Καρρά Αναστασία Σέρρες 20151 ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ‘’ Διαχείριση και παραγωγή προϊόντων από φυσικούς πόρους. Το παράδειγμα της σπιρουλίνας’’ Φοιτήτρια: ΚΑΡΡΑ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Κανιούρα Ανθή Κεντρωτή Κατερίνα Αμπαρτσουμιάν Σάββας
Advertisements

ΤΟ ΝΕΡΟ.
Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΣΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Ανάλυση & Περιγραφή Θέσεων Εργασίας
ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης Γ΄ Τάξης Ενιαίου Λυκείου
ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ •Είναι εξαιρετικά ασφαλή •Είναι εξαιρετικά ασφαλή, καθώς ελέγχονται στο σύνολό τους πριν φτάσουν στον καταναλωτή •Δεν.
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ (Οικιακή Οικονομία)
ΑΝΘΡΩΠΟΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ο άνθρωπος από την εμφάνιση του στη Γη, βρίσκεται σε διαρκή αλληλεπίδραση με το περιβάλλον του Tο περιβάλλον του ανθρώπου: Φυσικό.
Διαχείριση Φυσικών Πόρων – Α’ & Β’ Λυκείου
Επίκουρος καθηγητής ΤΕΦΑΑ-ΠΘ
COLOSTRUM Γάλα των πρώτων ωρών της ζωής , είναι τόσο παλιό όσο και η ίδια η μητρότητα. Μοναδική τροφή που περιλαμβάνει φυσικά αντισώματα σε μεγαλύτερες.
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
Άνθρωπος και Περιβάλλον
Προϋποθέσεις Φωτοσύνθεσης
Χωρίζοντας το φυσικό περιβάλλον σε ενότητες
ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Ο ρΟλοΣ και η συνεισφορΑ των γραφιστΩν προς την αειφορΙα
Σκοπός της εργασίας Κατά πόσο οι καταναλωτές της Θεσσαλονίκης γνωρίζουν τα βιολογικά προϊόντα Αν αγοράζουν βιολογικά προϊόντα, και ποια είναι αυτά. Η.
μια σύμπραξη του 1 ου Γυμνασίου Μουζακίου, του 2 ου Γυμνασίου Περαίας Θεσσαλονίκης & του 18 ου Γυμνασίου Αθηνών.
«Δρω εθελοντικά για ένα Αειφόρο Περιβάλλον, για ένα καλύτερο αύριο»
Το σύνολο των φυτών μιας συγκεκριμένης περιοχής
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ
ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑ ΜΑΘΗΜΑ 2 10/02/2015
Project:”Διατροφή και υγεία”
Φωτοσύνθεση Φυσική ΣΤ΄ τάξης.
5.2 Χαρακτηριστικά και ιδιότητες του νερού
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
Ομάδες Τροφών Ιωάννα & Σταυρούλα.
Βιταμίνες & Οφέλη.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
Γεωλογία & Διαχείριση Φυσικών Πόρων Κεφ. 3 Διάκριση Χλωρίδας
ΧΛΩΡΕΛΛΑ.
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
ΣΠΕΙΡΙΛΙΟ. Το σπειρίλιο είναι ένας μικροσκοπικό φύκος πράσινου-μπλε χρώματος. Αναπτύσσεται σε λίμνες και ευδοκιμεί σε θερμά και αλκαλικά περιβάλλοντα.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ Α ΤΑΞΗ
ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΩΔ/ΣΟΥ.
Άργος Χαρακτηριστικά του φυσικού περιβάλλοντος ικανά να καλύψουν τις ανάγκες του ανθρώπου Αγαθά η υλικά παρεχόμενα από τη φύση Τα πρωταρχικά και.
«Ρύπανση και Ποιότητα Υπόγειων Νερών»
Σπιρουλίνα Η τροφή των αστροναυτών. Σπυριδωνίδη Έλλη 1ο ΓΕΛ ΠΑΤΡΩΝ Β4 Σχ. Έτος Πάτρα.
OIKOΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ 14 ο μαθητικό συνέδριο με θέμα περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές πτυχές της αειφορίας «Αυτός ο κόσμος.
Κεφάλαιο 9 Η ατμόσφαιρα.
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΙΙ ΕΝΖΥΜΙΚΟ ΠΗΛΙΝΓΚ ΗΠΙΟ ΦΥΤΙΚΟ ΠΗΛΙΝΓΚ ΧΗΜΙΚΟ ΠΗΛΙΝΓΚ.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ Β΄ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ.
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου -Σειρά Παρουσίασης & Πρόγραμμα Όλη η ερευνητική εργασία βρίσκεται στη σελίδα
Υπό της φοιτήτριας : ΠΑΠΑΝΙΔΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ Επιβλέπουσα καθηγήτρια :
ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
ΙΕΚ Γαλατσίου Στατιστική Ι
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΓΙΟΒΑΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Αρχές και μεθοδολογία της Βιοτεχνολογίας Ζαχόπουλος
Φοιτητής: Τάρταρης Παναγιώτης (Α.Μ 6510)
Άνθρωπος και Περιβάλλον
«ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ»
«ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Παραδόσεις εφαρμοσμένης Δασοκομικής
1.1 Οργάνωση Επιχείρησης Σκοπός μιας επιχείρησης είναι η ανάλυση της βασικής οργάνωσης μιας τυπικής ιδιωτικής επιχείρησης. Επιμέλεια Χασάπης Γιώργος.
Πρωτεΐνες και συμπληρώματα διατροφής
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
ΕΛΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
3.5 Δημητριακά και ψωμί.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Καρρά Αναστασία Σέρρες ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ‘’ Διαχείριση και παραγωγή προϊόντων από φυσικούς πόρους. Το παράδειγμα της σπιρουλίνας’’ Φοιτήτρια: ΚΑΡΡΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Επίκουρος καθηγητής: ΓΙΟΒΑΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014

Καρρά Αναστασία Σέρρες Ανάλυση του θέματος Στην παρούσα πτυχιακή εργασία θα ασχοληθούμε με τους φυσικούς πόρους και συγκεκριμένα με το παράδειγμα της σπιρουλίνας. Θα αναλύσουμε γενικά τους φυσικούς πόρους και θα επικεντρωθούμε στην ανάλυση της σπιρουλίνας όσον αφορά τις ευεργετικές ιδιότητες που περιέχει τα θρεπτικά της συστατικά, την παραγωγή αλλά και την ποιότητα της. Τα αποτελέσματα θα αναλυθούν μέσα από γραφήματα που έγιναν στα οποία ερωτήθηκε ένας ευρύς πληθυσμός. Συγκεκριμένα ερωτήθηκαν 40 άτομα για την σπιρουλίνα με τη χρήση ερωτηματολογίου.

Καρρά Αναστασία Σέρρες Τι είναι οι φυσικοί πόροι ; Φυσικοί πόροι είναι οι παραγωγικές δυνάμεις ή το αποτέλεσμα των παραγωγικών δυνάμεων που υπάρχουν και δρουν στο φυσικό περιβάλλον και που για τον σημερινό άνθρωπο μπορούν, ή για τον μελλοντικό άνθρωπο θα μπορέσουν, να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη αναγκών του.

Καρρά Αναστασία Σέρρες Ταξινόμηση φυσικών πόρων:  Ανανεώσιμοι φυσικοί πόροι  Μη ανανεώσιμοι φυσικοί πόροι  Δυνητικά ανανεώσιμοι φυσικοί πόροι  Βιοτικοί φυσικοί πόροι  Αβιοτικοί φυσικοί πόροι  Ενεργοί φυσικοί πόροι  Εν δυνάμει φυσικοί πόροι

Καρρά Αναστασία Σέρρες Διαχείριση φυσικών πόρων Η διαχείριση ενός φυσικού πόρου ή ενός οικοσυστήματος αποτελείται από μια σειρά ενεργειών οι οποίες οδηγούν στην πραγματοποίηση των αντικειμενικών σκοπών ή στόχων. Η συνολική διαδικασία της διαχείρισης διακρίνεται σε τέσσερις λειτουργίες:  Σχεδιασμός  Οργάνωση  Διεύθυνση  Έλεγχος

Καρρά Αναστασία Σέρρες Φυσικοί πόροι και ανάπτυξη Θα αναφερθούμε στην ανάπτυξη των φυσικών πόρων που είναι:  ο πλούτος των φυσικών πόρων ο οποίος διαφέρει μεταξύ των κρατών.  ο φυσικός πόρος ο οποίος είναι ένας πρωτεύων συντελεστής παραγωγής, μαζί με την ανθρώπινη εργασία και το κεφάλαιο. Επίσης θα αναφερθούμε στην αειφόρος παραγωγή και ανάπτυξη στην οποία ο στόχος της είναι να προστατεύσουμε την ποιότητα και ποσότητα των φυσικών πόρων.

Καρρά Αναστασία Σέρρες Τι είναι η σπιρουλίνα; H σπιρουλίνα είναι ένα μικροφύκι του γλυκού νερού, το κυανοπράσινο χρώμα του οποίου οφείλεται στη χλωροφύλλη (πράσινο) και στη φυκοκυανίνη (μπλε). Το θαυματουργό αυτό φύκι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και θρεπτικά φυτικά συστατικά, ενώ περιέχει σπάνια καλά λιπαρά οξέα όπως Το θαυματουργό αυτό φύκι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και θρεπτικά φυτικά συστατικά, ενώ περιέχει σπάνια καλά λιπαρά οξέα όπως  γ-λινολενικό οξύ (GLA),  πολυσακχαρίδες,  σουλφολιπίδια και  γλυκολιπίδια. Ακόμη, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τις διάφορες βλάβες.

Καρρά Αναστασία Σέρρες Παραγωγή και ποιότητα σπιρουλίνας  Η σπιρουλίνα αναπτύσσεται σε υδάτινο, αλκαλικό περιβάλλον με τη βοήθεια της ηλιακής ακτινοβολίας και του διοξειδίου του άνθρακα της ατμόσφαιρας.  Η καλλιέργειά της λαμβάνει χώρα σε προστατευόμενες δεξαμενές, εξαλείφοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο προβλήματα μόλυνσης από εξωγενείς παράγοντες, όπως έντομα, σκόνη, βροχή κλπ.  Κατά την παραγωγή της σπιρουλίνας δεν χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα, εντομοκτόνα, συντηρητικά ή γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί.  Η ποιότητα των τελικών προϊόντων διασφαλίζεται με συνεχείς ελέγχους σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Πιο συγκεκριμένα, δίνεται μεγάλη βαρύτητα στη μέριμνα γύρω από θέματα ποιότητας, τόσο των πρώτων υλών, όσο και του χρησιμοποιούμενου νερού.

Καρρά Αναστασία Σέρρες Ευεργετικές ιδιότητες σπιρουλίνας  Υψηλά επίπεδα ενέργειας και αντοχής  Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος  Καλύτερες επιδόσεις σε εργασία και μελέτη  Καλύτερες επιδόσεις σε εργασία και μελέτη  Ενισχύει τη συγκέντρωση  Ενισχύει τη συγκέντρωση  Βελτιώνει επιδόσεις  Βελτιώνει επιδόσεις  Κρατά σε εγρήγορση  Αθλητική Δραστηριότητα  Αθλητική Δραστηριότητα  Καλύτερες επιδόσεις  Καλύτερες επιδόσεις  Εξαίρετη πηγή βιοδιαθέσιμου σιδήρου  Ενίσχυση γυναικείου οργανισμού κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας και της εμμηνόπαυσης.  Υγιή επιδερμίδα, πυκνά μαλλιά.  100% φυσικό βοήθημα αδυνατίσματος

Καρρά Αναστασία Σέρρες Μεθοδολογία έρευνας Τα παρακάτω δεδομένα συγκεντρώθηκαν με την χρήση ερωτηματολογίου.  Διανεμήθηκαν ερωτηματολόγια σε δείγμα 40 ατόμων  Η επιλογή των ατόμων ήταν τυχαία και ολοκληρώθηκε στο διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου 2014 έως Δεκεμβρίου 2014  Συμπληρώθηκε ανώνυμα και έγινε προσπάθεια να καλύψει όλες τις κλίμακες των ηλικιών.

Καρρά Αναστασία Σέρρες Ποσοστό ατόμων που χρησιμοποιεί σπιρουλίνα Το 80%(32 άτομα) χρησιμοποιούν σπιρουλίνα Το 20% (8 άτομα) δεν χρησιμοποιούν σπιρουλίνα

Καρρά Αναστασία Σέρρες Για ποιο από τις παρακάτω ιδιότητες χρησιμοποιείτε την σπιρουλίνα; Το 25% των ατόμων χρησιμοποιεί την σπιρουλίνα για βοήθημα αδυνατίσματος. Το 25% των ατόμων χρησιμοποιεί την σπιρουλίνα για βοήθημα αδυνατίσματος.

Καρρά Αναστασία Σέρρες Παρατηρήσατε αποτελέσματα από τη στιγμή που αρχίσατε να χρησιμοποιείτε την σπιρουλίνα; Το 32%(13 άτομα) παρατήρησαν Πολύ αποτέλεσμα και το 8% (3 άτομα) παρατήρησαν Λίγα αποτελέσματα

Καρρά Αναστασία Σέρρες Χρησιμοποιείτε την σπιρουλίνα σε μορφή σκόνης ή σε δισκία; Τα 17 άτομά στα 40 προτιμούν σπιρουλίνα σε δισκία Τα 17 άτομά στα 40 προτιμούν σπιρουλίνα σε δισκία

Καρρά Αναστασία Σέρρες Προτιμάτε την σπιρουλίνα με ιώδιο ή χωρίς; Τα 19 άτομα προτιμούν σπιρουλίνα με ιώδιο και τα 8 άτομα δεν προτιμούν κανένα

Καρρά Αναστασία Σέρρες Είστε ικανοποιημένοι από την ποιότητα της σπιρουλίνας; Τα 13 άτομα είναι Αρκετά ικανοποιημένα και τα 2 άτομα είναι Λίγο ικανοποιημένα από την ποιότητα.

Καρρά Αναστασία Σέρρες Ποσοστό παρενεργειών που έχει δημιουργήσει η σπιρουλίνα από τις παρακάτω Το 84%(34 άτομα) δεν είχαν καμία παρενέργεια και το 3%(1 άτομο) είχε τάση για εμετό. Το 84%(34 άτομα) δεν είχαν καμία παρενέργεια και το 3%(1 άτομο) είχε τάση για εμετό.

Καρρά Αναστασία Σέρρες Για ποιο λόγω από τους παρακάτω θα την συνιστούσατε; Το Μέγιστο είναι για τις Ενεργητικές της ιδιότητες και το Ελάχιστο για δοκιμή.

Καρρά Αναστασία Σέρρες Ποσοστό ατόμων που θεωρεί προσιτή την τιμή της σπιρουλίνας  Το 75% δεν θεωρεί προσιτή την τιμή της σπιρουλίνας  Το25% θεωρεί προσιτή την τιμή της σπιρουλίνας

Καρρά Αναστασία Σέρρες Ευχαριστίες Ευχαριστώ για την προσοχή σας κ΄ Ευχαριστώ τον επιβλέποντα καθηγητή κ.Γιοβάνη Νικόλαο για την σωστή καθοδήγηση στην εργασία.