Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

O θαυμαστός κόσμος ενός ξεχασμένου βασιλείου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΑΛΥΣΟΥ ΡΟΔΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "O θαυμαστός κόσμος ενός ξεχασμένου βασιλείου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΑΛΥΣΟΥ ΡΟΔΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 O θαυμαστός κόσμος ενός ξεχασμένου βασιλείου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΑΛΥΣΟΥ ΡΟΔΟΥ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΗΜΟΣ ΙΑΛΥΣΟΥ ΣΕΒΗ ΤΖΩΡΖΗ ΣΟΦΙΑ ΡΕΝΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΑΛΥΣΟΥ ΡΟΔΟΥ 1

2 O θαυμαστός κόσμος ενός ξεχασμένου βασιλείου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΗΜΟΣ ΙΑΛΥΣΟΥ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ ΡΟΔΟΥ PANAXIA QUADRIPUNCTARIA ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΑΛΥΣΟΥ ΡΟΔΟΥ

3 ΤΑΞΙΝΟΜΙΣΗ ΤΗΣ PANAXIAS QUADRIPUNCTARIA
Κατατάσσονται στην τάξη των λεπιδωτών της ομοταξίας των εντόμων, του φύλου των αρθρόποδων,του ζωικού βασιλείου Ταξινομούνται σε δύο υπεροικογέννειες: Εσπεριοδαι και Παπιλιονίδαι Aνήκουν στην υπεροικογένεια Papilionoidea, διακρίνοντας τις Εσπερίες από τις άλλες πεταλούδες

4 ΒΙΟΤΟΠΟΣ ΤΗΣ PANAXIAS QUADRIPUNCTARIA
Είναι ένα μοναδικό οικοσύστημα, ένα μαγευτικό τοπίο όπου οφείλουμε να κάνουμε ησυχία Υπάρχει πλούσια χλωρίδα και πανίδα γεμάτος με καταράκτες Είναι γεμάτος με δέντρα του γένους orientalis liquidambar.

5 XAΡAKTHΡIΣTIKA TΗΣ PANAXIA QUADRIPUNCTARIA
Έχουν έντονα μαύρα, λεύκα, κίτρινα και κόκκινα χρώματα γι’ αυτό το σώμα τους περιέχει δηλητηριώδεις ουσίες Συχνά παρουσιάζουν μικρές παραλλαγές στο βασικό χρωματισμό τους Το Σεπτέμβριο γονιμοποιούνται και κατά τον Οκτώβριο μεταναστεύουν πάντα τη νύχτα, μετακινούμενες μεμονωμένα.

6 ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΗΣ PANAXIAS QUADRIPUNCTARIA
Φυτοφάρμακα, μετατροπή των περιοχών από υλοτομία, αποξηράνσεις, μεγάλα χωματουργικά έργα. Σημαντικό πρόβλημα του δάσους των πεταλούδων αποτελεί η πυρκαγιά Οι συλλέκτες, επιβαρύνουν την ήδη τραγική κατάσταση σκοτώνοντας κυρίως τις πεταλούδες στο στάδιο του τέλειου εντόμου, στο στάδιο δηλαδή που είναι ικανό για να ζευγαρώσει

7 ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ TΗΣ PANAXIA QUADRIPUNCTARIA
Από τη φύση οι πεταλούδες χρειάζονται: ήλιο, φυτική τροφή και νερό. Από τους ανθρώπους χρειάζονται: προστασία, αναγνώριση και αγάπη. Η προστασία είναι κυρίως η διατήρηση των περιοχών από πυρκαγιές. Επισκέπτες του πάρκου πρέπει να ευαισθητοποιηθούν με την προστασία της και τέλος να σταματήσει η χρήση φυτοφαρμάκων.

8 ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ TΗΣ PANAXIA QUADRIPUNCTARIA
Γεννά τα αυγά της στην κάτω επιφάνεια των φύλων των φυτών και εμφανίζει μια γέννα το χρόνο Διέρχεται από τα ακόλουθα στάδια: αυγό, προνύμφη, νύμφη και ενήλικο ή ακμαίο. Μεταναστεύουν σε τόπους ωοτοκίας και διακύμανσης και στα τέλη του ίδιου μήνα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη σύζευξη.

9 ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ TΗΣ PANAXIA QUADRIPUNCTARIA
Κάθε θηλυκό γεννά 150 – 200 αυγά περίπου. Τα αυγά κατά την ωοτοκία τους τοποθετούνται το ένα δίπλα στο άλλο Οι συστάδες αποτελούνται από 15 – 30 αυγά Εναποτίθενται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων στα χαμηλά κλαδιά των θάμνων και στους φλοιούς των κορμών, όπου ο φωτισμός είναι μειωμένος Επίσης, η θερμοκρασία κυμαίνεται από τους 13 έως τους 23οC.

10 ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ TΗΣ PANAXIA QUADRIPUNCTARIA
ΠΡΟΝΥΜΦΗ Το σώμα της προνύμφης χωρίζεται σε τρία τμήματα: το κεφάλι, το θώρακα και την κοιλιά. Ο θώρακας αποτελείται από οκτώ θωρακικά τμήματα και η κοιλιά από δώδεκα κοιλιακά. Το σώμα της σε όλες τις ηλικίες καλύπτεται από πολλές τρίχες. Ακόμη είναι ανοιχτού καφέ χρώματος. Με την αλλαγή της ηλικίας αλλάζει και το χρώμα του δέρματος που ξεκινά από κιτρινόασπρο στη νεαρή προνύμφη και καταλήγει σε σκούρο καφέ στην αναπτυγμένη.

11 ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ TΗΣ PANAXIA QUADRIPUNCTARIA
ΠΛΑΓΓΟΝΑ Ή PUPA Η προνύμφη νυμφώνεται στα τέλη Απριλίου – αρχές Μαΐου και παραμένει ακίνητη, μουμιοποιημένη μέσα στο χιτινώδες περίβλημα της. Η νύμφωση γίνεται κάτω από πέτρες Το στάδιο της νύμφης έχει χρώμα σκούρο καφέ, είναι σκληρό, γυαλιστερό διαρκεί περίπου ένα μήνα. και έχει μήκος 2cm περίπου.

12 ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ TΗΣ PANAXIA QUADRIPUNCTARIA
ΑΚΜΑΙΟ Εμφανίζεται από τις αρχές έως τα μέσα Ιουνίου, ανάλογα με την περιοχή και τις συνθήκες του περιβάλλοντος Το σώμα είναι τριχωτό και ρόδινο ενώ οι κεραίες είναι νηματοειδής. Τα μπροστινά φτερά έχουν χρώμα μαύρο – καφέ διακοπτόμενο από λευκοκίτρινες ραβδώσεις, ενώ τα πίσω έχουν κόκκινο χρώμα με 4 μαύρα στίγματα σε κάθε φτερό


Κατέβασμα ppt "O θαυμαστός κόσμος ενός ξεχασμένου βασιλείου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΑΛΥΣΟΥ ΡΟΔΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google