Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

H Βαλκανική χερσόνησο, πριν από τους Βαλκανικούς πολέμους

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "H Βαλκανική χερσόνησο, πριν από τους Βαλκανικούς πολέμους"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι 1912-1913

2 H Βαλκανική χερσόνησο, πριν από τους Βαλκανικούς πολέμους 1912-1913
Στις αρχές της δεκαετίας του 1910 αρχίζει μια προσπάθεια συνεννόησης ανάμεσα στα βαλκανικά κράτη. Στόχος τους είναι να διεκδικήσουν τα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στη Βαλκανική χερσόνησο. Έτσι, υπογράφονται συνθήκες συμμαχίας μεταξύ της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, της Βουλγαρίας και της Ελλάδας.

3 Α΄ Βαλκανικός πόλεμος O Α΄ Βαλκανικός πόλεμος, ανάμεσα στους συμμάχους και την Οθωμανική αυτοκρατορία, ξεσπά τον Οκτώβριο του 1912. Οι πολεμικές επιχειρήσεις, τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα, είναι σκληρές. Ο ελληνικός στρατός που είχε οργανωθεί και εξοπλισθεί από τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο κινήθηκε προς δύο κατευθύνσεις: την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία. Απελευθερώνει σημαντικές πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα. Στη Θεσσαλονίκη εγκαταστάθηκε ο βασιλιάς Γεώργιος ο Α΄ δείχνοντας έτσι πόσο σημαντική ήταν για τους Έλληνες η πόλη αυτή.

4

5 Ο ελληνικός στόλος Ο ελληνικός στόλος καταλαμβάνει επίσης πολλά νησιά του ανατολικού Αιγαίου. (Θάσος, Σαμοθράκη, Τένεδος, Ίμβρος, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία).

6 Βουλγαρία και Σερβία Στα άλλα μέτωπα του πολέμου η Βουλγαρία είχε σημειώσει επιτυχίες στη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία και η Σερβία κατέλαβε περιοχές της Βόρειας Μακεδονίας.

7 Το τέλος του Α΄ Βαλκανικού πολέμου
Το 1913, με τη συμμετοχή των Μεγάλων Δυνάμεων υπογράφεται στο Λονδίνο μια συνθήκη μεταξύ των αντίπαλων πλευρών. Η Βουλγαρία όμως δεν έμεινε ικανοποιημένη από τα εδάφη που πήρε, γι' αυτό ήρθε σε σύγκρουση με τους πρώην συμμάχους της, Έλληνες και Σέρβους.

8 Ο Β΄ Βαλκανικός πόλεμος
Στο Β΄ Βαλκανικό πόλεμο η Βουλγαρία είναι αντιμέτωπη απέναντι στη συμμαχία Ελλάδας-Σερβίας. Οι Έλληνες σημείωσαν επιτυχίες εναντίον των Βουλγάρων και πήραν την Ανατολική Μακεδονία. Οι Βούλγαροι κράτησαν τη Δυτική Θράκη. Η Βόρεια Ήπειρος με την επιμονή των Μεγάλων Δυνάμεων παραχωρήθηκε στην Αλβανία, που τότε δημιουργήθηκε ως κράτος.

9 Το τέλος των Βαλκανικών πολέμων
Η οριστική ρύθμιση των συνόρων των βαλκανικών κρατών γίνεται με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου (Αύγουστος 1913), μετά το τέλος του πολέμου. Τα βαλκανικά κράτη με τους δύο πολέμους κερδίζουν σημαντικά εδάφη και επεκτείνουν τα σύνορά τους. Η Ελλάδα σχεδόν διπλασιάζει την έκτασή της, με την προσάρτηση της υπόλοιπης Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Κρήτης και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

10 Παρατηρώ το χάρτη και αναφέρω την έκταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στη Βαλκανική χερσόνησο, πριν από τους Βαλκανικούς πολέμους. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία, πριν τους Βαλκανικούς πολέμους, εκτείνεται σε εδάφη της σημερινής Αλβανίας, Ελλάδας, Βουλγαρίας, πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, και Ευρωπαϊκής Τουρκίας.

11 Ποια εδάφη κερδίζει η Ελλάδα, με τις ρυθμίσεις της Συνθήκης του Βουκουρεστίου;
Η Ελλάδα, με τις ρυθμίσεις της Συνθήκης του Βουκουρεστίου, κερδίζει το υπόλοιπο μέρος της σημερινής Ηπείρου, τη Μακεδονία, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη. Χάρτης των Βαλκανικών κρατών, σύμφωνα με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου (1913)

12 1. Ποια είναι τα αποτελέσματα των Βαλκανικών πολέμων;
Με τους Βαλκανικούς πολέμους αλλάζει ο χάρτης της Βαλκανική Χερσονήσου. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία υφίσταται μεγάλη ήττα και χάνει το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών της στα Βαλκάνια. Ιδρύεται το κράτος της Αλβανίας, και επεκτείνονται τα σύνορα της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου. 2. Ποια είναι τα οφέλη της Ελλάδας από τη συμμετοχή της στους Βαλκανικούς πολέμους; Η Ελλάδα μετά τους Βαλκανικούς πολέμους διπλασιάζει τον πληθυσμό της και την έκταση της με την προσάρτηση του υπόλοιπου μέρους της σημερινής Ηπείρου, της Μακεδονίας, των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και της Κρήτης. Έτσι δυναμώνει τόσο η οικονομική κατάσταση της χώρας όσο και η θέση της στο πλαίσιο των διεθνών σχέσεων.

13 Ποιες είναι οι συνέπειες των Βαλκανικών πολέμων για την Οθωμανική Αυτοκρατορία;
Η Οθωμανική Αυτοκρατορία χάνει όλα τα εδάφη της στη Βαλκανική Χερσόνησο εκτός από την περιοχή της Ανατολικής Θράκης (σημερινή Ευρωπαϊκή Τουρκία).

14 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι 4 Οκτωβρίου 1912 Έναρξη Α΄ Βαλκανικού πολέμου
4 Οκτωβρίου Έναρξη Α΄ Βαλκανικού πολέμου 17 Μαΐου Συνθήκη του Λονδίνου 16 Ιουνίου Β΄ Βαλκανικός πόλεμος 10 Αυγούστου Συνθήκη του Βουκουρεστίου

15 Χάρτης επέκτασης των ελληνικών συνόρων 1832-1947

16 Συνθήκη του Βουκουρεστίου:
Υπογράφεται στις 10 Αυγούστου 1913, για να ρυθμίσει τα νέα σύνορα των βαλκανικών κρατών. Συμμετέχουν οι χώρες που πήραν μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους καθώς και οι Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής

17 Ποια είναι η εδαφική και πληθυσμιακή αύξηση της Ελλάδας το 1913;
έκταση πληθυσμός Ελλάδα (1907) Ελλάδα (1913) Το ελληνικό κράτος σχεδόν διπλασιάζει την έκταση και τον πληθυσμό του, το 1913, μετά τους Βαλκανικούς πολέμους.

18

19

20

21

22


Κατέβασμα ppt "H Βαλκανική χερσόνησο, πριν από τους Βαλκανικούς πολέμους"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google