Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πρώτος Θηλασμός Τεχνική Θηλασμού.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πρώτος Θηλασμός Τεχνική Θηλασμού."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πρώτος Θηλασμός Τεχνική Θηλασμού

2

3 Κατασκευή του μαστού ΜΑΣΤΟΣ: εξωκρινής αδένας που αποτελείται:
Α) από το παρέγχυμα που συνίσταται από τις κυψελίδες, τους λοβούς και τους γαλακτοφόρους πόρους. Β) από το στρώμα, που συνίσταται από το συνδετικό ιστό, το λιπώδη ιστό, τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα. Κάθε μαστός έχει λοβούς που είναι οι γαλακτοφόροι αδένες όπου παράγεται το γάλα. Από εκεί το γάλα προωθείται στους γαλακτοφόρους πόρους και κατεβαίνει προς τις γαλακτοφόρες ληκύθους, όπου συγκεντρώνεται ως τον θηλασμό. Καλύπτεται από δέρμα λεπτό και ελαστικό και περιλαμβάνει: τη θηλή και τη θηλαία άλω (σκούρα περιοχή γύρω από τη θηλή). Ήδη από την περίοδο της εγκυμοσύνης η θηλαία άλως γίνεται μεγαλύτερη και σκουρότερη για να την ξεχωρίζει καλύτερα το νεογέννητο, γιατί αυτή πρέπει να θηλάζει και όχι τη θηλή. Μόνο με αυτόν τον τρόπο πιέζονται οι γαλακτοφόρες λήκυθοι και αδειάζει το γάλα από τα ανοίγματα της θηλής.

4 Κανόνες υγιεινής Κάθε μέρα μπάνιο καθαριότητας, πλένοντας το στήθος, τις πτυχές κάτω από αυτό και τις μασχάλες με σαπούνι και νερό. Τις επόμενες φορές πλύσιμο του στήθους, πριν και μετά το θηλασμό, μόνο με νερό. Όχι χρήση αντισηπτικών. (Ξηραίνουν τη φυσική λιπαρότητα της θηλής και έτσιτραυματίζεται ευκολότερα). Τα χέρια να σαπουνίζονται πριν από κάθε θηλασμό, γιατί έτσι προφυλάσσεται το μωρό από πολλές μολύνσεις. Χρήση καθαρού και κατάλληλου στηθόδεσμου και φροντίδα, ώστε οι θηλές να είναι καθαρές και στεγνές.

5 Τα πρώτα σημάδια πείνας
Τεχνική θηλασμού Η σωστή τοποθέτηση του μωρού στο στήθος, είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία του θηλασμού… Βοηθά στην πρόληψη των ραγάδων των θηλών.. Το στήθος, «αδειάζει» πιο εύκολα και πιο γρήγορα και έτσι παράγεται αρκετό γάλα.. Πριν ακόμα το μωρό αρχίσει να κλαίει, Έχει τα μάτια ανοικτά και είναι σε εγρήγορση. Οι κινήσεις των οφθαλμών είναι γρήγορες. Κάνει θηλαστικές κινήσεις και ήχους Φέρνει τα χέρια στο στόμα: Τα πρώτα σημάδια πείνας

6 Σωστό κράτημα του στήθους.
Το μισοφέγγαρο Τα 4 δάχτυλα (εκτός του αντίχειρα) ενωμένα, τοποθετούνται κάτω από το μαστό και ο αντίχειρας από πάνω. Τα δάχτυλα δεν ακουμπούν στη θηλαία άλω. Ο μαστός ελέγχεται πιο εύκολα μ’ αυτόν τον τρόπο και παρ’ όλο που δε χρειάζεται συγκράτηση κατά τη διάρκεια του θηλασμού, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος.

7 Το νεογνό πλησιάζει το στήθος με το σαγόνι του προτεταμένο και πιάνει όλη τη θηλή και τμήμα της θηλαίας άλω.

8 Σωστή σύλληψη του στήθους

9

10 1. Κλασική στάση θηλασμού (λίκνος)
ΘΕΣΕΙΣ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 1. Κλασική στάση θηλασμού (λίκνος) Το κεφάλι του μωρού είναι τοποθετημένο στο εσωτερικό του αγκώνα της μητέρας και με τον πήχη και την παλάμη της στηρίζει την πλάτη και τους γλουτούς του. Το μωρό πρέπει να είναι γυρισμένο στο πλάι και η κοιλιά του να "βλέπει" την κοιλιά της μητέρας του.

11 2. Αντίστροφη θέση λίκνου
ΘΕΣΕΙΣ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2. Αντίστροφη θέση λίκνου Η μητέρα κρατά το μωρό με το αντίθετο χέρι από το στήθος που το θηλάζει. Η πλάτη του μωρού βρίσκεται κατά μήκος του πήχη της. Το μωρό πρέπει να είναι γυρισμένο στο πλάι και η κοιλιά του πρέπει να "βλέπει" αυτήν της μητέρας.

12 (Football hold - Στάση αμερικάνικου ποδόσφαιρου)
ΘΕΣΕΙΣ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 3. Πλευρική στάση (Football hold - Στάση αμερικάνικου ποδόσφαιρου) Τοποθετείται ο αυχένας και το πίσω μέρος του κεφαλιού του μωρού, στην παλάμη της μητέρας και το σώμα του κατά μήκος του πήχη της. Τα πόδια του μωρού τοποθετούνται κάτω από τη μασχάλη της μητέρας, ενώ η μύτη και το πηγούνι του πρέπει να "βλέπουν" το στήθος της.

13 ΘΕΣΕΙΣ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 4. Ξαπλωμένη
Η στάση αυτή συχνά εξυπηρετεί τις γυναίκες που έχουν γεννήσει με καισαρική. Τοποθετείται ένα μαξιλάρι στην πλάτη της μητέρας για να την στηρίζει σε πλάγια θέση. Ξαπλώνει το μωρό αντικριστά στο στήθος της, κρατώντας με το ένα χέρι το κεφαλάκι και την πλάτη του. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί άλλο ένα μαξιλάρι στην πλάτη του μωρού. Το μωρό πρέπει να είναι γυρισμένο στο πλάι και όχι ανάσκελα.

14 ΘΕΣΕΙΣ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 5. Καθιστή
Τοποθετείται το μωρό στην αγκαλιά της μητέρας, ξαπλώνοντας το σώμα του σε πλάγια θέση πάνω στο χέρι της. Τοποθετείται ένα μαξιλάρι στα γόνατα για να έρθει το μωρό στο ύψος του στήθους ή ανασηκώνεται ελαφρά το ένα γόνατο για να στηριχτεί το σώμα του. Δεν πρέπει να σκύβει η μητέρα, για να μην κουράζεται η πλάτη της, αλλά να φέρεται το σώμα του μωρού προς το στήθος της.

15 Κακή σύλληψη του μαστού
Λανθασμένες θέσεις θηλασμού

16 Ένα νεογνό/βρέφος είναι πλήρες τροφής (χόρτασε) όταν:
Πέσει σε βαθύ ύπνο επάνω στο μαστό. Σταματήσει από μόνο του και αποτραβηχτεί από τη θηλή. Δε θα ενδιαφερθεί εάν του προσφερθεί ξανά ο μαστός. Τα άκρα του θα είναι απόλυτα χαλαρά.

17 ΚΑΝΟΝΕΣ ΘΗΛΑΣΜΟΥ Έναρξη θηλασμού αμέσως μετά τον τοκετό. Ο πρώτος θηλασμός πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν γρηγορότερα μετά τον τοκετό, αν είναι δυνατόν αμέσως μετά. Να παραμένει η μητέρα μαζί με το μωρό της από τις πρώτες ώρες μετά τον τοκετό Να μη δίνεται στα νεογέννητα καμία άλλη τροφή ή υγρό παρά μόνο μητρικό γάλα Ο θηλασμός πρέπει να είναι απεριόριστος και χωρίς πρόγραμμα. Δεν εφαρμόζεται ωράριο ούτε στη διάρκεια του θηλασμού ούτε στη συχνότητα. (Το μωρό από μόνο του θηλάζει κατά μέσο όρο κάθε 2-3 ώρες και ένας θηλασμός διαρκεί από 10 έως 15 λεπτά από κάθε μαστό). Ενθάρρυνση του θηλασμού όταν το μωρό το αποζητά, χωρίς να τίθεται ωράριο. Να διευκολύνεται η εργαζόμενη μητέρα που θηλάζει με πιο ελαστικό ωράριο και δυνατότητα θηλασμού κατά την διάρκεια της εργασίας

18 Ατομική τράπεζα μητρικού γάλακτος
Η ατομική τράπεζα γάλακτος είναι η συλλογή, διατήρηση και συντήρηση του μητρικού γάλακτος, όταν πρέπει να παρέχεται στο μωρό με μπιμπερό. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: Τηρούνται οι κανόνες υγιεινής του θηλασμού. Η συλλογή του γάλακτος γίνεται ή με τα χέρια ή συνήθως με το θήλαστρο, φροντίζοντας όλα τα εξαρτήματα του θήλαστρου να είναι καλά πλυμένα και αποστειρωμένα (βραστήρας ή βρασμός για 10 λεπτά).

19 Το γάλα συλλέγεται μέσα στο αποστειρωμένο μπιμπερόν ή σε ασκούς συλλογής γάλακτος αποστειρωμένους και φυλάσσεται ως εξής: Σε θερμοκρασία δωματίου, στους 19-22°C, διατηρείται για 10 ώρες. Στο ψυγείο, στους 0-4°C, διατηρείται για 8 ημέρες. Στην κατάψυξη με ξεχωριστή πόρτα, που η θερμοκρασία κυμαίνεται διατηρείται για 3-4 μήνες. Σε καταψύκτη υψηλής ψύξης, στους -19°C, διατηρείται τουλάχιστον για τουλάχιστον 6 μήνες. Στα μπιμπερόν και στους ασκούς συλλογής γάλακτος τοποθετούνται αυτοκόλλητες ετικέτες, για να αναγράφεται η ημερομηνία της πρώτης συλλογής. Το γάλα αποψύχεται πριν δοθεί στο μωρό με φυσικό τρόπο, όχι στο φούρνο μικροκυμάτων και ζεσταίνεται σε θερμαντήρα στους 37°C.

20 ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
Φρεσκοαντλημένο γάλα Σε ζεστό δωμάτιο Θερμοκρασία χώρου 25°C: ώρες Θερμοκρασία χώρου 19 έως 22°C : 10 ώρες Σε θερμομονωτικό τσαντάκι με παγοκύστεις 15°C : 24 ώρες Στο ψυγείο (στο πίσω μέρος, μακριά από την πόρτα) Στο ψυγείο που δουλεύει στο μέγιστο (φρέσκο γάλα) 0 έως 4°C : 8 μέρες Στο ψυγείο (αποψυγμένο) 0 έως 4°C : 24 ώρες Στο ψυγείο που δουλεύει μέτρια και ανοιγοκλείνει συχνά η πόρτα, αποθήκευση στην πόρτα (η χειρότερη θέση) 4 έως 10°C: μέρες Στην κατάψυξη (Μην ξανακαταψύχετε, αποθηκεύετε στο πίσω μέρος, μακριά από την πόρτα) Κατάψυξη μέσα στο ψυγείο: Ποικίλει, 2 – 4 εβδομάδες Κατάψυξη με ξεχωριστή πόρτα : Ποικίλει 3 – 6 μήνες Καταψύκτης -19°C έως -32°C : μήνες

21 ΤΑΪΣΜΑ ΤΟΥ ΝΕΟΓΝΟΥ/ΒΡΕΦΟΥΣ ΜΕ ΜΠΙΜΠΕΡΟΝ (biberon)

22 Για την σίτιση του μωρού με βρεφικό γάλα εμπορίου χρειάζονται:
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ Για την σίτιση του μωρού με βρεφικό γάλα εμπορίου χρειάζονται: Έξι έως οκτώ μπιμπερόν των 250 ml και κάποιες επιπλέον θηλές για μπιμπερόν, οι οποίες θα διευκολύνουν στην αρχή που η συχνότητα των γευμάτων είναι μεγαλύτερη. Βούρτσες για τα μπιμπερόν και τις θηλές. Με αυτές καθαρίζεται το εσωτερικό του μπουκαλιού και των θηλών πριν από την αποστείρωση. Ειδική ηλεκτρική συσκευή για την αποστείρωση των μπουκαλιών (βραστήρας). Δοχείο με σκέπασμα νια τη φύλαξη των θηλών μετά την αποστείρωση.

23 Επιλογή κατάλληλου biberon
Στο εμπόριο υπάρχουν μπιμπερόν σε διάφορα μεγέθη και σχέδια. Κάποια είναι φτιαγμένα από γυαλί κι άλλα από πλαστικό. Στα πλαστικά πρέπει να υπάρχει η ένδειξη ΒΡΑ - free που σημαίνει ότι δεν περιέχουν το χημικό συστατικό βισφαινόλη Α (έχει συνδεθεί με σοβαρά προβλήματα υγείας και ανάπτυξης στα παιδιά). Σε ό,τι αφορά τη θηλή, οι επιλογές είναι ακόμα περισσότερες. Υπάρχουν αυτές από σιλικόνη (διάφανες) ή από καουτσούκ (καφέ), αυτές με στρογγυλή ή πεπλατυσμένη άκρη, με μία ή πολλές τρύπες. Το ίδιο το μωρό «επιλέγει» ποια προτιμά, αφού δοκιμάσει κάποιες από αυτές. Έλεγχος της θηλής πριν από κάθε χρήση για σχισμένη ή κομμένη (σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να αντικατασταθεί με μία καινούρια)

24 Παρασκευή γάλακτος σε σκόνη
Όχι εμφιαλωμένο νερό, γιατί το επίπεδο των μεταλλικών αλάτων που έχει δεν είναι κατάλληλο για μωρά. Δεν ξανά -βράζεται το ήδη βρασμένο νερό. Πάντα φρέσκο Το νερό πρέπει να κρυώσει για περίπου 30 λεπτά. Το νερό πρέπει να είναι ζεστό και όχι καυτό, ούτε όμως κρύο. Χρησιμοποιείται 1 μεζούρα γάλακτος (υπάρχει μέσα σε κάθε προϊόν), για κάθε 30ml νερού. Ποτέ δε χρησιμοποιείται περισσότερη ή λιγότερη σκόνη από τη συνιστώμενη δόση. Χρησιμοποιείται πάντοτε η μεζούρα της συσκευασίας και της συγκεκριμένης μάρκας του γάλακτος. Με την κόψη ενός μαχαιριού (καθαρού) αφαιρείται η ποσότητα σκόνης που περισσεύει. Πρέπει να ανακινηθεί πολύ καλά το νερό με τη σκόνη, ώσπου να διαλυθεί τελείως και να μη μένουν κομματάκια- σαν μπαλάκια- στα τοιχώματα του μπιμπερό. Αν χρησιμοποιηθεί γάλα κατά των αναγωγών, καλό είναι να τοποθετείται και η τάπα του μπιμπερόν πριν ανακινηθεί, γιατί είναι πιο πηκτό και μπορεί να κλείσει την τρύπα της θηλής.

25 Ετοιμασία και παρασκευή γάλακτος
Πλένονται πάντα τα χέρια του νοσηλευτή, πριν την προετοιμασία του γάλακτος. Δεν συντηρούμε ποτέ για το επόμενο γεύμα το γάλα που περίσσεψε από το προηγούμενο. Το γάλα που θα ετοιμάστηκε θα πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε 1 ώρα το πολύ. Η παρασκευή του γάλακτος γίνεται ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες σχετικά με τη δοσολογία και τον τρόπο προετοιμασίας του. Μετά την παρασκευή του, θα πρέπει να καταναλωθεί μέσα στα επόμενα 40 λεπτά, διαφορετικά απορρίπτεται. Αν χρειαστεί μπορεί να ξαναζεσταθεί μέσα σ' αυτό το χρονικό διάστημα. (βυθίζεται το μπιμπερόν με το γάλα μέσα σε ένα δοχείο με ζεστό νερό και αφήνεται για μερικά λεπτά). Ποτέ δεν ζεσταίνεται το γάλα του μωρού σε φούρνο μικροκυμάτων γιατί η θερμότητα θα κατανεμηθεί ανομοιόμορφα, και ενδέχεται να κάψει το στόμα του μωρού. Σε ό,τι αφορά την ποσότητα, τα περισσότερα νεογέννητα χρειάζονται περίπου ml γάλα περίπου κάθε δύο έως τέσσερις ώρες.

26 Ετοιμασία και παρασκευή γάλακτος
9. Η ποσότητα ωστόσο μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το βάρος του μωρού και το ρυθμό ανάπτυξής του, όπως και το αν έχει γεννηθεί πρόωρα. 10. Το μωρό, όταν θέλει να φάει, κλαίει. Όμως θα πρέπει να είναι γνωστό ότι τα νεογέννητα κλαίνε για δεκάδες άλλους λόγους, πέρα από την πείνα τους. 11. Αν έχει ήδη πιει αρκετό γάλα πριν από λιγότερες από δύο ώρες και αρχίσει να κλαίει ξανά, γίνεται προσπάθεια να ηρεμήσει με άλλους τρόπους (αλλαγή πάνας, αγκαλιά κλπ.) πριν του προσφερθεί ξανά φαγητό.

27

28

29 Θέση σίτισης Η σωστή και άνετη θέση όταν σιτίζεται το μωρό είναι πολύ σημαντική τόσο για εκείνο όσο και για τους νοσηλευτές. Συγκρατείται το μωρό αγκαλιά με τρόπο ώστε να μπορεί να βλέπει το πρόσωπο του ανθρώπου που το ταΐζει. Τοποθετείται ένα μαξιλάρι στην κοιλιά και τοποθετείται επάνω το μωρό ώστε να μην κουράζεται το χέρι της νοσηλεύτριας. Το κεφάλι του θα πρέπει να βρίσκεται λίγο πιο ψηλά από το σώμα του. Η θηλή του μπιμπερόν πρέπει να τοποθετείται καλά μέσα στο στόμα του βρέφους και να είναι πάντα γεμάτη με γάλα για να μην καταπίνει αέρα μαζί με το γεύμα του. Ποτέ δεν μένει ένα μωρό μόνο του όταν πίνει το γάλα του και δεν ταΐζεται ξαπλωμένο.

30 Κάποια μωρά έχουν την ανάγκη να απελευθερώσουν τον αέρα στο τέλος του γεύματος κι άλλα χρειάζονται αρκετά διαλείμματα για να ρευτούν κατά τη διάρκειά του. Αρχικά, σηκώνεται κάθε λίγο - όταν έχει πιει 15-20ml - για να του δοθεί η ευκαιρία να ρευτεί. Αν δεν το κάνει σε ένα - δυο λεπτά, συνεχίζεται με το τάισμα. Μετά την ολοκλήρωση του γεύματος, τοποθετείται το μωρό στον ώμο ή μπρούμυτα στα γόνατα του νοσηλευτή και εφαρμόζονται ελαφρά χτυπηματάκια με την παλάμη του στην πλάτη του βρέφους, για να απελευθερωθεί ο αέρας. Κρατείται για 30 λεπτά. Αν δεν ρευτεί μέχρι τότε και έχει αποκοιμηθεί, μπορείτε να το βάλετε για ύπνο σε ΥΠΤΙΑ ΘΕΣΗ (ανάσκελα). Μερικές φορές, είναι πιθανό μαζί με τον αέρα να βγάλει και μια - δυο γουλιές από το γάλα του. Αυτό είναι φυσιολογικό - εάν όμως η ποσότητα του γάλακτος που βγάζει είναι μεγάλη, πρέπει να ειδοποιηθεί ο παιδίατρος.

31 ΠΡΟΣΟΧΗ Κατά το τάισμα το μπιμπερόν κρατείται σε 45 μοίρες περίπου, ώστε να μείνουν στο πάνω μέρος οι φυσαλίδες αέρα που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί. Αν πρέπει να βγει το μπιμπερόν από το στόμα του βρέφους, τοποθετείται προσεκτικά το μικρό δάκτυλο του νοσηλευτή στην άκρη του στόματός του και μετά απομακρύνεται το μπιμπερόν. Πριν δοθεί το γάλα στο βρέφος, ελέγχεται η θερμοκρασία του ρίχνοντας λίγες σταγόνες στο εσωτερικό μέρος του καρπού. Καμία ανησυχία αν το βρέφος δεν πίνει το γάλα μονορούφι. Το κάθε μωράκι είναι διαφορετικό. Άλλα θέλουν να το πιουν μονορούφι κι άλλα θέλουν με την ησυχία τους κάνοντας διάλειμμα. Το βρέφος πρέπει να σιτίζεται πάντα σε καθιστή θέση στην αγκαλιά, ξύπνιο. Δεν σιτίζεται ποτέ κοιμισμένο για κανέναν απολύτως λόγο. Δεν σιτίζεται ποτέ το βρέφος ξαπλωμένο για κανέναν απολύτως λόγο. Δεν κρατάει μόνο του το μπιμπερόν. Δεν στηρίζεται το μπιμπερόν σε μαξιλάρια / καροτσάκια / κεφαλάρια Τα βρέφη που πίνουν ξένο γάλα αργούν να ξαναπεινάσουν –σε σύγκριση με τα βρέφη που θηλάζουν- γιατί το ξένο γάλα δεν είναι τόσο εύπεπτο όσο το μητρικό. Αυτό δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται να φάνε πριν το τρίωρο!


Κατέβασμα ppt "Πρώτος Θηλασμός Τεχνική Θηλασμού."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google