Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΧΗΜΕΙΑ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΜΑΣ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. PROJECT Α4 ΟΜΑΔΑ Α ΟΜΑΔΑ Β ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΣΟΛΑΚΗΣΣΑΜΑΡΑ ΕΥΤΥΧΙΑ ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΟΝΔΡΟΥΣΙΡΑ ΛΕΟΝΩΡΑ ΕΥΜΟΡΦΗΛΗ ΤΑΜΟΥΤΣΙΔΟΥΣΤΑΥΡΙΔΗΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΧΗΜΕΙΑ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΜΑΣ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. PROJECT Α4 ΟΜΑΔΑ Α ΟΜΑΔΑ Β ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΣΟΛΑΚΗΣΣΑΜΑΡΑ ΕΥΤΥΧΙΑ ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΟΝΔΡΟΥΣΙΡΑ ΛΕΟΝΩΡΑ ΕΥΜΟΡΦΗΛΗ ΤΑΜΟΥΤΣΙΔΟΥΣΤΑΥΡΙΔΗΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΧΗΜΕΙΑ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΜΑΣ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

2 PROJECT Α4 ΟΜΑΔΑ Α ΟΜΑΔΑ Β ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΣΟΛΑΚΗΣΣΑΜΑΡΑ ΕΥΤΥΧΙΑ ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΟΝΔΡΟΥΣΙΡΑ ΛΕΟΝΩΡΑ ΕΥΜΟΡΦΗΛΗ ΤΑΜΟΥΤΣΙΔΟΥΣΤΑΥΡΙΔΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΙΦΤΣΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΤΣΑΛΙΚΙΔΟΥΧΑΡΤΟΜΑΤΖΗ ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΟΜΑΔΑ Γ ΟΜΑΔΑ Δ ΣΟΪΛΕΜΕΖΙΔΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑΡΟΣΟΥΠΚΟ ΓΙΟΥΡΙ ΤΣΙΜΠΙΔΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΙΑΣΑΛΑΪ ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΑΡΙΤΟΥ ΜΑΡΙΑΤΣΟΛΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΣΑΡΗ ΜΑΓΔΑΤΣΟΛΑΚΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

3  Έτσι χαρακτηρίζονται οι χημικές ουσίες που δεν αποτελούν φυσικά συστατικά των τροφίμων, αλλά προστίθενται σε αυτά κατά την επεξεργασία, την αποθήκευση ή και την εμπορία τους.  Ως πρόσθετα ονομάζουμε και ουσίες που εισέρχονται ακούσια στην παραγωγική διαδικασία των τροφίμων (συνήθως κατάλοιπα ή εκχυλίσματα).  Είναι ουσίες οι οποίες είτε παραλαμβάνονται από φυτά, καρπούς, ορυκτά -φυσικά πρόσθετα-, είτε παρασκευάζονται συνθετικά σε εργαστήρια -χημικά πρόσθετα. Πρόσθετα τροφίμων

4 Προϋποθέσεις Τα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία τροφίμων πρέπει: 1.Να είναι αποτελεσματικά 2.Να μην αποκρύβουν φθορά ή άλλα ελαττώματα του τροφίμου 3.Να μη μειώνουν σημαντικά τη θρεπτική του αξία 4.Να μην παίρνουν τη θέση ευσυνείδητης επεξεργασίας 5.Να μην είναι δαπανηρά 6.Να υπάρχει σχετικά απλή μέθοδος προσδιορισμού τους

5 Ομάδες Προσθέτων  Χρωστικές ουσίες: Ε  Συντηρητικές ουσίες: Ε  Αντιοξειδωτικές ουσίες: Ε  Γαλακτωματοποιητές, πηκτικά μέσα και σταθεροποιητές: Ε  Ρυθμιστές οξύτητας: Ε  Ενισχυτικά και βελτιωτικά της γεύσης: Ε  Γλυκαντικές ουσίες: Ε  Αντισυσσωματοποιητικοί παράγοντες  Διογκωτικά  Αντιαφριστικοί και αφριστικοί παράγοντες  Βελτιωτικά  Σκληρυντικά

6 Ποτά- Αναψυκτικά

7 Αλκοολούχα,Αναψυκτικά, Παγωτά, Δημητριακά ΠροϊόνΑριθμός Ε Χημική ΟνομασίαΕπικινδυνότητα Αλκοολο ύχα 102Ταρτραζίνηπιθανή ευαισθησία ασθματικών ατόμων ή αλλεργικών σε ασπιρίνη 212Βενζοϊκό κάλιοΚαρκινογόνο, αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με προδιάθεση για κνησμό/άσθμα Αναψυκτ ικά 270Γαλακτικό οξύΒρέφη/παιδιά: μη ανοχή λακτόζης Αλκοολο ύχα Αναψυκτ ικά Χυμοί, 330Κιτρικό οξύΜεγάλες δόσεις: διάβρωση σμάλτου Παγωτά Αναψυκτ ικά 410 Κόμμι χαρουπιών μεγάλες δόσεις σε συνδυασμό με φυτικές ίνες: μη απορρόφηση κάποιων θρεπτικών ουσιών/ιχνοστοιχείων

8 Αλκοολούχα,Αναψυκτικά, Παγωτά, Ζύμες Αναψυκτικά150Καραμελόχρωμα 211Βενζοϊκό νάτριοΚαρκινογόνο, αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με προδιάθεση για κνησμό/άσθμα 290Διοξείδιο του άνθρακα γρηγορότερη απορρόφηση υγρών ειδικά σε συνδυασμό με αλκοόλη 338Ορθοφωσφορικό οξύΠεπτικές διαταραχές 400Αλγινικό οξύμεγάλες δόσεις : δέσμευση ιχνοστοιχείων και παρεμπόδιση της απορρόφησής τους από τον οργανισμό Αναψυκτικά414Κόμμι ακακίαςΑλλεργικές αντιδράσεις 950Ακετοσουλφαμικό κάλιο ύποπτο για καρκινογενέσεις 951Ασπαρτάμηημιρανίες,αλλαγή στη διάθεση(νευρικές επιδράσεις), ναυτία, διάρροια,γαστρεντερικές/γυναικολογικ ές διαταραχές 952Κυκλαμικό οξύ, κυκλαμικά άλατα νατρίου/ασβεστίου Καρκινογενέσεις 955ΣουκραλόζηΎποπτο

9 Δημητριακά Αριθμός Ε Χημική Ονομασία Επικινδυνότητα 101Ριβοφλαβίνηπιθανή ευαισθησία ασθματικών ατόμων ή αλλεργικών σε ασπιρίνη 339Φωσφορικά άλατα νατρίου (i) Δισόξινο φωσφορικό νάτριο (ii) Όξινο φωσφορικό νάτριο (iii) Φωσφορικό νάτριο Πεπτικές διαταραχές

10 Δημητριακα

11 Παγωτα

12 Κατεψυγμένα ΠροϊόνΑριθμός ΕΧημική Ονομασία Επικινδυνότητα Πίτσα Υφαντής/ Κανάκη 250Νιτρώδες νάτριο Διαταραχές στην πίεση 316Ερυθορβικό νάτριο Εξανθήματα σε αλλεργικά άτομα 325Γαλακτικό νάτριο Βρέφη/παιδιά με μη ανοχή λακτόζη 339Όξινο φωσφορικό νάτριο Πεπτικές διαταραχές 407ΚαραγεννάνηΠεπτικές διαταραχές, πιθανώς καρκινογόνο Πολτός Ντομάτας Pumaro 330Κιτρικό οξύΜεγάλες δόσεις: διάβρωση σμάλτου

13 Κρουασάν, Σοκολάτες, Γκοφρέτες ΠροϊόνΑριθμός Ε Χημική ΟνομασίαΕπικινδυνότητα κρουασάν211Βενζοϊκό νάτριοΚαρκινογόνο, αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με προδιάθεση για κνησμό/άσθμα Σοκολάτες, κρουασάν 330Κιτρικό οξύΜεγάλες δόσεις: διάβρωση σμάλτου κρουασάν339Δισόξινο φωσφορικό νάτριο (ii) Όξινο φωσφορικό νάτριο (iii) Φωσφορικό νάτριο Πεπτικές διαταραχές 420(ι) Σορβιτόλη (ιι) σιρόπι σορβιτόλης Μεγάλες δόσεις : φούσκωμα / δράση καθαρκτικού Κρουασαν σοκολάτες 440Πηκτίνημεγάλες δόσεις : φούσκωμα / δυσφορία Μινι κρουασάν 466Καρβοξυμεθυλοκυτταρ ίνη Πεπτικές διαταραχές

14 Κονσερβοειδή ΠροϊόνΑριθμός Ε Χημική Ονομασία Επικινδυνότητα Κονσερβα Κρεας (Dakor,Tulip) 250Νιτρώδες νάτριο Διαταραχές στην πίεση Κονσερβα Φασολια (SW) 385Αιθυλενοδιαμ ινο- τετραοξικό ασβεστιονάτ ριο μεγάλες δόσεις : δέσμευση ιχνοστοιχείων και παρεμπόδιση της απορρόφησής τους από τον οργανισμό Κονσερβα Μανιταρια (Farmer,Ελομα ς) Ντολμαδακια 330Κιτρικό οξύΜεγάλες δόσεις: διάβρωση σμάλτου

15 Ζαχαροειδή ΠροϊόνΑριθμό ς Ε Χημική ΟνομασίαΕπικινδυνότητα Jelly Beans Ταρταζίνη Κιτρινοπορτοκαλί S/ Κίτρινο Καρμίνες, Κοχενίλη, Καρμινικό οξύ Κόκκινο τροφίμων 17 Ινδικοτίνη Πιθανή ευαισθησία ασθματικών ατόμων Εμφάνιση εξανθημάτων Αλλεργικά άτομα:εξανθήματα,κνη σμο MENTOS UP 2U, CHUPA CHUPS 120Καρμίνες, Κοχενίλη, Καρμινικό οξύ Πιθανή ευαισθησία ασθματικών ατόμων MARSHMALLO WSΚΑΡΑΜΕΛΕ Σ 124Ερυθρό κοχενίλης ( Ponceau 4R ) Φωτοτοξικότητα επιπτώσεις σε θυρωειδή Γλειφιτζούρια127Ερυθροσίνηύποπτο

16 Τσίχλες ΠροϊόνΑριθμός Ε Χημική ΟνομασίαΕπικινδυνότητα DENTYNE,ORBIT,TRI DENT senses,MENTOS GUM,. TRIDENT twist, MENTOS UP 2U, MENTOS pure fresh, TRIDENT fresh and clean, TRIDENT splash, μαστίχα χίου 951ΑσπαρτάμηΗμικρανίες, αλλαγή διάθεσης(νευρικές επιδράσεις), ναυτία, διάρροια,γαστρεντ ερικές/γυναικολογι κές διαταραχές

17 ΠροϊόνΑριθμός ΕΧημική ΟνομασίαΕπικινδυνότητα MENTOS UP 2U, MENTOS pure fresh, CHUPA CHUPS και TRIDENT,TRIDE NT senses, MENTOS GUM, TRIDENT twist Βουτυλική υδροξύανισόλη και υδροξυτολουόλη Εξανθήματα σε αλλεργικούς, χοληστερίνη DENTYNE, TRIDENT splash 466Καρβοξυμεθυλοκυ τταρίνη Πεπτικές διαταραχές TRIDENT senses, MENTOS GUM, TRIDENT twist, MENTOS UP 2U. MENTOS pure and fresh, TRIDENT fresh and clean, TRIDENT splash, μαστίχα χιου 950Ακετοσουλφαμικό κάλιο Ύποπτο για καρκινογενέσεις

18 Μουστάρδες, Κέτσαπ, Μαγιονέζες ΠροϊόνΑριθμός Ε Χημική Ονομασία Επικινδυνότητα κετσαπ brava 211Βενζοϊκό νάτριοΚαρκινογόνο, αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με προδιάθεση για κνησμό/άσθμα μαγιονεζα270Γαλακτικό οξύΒρέφη/παιδιά με μη ανοχή λακτόζη μαγιονεζα helmans 385Αιθυλενοδιαμινο -τετραοξικό ασβεστιονάτριο μεγάλες δόσεις : δέσμευση ιχνοστοιχείων και παρεμπόδιση της απορρόφησής τους από τον οργανισμό 412Κόμμι γκουάρ παροδικό φούσκωμα, μεγάλες δόσεις σε συνδυασμό με φυτικές ίνες: μη απορρόφηση κάποιων θρεπτικών ουσιών /ιχνοστοιχείων

19 Πατατάκια ΠροϊόνΑριθμός Ε Χημική ΟνομασίαΕπικινδυνότητα PRINGLES με κρεμμύδι, ‘’ hot & spicy’’ 270Γαλακτικό οξύΒρέθη,παιδιά: μη ανοχή λακτόζης RUFFLES ρίγανη, PRINGLES πάπρικα 627Γουανιλικό νάτριούποπτο

20 Ψωμί ΠροϊόνΑριθμός Ε Χημική Ονομασία Επικινδυνότητα Ψωμί τοστ200Σορβικό οξύΝευρικές διαταραχές Ψωμί τοστ330Κιτρικό οξύΜεγάλες δόσεις: διάβρωση σμάλτου


Κατέβασμα ppt "Η ΧΗΜΕΙΑ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΜΑΣ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. PROJECT Α4 ΟΜΑΔΑ Α ΟΜΑΔΑ Β ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΣΟΛΑΚΗΣΣΑΜΑΡΑ ΕΥΤΥΧΙΑ ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΟΝΔΡΟΥΣΙΡΑ ΛΕΟΝΩΡΑ ΕΥΜΟΡΦΗΛΗ ΤΑΜΟΥΤΣΙΔΟΥΣΤΑΥΡΙΔΗΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google