Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

«εάν όλοι βοηθούσαμε ο ένας τον άλλον, κανένας άνθρωπος δεν θα ήταν εξαρτημένος από την τύχη» ~ Μένανδρος ~

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "«εάν όλοι βοηθούσαμε ο ένας τον άλλον, κανένας άνθρωπος δεν θα ήταν εξαρτημένος από την τύχη» ~ Μένανδρος ~"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 «εάν όλοι βοηθούσαμε ο ένας τον άλλον, κανένας άνθρωπος δεν θα ήταν εξαρτημένος από την τύχη»
~ Μένανδρος ~

2 Ορισμός Αλληλεγγύης Αλληλεγγύη είναι συναίσθηση των ατόμων ότι έχουν κοινές υποχρεώσεις και κοινά δικαιώματα μεταξύ τους. Η αμοιβαία αναγνώριση της ανάγκης να υπερασπίζεται ένας τα δικαιώματα του άλλου. Εάν ο γείτονας πεινάει πρέπει να τον βοηθήσουμε, εάν ο φίλος υποφέρει να τον παρηγορήσουμε, εάν ο συμπολίτης έχει ανάγκη να τον ενισχύσουμε. Να βοηθήσουμε σε κάθε περίπτωση αυτούς που αναξιοπαθούν. Κάποτε και εμείς μπορεί να έχουμε την ανάγκη των άλλων.

3 Η αλληλεγγύη είναι αρετή και γνώρισμα πολιτισμένης κοινωνίας
Η αλληλεγγύη είναι αρετή και γνώρισμα πολιτισμένης κοινωνίας. Είναι ένας από τους θεμελιώδης παράγοντες ηθικής περιόδου της κοινωνίας ο οποίος απαλύνει τις πληγές και την δυστυχία των μελών της και πολλαπλασιάζει τις χαρές τους. «Μοιρασμένη λύπη, μισή λύπη, μοιρασμένη χαρά, διπλή χαρά» λέει ο ελληνικός λαός. Και πραγματικά, μια αιφνιδιαστική λύπη, που έρχεται να μας συγκλονίσει, να αναστατώσει την ψυχή μας και να συντρίψει την αισιοδοξία μας, μετριάζεται, χάνει την σφοδρότητα της, γίνεται υποφερτή όταν βρεθεί ο συμπαραστάτης, ο φιλόστοργος και συμπάσχει μαζί μας.

4

5 Συνώνυμα της αλληλεγγύης
Η Αλληλεγγύη είναι η  ενσωμάτωση, ο βαθμός και το είδος της ενσωμάτωσης, που προβάλλεται από μια κοινωνία ή ομάδα με τους ανθρώπους και τους γείτονές τους. Αφορά τις σχέσεις σε μια κοινωνία, με τις οποίες οι άνθρωποι συνδέονται μεταξύ τους. Συνώνυμα της αλληλεγγύης αδελφικότητα, αλληλοβοήθεια, ανθρωπιά, ενότητα, συμπάθεια, συμπαράσταση, συμπόνια.

6 Επίπεδα Αλληλεγγύης Η αλληλεγγύη εν κοινωνία εκδηλώνεται σε δύο διακριτά μεταξύ τους επίπεδα. Το πρώτο είναι αυτό της κρατικά συνεστημένης κοινωνίας. Σε αυτό επιβάλλεται από την ίδια την έννομη τάξη μια σειρά από καθολικά ισχύουσες και εξαναγκαστές υποχρεώσεις. Τέτοιες είναι ποικίλες υποχρεώσεις, όπως να συνεισφέρουν οι πολίτες στα δημόσια βάρη της χώρας τους αναλόγως του εισοδήματος.

7 Το δεύτερο είναι αυτό της εθελοντικής προσφοράς έργων και υπηρεσιών στη κοινωνία πολιτών σε επιμέρους τομείς του κοινού βίου. Σ' αυτή τη περίπτωση αναλαμβάνονται στη δημόσια σφαίρα επικοινωνίας δράσεις απέναντι σε συνανθρώπους ή για προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, ως επιλογή ανθρώπων που αυτοβούλως θέλουν να ενεργοποιηθούν από κοινού με άλλους για κάποιον καλό σκοπό.

8 Το συσσίτιο είναι φαγητό που παρασκευάζεται σε μεγάλη ποσότητα και προσφέρεται σε άτομα που ζουν μαζί ή ανήκουν στην ίδια κατηγορία. Πολλοί άνθρωποι φτωχοί, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ούτε καν για να πάρουν ένα κομμάτι ψωμί... με το συσσίτιο και δίνοντας ένα πιάτο φαγητό σε αυτούς τους ανθρώπους... τους δίνουν και ελπίδα για τη ζωή. Τους δίνουν θάρρος, και όρεξη για να παλέψουν και να μην αφήσουν τη κρίση να τους νικήσει.

9 Παράδειγμα αλληλεγγύης
Στην κοινωνική αλληλεγγύη, οι συνάνθρωποι μας δεν προσφέρουν χρήματα, αλλά το ρόλο αυτό αναλαμβάνει το κράτος χορηγώντας επιδόματα, τα λεγόμενα επιδόματα αλληλεγγύης σε όσους πληρούν τα κριτήρια, δηλαδή στις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες.

10 «Αγαπάτε Αλλήλους»

11

12 Ορισμός Φιλανθρωπίας Η Φιλανθρωπία ετυμολογικά σημαίνει «αγάπη του ανθρώπου» με την έννοια της φροντίδας για την θρέψη, την ανάπτυξη και την ενίσχυση δεινοπαθούντων συνανθρώπων που απορρέει από την άσκηση των ανθρώπινων αξιών και βασίζεται στον εθελοντισμό. Ο πιο συμβατικός σύγχρονος ορισμός είναι οι «ιδιωτικές πρωτοβουλίες, για το κοινό καλό, με έμφαση στην ποιότητα της ζωής». Είναι μία καλή πράξη που γίνεται ώστε να βοηθηθούν ευπαθείς ομάδες ανθρώπων που έχουν διάφορες ανάγκες, όπως είναι η συγκέντρωση χρημάτων για να ταΐσουν άστεγους ανθρώπους.

13 H φιλανθρωπία βασίζεται στη βούληση των ιδιωτών για την οικονομική ενίσχυση ανθρώπων που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι οι έρανοι που πραγματοποιούνται από ορισμένους οργανισμούς, οι οποίοι χρηματοδοτούνται από τους συνανθρώπους μας που έχουν οικονομική άνεση.

14 Ευχαριστούμε! ~Σπυρίδου Μαρία ~Στεφούδη Αγγελική ~Σωτηριάδου Βάσω
~Σωτηριάδου Κατερίνα ~Χατζηϊωαννίδου Δήμητρα


Κατέβασμα ppt "«εάν όλοι βοηθούσαμε ο ένας τον άλλον, κανένας άνθρωπος δεν θα ήταν εξαρτημένος από την τύχη» ~ Μένανδρος ~"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google