Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Παρουσίαση πολιτιστικού προγράμματος

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Παρουσίαση πολιτιστικού προγράμματος"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Παρουσίαση πολιτιστικού προγράμματος
Προςφυγικα και μεταναςτευτικα ρευματα ςε Αττικη και Πελοποννηςο τον 20ο αιωνα

2 ΔΙΑΦΟΡΑ ΟΡΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ: Αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους επειδή απειλείται η ζωή ή η ελευθερία τους. Όταν εκλείψουν οι λόγοι φόβου ή δίωξης επιστρέφουν στις πατρίδες τους. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ: Ωθούνται από τη φτώχεια και την ανέχεια να αφήσουν τη χώρα τους για να βελτιώσουν τις συνθήκες της ζωή τους. ΔΙΑΦΟΡΑ: Οι πρόσφυγες χωρίς χαρτιά δεν επιδιώκουν την παράνομη είσοδό τους σε μια χώρα αλλά τη νόμιμη είσοδο και την εξασφάλιση ασύλου. Οι παράτυποι μετανάστες επιδιώκουν να εισέλθουν στη χώρα με μη νόμιμο τρόπο ανεξάρτητα από τους λόγους που τους οδηγούν σε μια τέτοια πράξη.

3 ΚΛΙΜΑΤΙΚΟΙ:  πληθυσμιακές πιέσεις Φυσικές καταστροφές
ΕΙΔΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ: ΚΛΙΜΑΤΙΚΟΙ:  πληθυσμιακές πιέσεις Φυσικές καταστροφές Εποχιακή ανεργία ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ:  φτώχεια, ανεργία ΠΟΛΕΜΙΚΟΙ:  Επαναστάσεις, συγκρούσεις, πόλεμοι. ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ:  Θρησκεία, εθνικότητα, πολιτικές πεποιθήσεις.

4 ΑΙΤΙΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ:
Ανεργία – φτώχεια. Κοινωνικοοικονομική εξαθλίωση. Ασταθείς πολιτικοί θεσμοί. Πόλεμοι – συγκρούσεις.

5 ΧΩΡΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Γεωργία – κτηνοτροφία. Αλιεία. Τουρισμός. Κατασκευές.

6 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ:
Ευάλωτοι στην εκμετάλλευση. Μικρότερες αμοιβές. Μικρότερο κόστος αλλά και γρήγορο κέρδος για εργοδότες.

7 1990: ΕΛΛΑΔΑ: Χώρα υποδοχής μεταναστών.
Συνδέεται με την καθεστωτική αλλαγή στην Ανατολική Ευρώπη. Μεταναστευτικές μειονότητες και από Αφρική/ Ασία. Κομβικό γεωγραφικό σημείο και επιλέγεται είτε ως χώρα τελικού προορισμού είτε ως ενδιάμεσου ( διαβατική). Η μορφολογία των ελληνικών συνόρων και η δυσκολία φύλαξης τους διευκολύνει την είσοδο παράνομων μεταναστών. Επαναπατρισμός Ποντίων από χώρες της πρώην Σοβιετικής ένωσης.

8 Η είσοδος για αναζήτηση εργασίας απαγορεύεται.
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ: Νόμος 2910 του 2001: Η είσοδος επιτρέπεται μόνο εφόσον υπάρχει απασχόληση σε συγκεκριμένο εργοδότη με χορήγηση άδειας εργασίας. Η είσοδος για αναζήτηση εργασίας απαγορεύεται. Η νομιμοποίηση απαιτεί ένταξη στο ασφαλιστικό – φορολογικό σύστημα της χώρας. ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ: Δεν υπάρχει μεταναστευτική πολιτική.

9 ΑΠΟΓΡΑΦΕΣ 1991 – 2001: 1991: ( το 1,6 του πληθυσμού) 2001: ( το 7,27 του πληθυσμού) ΩΣΤΟΣΟ δεν υπάρχει απολύτως έγκυρος υπολογισμός λόγω και της παράνομης μετανάστευσης.

10 ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
Κατανομή των προσφύγων κατά γεωγραφικό διαμέρισμα (1928) ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΟΣΟΣΤΟ Μακεδονία 638253 52.2% Στερεά Ελλάδα 306193 25.1% Δυτ. Θράκη 107607 8.8% Νησιά Ανατ. Αιγαίου 56613 4.6% Θεσσαλία 34659 2.8% Κρήτη 33900 Πελοπόννησος 28362 2.3% Ήπειρος 8179 0.7% Κυκλάδες 4782 0.4%

11 ΤΟΠΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ : ΑΤΤΙΚΗ : Καισαριανή, Ν. Πέραμος, Ν. Φιλαδέλφεια, Ν. Σμύρνη, Ν. Ιωνία, Νίκαια, Κοκκινιά….. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: Πάτρα: Προσφυγικά ( 1928 εγκατάσταση προσφύγων από Μ. Ασία )

12 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΚΥΜΑΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ:
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΚΥΜΑΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ: 1906: Κάτοικοι της Ανατολικής Ρωμυλίας ( Βουλγαρία) λόγω του Μακεδονικού Αγώνα. Έλληνες κάτοικοι της Ρουμανίας που απελάθηκαν λόγω του Κουτσοβλαχικού ζητήματος. 1912: Έλληνες από τα Δωδεκάνησα λόγω της κατάληψης τους από τους Ιταλούς. 1913: Τερματισμός Βαλκανικών. Άφιξη Ελλήνων από Βουλγαρία, Δυτική Θράκη, Ανατολική Μακεδονία, Σερβία. Μετανάστες από τον Καύκασο λόγω της προσάρτησης της εύφορης Μακεδονικής γης.

13 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΚΥΜΑΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ:
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΚΥΜΑΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ: 1914: Έλληνες της Ανατολικής Θράκης που εκδιώχθηκαν λόγω της εισόδου της Τουρκίας στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Έλληνες από την Ήπειρο. 1919 – 1921: Ρωσική επανάσταση (κατάληψη Ρωσικών επαρχιών από Τούρκους) Έλληνες, Αρμένιοι, Ρώσοι έρχονται στην Ελλάδα. Έλληνες από ΝΔ Μ. Ασία και εσωτερικό της Μ. Ασίας.

14 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΚΥΜΑΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ:
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΚΥΜΑΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ: ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ 1928: πρόσφυγες. Ο αριθμός ήταν πολύ μεγαλύτερος. Πολλοί ωστόσο πέθαναν λόγω ασθενειών, ταλαιπωρίας, υποσιτισμού. 1946 – 1949 : ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ: 1950 και εξής: Έλληνες καταφεύγουν ως πρόσφυγες στις τότε σοσιαλιστικές χώρες αντάρτες, πολιτικά στελέχη, παιδιά, οι υπόλοιποι άμαχοι. ΧΩΡΕΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ: - Αλβανία, Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Τσεχοσλοβακία, Ανατολική Γερμανία, Σοβιετική Ένωση. Δυτική Ευρώπη, Καναδάς, Η.Π.Α., Αυστραλία ως οικονομικοί μετανάστες. Δεκαετία 1980: άδεια παλιννόστησης.

15 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
Οργανισμός με νομική υπόσταση και διεθνή εποπτεία που ανέλαβε με τη βοήθεια του ελληνικού κράτους το έργο της στέγασης και της παραγωγικής απασχόλησης των προσφύγων. Ιδρύθηκε στις 29/9/1923 βάσει του πρωτοκόλλου της Γενεύης με υπόδειξη της Κ.Τ.Ε. και με έδρα την Αθήνα. Το 1930 το έργο της Ε.Α.Π. αναλαμβάνει η Αγροτική Τράπεζα. Το κεντρικό Συμβούλιο της Ε.Α.Π. αποτελούνταν από τέσσερα μέλη: Αμερικανό πρόεδρο, Ευρωπαίο αντιπρόεδρο και δύο Έλληνες. Πρώτος πρόεδρος ο Ερρίκος Μοργκεντάου (διπλωμάτης).

16 ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ:
ΑΓΡΟΤΙΚΗ: πιο συμφέρουσα, πιο βιώσιμη, διαθεσιμότητα κτημάτων στη Μακεδονία, Θράκη, θα εξυπηρετούσε την αναβάθμιση της αγροτικής οικονομίας, τη βασικότερη προϋπόθεση για τη Βιομηχανική ανάπτυξη. ΑΣΤΙΚΗ: εγκατάσταση σε συνοικισμούς πόλεων για να εξασκήσουν συναφή επαγγέλματα με αυτά που ασκούσαν στις χαμένες πατρίδες. Τελικά, η εγκατάστασή τους εξυπηρέτησε ανάγκες της στιγμής με στόχο την τόνωση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και τον περιορισμό της κρατικής επιχορήγησης. ΑΛΛΟΙ ΦΟΡΕΙΣ: Ο Βρετανικός Ερυθρός Σταυρός. Ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός. Το Ταμείο Περιθάλψεως Προσφύγων. Ιδιωτική πρωτοβουλία.

17 ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ: Οι πρόσφυγες μπόλιασαν το 1922 την παλιά Ελλάδα με νέα Ελλάδα. Σε αναζήτηση της ελπίδας, οι πρόσφυγες απ' την Ανατολή έφεραν μαζί τους τη ζωντάνια, την ενεργητικότητα, την έφεση για πρόοδο και δημιουργία. Με το πλούσιο δυναμικό τους έδωσαν νέα πνοή στην οικονομία της χώρας, στις τέχνες, στα γράμματα, στις επιστήμες. Έφεραν μαζί τους τη λάμψη, την αξιοσύνη, την αξιοπρέπεια, την αξιοπιστία, το ταλέντο, και την προκοπή μιας ζωντανής πολύχρονης ελληνικής παρουσίας. Μέσα στη φτώχεια των πρώτων χρόνων της προσφυγιάς εδώ στην Ελλάδα, αγωνίστηκαν για να ανασυντάξουν τη ζωή και το βιός τους, καρτερικά χωρίς μεμψιμοιρίες. Δεν είναι τυχαίο ότι ποτέ πρόσφυγες δεν έγιναν επαίτες.

18 ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ: Ενδεικτικά αναφέρουμε προσωπικότητες της προσφυγιάς που λάμπρυναν τη ζωή μας με την παρουσία τους: Ο ζωγράφος και λογοτέχνης Φώτης Κόντογλου από τις Κυδωνιές, σημερινό Αϊβαλί, οι συγγραφείς και δημοσιογράφοι Δημήτρης Ψαθάς και Παύλος Παλαιολόγος, ο ιστορικός Παπαρηγόπουλος, ο Καρολίδης, o Γεώργιος Ιωακείμογλου, ο αρχιτέκτονας Πάτροκλος Καραντινός, ο ποιητής Γιώργος Σεφεριάδης ή Σεφέρης, οι λογοτέχνες Ηλίας Βενέζης, Μαρία Ιορδανίδου, Μενέλαος Λουντέμης, Γιώργος Θεοτοκάς, Δημοσθένης Βουτηράς, Στρατής Δούκας, Τάσος Αθανασιάδης, Ηρώ Λαμπίρη ή Μυρτιδιώτισσα, ο Βασίλης Κουλιγκάς από την Κίο και πολλοί άλλοι.

19 ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ: Ακόμη, με ρίζες απ' την ανατολή έρχονται
οι φιλόσοφοι Κορνήλιος Καστοριάδης, Δημήτρης Γλυνός, το ζεύγος Ιμβριώτη, ο παιδαγωγός Γιάννης Δεσποτόπουλος, ο μουσικός Μανώλης Καλομοίρης, η Σοφία Βέμπο, ο Ηλίας Καυταντζόγλου ή Ηλίας Καζάν, ο Βασίλης Λογοθετίδης, ο Πάνος Βαλσαμάκης, ο γλύπτης Θανάσης Απάρτης, το ζεύγος Βακαλό, ο Οδυσσέας Λαμψίδης, ο Φωκίων Δημητριάδης και ο μεγάλος αρχαιολόγος Μανώλης Ανδρόνικος. Ακόμα οι πατέρες του ρεμπέτικου και του Σμυρναίικου τραγουδιού, Γιάννης Παπαϊωάννου, Βαγγέλης Παπάζογλου, Απόστολος Χατζηχρήστος, ο Τούντας, ο Σκαρβέλης, ο Στράτος, η Νίνου, ο Νταλγκάς, η Ρόζα Εσκενάζυ, ο Τσαουσάκης και δεκάδες άλλοι.

20 Ποδοσφαιρική Αθλητική Ένωση Επαρχίας Κερύνειας Αθηνών Πέλοψ Μελαντίας
ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ: ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ Πανιώνιος Απόλλων Σμύρνης Ποδοσφαιρική Αθλητική Ένωση Επαρχίας Κερύνειας Αθηνών Πέλοψ Μελαντίας ΠΑΟΚ ΑΕΚ Αθήνας ΑΕΚ Πατρών ΑΠΣ Άρης Πατρών

21 ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ: Στο χώρο της οικονομίας αξίζει να αναφερθεί κανείς στον Ωνάση, τον Μποδοσάκη και τους εθνικούς ευεργέτες Ανδρέα Συγγρό, Σισμανόγλου, τον Σικιαρίδη. Αυτοί οι άνθρωποι δεν ξαναγεννιούνται πια. Οι περισσότεροι πλούσιοι έλληνες εκπροσωπούν γνήσια την εποχή αυτής της παρακμής αφού κάνουν χρήματα μόνο για ένα σκοπό: για να κάνουν περισσότερα χρήματα.

22 ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ: Μαζί με τους πρόσφυγες ήρθε και ο τρόπος ζωής που εντάχθηκε και καθιερώθηκε στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα. Αυτό δεν αφορά μόνο τις επιστήμες, τα γράμματα, τις τέχνες, τη μουσική, το ρεμπέτικο τραγούδι αλλά και τις απλές συνήθειες της καθημερινής μας ζωής. Το παστίτσιο, ο μουσακάς, το σουβλάκι, τα σουτζουκάκια, το πεϊνιρλί ,και δεκάδες άλλες γεύσεις της Ανατολής πρωτοδοκιμάστηκαν εδώ μετά το 1922. Μόνο σ' ένα τομέα δεν τα πήγαν καλά οι Πόντιοι και οι Μικρασιάτες: στην πολιτική. Γι 'αυτό και είναι σωστή η ρήση ότι "οι Πόντιοι και οι Μικρασιάτες είναι πρώτοι στις επιστήμες, στις επιχειρήσεις, στις τέχνες και στα γράμματα και τελευταίοι εις τα πράγματα"

23 ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ: Άνθρωποι του "δώσε και όχι του πάρε", ευθείς, ειλικρινείς, ασυμβίβαστοι και συχνά αψείς, οι Πόντιοι και οι Μικρασιάτες δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των δολοπλοκιών της ίντριγκας, της υποκρισίας και της ραθυμίας που απαιτεί συχνά η πολιτική. Γι 'αυτό και μένουν έξω απ' τα κέντρα λήψης αποφάσεων, γεγονός που έχει ολέθριες συνέπειες τόσο όσον αφορά στην ιστορική μνήμη όσο και στην υποδοχή των νεο-προσφύγων παλιννοστούντων από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Η χώρα μας, ο λαός μας, μόνο όταν γνωρίσει καλά την ιστορία του τις ρίζες του, μπορεί να ελπίζει ότι δε θα υπάρξουν άλλες τέτοιες Αλησμόνητες Πατρίδες. Γιατί λαός που δε γνωρίζει την ιστορία του δεν έχει μέλλον. Η μεγάλη εθνική πληγή της Μικράς Ασίας και του Πόντου δεν μπορεί, δεν πρέπει να ξεχαστεί.

24 Πώς αντιμετωπίζονταν από τους ντόπιους;
Αρχικά, οι πρόσφυγες φτάνοντας σε μία ξένη χώρα, νιώθουν μειονεκτικά αντιμετωπίζοντας το άγνωστο. Δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις μιας διαφορετικής νοοτροπίας και έτσι προσπαθούν να μιμηθούν ξένους γι’ αυτούς τρόπους ζωής, που δεν τους ταιριάζουν. Καταλήγουν, λοιπόν, στο να δημιουργούν μια ψεύτικη εικόνα που δεν πείθει, πράγμα που προκαλεί υποψίες. Δεν εκφράζουν αυτά που πιστεύουν, φοβούμενοι ότι δεν θα αρέσουν και ότι θα αντιμετωπίζονται διαφορετικά. Συνεπώς, κυριεύονται από αίσθημα ανασφάλειας και απειλής. Στα πρώτα χρόνια παραμονής τους, αντιμετωπίζονται με δυσπιστία από τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες εγκαθίστανται, και στερούνται κάθε πολιτικό και κοινωνικό δικαίωμα. Γι'αυτό τον λόγο απομονώνονται, υφίστανται καθημερινές διώξεις και συχνά φυλακίζονται. Πέφτουν συχνά θύματα εκμετάλλευσης διάφορων επιτήδειων, που όχι μόνο προσφέρουν απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, αλλά εξίσου απαράδεκτες χρηματικές αμοιβές.

25 Πώς αντιμετωπίζονταν από τους ντόπιους;
Παρά τα άσχημα αυτά γεγονότα αναγκάζονται να εγκλιματιστούν. Προσπαθούν να αλλάξουν την άσχημη εικόνα και αντίληψη που έχουν σχηματίσει οι ντόπιοι γι’ αυτούς. Εκείνοι υποστηρίζουν οτι οι πρόσφυγες είναι αιτία για διάφορα προβλήματά τους, όπως η ανεργία, η μείωση των αποδοχών, η εγκληματικότητα και τα ναρκωτικά και οτι αποτελεί ‘μίασμα’ για την κοινωνία και την εθνική τους καθαρότητα. Μ’ αυτόν τον τρόπο, τους κάνουν να νιώθουν ότι δεν έχουν δικαίωμα “ύπαρξης” και να αναπτυχθούν κοινωνικά, πνευματικά, επαγγελματικά.

26 Πώς αντιμετωπίζονταν από τους ντόπιους;
Δέχονται τεράστια πίεση από όλους τους κατοίκους περιοχής που επιλέγουν να εγκατασταθούν με συνέπεια να μην ξέρουν τι άλλο μπορούν να κάνουν για να καταφέρουν να επιζήσουν. Όσο περνά ο καιρός όμως, αρχίζουν να ενσωματώνονται στα πρότυπα τις κοινωνίας. Οι άνθρωποι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται πως οι πρόσφυγες δεν είναι παρά θύματα των προβληματικών καταστάσεων μιας παγκόσμιας κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που εύκολα μπορεί να αντιστρέψει τους όρους από τη μια στιγμή στην άλλη και να φέρει και τους ίδιους αντιμέτωπους με τα προβλήματά τους. Έτσι αρχίζουν να βλέπουν τα πράγματα πιο αισιόδοξα και τους νέους συμπολίτες τους καλύτερα με πιο δηλαδή καθαρό μυαλό!

27 ΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ:
Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών. Κοινωνική Υπηρεσία Προσφύγων. Πολυιατρείο – Γιατροί χωρίς σύνορα. Γιατροί του κόσμου. Υπουργείο Δικαιοσύνης. Διεθνής Αμνηστία –Ελληνικό τμήμα. Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ιατρικό Κέντρο Αποκατάστασης θυμάτων βασανιστηρίων. Ελληνικό Συμβούλιο για του ς Πρόσφυγες κ.α.

28 VIDEO: ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ VIDEO: ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

29 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Φύλο: Άντρες: 3 Γυναίκες: 8 Ηλικία: 15 έως 51 Επάγγελμα:Μαθητές-Άνεργοι Τόπος κατοικίας: Νομός Ηλείας /Νομός Μεσσηνίας/ Νομός Αττικής

30 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
Γνωρίζεται πρόσφυγες ή μετανάστες; 10 στους 11 γνωρίζουν μετανάστες. 1 στους 11 γνωρίζει πρόσφυγες. Πως τους φερθήκατε; Καλά : 6 Άσχημα : 0 Με αδιαφορία:1 Ευγενικά :3 Ρατσιστικά :3 Μη ρατσιστικά:3

31 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
Ποια ήταν η συμπεριφορά των άλλων ανθρώπων; Καλή:5 Άσχημη:2 Αδιάφορη:5 Ευγενική:2 Ρατσιστική:5 Μη ρατσιστική:2 Ποια ήταν η οικονομική και κοινωνική τους κατάσταση; Καλή:0 Κακή:3 Μέτρια:5 Ικανοποιητική:1 Έλλειψη και των αναγκαίων:0

32 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
Ποια ήταν η πολιτική και πνευματική τους ζωή; Είχαν δικαιώματα; Ναι: 6 Όχι: 3 Μπορούσαν αν κυκλοφορούν χωρίς να κινδυνεύουν; Ναι: 8 Όχι: 3 Τους φέρονταν ρατσιστικά; Ναι: 4 Όχι: 5 Εντάχθηκαν σε κάποια κοινωνική ομάδα; Ναι: 6 Όχι: 3

33 ΣΥΝΘΕΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ
Οι μαθητές Οι καθηγητές Γιαννοπούλου Βασιλική Διώχνου Ζωή Κανελλοπούλου Λήδα Κοντογεώργου Χρυσαυγή Κοκκίνη Παναγιώτα Συκινιώτη Βασιλική Κορμπά Αριστέα Μπαχούρου Σταματίνα Βασιλική Τζαβέλλας Αλέξανδρος Τζάγια Μαρκελιάν Τζίρος Θεόδωρος

34 Σας ευχαριστούμε


Κατέβασμα ppt "Παρουσίαση πολιτιστικού προγράμματος"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google