Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΘΕΜΑ:<<ΝΕΡΟ>> Β’4

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΘΕΜΑ:<<ΝΕΡΟ>> Β’4"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΘΕΜΑ:<<ΝΕΡΟ>> Β’4
1Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ Υπεύθυνη καθηγήτρια:κ. Α. Μπελογιάννη

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΧΟΡΟ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

3 ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΧΟΡΟ ΜΥΡΣΙΝΗ ΤΡΥΓΩΝΗ ΜΠΕΑΤΡΙΣΑ ΣΟΠΙΚΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΥΡΓΗ
1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

4 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το νερό έχει εισβάλει σε όλους τους τομείς της ζωής μας.Εκτός από το ότι το νερό είναι η ίδια μας η ζωή εφόσον εάν δεν υπάρχει νερό δεν υπάρχουν και ζωντανοί οργανισμοί.Το νερό έχει εμπνεύσει πολλούς καλλιτέχνες στο χορό στη μουσική στην ζωγραφική ακόμα και στο θέατρο.

5 Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ ΣΤΟ ΝΕΡΟ
Το νερό από τα παλιά χρόνια σχετίζεται με το χορό όπως για παράδειγμα ο πολύ γνωστός χορός των Ινδιάνων <<Ο χορός της βροχής>>.Πολλές χορογραφίες έχουν εμπνευστεί από το νερό είτε στον τίτλο τους όπως <<Η λίμνη των κύκνων>> ή ακόμα και στο σκηνικό της αρχικής χορογραφιάς της πολύ επιτυχημένης χορευτικής ταινίας STEP UP.

6 Η ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΚΥΚΝΩΝ(SWAN LAKE)
H «Λίμνη των Κύκνων» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο Μπολσόι στις 4 Μαρτίου του 1877.Ήταν η πρώτη σύνθεση για μπαλέτο του Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι και εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο δημοφιλή του έργα. Από τότε η «Λίμνη των Κύκνων» κερδίζει σταθερά μία από τις πρώτες θέσεις στην καρδιά των θεατών παγκοσμίως. Όχι μόνο θεωρείται σε κάθε εποχή μια σύγχρονη παράσταση μπαλέτου, αλλά η τρυφερή ιστορία του πρίγκιπα Ζίγκφριντ και της πριγκίπισσας Οντέτ είναι σημείο αναφοράς στο παγκόσμιο κεφάλαιο της ερωτικής θεματολογίας.

7

8 STEP UP Οι ταινίες step up είναι μια σειρά από ταινίες χορού.Τα περισσότερα μέρη της ταινίας έχουν σχέση με το χορό στους δρόμους και συχνά τον χορό στον νερό.Οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονταν να χορέψουν στο νερό όμως για κάποιους είναι παιχνιδάκι.

9

10 Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ Ο χορός της βροχής (rain dance) είναι τελετουργικός χορός που έχει σκοπό να προκαλέσει βροχή και να εξασφαλίσει την προστασία των σπαρτών.Η φυλή Τσέροκι εκτελούσαν το χορό της βροχής τόσο για να προκαλέσουν τη βροχόπτωση όσο και να καθαρίσουν τα κακά πνεύματα από τη γη.

11 Η ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
Η συγχρονισμένη κολύμβηση συνδυάζει κολύμβηση, χορό και γυμναστική...και αποτελείται από κολυμβητές που εκτελούν συγχρονισμένες και περίτεχνες κινήσεις στο νερό. Πιο κάτω μπορείτε να απολαύσετε κάποιες φωτογραφίες με αθλήτριες που επιδίδονται στο συγκεκριμένο άθλημα. Είναι πραγματικά άξιες θαυμασμού!

12

13 ΝΤΕΝΙΖ-ΑΝΘΗ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ
ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΝΤΕΝΙΖ-ΑΝΘΗ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΗΡΙΝΑ ΠΥΛΛΗ Πυργή Παρασκευή Σοπίκου Μπεατρίσα Τρυγώνη Μυρσίνη

14 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το νερό όταν απεικονίζεται στις ζωγραφιές,μπορεί να εκφράσει και να προκαλέσει διάφορα συναισθήματα ανάλογα με τον σκοπό του ζωγράφου. Βλέποντας κανείς τους πίνακες του Γιάννη Σταύρου, του Νικηφόρου Λύτρα και του Bob Ross θα παρατηρήσει ότι το νερό άλλοτε απεικονίζει σκηνές γαλήνης και άλλοτε σκηνές έντασης.

15 Γιάννης Σταύρου Ο Γιάννης Σταύρου (Θεσσαλονίκη, 1948 – ) είναι σύγχρονος έλληνας ζωγράφος. Σπούδασε αρχικά στην Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, στο Εργαστήριο Γλυπτικής του Γιάννη Παππά, πριν στραφεί ολοκληρωτικά προς τη ζωγραφική. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και έχει οργανώσει πάνω από τριάντα ατομικές. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

16 Πίνακες του Γιάννη Στάυρου
Γιάννης Σταύρου, Θεσσαλονίκη μετά τη βροχή, λάδι σε καμβά(Γαλήνη) Γιάννης Σταύρου, Μαύρο καράβι, λάδι σε καμβά(Ένταση) Γιάννης Σταύρου, Αλλαγή νυχτερινής βάρδιας, λάδι σε καμβά(Γαλήνη και Ένταση)

17 Νικηφόρος Λύτρας Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ζωγράφους και δασκάλους της ζωγραφικής κατά τον 19ο αιώνα.Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Σχολής του Μονάχου και πρωτοπόρος στη διαμόρφωση της διδασκαλίας των Καλών Τεχνών στην Ελλάδα.Η πολυσήμαντη τέχνη του καλύπτει τα τρία τέταρτα της Ελληνικής Αναγέννησης.

18 Το ζωγραφικό έργο του Νικηφόρου Λύτρα
Στο πλούσιο και απέραντο έργο του Νικηφόρου Λύτρα, από τα πρώτα παιδικά σχεδιαγράμματά του μέχρι τον τελευταίο του πίνακα,βλέπει κανείς μία διαρκή εξέλιξη Ασχολήθηκε επίσης με την λεγόμενη ιστορική ζωγραφική με θέματα παρμένα από την ελλήνικη μυθολογία και την ελληνική ιστορία.

19 Bob Ross Το αληθινό όνομα του Bob Ross είναι Robert Ross Norman.Γεννήθηκε στις 29 Οκτωβρίου του 1942 στα παράλια Daytona των ΗΠΑ.Πέθανε στις 4 Ιουλίου του 1995(52 ετών) Ο Robert Norman Bob Ross ήταν ένας αμερικάνος ζωγράφος εκπαιδευτικής τέχνης. Είναι ο πιο γνωστός ως τηλεοπτικός οικοδεσπότης της εκπομπής The Joy Painting ένα πρόγραμμα που εμφανίστηκε στις ΗΠΑ,τον Καναδά και την Ευρώπη

20

21

22 ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΑΠΛΑΟΥΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ ΤΡΥΠΟΣΚΟΥΦΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

23 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το νερό χρησιμοποιήθηκε κατά την αρχαιότητα σε μουσικά όργανα και έχει αποτελέσει πηγή μουσικής έμπνευσης σε πολλούς συνθέτες.Πολλοί συνθέτες έχουν εμπνευστεί από το νερό με αποτέλεσμα τη δημιουργία σπουδαίων έργων. .

24 Μίκης Θεοδωράκης Ο Μίκης Θεοδωράκης (γεν. 1925) αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες,έχει ασχοληθεί με όλα τα είδη της μουσικής της εποχής του.

25 Το έργο του Ο Μίκης Θεοδωράκης έγραψε όλα τα είδη της μουσικής: όπερες, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, ορατόρια, μπαλέτα, χορωδιακή εκκλησιαστική μουσική, μουσική για αρχαίο δράμα, για θέατρο, για κινηματογράφο, έντεχνο λαϊκό τραγούδι, λαϊκά ορατόρια, μετασυμφωνικά έργο.

26

27 Ένα νερό κυρά Βαγγελιώ ΕΝΑ ΝΕΡΟ ΚΥΡΑ ΒΑΓΓΕΛΙΩ Ένα νερό κυρά Βαγγελιώ ένα νερό κρύο νερό κι από πούθε κατεβαίνει Βαγγελιώ μου παινεμένη. Ένα νερό κυρά Βαγγελιώ ένα νερό κρύο νερό.   Από γκρεμό κυρά Βαγγελιώ από γκρεμό γκρεμίζεται σε περιβολάκι μπαίνει Βαγγελιώ μου παινεμένη. Από γκρεμό κυρά Βαγγελιώ από γκρεμό γκρεμίζεται.   Ποτίζει δε – κυρά Βαγγελιώ ποτίζει δέντρα και κλαδιά λεμονιές και κυπαρίσσια σαν τα όμορφα κορίτσια. (σαν και εσάς καλά κορίτσια) Ποτίζει δε – κυρά Βαγγελιώ ποτίζει δέντρα και κλαδιά.  

28 Smoke on the water We all came out to MoAnnotatentreux On the Lake Geneva shoreline To make records with a mobile We didn't have much time But Frank Zappa and the Mothers Were at the best place around But some stupid with a flare gun, Burned the place to the ground Smoke on the water and fire in the sky Smoke on the water... They burned down the gambling house It died with an awful sound (Uh) Funky Claude was running in and out Pulling kids out the ground When it all was over We had to find another place But Swiss time was running out It seemed that we would lose the race Smoke on the water and fire in the sky Smoke on the water... We ended up at the Grand Hotel It was empty cold and bare But with the Rolling truck Stones thing just outside, Making our music there With a few red lights, a few old beds We made a place to sweat No matter what we get out of this I know I know we'll never forget Smoke on the water and fire in the sky Smoke on the water...

29 ΜΑΡΙΑ ΠΟΥΛΗ ΗΛΙΑΣ ΡΟΥΚΟ ΗΛΙΑΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΤΣΑΛΤΑ
Νερό και λογοτεχνία ΜΑΡΙΑ ΠΟΥΛΗ ΗΛΙΑΣ ΡΟΥΚΟ ΗΛΙΑΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΤΣΑΛΤΑ

30 Γενικά για το νερό Κατά την διάρκεια της ζωής μας πίνουμε νερό διότι έχει ζωτική σημασία για εμάς και οτι είναι σημαντικό για τον άνθρωπο προσπαθεί να το εκφράσει μέσω των τεχνών όπως μουσική ζωγραφική ,χορός, λογοτεχνία για την οποία θα ασχοληθούμε

31 Λογοτεχνία Η Λογοτεχνία είναι ένα μέσο έκφρασης πολλών ανθρώπων συνήθως γραπτώς.Η Λογοτεχνία κινείται στον κόσμο με πολλά πρόσωπα,για μερικά από αυτά θα μιλήσουμε εμείς και την σχέση τους με το νερό.

32 Ποίηση Η ποίση, μια από τις βασικές κατηγορίες του λόγου,του έμμερου λόγου έναντι του πεζού και του διαλόγου και κατ΄ επέκταση της λογοτεχνίας.Ήταν ανέκαθεν δύσκολα να οριστεί και για αυτό ορισμό ανά τους αιώνες.Σύμφωνα με τον σημαντικό συγγραφέα Χορχέ Λουίς Μπορχές 'Ποίηση είναι η έκφραση του ωραίου διαμέσου λέξεων περίτεχνα υφασμένων μεταξύ τους'.Στην ποίηση το νερό χρησιμοποιείται ως μια λύτρωση ,μια ευχαρίστηση,μια ηρεμία πολλές φορές όμως το νερό είναι ο θάνατος η απόγνωση ακόμα και η δυστυχία.Δύο γνωστοί ποιητές έχουν γράψει για το νερό ο Ελύτης και ο Καββαδιάς.

33 Οδυσσέας Ελύτης Ο Οδυσσέας Ελύτης (2 Νοεμβρίου Μαρτίου 1996), φιλολογικό ψευδώνυμο του Οδυσσέα Αλεπουδέλλη, ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, μέλος της λογοτεχνικής γενιάς του '30. Διακρίθηκε το 1960 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης και το 1979 με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, ο δεύτερος και τελευταίος μέχρι σήμερα Έλληνας που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ. Διαμόρφωσε ένα προσωπικό ποιητικό ιδίωμα και θεωρείται ένας από τους ανανεωτές της ελληνικής ποίησης. Πολλά ποιήματά του μελοποιήθηκαν, ενώ συλλογές του έχουν μεταφραστεί μέχρι σήμερα σε πολλές ξένες γλώσσες. Το έργο του περιλάμβανε ακόμα μεταφράσεις ποιητικών και θεατρικών έργων. Υπήρξε μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Έργων Τέχνης και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κριτικής, Αντιπρόσωπος στις Rencontres Internationales της Γενεύης και Incontro Romano della Cultura της Ρώμης.

34 Ποίημα του Οδυσσεά Ελύτη

35 Νίκος Καββαδίας Ο Νίκος Καββαδίας γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 1910 στο Νίκολσκι Ουσουρίσκι, μια επαρχιακή πόλη της περιοχής του Χαρμπίν στη Μαντζουρία, από γονείς Κεφαλονίτες, το Χαρίλαο Καββαδία και τη Δωροθέα Αγγελάτου της γνωστής οικογένειας εφοπλιστών της Κεφαλονιάς. Σ’ αυτή τη μικρή Ρωσική πόλη, γεννιούνται και άλλα δυο παιδιά: η Τζένια (Ευγενία) κι ο Μήκιας (Δημήτρης). Ο πατέρας Χαρίλαος Καββαδίας διατηρούσε γραφείο γενικού εμπορίου διακινώντας μεγάλες ποσότητες εμπορευμάτων με κύριο πελάτη τον τσαρικό στρατό.

36 Ποιήματα του Νίκου Καββαδία
CAMBAY'S WATER Στον Π.Π. Παναγιώτου Φουντάραμε καραμοσάλι στο ποτάμι. Είχε ο πιλότος μας το κούτελο βαμμένο« κι αν λείψεις χίλια χρόνια θα σε περιμένω« ωστόσο οι κάβοι σου σκληρύναν την παλάμη. Θολά νερά και μίλια τέσσερα το ρέμα, οι κούληδες τρώνε σκυφτοί ρύζι με κάρι, ο καπετάνιος μας κοιτάζει το φεγγάρι, που 'ναι θολό και κατακόκκινο σαν αίμα. Το ρυμουλκό σφύριξε τρεις και πάει για πέρα, σαράντα μέρες όλο εμέτραγες τα μίλια, μ' απόψε - λέω - φαρμάκι κόμπρα είχες στα χείλια, την ώρα που 'πες με θυμό: "Θα 'βγω άλλη μέρα... "Τη νύχτα σου 'πα στο καμπούνι μια ιστορία, την ίδια που όλοι οι ναυτικοί λένε στη ράδα, τα μάτια σου τα κυβερνούσε σοροκάδα κι όλο μουρμούριζες βραχνά: "Φάλτσο η πορεία... "Ξημέρωσε κ' ήρθε ο φακίρης με τα φίδια, η Μαχαράνα του Μαζόρ δε φάνηκε όμως!... Μ' αισχρές κουβέντες τον επείραζε ο λοστρόμος και του πετούσε απά στα φίδια του σκουπίδια. Σαλπάρουμε! Μας περιμένουν στο Μπραζίλι. Το πρόσωπό σου θα το μούσκεψε το αγιάζι. Ζεστόν αγέρα κατεβάζει το μπουγάζι μα ούτε φουστάνι στη στεριά κι ούτε μαντήλι.

37 Θεατρικά κείμενα Τα θεατρικά κείμενα συνήθως αναφέρουν ιστορίες από την καθημερινή μας ζωή. Επιπλέον είναι δεδομένο ότι το νερό να κάνει την εμφάνιση του και αυτού του είδους την λογοτεχνία, διότι φέρει μια ηρεμία στον θεατή που τον καθηλώνει στην σκηνή που παίζεται το έργο. Επίσης αφού το νερό είναι ένα άχρωμο υγρό μπορεί να εμφανιστεί σε ένα έργο , σε μία παράσταση όχι μόνο ως νερό αλλά και ως άλλα υγρά γιατί τα θεατρικά κείμενα είναι τα μόνα λόγια τα οποία ζωντανεύουν στην σκηνή μαζί με πολλά αντικείμενα που χρησιμοποιούνται στο κείμενο, όπως και το νερό!!!

38 Μύθοι/Θρύλοι Συνήθως οι μύθοι και θρύλοι δημιουργούνται από τον λαό για ανεξήγητα παράξενα πράγματα και ανεξήγητα φυσικά φαινόμενα που δεν μπορούν να καταλάβουν. Σε πολλούς μύθους συναντάμε το νερό όχι ως ένα ανεξήγητο πράγμα αλλά ως ένα μέσο που κρύβει τα ανεξήγητα πράγματα και το νερό ως φυσικό φαινόμενο δεν είναι ανεξήγητο γι’αυτό δεν υπάρχουν πολλοί μύθοι και θρύλοι για αυτόν!!! Μερικοί γνωστοί μύθοι και θρύλοι είναι: το τέρας του ΛΟΧΝΕΣ που κρύβεται σε μία λίμνη της Σκοτίας αλλά δεν έχει αποδηχθεί ότι υπάρχει αλλά υπάρχουν πολλές αναφορές από τυχαίους ανθρώπους (μάλλον αγρότες) ότι το έχουν δει να βγαίνει έξω από την λίμνη!!! Ένας ακόμα αξιοσημείωτος μύθος που έχει να κάνει σχέση με το νερό και συγκεκριμένα με την θάλασσα είναι οι περιπέτειες του Οδυσσέα που περνάει από διάφορα μυθικά τέρατα όπως ο κύκλωπας, οι λωτοφάγοι, οι σειρήνες , η σκύλα και η Χάρυβδη και το νησί των φαιάκων. Παραμύθια Στα παραμύθια επειδή όλα είναι φανταστικά.Το νερό κρύβει συνήθως πλάσματα που φέρουν κακό στους ήρωες γι’αυτό και το νερό στα παραμύθια είναι το μυστήριο που κρύβει όλα τα κακά!!!

39 Προβατάρη Έλενα Χρήστου Ιφιγένεια
Το νερό στην θρησκεία Πετρουγάκη Εβελίνα Προβατάρη Έλενα Χρήστου Ιφιγένεια 1ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης

40 Εισαγωγή Επιλέξαμε το θέμα «Το νερό στη θρησκεία», γιατί είναι ένα ενδιαφέρον θέμα με το οποίο μπορούμε να μάθουμε πώς αλλιώς χρησιμοποιείται το νερό εκτός από τις καθημερινές του χρήσεις που όλοι γνωρίζουμε (πόση , πότισμα…). Επίσης, για να πληροφορηθούμε για το σημαντικό του ρόλο που έχει σε αρκετές θρησκείες.

41 Ο ρόλος του νερού Από τα πρώτα χρόνια της ύπαρξής του στη γη, ο άνθρωπος κατάλαβε τι σημασία που είχε το νερό για τη ζωή τη δική του αλλά και των άλλων πλασμάτων της. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο το νερό είχε σημαντικό ρόλο σε όλες τις θρησκείες. Για τον ίδιο λόγο οι άνθρωποι έπλασαν πολλούς μύθους και παραδόσεις για το νερό…

42

43 Περιεχόμενα : Λατρευτικές εκδηλώσεις όπου χρησιμοποιείται το νερό
Στο Χριστιανισμό: στη γιορτή των Φώτων, στην τελετή αγιασμού των σχολείων και το νερό της κολυμπήθρας Στον Ισλαμισμό: Πριν από κάθε προσευχή, οι μουσουλμάνοι, πλένουν τα χέρια, τα πόδια, τα αυτιά και το στόμα τους  Στον Ινδουισμό: Οι ινδουιστές θεωρούν τα νερά του Γάγγη ιερά και μπαίνουν σε αυτά για να θεραπευτούν Στο Βουδισμό: Το νερό χρησιμοποιείται στις κηδείες. δισμό

44 Χριστιανισμός Αγιασμός
Το καθαρό και διάφανο νερό συνδέθηκε στενά με τη λατρεία του χριστιανισμού.     Είναι ο αγιασμός που φυλάμε δίπλα στο εικονοστάσι. Με αυτό μας ραντίζει ο ιερέας στην αρχή κάθε μήνα, στην αρχή της σχολικής χρονιάς και σε κάθε καινούριο ξεκίνημα στη ζωή μας. blogs.sch.gr intheopatoron.blogspot.com 

45 Βάπτιση Βάπτισμα ονομάζεται ένα από τα επτά τελετουργικά μυστήρια των Χριστιανικών εκκλησιών με χρήση νερού ως συμβόλου εξαγνισμού, που σηματοδοτεί την εισαγωγή του πιστού στο σώμα της εκκλησίας . Η λέξη βάπτισμα προέρχεται από το ρήμα βάπτω/βαπτίζω που σημαίνει «βυθίζω συχνά ή έντονα, βουτάω, καταδύω».

46 Θεοφάνια Τα Θεοφάνια είναι μεγάλη ετήσια χριστιανική εορτή της ανάμνησης της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή. Εορτάζεται στις 6 Ιανουαρίου και είναι η τρίτη και τελευταία εορτή του Δωδεκαημέρου. laikiparadosi.blogspot.com

47 Καθολικισμός Στην Καθολική εκκλησία ο πιστός μπαίνει στο ναό βρέχει τα δάχτυλα του και ύστερα κάνει το σταυρό του, αυτό θυμίζει το βάπτισμα και λέει στο «όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος». Πλύσιμο χεριών στην είσοδο του ναού.

48 Μωαμεθανισμός Οι μουσουλμάνοι προσεύχονται 5 φορές την ημέρα στραμμένοι προς τη Μέκκα. Πριν από κάθε προσευχή, πλένουν τα χέρια, τα πόδια, τα αυτιά και το στόμα τους  και βγάζουν τα παπούτσια τους πριν μπουν στο τζαμί για προσευχή. digitalzoot.blogspot.com digitalzoot.blogspot.com

49 Ινδουισμός Οι ινδουιστές θεωρούν τα νερά του Γάγγη ιερά και μπαίνουν σε αυτά για να θεραπευτούν. Στις όχθες του υπάρχουν ιερές πόλεις όπου οι πιστοί πάνε να προσκυνήσουν. Οι προσκυνητές χύνουν επίσης νερό μέσα στο Γάγγη ως προσφορά στους θεούς τους. digitalzoot.blogspot.com

50 Γιορτή Χόλι Οι ινδουιστές το μήνα Φεβρουάριο ή Μάρτιο γιορτάζουν την επιστροφή της άνοιξης. Τότε βγαίνουν στους δρόμους, ανάβουν φωτιές και ραντίζουν ο ένας τον άλλο με σκόνες ή χρωματισμένο νερό. elvishworld.blogspot.com elvishworld.blogspot.com

51 Η Γιορτή με το χρωματιστό νερό (Χόλι)
elvishworld.blogspot.com

52 Ιουδαϊσμός  Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε το νερό για τους ιουδαίους.
 Η καθαριότητα του σώματος με νερό για λόγους πίστης και σεβασμού στη θρησκεία απαιτείται τόσο από τις γυναίκες, όσο και από τους άνδρες.

53 Βουδισμός Στο Βουδισμό: Το νερό χρησιμοποιείται στις κηδείες, όπου γεμίζεται ένα δοχείο, ώσπου να ξεχειλίσει και συμβολίζει το πέρασμα από τον έναν στον άλλο κόσμο, όπως το νερό ξεχειλίζει στο ποτάμι και περνάει στους ωκεανούς. Οι Ιάπωνες πιστεύουν ότι η γη δημιουργήθηκε από μια σταγόνα που έπεσε από το Χάος

54 Συμπέρασμα θέματος Όπως είδαμε στην παραπάνω εργασία, το νερό παίζει σημαντικό ρόλο σε όλες τις θρησκείες των ανθρώπων σε διάφορες μορφές και χρήσεις. Το νερό αποτελεί το σύμβολο της ζωής, της καθαρότητας, της ψυχικής υγείας.

55 ΘΕΟΔΩΡΑ ΣΩΦΡΟΝΙΟΥ ΚΩΝ/ΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΣΟΦΙΑ ΤΣΕΚΟΥΡΑ
Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ ΣΩΦΡΟΝΙΟΥ ΚΩΝ/ΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΣΟΦΙΑ ΤΣΕΚΟΥΡΑ

56

57 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ O κύκλος του νερού — γνωστός και ως υδρολογικός κύκλος — είναι η συνεχής ανακύκλωση του νερού της Γης μέσα στην υδρόσφαιρα και στην ατμόσφαιρα. Το συνεχές της κυκλικής διαδικασίας του κύκλου του νερού επιτυγχάνεται εξαιτίας της ηλιακής ακτινοβολίας.

58 ΕΞΑΤΜΙΣΗ ΝΕΡΟΥ Από την ηλιακή ακτινοβολία, τα επιφάνεια νερά της γης, δηλαδή τα νερά που βρίσκονται σε θάλασσες, ποτάμια, λίμνες, αλλά και στα εδάφη της στεριάς θερμαίνονται και εξατμίζονται. Έτσι, το νερό από υγρό μετατρέπεται σε αέριο, δηλαδή σε υδρατμούς.

59 ΕΞΑΤΜΙΣΗ-ΔΙΑΠΝΟΗ Καθώς οι υδρατμοί κινούνται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, έρχονται σε επαφή με ψυχρές αέριες μάζες, συμπυκνώνονται και σχηματίζουν τα σύννεφα.

60 ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΚΑΤΑΚΡΗΜΝΙΣΜΑΤΑ
Κι, έτσι οι υδρατμοί με το βάρος που αποκτούν, πέφτουν πάλι στη γη, με τη μορφή βροχής, χιονιού ή ως χαλάζι. Οι μορφές με τις οποίες το νερό πέφτει στη γη ονομάζεται ατμοσφαιρικά κατακρημνίσματα.

61 ΚΑΤΕΙΣΔΥΣΗ Το νερό που πέφτει στη στεριά κατεισδύει στη γη από τους πόρους ή από τις ρωγμές διάφορων πετρωμάτων και από τα ρήγματα της γης. Αυτά είναι τα λεγόμενα υπόγεια νερά. Και συνεχίζουν το ταξίδι τους προς τη θάλασσα, μέσα από ρυάκια και ποτάμια.

62 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Υπάρχει δηλαδή, μια σταθερή ποσότητα νερού που συνεχώς ανανεώνεται και ‘κινείται’ σε ένα κλειστό κύκλο μεταξύ της θάλασσας, των σύννεφων και της γης. Οι άνθρωποι όπως και όλοι οι υπόλοιποι ζωντανοί οργανισμοί χρησιμοποιούμε ξανά και ξανά το ίδιο νερό. Αν το σκεφτούμε, πίνουμε το ίδιο νερό που έπιναν κάποτε οι δεινόσαυροι.

63 ΚΑΘΕ ΣΤΑΓΟΝΑ ΝΕΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ !!!!!! ΜΗΝ ΤΗ ΣΠΑΤΑΛΑΤΕ !!!

64

65 Η ρύπανση του νερού ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΧΑΤΖΗΟΡΦΑΝΟΥ ΑΜΑΡΤΑ ΤΑΦΑ
ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΠΥΡΟΣ ΧΛΕΝΤΖΟΣ ΠΥΡΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΕΜΠΕΛΗΣ

66 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το νερό είναι το κύριο συστατικό όλων των ζωντανών οργανισμών, περίπου το 70% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό. Επίσης το νερό είναι θεμελιώδης παράγοντας δημιουργίας και διατήρησης της ζωής στον πλανήτη μας το κύριο συστατικό των τροφών και πολλών υλικών. Ρύπανση του νερού είναι κάθε ουσία που εμποδίζει την κανονική χρήση του νερού. Η ρύπανση μπορεί να είναι χημική με την εισαγωγή επικίνδυνων τοξικών ουσιών.

67 Ρύπανση Η ρύπανση χωρίζεται σε δύο κατηγορίες.
Έμεση:έμεση είναι η ρύπανση που δεν είναι ορατή και σιγά σιγά προκαλεί αλλαγές στα είδη που βρίσκονται στο νερό. Άμεση:άμεση είναι η ρύπανση που μπορούμε να την δούμε όπως τα τοξικά απόβλητα που σκοτώνουν αμέσως τα ψάρια

68 Που οφείλετε η ρύπανση;
Αστικά λύματα, τα οποία είναι τα ακάθαρτα νερά πόλεων και οικισμών που προέρχονται από τις κατοικίες και διάφορες άλλες δραστηριότητες και μεταφέρονται μέσω των υπονόμων και του δικτύου διοχέτευσης σε χώρους που είναι επιφανειακοί ή υπόγειοι. Βιομηχανικά υγρά απόβλητα, που μπορεί να είναι παρόμοια με τα αστικά λύματα ή να περιέχουν και επικίνδυνα ή και τοξικά στοιχεία. Γεωργικά υγρά απόβλητα, τα νερά απορροής εντατικά καλλιεργούμενων εκτάσεων που μπορεί να περιέχουν λιπάσματα ή/και φυτοφάρμακα. Κτηνοτροφικά υγρά απόβλητα, τα υγρά απόβλητα που προέρχονται από μεγάλες ή μικρότερες μονάδες εκτροφής ζώων. Διείσδυση θαλασσινού νερού λόγω υπεράντλησης των υπόγειων νερών ή λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας της αλλαγής του παγκόσμιου κλίματος ("φαινόμενο θερμοκηπίου").  Όξινη βροχή εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ή κατακρήμνισης των αέριων ρύπων με τη βροχή, το χιόνι, τον άνεμο ή λόγω βαρύτητας.

69 Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΦΟΡΑ
Η ρύπανση της θάλασσας αλλά και του εδάφους με πετρελαιοειδή έχει τεράστιες συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον. Το υπόλειμμα του πετρελαίου τρεις μήνες περίπου μετά τη δημιουργία της πετρελαιοκηλίδας αποτελείται από ένα υδρόφοβο τμήμα, που συσσωματώνεται σε σβώλους, και ένα υδρόφιλο τμήμα, το οποίο προσλαμβάνει μεγάλες ποσότητες νερού και μετατρέπεται σε ένα παχύρρευστο γαλάκτωμα με τη μορφή ελαιώδους λάσπης, που ονομάζεται "μους σοκολάτα".

70

71 Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΦΟΡΑ
Το στρώμα αυτό του πετρελαίου, με άλλα λόγια, μειώνει στο ελάχιστο την ανανέωση του νερού με το οξυγόνο του αέρα, εμποδίζει τις ακτίνες του ήλιου να εισχωρήσουν βαθιά στη θάλασσα για τη φωτοσύνθεση, προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας του νερού και υπερβολική ανάπτυξη μικροοργανισμών που καταναλώνουν οξυγόνο. Τα μαλάκια και τα φυτά είναι ιδιαίτερα ευπαθή σε αυτή τη ρύπανση γιατί δηλητηριάζονται και πεθαίνουν από ασφυξία. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ψάρια εκείνα που δεν εγκαταλείπουν έγκαιρα τη ρυπασμένη περιοχή. Η πίσσα που εκβράζεται στις παραλίες καταστρέφει τους φυτικούς και ζωικούς οργανισμούς, ενώ έχει υπολογιστεί ότι απαιτούνται 2-3 χρόνια για να αποκατασταθεί μερικώς η παράκτια χλωρίδα.

72 Σκουπίδια στις Θάλασσες
Τα απορρίμματα στη θάλασσα και τις ακτές ευθύνονται για χιλιάδες θανάτους και τραυματισμούς ζώων, αλλά και για την αλλοίωση του θαλάσσιου και παράκτιου οικοσυστήματος. Τα απορρίμματα γίνονται συχνά «τροφή» των χελωνών, των δελφινιών, των πουλιών και των ψαριών με αποτέλεσμα πολλά να τραυματίζονται, να πεθαίνουν από ασφυξία ή και να πνίγονται. Πολλά είδη της θάλασσας παγιδεύονται σε απορρίμματα με αποτέλεσμα να τραυματίζονται ή και να θανατώνονται. Πολλά ζώα αντιμετωπίζουν πλέον τα απορρίμματα ως μέρος του φυσικού τους περιβάλλοντος. Τα χρησιμοποιούν εκτός από τροφή και σαν παιχνίδι, σαν καταφύγιο, σαν τόπο όπου μπορούν να κατοικήσουν.

73

74 Επικίνδυνες και τοξικές ουσίες που βρίσκονται στα απορρίμματα περνούν στον οργανισμό θαλάσσιων ειδών και τελικά στην τροφική αλυσίδα. Σύμφωνα με στοιχεία του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (UNEP), κάθε χρόνο τα απορρίμματα στο περιβάλλον και ιδιαίτερα τη θάλασσα σκοτώνουν: πουλιά (κυρίως θαλασσοπούλια) θαλάσσια θηλαστικά και αμέτρητα ψάρια.

75

76 Συμπέρασμα Η παροχή υγιεινού νερού παίζει αποφασιστικό ρόλο στην υγεία, την οικονομία και το πολιτιστικό επίπεδο του ανθρώπου. Γι' αυτούς τους λόγους πρέπει να σεβόμαστε το νερό και να το αγαπάμε έτσι ώστε να συνεχίσει να μας χαρίζει την χρησιμότητα του!

77 Συμπέρασμα εργασιών Το συμπέρασμα που βγάζουμε από όλες αυτές τις εργασίες είναι πως το νερό είναι πολύ σημαντικό Και για τις τέχνες Και για τους ανθρώπους Και για τα ζώα Αλλά και για τον τόπο της λατρείας

78

79 Βιβλιογραφία http://www.slideshare.net/eleftherna/ss-13969433

80 Βιβλιογραφία http://yannisstavrou.blogspot.gr/

81 Βιβλιογραφία http://micro-kosmos.uoa.gr/ intheopatoron.blogspot.com
blogs.sch.gr laikiparadosi.blogspot.com digitalzoot.blogspot.com elvishworld.blogspot.com


Κατέβασμα ppt "ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΘΕΜΑ:<<ΝΕΡΟ>> Β’4"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google