΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015/2016.
1 Κόστος λειτουργίας πλοίου 2008 Καύσιμα45-50% Μισθοί23-25% Επισκευή10-12% Λιμενικά έξοδα7-10% Ασφάλιση2% Άλλα5-6%
Τι είναι Χρηματοδοτική Διοίκηση;...τομέας των χρηματοοικονομικών ο οποίος ασχολείται κυρίως με τη διοίκηση μιας επιχείρησης Βασικές Χρηματοοικονομικές.
ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Δρ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΤΣΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015/2016.
ΒΑΣΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ – ΑΝΑΛΥΣΗ ΝΕΚΡΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ Γ. Καμπουρίδης 9/26/ Βασικά Οικονομικά Μεγέθη - Ανάλυση Νεκρού Σημείου.
Χρηματοοικονομική Ανάλυση …η διαδικασία άντλησης οικονομικών πληροφοριών από τα χρηματοοικονομικά στοιχεία μιας εταιρείας. Η χρηματοοικονομική ανάλυση.
6 ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
ΜΕΘΟΔΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ
Ν.Μ. 32_Απλοί λόγοι απόδοσης 1 Απλοί λόγοι απόδοσης Μέθοδος του μέσου ποσοστού αποδόσεως αποδόσεως (average rate of return)
Βασικός σχεδιασμός για την κατάρτιση προϋπολογισμού Βασικός σχεδιασμός για την κατάρτιση προϋπολογισμού Διαδικασίες κατάρτισης προϋπολογισμού Διαδικασίες.
1 Επιμέτρηση αποθεμάτων και υπηρεσιών (Άρθρο 20) Τα αποθέματα αναγνωρίζονται αρχικά στο κόστος κτήσης. Το κόστος κτήσης των αποθεμάτων περιλαμβάνει το.
Δρ. Δημήτρης Λαμπρούλης, Προγραμματισμός Δράσεως Επιχειρήσεων. Βραχυχρόνιος Προγραμματισμός. Παρουσίαση, Δρ. Δημήτρης Λαμπρούλης.
Γεωργία Κωνσταντίνου, Διευθύντρια Προγραμμάτων Επιχειρηματικότητας
Αριθμοδείκτης ιδίων προς συνολικά κεφάλαια
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΠΡΟΤΥΠΟ ΥΠ’ΑΡΙΘΜΟΝ 7: ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΑΜΙΑΚΩΝ ΡΟΩΝ
Λογιστική Κόστους Ενότητα # 3: Κατά Παραγγελία Κοστολόγηση
ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Διοικητική Λογιστική Ενότητα # 8: Λήψη βραχυπρόθεσμων αποφάσεων βάσει κόστους Διδάσκουσα: Σάνδρα Κοέν Τμήμα: Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων.
MARKETING 3η διαλεξη – το μιγμα μαρκετινγκ – η τιμη
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΙΙ 4ο εξάμηνο ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ ΛΟΥΚΙΑ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ Ι 4ο εξάμηνο ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ ΛΟΥΚΙΑ
Λογιστική για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Προετοιμασία Προϋπολογισμού
Εκπαιδευτικό Σενάριο Επιχειρηματικότητας
Τεχνολογία Β’ Γυμνασίου
Αρχές Χρηματοοικονομικής Διοίκησης
Η μέθοδος της συνεισφοράς
Μεταβλητή – Άμεση - Οριακή κοστολόγηση
Εργαστήριο στην πρότυπη κοστολόγηση
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ TEAMWORK
ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ & ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ
Αποτελεσματική Διοίκηση Επιχειρήσεων
ΜΕΛΕΤΗ ΕΦΙΚΤΟΤΗΤΑΣ περιγραφή και στοιχεία επενδυτικού σχεδίου
ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ
Τσιμεράκη Βαρβάρα ACCT, MSc
ΕΠΙΜΕΡΙΣΜΟΣ ΚΟΣΤΟΥΣ ΒΟΗΘΗΤΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ
Ανάλυση των πελατών Δρ. Μάλαμα Ελεονώρα Ιουλία
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ερμηνεία Όρων που Χρησιμοποιούνται στο Μάθημα Απόδοση Προϊόντων Ο όρος «απόδοση προϊόντος» περιγράφει το ποσοστό της πρώτης ύλης που θα καταλήξει στο πιάτο, αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της προετοιμασίας και της παρασκευής ενός γεύματος. Απόδοση Προϊόντων Ο όρος «απόδοση προϊόντος» περιγράφει το ποσοστό της πρώτης ύλης που θα καταλήξει στο πιάτο, αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της προετοιμασίας και της παρασκευής ενός γεύματος.

Ερμηνεία Όρων που Χρησιμοποιούνται στο Μάθημα Εκθέσεις αποτελεσμάτων μηνός/ έτους Είναι η έκθεση που παρουσιάζει: Τα λειτουργικά έξοδα - περιγραφή και ανάλυση Τις αναφορές –παραδείγματα –σύνταξη Εκθέσεις αποτελεσμάτων μηνός/ έτους Είναι η έκθεση που παρουσιάζει: Τα λειτουργικά έξοδα - περιγραφή και ανάλυση Τις αναφορές –παραδείγματα –σύνταξη

Ερμηνεία Όρων που Χρησιμοποιούνται στο Μάθημα Έλεγχος αποθήκευσης και διακίνησης τροφίμων Είναι ο: Έλεγχος παραλαβών Έλεγχος διακινήσεων Έλεγχος αποθήκευσης και διακίνησης τροφίμων Είναι ο: Έλεγχος παραλαβών Έλεγχος διακινήσεων

Ερμηνεία Όρων που Χρησιμοποιούνται στο Μάθημα Έλεγχος μερίδων Είναι η γνώση του πόσα ακριβώς συστατικά πρέπει να θέτουμε σε κάθε πιάτο. Έλεγχος παραγωγής μερίδας Είναι η μέθοδος για την εύρεση της σωστής τιμής πωλήσεων του κάθε είδους Έλεγχος μερίδων Είναι η γνώση του πόσα ακριβώς συστατικά πρέπει να θέτουμε σε κάθε πιάτο. Έλεγχος παραγωγής μερίδας Είναι η μέθοδος για την εύρεση της σωστής τιμής πωλήσεων του κάθε είδους

Ερμηνεία Όρων που Χρησιμοποιούνται στο Μάθημα Καρτέλες παρασκευής φαγητού Σε αυτά τα έντυπα αναγράφονται οι ποσότητες των εμπορευμάτων που απαιτούνται για την παρασκευή (συνήθως για 10 μερίδες) και η τιμή κάθε μονάδας, όπως προκύπτει από τα τιμολόγια των προμηθευτών. Με αυτόν τον τρόπο, προκύπτει το πραγματικό κόστος κάθε παρασκευής. Καρτέλες παρασκευής φαγητού Σε αυτά τα έντυπα αναγράφονται οι ποσότητες των εμπορευμάτων που απαιτούνται για την παρασκευή (συνήθως για 10 μερίδες) και η τιμή κάθε μονάδας, όπως προκύπτει από τα τιμολόγια των προμηθευτών. Με αυτόν τον τρόπο, προκύπτει το πραγματικό κόστος κάθε παρασκευής.

Ερμηνεία Όρων που Χρησιμοποιούνται στο Μάθημα Κόστος (Ορισμός) α) Σύμφωνα με το ΕΓΛΣ, κόστος είναι η διάθεση ή η επένδυση αγοραστικής δύναμης για την απόκτηση υλικών ή άυλων αγαθών και υπηρεσιών με σκοπό τη χρησιμοποίηση τους για την πραγματοποίηση εσόδων από πωλήσεις ή την κάλυψη κοινωνικών αναγκών. β) Στην σύγχρονη ελληνική βιβλιογραφία της λογιστικής κόστους, το κόστος ορίζεται ως «η αξία των οικονομικών μέσων που χρησιμοποιούνται για να αποκτηθούν αγαθά ή υπηρεσίες, τα οποία έχουν άμεσο ή μελλοντικό όφελος για την επιχείρηση». Κόστος (Ορισμός) α) Σύμφωνα με το ΕΓΛΣ, κόστος είναι η διάθεση ή η επένδυση αγοραστικής δύναμης για την απόκτηση υλικών ή άυλων αγαθών και υπηρεσιών με σκοπό τη χρησιμοποίηση τους για την πραγματοποίηση εσόδων από πωλήσεις ή την κάλυψη κοινωνικών αναγκών. β) Στην σύγχρονη ελληνική βιβλιογραφία της λογιστικής κόστους, το κόστος ορίζεται ως «η αξία των οικονομικών μέσων που χρησιμοποιούνται για να αποκτηθούν αγαθά ή υπηρεσίες, τα οποία έχουν άμεσο ή μελλοντικό όφελος για την επιχείρηση».

Ερμηνεία Όρων που Χρησιμοποιούνται στο Μάθημα Κόστος επένδυσης: το κεφάλαιο που απαιτείται για να ξεκινήσει η λειτουργία ενός επιχειρηματικού σχεδίου. Περιλαμβάνονται: η αγορά οικοπέδων, η κατασκευή κτιρίων, η προμήθεια εξοπλισμού, η αγορά τεχνογνωσίας, κλπ.

Ερμηνεία Όρων που Χρησιμοποιούνται στο Μάθημα Κόστος παραγωγής: το κεφάλαιο που απαιτείται για την παραγωγή των προϊόντων ή/και υπηρεσιών της επιχείρησης. Περιλαμβάνονται: οι δαπάνες για αγορά πρώτων υλών, για αμοιβές εργαζομένων (συμπεριλαμβανομένων των εργοδοτικών επιβαρύνσεων), οι δαπάνες συντήρησης και ασφάλισης των εγκαταστάσεων και οι λοιπές δαπάνες παραγωγής. Διακρίνεται: σε συνολικό κόστος παραγωγής (επίπεδο επιχείρησης) και σε μοναδιαίο κόστος (επίπεδο προϊόντος).

Ερμηνεία Όρων που Χρησιμοποιούνται στο Μάθημα Κόστος Λειτουργίας: Το κεφάλαιο που απαιτείται για την (πέραν της παραγωγικής διαδικασίας) λειτουργία της επιχείρησης. Περιλαμβάνονται: οι αναγκαίες δαπάνες διάθεσης (των προϊόντων) και λειτουργίας (της διοίκησης), οι τόκοι των (μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων) δανείων και οι αποσβέσεις (του παγίου ενεργητικού).

Ερμηνεία Όρων που Χρησιμοποιούνται στο Μάθημα Κόστος σταθερό ή μεταβλητό: Υψίστης σημασίας είναι η διάκριση των στοιχείων του κόστους σε σταθερές και μεταβλητές δαπάνες Κόστος σταθερό ή μεταβλητό: Υψίστης σημασίας είναι η διάκριση των στοιχείων του κόστους σε σταθερές και μεταβλητές δαπάνες

Ερμηνεία Όρων που Χρησιμοποιούνται στο Μάθημα – Σταθερές Δαπάνες: Είναι οι δαπάνες το ύψος των οποίων εξαρτάται από την ύπαρξη και όχι από το βαθμό λειτουργίας της επιχείρησης. Περιλαμβάνονται: οι τόκοι των μακροπρόθεσμων δανείων, οι αποσβέσεις, οι δαπάνες συντήρησης και ασφάλισης και οι δαπάνες διοίκησης.

Ερμηνεία Όρων που Χρησιμοποιούνται στο Μάθημα – Μεταβλητές Δαπάνες: Είναι οι δαπάνες το ύψος των οποίων μεταβάλλεται ανάλογα με το βαθμό λειτουργίας της επιχείρησης (με κριτήριο τον όγκο της παραγωγής ή των πωλήσεων). Περιλαμβάνονται: το συνολικό κόστος παραγωγής (πλην των δαπανών συντήρησης και ασφάλισης), οι δαπάνες διάθεσης και οι τόκοι των βραχυπρόθεσμων δανείων.

Ερμηνεία Όρων που Χρησιμοποιούνται στο Μάθημα Κόστος εργασίας Οι παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση του προσωπικού και κατ' επέκταση τη διαμόρφωση του εργατικού κόστους στις επισιτιστικές μονάδες είναι οι εξής: Το Μενού Η συχνότητα αλλαγής των Μενού Ο αριθμός γευμάτων Το service Η οργάνωση των χώρων και ο εξοπλισμός Το επίπεδο της αγοράς εργασίας Η ένταση και οι ώρες εργασίας Το περιβάλλον εργασίας Η διοίκηση και η εποπτεία Εξωγενείς παράγοντες Κόστος εργασίας Οι παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση του προσωπικού και κατ' επέκταση τη διαμόρφωση του εργατικού κόστους στις επισιτιστικές μονάδες είναι οι εξής: Το Μενού Η συχνότητα αλλαγής των Μενού Ο αριθμός γευμάτων Το service Η οργάνωση των χώρων και ο εξοπλισμός Το επίπεδο της αγοράς εργασίας Η ένταση και οι ώρες εργασίας Το περιβάλλον εργασίας Η διοίκηση και η εποπτεία Εξωγενείς παράγοντες

Ερμηνεία Όρων που Χρησιμοποιούνται στο Μάθημα Κόστους σε συνάρτηση με τις πωλήσεις: Είναι η ανάλυση ποσοστών κόστους επί των πωλήσεων Κόστος Τροφίμων: Είναι το κόστος που αναφέρεται στην τιμή του μενού ενός ορισμένου πιάτου Κόστος φαγητού: Είναι αυτό που αναφέρεται στο κόστος που απαιτείται για την προετοιμασία ενός ορισμένου πιάτου. Κόστους σε συνάρτηση με τις πωλήσεις: Είναι η ανάλυση ποσοστών κόστους επί των πωλήσεων Κόστος Τροφίμων: Είναι το κόστος που αναφέρεται στην τιμή του μενού ενός ορισμένου πιάτου Κόστος φαγητού: Είναι αυτό που αναφέρεται στο κόστος που απαιτείται για την προετοιμασία ενός ορισμένου πιάτου.

Ερμηνεία Όρων που Χρησιμοποιούνται στο Μάθημα Κοστολόγηση buffet Η κοστολόγηση του buffet παρουσιάζει σημαντικές διαφορές σε σχέση με την αντίστοιχη ενός πιάτου ή συνολικά του μενού κι αυτό γιατί δεν μπορεί να προβλεφθεί εξαρχής ποιο από τα προϊόντα του buffet θα έχει τη μεγαλύτερη κατανάλωση και πόσοι τελικά από τους καλεσμένους θα καταναλώσουν τη μέση υπολογισμένη ποσότητα φαγητού. Για την πρόβλεψη της μέγιστης προσφερόμενης ποσότητας θα πρέπει να ληφθούν υπόψη παράμετροι όπως ο αριθμός των προσκεκλημένων και τα εθνογραφικά - κοινωνικά χαρακτηριστικά τους (εθνικότητα, φύλλο, ηλικία), το είδος της εκδήλωσης, η ώρα και η εποχή που διοργανώνεται (π.χ. περίοδος νηστείας, θερινή ή χειμερινή περίοδος) και η εποχικότητα των εδεσμάτων κλπ. Κοστολόγηση buffet Η κοστολόγηση του buffet παρουσιάζει σημαντικές διαφορές σε σχέση με την αντίστοιχη ενός πιάτου ή συνολικά του μενού κι αυτό γιατί δεν μπορεί να προβλεφθεί εξαρχής ποιο από τα προϊόντα του buffet θα έχει τη μεγαλύτερη κατανάλωση και πόσοι τελικά από τους καλεσμένους θα καταναλώσουν τη μέση υπολογισμένη ποσότητα φαγητού. Για την πρόβλεψη της μέγιστης προσφερόμενης ποσότητας θα πρέπει να ληφθούν υπόψη παράμετροι όπως ο αριθμός των προσκεκλημένων και τα εθνογραφικά - κοινωνικά χαρακτηριστικά τους (εθνικότητα, φύλλο, ηλικία), το είδος της εκδήλωσης, η ώρα και η εποχή που διοργανώνεται (π.χ. περίοδος νηστείας, θερινή ή χειμερινή περίοδος) και η εποχικότητα των εδεσμάτων κλπ.

Ερμηνεία Όρων που Χρησιμοποιούνται στο Μάθημα Κύκλος Εργασιών Είναι ο επίσημος όρος για τις ετήσιες πωλήσεις ή τον τζίρο. Κύκλος Εργασιών Είναι ο επίσημος όρος για τις ετήσιες πωλήσεις ή τον τζίρο.

Ερμηνεία Όρων που Χρησιμοποιούνται στο Μάθημα Μέθοδοι υπολογισμού του κόστους του banquet Στις περιπτώσεις ειδικών εκδηλώσεων, είναι σκόπιμο να υπολογίζονται χωριστά όλες οι δαπάνες που επιβαρύνουν την εκδήλωση, όπως και το ποσοστό του καθαρού κέρδους. Μέθοδοι υπολογισμού του κόστους του banquet Στις περιπτώσεις ειδικών εκδηλώσεων, είναι σκόπιμο να υπολογίζονται χωριστά όλες οι δαπάνες που επιβαρύνουν την εκδήλωση, όπως και το ποσοστό του καθαρού κέρδους.

Ερμηνεία Όρων που Χρησιμοποιούνται στο Μάθημα Μενού (Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη δημιουργία του): Πριν τον σχεδιασμό - Τα χαρακτηριστικά του πιθανού πελάτη - Τις δυνατότητες του Ανθρώπινου Δυναμικού, του χώρου και του εξοπλισμού - Διαθεσιμότητα και επάρκεια του προϊόντος - Τιμή και τιμολογιακή πολιτική Σχεδιασμός του Mενου - Τύπος του Μενού - Ανάλυση του μενού - Περιγραφή φαγητών (Ιδιαιτερότητες) - Κατηγοριοποίηση των φαγητών - Σχεδιασμός και εκτύπωσης - Σχεδιασμός των πιάτων και του σέρβις Μενού (Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη δημιουργία του): Πριν τον σχεδιασμό - Τα χαρακτηριστικά του πιθανού πελάτη - Τις δυνατότητες του Ανθρώπινου Δυναμικού, του χώρου και του εξοπλισμού - Διαθεσιμότητα και επάρκεια του προϊόντος - Τιμή και τιμολογιακή πολιτική Σχεδιασμός του Mενου - Τύπος του Μενού - Ανάλυση του μενού - Περιγραφή φαγητών (Ιδιαιτερότητες) - Κατηγοριοποίηση των φαγητών - Σχεδιασμός και εκτύπωσης - Σχεδιασμός των πιάτων και του σέρβις

Ερμηνεία Όρων που Χρησιμοποιούνται στο Μάθημα Παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος Είναι: Η αύξηση τιμών αγοράς Οι αλλαγές στην σύνθεση των πωλήσεων Η κακή χρήση Οι απώλειες Η έλλειψη μεριδολογίου Οι συστηματικοί τρόποι αγορών Παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος Είναι: Η αύξηση τιμών αγοράς Οι αλλαγές στην σύνθεση των πωλήσεων Η κακή χρήση Οι απώλειες Η έλλειψη μεριδολογίου Οι συστηματικοί τρόποι αγορών

Ερμηνεία Όρων που Χρησιμοποιούνται στο Μάθημα Πρότυπη συνταγή τελικού προϊόντος Η πρότυπη συνταγή είναι το αρχείο που περιγράφει τις ακριβείς ποσότητες των συστατικών που απαιτούνται για την παρασκευή ενός φαγητού συγκεκριμένης ποσότητας και ποιότητας. Πρότυπη συνταγή τελικού προϊόντος Η πρότυπη συνταγή είναι το αρχείο που περιγράφει τις ακριβείς ποσότητες των συστατικών που απαιτούνται για την παρασκευή ενός φαγητού συγκεκριμένης ποσότητας και ποιότητας.

Ερμηνεία Όρων που Χρησιμοποιούνται στο Μάθημα Τρόπος λειτουργίας αποθήκης και απογραφής FIFO LIFO Τρόπος λειτουργίας αποθήκης και απογραφής FIFO LIFO

Ερμηνεία Όρων που Χρησιμοποιούνται στο Μάθημα Tιμή Είναι ο κυρίαρχος συντελεστής στην επιλογή του Μενού. Σημεία τα οποία πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι: - Πόσο πουλάει ο ανταγωνισμός ένα παρόμοιο είδος - Ποιό είναι το κόστος του. - Ποιό είναι το κόστος εργασίας που απαιτείται για την παρασκευή του. - Ποιά άλλα κόστη πρέπει να ληφθούν υπόψη και να συμπεριληφθούν. - Η σπανιότητα του είδους - Τι κέρδος αναμένεται Tιμή Είναι ο κυρίαρχος συντελεστής στην επιλογή του Μενού. Σημεία τα οποία πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι: - Πόσο πουλάει ο ανταγωνισμός ένα παρόμοιο είδος - Ποιό είναι το κόστος του. - Ποιό είναι το κόστος εργασίας που απαιτείται για την παρασκευή του. - Ποιά άλλα κόστη πρέπει να ληφθούν υπόψη και να συμπεριληφθούν. - Η σπανιότητα του είδους - Τι κέρδος αναμένεται