Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1ο Γενικό Λύκειο Μεγάρων

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1ο Γενικό Λύκειο Μεγάρων"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1ο Γενικό Λύκειο Μεγάρων
Ερευνητική εργασία στη θεματική ενότητα «Τέχνη και Πολιτισμός» «Η καθημερινή ζωή των αρχαίων ελλήνων μέσα από την τέχνη- Ο Μυκηναϊκός Πολιτισμός»

2 ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο προϊστορικός πολιτισμός που αναπτύχθηκε την περίοδο της ύστερης εποχής του Χαλκού ( π.Χ.), κυρίως στην κεντρική και νότια ηπειρωτική Ελλάδα. Το επίθετο «μυκηναϊκός» προέρχεται από την πρώτη αρχαιολογική θέση στην οποία εντοπίστηκε, τις Μυκήνες, που αποτελούν και ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του. Γιατί ασχοληθήκαμε: αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους πολιτισμούς της ελληνικής αρχαιότητας πλούτος πληροφοριών

3 ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ Στο γεωγραφικό πυρήνα του μυκηναϊκού κόσμου ανήκει η νότια ηπειρωτική Ελλάδα, η Πελοπόννησος και η ανατολική στερεά Ελλάδα (Αττική και Βοιωτία). Ιδιαίτερη συγκέντρωση αρχαιολογικών μνημείων παρουσιάζουν η Αργολίδα και η Μεσσηνία, περιοχές που μπορούν να θεωρηθούν τα δύο αρχαιότερα και σημαντικότερα κέντρα του Μυκηναϊκού Πολιτισμού.

4 ΑΚΡΟΠΟΛΗ-ΤΕΙΧΗ

5 Μυκηναϊκές ακροπόλεις: πρόκειται για οχυρά ανακτορικά συγκροτήματα πάνω σε βραχώδη υψώματα, που δεσπόζουν στην περιοχή. Οι επιβλητικές οχυρώσεις πρέπει να θεωρηθούν κυρίως ως έκφραση της δύναμης και του κύρους των ηγεμόνων. Ο Περσέας ήταν αυτός που ανέθεσε στους Κύκλωπες, τεράστια μυθικά όντα από τη Μικρά Ασία, να χτίσουν τα τείχη γι' αυτό και ονομάστηκαν Κυκλώπεια. Περίπου στα μέσα του 13ου αιώνα (1250 π.Χ) κατασκευάζεται για πρώτη φορά η μνημειακή είσοδος της Πύλης των Λεόντων.

6 ΤΑΦΟΙ

7 Θολωτός τάφος Συγκαταλέγονται στα πιο λαμπρά αρχιτεκτονήματα του Μυκηναϊκού Πολιτισμού. Διαθέτουν δρόμο, ο οποίος οδηγεί σε ένα θάλαμο κυκλικής κάτοψης, στεγασμένο με θόλο. Η είσοδος είναι μνημειακή, με χτιστές παραστάδες, μονολιθικά ανώφλια και υπέρθυρα με κουφιστικό τρίγωνο.

8 Λακκοειδής τάφος Ο νεκρικός θάλαμος είναι υπόγειος, με χτιστά τοιχώματα και πρόσβαση από πάνω Μετά την τοποθέτηση του νεκρού το άνοιγμα καλύπτεται με ξύλινα δοκάρια και πλάκες. Στη συνέχεια ο τάφος καλύπτεται με τεχνητή επίχωση που σχηματίζει ένα μικρό λοφίσκο, τον τύμβο.

9 Θαλαμωτός τάφος Οι μυκηναϊκοί θαλαμωτοί ή θαλαμοειδείς τάφοι είναι ακανόνιστου σχήματος σπηλαιώδη υπόγεια, λαξεύματα σε μαλακό βράχο, στα οποία οδηγεί ένας δρόμος.

10 ΓΛΩΣΣΑ: ΓΡΑΜΜΙΚΗ Β΄ Στα μυκηναϊκά παλάτια είχε την έδρα της η κρατική διοικητική μηχανή που διαχειριζόταν τον πλούτο: αγαθά, καλλιέργειες, ανταλλαγές. Σύντομα προέκυψε η ανάγκη ενός συστήματος καταγραφής και διατήρησης των στοιχείων και των πληροφοριών. Η ανάγκη δηλαδή για ένα σύστημα γραφής προέκυψε από την πολυπλοκότητα της κοινωνικής ζωής που δεν γινόταν πια να εξυπηρετείται από τον προφορικό (και μόνο) λόγο και για την ικανοποίηση λογιστικών αναγκών. Το σύστημα αυτό ονομάστηκε από τους ειδικούς Γραμμική Β΄ και είναι συλλαβικό. Κάθε σημάδι δηλαδή αντιστοιχεί σε μία συλλαβή. Υπάρχουν 90 τέτοια συλλαβικά σημεία καθώς επίσης και 100 περίπου εικονογράμματα ή ιδεογράμματα. Τα εικονογράμματα αυτά μαζί με σημεία που δηλώνουν αριθμούς χρησιμοποιούνταν για να σημάνουν τα πράγματα (κρασί, λάδι, άνθρωποι, τόποι κλπ.) που καταγράφονται και απαριθμούνται στα κείμενα.

11 Τα πρώτα δείγματα της γραμμικής Β΄ βρέθηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα στις ανασκαφές που έκανε ο άγγλος αρχαιολόγος Arthur Evans στην Κρήτη. Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 αποκρυπτογραφήθηκε η γραμμική Β΄ από τον Michael Ventris. Θεωρείται ότι ήταν το πρώτο σύστημα γραφής που χρησιμοποιήθηκε για να γραφτεί η ελληνική γλώσσα.

12 ΤΕΧΝΕΣ Τοιχογραφία της «Μυκηναίας». Η σοβαρή και μεγαλοπρεπής έκφραση του προσώπου φανερώνει την επισημότητα της στιγμής και το κύρος της θεότητας που δέχεται τις προσφορές των πιστών, όπως το περιδέραιο που κρατά. Τίρυνθα. Τοιχογραφία με σκηνή κυνηγιού αγριόχοιρου από το νεότερο ανάκτορο

13 Μεταλλοτεχνία-Μεταλλουργία

14 Η χρήση του χρυσού για την κατασκευή πολυτελών αγγείων και κοσμημάτων
Μυκήνες, Ταφικός Κύκλος Β, τάφος Ο.         Αγγείο από ορεία κρύσταλλο σε σχήμα πάπιας

15 Οι μαθητές Κιόσα Χατιτζέ Κουμρία Μαρσέλα Μόρφα Ελένη Ξάνθη Χριστίνα Χρήστου Αθανάσιος Σας ευχαριστούμε!


Κατέβασμα ppt "1ο Γενικό Λύκειο Μεγάρων"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google