Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ενημέρωση για το κόκκινο σκαθάρι Rhynchophorus ferrugineus

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ενημέρωση για το κόκκινο σκαθάρι Rhynchophorus ferrugineus"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ενημέρωση για το κόκκινο σκαθάρι Rhynchophorus ferrugineus
Ενημερώσου Προστάτευε το φοινικόδασος η παρουσία του Rhynchophorus ferrugineus στην Κρήτη αποτελεί σοβαρή απειλή για το ενδημικό είδος Phoenix theophrasti.

2 Ο κόκκινος ρυγχωτός κάνθαρος, το έντομο δηλαδή
Rhynchophorus ferrugineus, είναι ένα κολεόπτερο της οικ. Curculionidae. Θεωρείται σήμερα ως ο πιο σημαντικός εχθρός των φοινικόδεντρων, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στα δέντρα, μέχρι και την πλήρη καταστροφή τους.

3 Rhynchophorus ferrugineus, Coleoptera: Curculionidae

4 Ωό: Τα ωά έχουν λευκό κρέμ χρώμα και ωοειδές σχήμα. Έχουν μήκος 2
Ωό: Τα ωά έχουν λευκό κρέμ χρώμα και ωοειδές σχήμα. Έχουν μήκος 2.6mm και πλάτος 1.1 mm Προνύμφη: Το μήκος της πλήρους αυξημένης προνύμφης είναι 50 mm και το πλάτος είναι 20 mm 4

5 Νύμφη: Κάθε προνύμφη του R
Νύμφη: Κάθε προνύμφη του R. ferrugineus κατασκευάζει μία νυμφική θήκη με τις ίνες του φοίνικα. Το κουκούλι είναι σχήματος οβάλ, με μέσο μήκος 60 mm και πλάτος 30 mm 5

6 Αρσενικό Θηλυκό 6

7 Χαρακτηριστικά φαγώματα κόκκινου σκαθαριού
7

8 Η προσβολή ενός φοινικοειδούς από το
Rhynchophorus ferrugineus ξεκινά από την κορυφή (στεφάνη) όπου τα θηλυκά ωοτοκούν. Οι προνύμφες ανοίγουν στοές έως και ένα μέτρο κατά μήκος του κορμού αλλά και κατά μήκος των βάσεων των φύλλων. Η προσβολή οδηγεί στο θάνατο το φοινικοειδές.

9 Προσβολή σε φοίνικες από Rhynchophorus ferrugineus

10 Προσβολή σε φοίνικα Phoenix canariensis από Rhynchophorus ferrugineus
10

11 Σύμφωνα με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο Για την αντιμετώπιση του Rhynchophorus ferrugineus απαιτείται: απαγόρευση εισαγωγής φυτών φοινικοειδών με διάμετρο κορμού μεγαλύτερη των 5cm από χώρες (ή περιοχές χωρών) στις οποίες έχει καταγραφεί το έντομο αυτό. Τα επιτρεπόμενα προς εισαγωγή φοινικοειδή πρέπει να προέρχονται μόνο από περιοχές όπου δεν έχει εμφανιστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα. 2. απαγόρευση διακίνησης φυτών φοινικοειδών από τις περιοχές της χώρας μας στις οποίες διαπιστώνεται το έντομο αυτό.

12 3. υποχρεωτική καταστροφή όλων των προσβεβλημένων φοινικοειδών (ή φυτοϋγειονομικά ασφαλής αφαίρεση της προσβολής), που θα συνοδεύεται με πλήρη και λεπτομερή καταγραφή των ευρημάτων (τοποθεσία, ξενιστές, σημεία προσβολών επί των φοινικοδένδρων, σύνθεση του ευρισκόμενου πληθυσμού του R. ferrugineus). 4. επεμβάσεις στα γειτονικά φοινικοειδή με εντομοπαθογόνους νηματώδεις ή άλλα εγκεκριμένα σκευάσματα ή μεθόδους. 5. εγκατάσταση εκτεταμένου και συστηματικού δικτύου παγίδευσης του εντόμου (μόνο στα σημεία που έχουν παρατηρηθεί προσβολές).

13 Μόλις εντοπίσεις κάποιο σύμπτωμα ενημέρωσε αμέσως χωρίς καμιά καθυστέρηση, την αρμόδια υπηρεσία
Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας &Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου στην Σητεία και τις υπηρεσίες του δήμου Σητείας


Κατέβασμα ppt "Ενημέρωση για το κόκκινο σκαθάρι Rhynchophorus ferrugineus"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google